HAS Parti lideri Kurtulmuş: Bu politik şartlarda başkanlık sistemi konuşmak olmaz
Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin mevcut politik ve siyasi şartlarının başkanlık sisteminin konuşulması için müsait olmadığını söyledi.
Kurtulmuş, Rize'de partisinin Fındıklı ve Ardeşen ilçe teşkilat binalarının açılışını yaptı. Ardeşen ilçe teşkilatında gazetecilerin sorularını cevaplayan Kurtulmuş, son günlerde tartışma konusu olan başkanlık sisteminde ideal demokrasilerde bütün şartlar oluşturulduktan sonra yürütmenin tek bir elde toplanması gerektiğini vurguladı. Başkanlık sisteminin ideal demokrasiler için önemli bir gösterge olduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, "Ancak, Türkiye'nin mevcut politik ve siyasi şartları, bir başkanlık sisteminin konuşulması için müsait değildir. 12 Eylül'ün siyasi yapısı bu şekliyle devam ediyorken, siyasi partiler yasası, seçim yasası, Meclis İç Tüzüğü, Türkiye Cumhuriyetinin 1982 Anayasası, toplu sözleşme, grev ve lokavt yasası gibi demokrasiyi işletecek temel yasaların tamamı 12 Eylül'ün askeri yasalarıyken, bunları değiştirmeden Türkiye'de yapılacak başkanlık tartışması korkarım seçimle işbaşına gelen krallıkları doğurur.'' dedi.
Demokrasinin önce ''adam gibi'' bir demokrasi haline gelmesi gerektiğini dile getiren Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti: ''Türkiye'de bürokratik oligarşinin bütün kurum ve kuruluşların millet denetimine açılması, sivil siyasetin tam katılımcı bir demokrasi haline getirilmesi, barajların kaldırılması, ön seçimlerin getirilmesi, meclis iç tüzüğünün düzenlenmesi ve bütün bunlar yapıldıktan sonra Türkiye demokrasisinin ideal geleceği noktalardan birisi başkanlık sistemi olmalıdır. Bunlar, zaten halkın önemli bir kısmının siyasette söz sahibi olması sağlanmamışken, millet sadece bir oy makinesi olarak vazife görüyorken, parlamentonun gücü fevkalade zayıfken böyle bir sistemin içerisinde başkanlık sistemini de getirmek seçimle krallıkları getirmekten başka bir anlam ifade etmez. 2002'den bu yana milletimizin beklentisi olan yeni bir anayasa yapma sürecinin hızlandırılması, siyasi yapılanma şarttır. Bu alt yapı sağlandıktan sonra Türkiye başkanlık sistemini konuşabilir.''
Parti mensuplarıyla beraber Pazar ilçesine geçerek burada cuma namazını kılan Kurtulmuş daha sonra Çayeli ilçesi ve il merkezine geçerek esnaf ziyaretlerinde bulundu.
KRALLIK DOĞURUR
HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'de halen 12 Eylül'ün siyasi yapısı devam ederken, başkanlık sistemi uygulamasının seçimle iş başına geleceklerin krallıklarını doğuracağını söyledi.
Rize'nin Ardeşen ve Fındıklı ilçelerinde açılışlarda bulunan Kurtulmuş, tarımdan, siyasete kadar birçok konuda görüşlerini dile getirdi. Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini belirten Kurtulmuş, "Türkiye'de birkaç gün önce Samsun'da 2.5 aylık Büşra bebek açlıktan ölüyor. Mevsimlik tarım işçisi olarak çalıştırılan güneydoğudan getirilen vatandaşlar, köle gibi, koyun gibi sandalyelere oturtulmuş, 11 kişi trafik kazasında can veriyor. Son on yıldır uygulanan yanlış tarım politikaları yüzünden fındık beş para etmez hale geliyor. Şimdi sıra çaya gelmiş, bunlar göz ardı edilecek durumlar değil." dedi.
ÇAYKUR'un gözden çıkarıldığını, yüz binlerce öğretmen adayının atamaları yapılmadığı için neredeyse açlığa talim ettiklerini belirten Kurtulmuş, şöyle konşutu: ''Gençler kahvelerde işsizlikten vakit öldürüyor, ömrünü tüketiyor. Türkiye'nin manzarası bu. Türkiye'de insanların üç kuruşa mahkum edildiği bir manzara. Türkiye'de 73 milyon çalışıp çabalayacak bu paralar üç beş kişiye, üç beş tuzu kuruya gidecek. Böyle bir gidişata bu millet razı olmadığı için HAS Parti'yi kurmuştur.''
Başkanlık sistemine ilişkin düşüncelerini de aktaran Kurtulmuş, şöyle konuştu: "Başkanlık sistemi ideal demokrasiler için önemli göstergelerden biridir. Ancak Türkiye'nin mevcut politik ve siyasi şartları, bir başkanlık sisteminin konuşulması için müsait değildir. 12 Eylül'ün siyasi yapısı bu şekliyle devam ediyorken, Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası, Meclis içtüzüğü, Türkiye Cumhuriyeti'nin 1982 Anayasası, toplu sözleşme, grev ve lokavt yasası gibi demokrasiyi işletecek temel yasaların tamamı 12 Eylül'ün askeri yasalarıyken, bunları değiştirmeden Türkiye'de yapılacak başkanlık tartışması korkarım seçimle işbaşına gelen krallıkları doğurur. Türkiye'de bürokratik oligarşinin bütün kurum ve kuruluşların millet denetimine açılması, sivil siyasetin tam katılımcı bir demokrasi haline getirilmesi, barajların kaldırılması, ön seçimlerin getirilmesi, Meclis içtüzüğünün düzenlenmesi, bütün bunlar yapıldıktan sonra Türkiye demokrasisinin ideal geleceği noktalardan birisi başkanlık sistemi olmalıdır. Bunlar, zaten halkın önemli bir kısmının siyasette söz sahibi olması sağlanmamışken, millet sadece bir oy makinesi olarak vazife görüyorken, parlamentonun gücü fevkalade zayıfken böyle bir sistemin içerisinde başkanlık sistemini de getirmek seçimle krallıkları getirmekten başka bir anlam ifade etmez. 2002'den bu yana milletimizin beklentisi olan yeni bir anayasa yapma sürecinin hızlandırılması, siyasi yapılanma şarttır. Bu alt yapı sağlandıktan sonra Türkiye başkanlık sistemini konuşabilir."
CİHAN
|