DOLAR 1.583 - EURO 2.186 - ALTIN 68.25 - IMKB 65307
TV REHBERİ-SIK KULLANILANLARA EKLE-SİTENE EKLE-RSS
Çarşamba 2 ŞUBAT 2011
Mısır'daki gösteriler: 1 ölü, 403 yaralı "10 yıldır paşaları operasyonda görmedim" Davutoğlu, Mısır için Katar'a gidecek "Mübarek'in sonu Şah'ınki gibi olacak" OTOBÜS DEREYE UÇTU: 7 KİŞİ ÖLDÜ Erdoğan, Türkiye-Kırgızistan İş Forumunda Adana Demirspor- Elazığspor: 3-0 Gül: Reformu lider yapmazsa halk yapar A Milli Basketbol'un başantrenörü Ene oldu Çelik, CHP'nin uygunsuz harcamasını açıkladı habertaraf.com
 
 
 
TESEV Ortadoğu raporunu yayınladı
 
 
 
 
Mehmet ALKIŞ
Bediüzzaman'ı doğru anlamak
 
 
 
Okur Temsilcisi
İlginç videolar
 
 
 
 
Barış Manço'nun vefat yıl dönümü
 
 
 
 
 
Yeni Şafak
Abdülkadir SELVİ
Tanka çıkacağına İnce'yi sustur
 
 
Star
Ahmet KEKEÇ
Pespaye olma... Çalış!
 
 
Bugün
Ahmet TAŞGETİREN
Türkiye'nin örnekliği
 
 
Zaman
Ahmet Turan ALKAN
Kar mı yağmış yüce dağlar başına?
 
 
Radikal
Akif BEKİ
İsyan ahlakı ve CHP
 
 
Bugün
Ali Atıf BİR
El Cezire'den CHP'ye dersler
 
 
Milliyet
Aslı AYDINTAŞBAŞ
Erdoğan açıkça “Git artık” dedi
 
 
Radikal
Cengiz ÇANDAR
Tebrikler: Mısır'ın halkına ve Türkiye Başbakanı'na
 
 
Akşam
Çiğdem TOKER
Susarak konuşmak
 
 
Akşam
Deniz Ülke ARIBOĞAN
Mısır üzerinden İsrail'e bakış
 
 
Star
Ergun BABAHAN
Seçime sadece 4 ay var lavuklar
 
 
Posta
Mehmet Ali BİRAND
Bu bölgede soft power yetmez...
 
 
Millî Gazete
Mehmet Şevket EYGİ
Diktatör İslam'a karşı idi
 
 
Sabah
Nazlı ILICAK
Yüksek Yargı'nın ve AK Parti'nin çelişkileri
 
 
Yeni Akit
Nusret ÇİÇEK.
Barolar Birliği Başkanı ne diyor?
 
 
Vatan
Ruşen ÇAKIR
Türkiye Mısır’a benzer mi?
 
 
Yeni Şafak
Salih TUNA
AKP'ye oy veren herkes aptal öyle mi?
 
 
 
 
Lütfi BERGEN
 
Ergun BABAHAN
 
Mehmet Ali BİRAND
 
Deniz Ülke ARIBOĞAN
 
Cengiz ÇANDAR
 
 
 
Ankara hâlâ demokrasi demedi

Aslı AYDINTAŞBAŞ
[email protected]
 
 
Orta Doğu’da devrim rüzgârları eserken Ankara sessiz. Hükümet burada dilinden düşürmediği “demokrasi” ve “milli irade” söylemini Orta Doğu’ya ihraç etmeye niyetli değil. Ancak Başbakan Erdoğan’ın Salı günü Meclis konuşmasında Mısır’da demokrasi vurgusu yapması beklentisi var...

İlginçtir ki, Türkiye’de her fırsatta “demokrasi”, “milli irade” ve “değişim” sloganlarıyla ortaya çıkan Ak Parti hükümeti, iş Orta Doğu rejimleri olunca oldukça ürkek ve temkinli.
Mısır’daki olayların beşinci gününde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun “taraflara şiddetten kaçınma” çağrısı yaptığı açıklama, çekingen bir üslupla “Toplumların talepleri olur. Şeffaflık, hesap verilebilirlik, uluslararası toplumda kabul gören değerlerdir” diyordu.
Davutoğlu ne dememişti? En basitinden “demokrasi”, “insan hakları”, “reform.”
30 yıldır “Batı’nın müttefikiyim” bahanesiyle ülkesindeki baskı perdesini aralamayan bir diktatöre karşı her şeyi göze alıp sokağa dökülen Mısır’lılara “şeffaflık”tan söz etmek, en basit ifadesiyle sağınızda adam bıçaklanırken ıslık çalarak havalara bakmak olur.
Ama Dışişleri Bakanı bu anlamda istisna değil.

Statükonun cazibesi
AK Parti hükümeti (ve genelde Türkiye’de devlet mekanizması) Orta Doğu’da son dönemde baş gösteren demokrasi rüzgarına hep “temkinle” yaklaşıyor, içerde “milli irade” sloganıyla “Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda” türküsü çalarken, iş diğer Müslümanlara gelince “statükocu” kesiliyor. (Bu anlamda Ankara, yıllardır Mübarek’i Mısır halkının başına bela eden Washington’unkinden farklı değil.) Mısır olaylarında Ankara’nın tutumunu “ihtiyatlı” olarak aktaran yetkililer, Mübarek rejiminin isyanla gitmesinin istikrarsızlık yaratacağından, İslami Cihat ve Müslüman Kardeşler gibi köktendinci grupları iktidara getirebileceğinden endişeleniyor.
Olabilir. Ama demokrasiyi korkular ve paranoyalar yüzünden askıya almak ne zamandan beri meşru?

Bu  film size tanıdık gelmiyor mu?
Sadece Mısır değil, Ankara tüm Arap coğrafyasına aynı refleksle yaklaşıyor.
Tunus’da son yaşanan olaylarda Ankara neredeyse tamamen sessiz kaldı.
İran’da halkın sokaklara dökülüp günlerce demokrasi mücadelesi verdiği 2009 seçimlerden sonra telefona sarılıp Ahmedinecat’ı ilk kutlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan olmuştu. O dönem yaklaşık iki hafta boyunca İran halkı sokaklarda, hapishanelerde eli kanlı Besiç milisleri tarafından dümdüz edilirken, tek bir itiraz  gelmedi Ankara’dan.
Türkiye, benzer bir şekilde bölgedeki en yakın dostu olmasına karşın Mübarek’den daha da kapalı bir rejim sayılan azınlık diktatörlüğü Suriye’ye herhangi bir demokrasi telkininde bulunmuş değil. Beşir Asad’la yakınlığımız, Suriye halkına Türk dizileri ve Türk bisküvileri olarak geri dönüyor; ancak ifade özgürlüğü ve siyasi yasaklar namına “tık” yok.
Sudan’ın soykırımcı lideri Ömer el-Beşir, bütün dünya kendisine sırtını dönerken burada sıcak bir karşılama görüyor. Reform değil petrol ve ihale konuşmak için.

Hamas tek istisna
Libya’dan Katar’a Türkiye’nin bu coğrafyada “oyun kurucu” ve “bölgesel güç” olma iddiası var; ancak “demokrasi” ve “değişim” derdi yok...
İlginçtir, Ankara’nın son yıllarda Arap coğrafyasında demokrasi ve “milli irade” olgularına sahip çıktığı tek yer, 2005’de Hamas’ın seçim kazandığı Gazze oldu. Başbakan Erdoğan hem o meşhur Davos konuşmasında, hem de batılı liderlerle ikili görüşmelerinde uluslararası camianın Gazze halkının demokratik seçimine saygı duyarak Hamas’ı muhatap alması gerektiğini söyledi. Bu anlamda Ankara,  Hamas’ı Batı’da en güçlü savunan ülke oldu.

Ak Parti tabanı farklı
Tabii, hükümet Mısır ve diğer Orta Doğu diktatörlükleri konusunda statükodan vazgeçemezken, Ak Parti tabanındaki hissiyat tamamen farklı. Türkiye’de muhafazakarlar, yıllardır istikrar ve laiklik adına her türlü demokratik hakkı askıya alıp ülkesindeki İslami muhalefete büyük baskı uygulayan Mübarek rejimini öteden beri sevmiyorlar. Bu yüzden de Mısır’daki ayaklanmalara büyük sempati var. Muhafazakar medya da Mübarek rejiminin çatırdayışına alkış tutuyor.
Dün konuştuğum bir Ak Partili,  “Türkiye’de Ak Parti’nin sandık yoluyla yürüttüğü demokrasi mücadelesiyle Mısır halkının sokaklarda yürüttüğü mücadelenin aynı demokrasi mücadelesi” olduğunu söyledi.
Bu anlamda tabanın hislerini en iyi yansıtan, Mısır konusunda heyecanını gizlemeyen Bülent Arınç oldu: “Diktatörlerin en fazla bir seçim ömrü vardır. Seçim yapmazlar, yapmazlar, sonunda gümleyip giderler. Çünkü halk iradesi üzerinde hiçbir güç yoktur.”
Orta Doğu’da devrim rüzgarları bu kadar sert eserken “bölgesel güç” olma iddiasında olan AK Parti’nin bu kadar sessiz kalması, demokrasi yerine istikrar vurgusu yapması, hem ciddi bir çelişki hem de halklar nezdinde Türkiye’nin küresel iddiasını zayıflatan bir durum.

Erdoğan ne diyecek?
Bu durumun farkına varılmış olmalı ki, Erdoğan da Mısır’ı gündemine almış durumda. Erdoğan ve Mübarek rejimi arasında  kadar büyük bir aşk olmadığını herkes biliyor. Fakat Başbakan, rejimi sevmiyor olsa da şu zamana kadar Mısır denkleminde ağırlığını koymadı.
Sanırım bu tutum, bu hafta değişecek. Erdoğan’ın Salı günü Meclis’teki grup konuşmasında Mısır’a değinmesi ve demokrasi vurgusu yapması bekleniyor. Umarız Erdoğan, Dışişleri’nin “şeffaflık” açıklamasından öteye gider ve Mısır halkının haklı isyanına güçlü bir destek verir. (En azından ABD Başkanı Obama’nın gerisine düşmez.) Çünkü bölge halkının gerçek kahramanı olmak için, o halka sahip çıkmak lazım.

ABD elçisinin Kahire rötarı
ABD’nin  yeni büyükelçi Frank Ricciardone, aylar süren bir rötardan sonra geçen hafta Ankara’ya geldi.


Hatırlarsınız Ricciardone’nin ataması, Türk-Amerikan ilişkilerinde sert rüzgârların estiği bir dönemde Kongre engeline takılmış, ABD Senatosu elçiye bir türlü onay vermemiş, sonunda Obama nadiren kullandığı bir yetkiyle Senato’yu by-pass ederek elçiyi yollayabilmişti.
Ancak hatırlatmakta fayda var. Kongre’nin, Türkiye’den önce Mısır ve Afganistan büyükelçisi olarak görev yapan Riccardone’ye olan asıl itirazı, elçinin Kahire’de görev yaptığı 2005-2008 dönemiyle ilgiliydi.
Diplomatı aylar boyu veto eden Kansas’lı senatör Sam Brownback, çekincelerini sıraladığı mektupta, Riccardione’yi Mübarek rejimine fazla yakın olmak, oradaki insan hakları ihlallerini önemsememek, demokratik muhalefeti hiçe saymak ve ABD’nin Mısır’da sivil toplum ve demokrasiyi geliştirmek için ayırdığı yardım fonlarını hükümete kanalize etmekle suçlamıştı. (Gerçi Mısır’ın en önemli insan hakları savunucu Saad Eddin İbrahim, bu iddiaların “abartılı”  ve haksız olduğunu, kendisinin sık sık büyükelçiyle görüşebildiğini söylüyor.)
Ricciardone’yi eleştirenler, elçinin bir televizyon röportajında Mısır’da azınlıklara karşı ayrımcılık “olmadığını” söylemesine (ki var) ve “Mısır’da da ABD gibi ifade özgürlüğü var” demesine (ki yok) takmışlardı.
Kısacası senatörler Amerikalı diplomatı “fazla yandaş” buluyor ve Türkiye’de de Ak Parti’ye yakın davranarak “laik muhalefeti” hiçe sayacağından korkuyordu.
Duyduğumuz kadarıyla ABD elçisi Mısır’da kamuoyu ve rejim nezdinde oldukça popülermiş. Ancak Türkiye’de sadece popülerite değil Kongre, Obama yönetimi ve Ankara arasında hassas dengeleri gözetme gereği hissedecektir. İşi zor.
Kongre’deki bu acı tecrübeden sonra Ankara’ya güç bela varan Ricciardone’nin Türkiye’deki mesaisinde iktidar ve muhalefet arasında denge kurmaya çalışacağına, sadece Ak Parti değil CHP ve diğer partilerle de görüşeceğine, insan hakları ve demokrasi konularına hassas olma gereği hissedeceğine şüphe yok. Çünkü Mısır’ı geride bırakmış olsa da belli ki Mısır’daki ünü peşini kolay bırakmayacak- Kongre’nin gözü hep üzerinde olacak.

BATI NEDEN DESTEKLİYOR?
Başta Washington olmak üzere Batı, 32 yıldır Mısır’da Mübarek rejimini desteklemekte. Bugün bile rejimin tamamen devrilmesini değil, Mübarek gitse bile Muhaberat başkanı Ömer Süleyman nezaretinde “kontrollü demokratikleşme” istiyorlar.  Peki Batı neden insan hakları ihlallerine rağmen yıllardır Mübarek’den vazgeçemedi?
* Yılda 1 milyar doların üstünde askeri yardım alan Mübarek rejimi, ABD’nin bölgedeki en yakın müttefiki.
* Mısır’da Müslüman Kardeşler ve İslami Cihad, Batı’nın gözünü korkuttu; Mısır’da rejim giderse Arap coğrafyasında “ikinci bir İran”dan çekindiler.
* Mısır İsrail’le kurumsal ilişkisi olan tek Arap rejimi.
* Mübarek’in laik oluşu ve İslamcılardan nefret etmesi, Avrupa ve ABD’de dost kazanmasına neden oldu.
* ABD Kongresi’nde Mısır lobisi var.
* İyi İngilizce konuşan Mübarek, esprileri ve rahatlığıyla Batılı liderlerle sıcak ilişkiler kurdu.
* Mübarek rejimi hiçbir zaman Saddam kadar eli kanlı bir diktatörlük değildi. Düşük dozlu sivil toplum ve muhalefetin varlığı, Batılıları rahatlattı. 
* Mısır’da dönem dönem reformlar ve açılımlar oldu. Mübarek hep kendi kamuoyu ve Batı’yı “kontrollü demokratikleşme” vaadiyle oyaladı.

 
31 Ocak 2011 - 11:22:59
 
 
Havadurumu
 

 
 Dolar
 
1.573
1.583
 
 Euro
2.171 2.186
 
 Sterlin
2.534 2.580
 
 Altın
67.81 68.25
 
 IMKB
65307  
 
 
Son röportajıyla Defne Joy Foster...
 
Arkadaşının evinde ölü bulunan Defne Joy Foster'ın son röportajı...
 
 
 
 
  Eski başbakanlardan Tansu Çiller’in oğlu Berk Çiller ile eşi Eda Çiller, 1.5 yıllık evliliklerini sonlandırıyor. Ancak Eda Çiller’den, kayınvalidesi ile boşanmak üzere olduğu eşine şok suçlamalar geldi. Genç kadın, “Hayatımdan endişe ediyorum” diyerek savcılıktan yardım istedi.  
 
 
 
  İnternet kullanıcıları tehdit altında! Bilgisayar devi Microsoft’un yetkilileri, Internet Explorer kullanıcılarına acil güvenlik uyarısında bulundu.    
 
 
 
 
CHP lideri Kılıçdaroğlu kurultaydaki konuşmasında birçok vaadde bulundu. Siz bu vaadleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Hoşuma gitti. Destekliyor, iktidara gelirse yapacağına inanıyorum.
 
Bu kadar vaade ülkenin bütçesi yetmez. Hayalci buluyorum.
 
"YÖK'ün ve harçların kaldırılması" gibi güzel vaadlerde bulundu. Yapamasa da söylenmesi bile güzel.
 
Boş vaadlere karnımız tok. Kılıçdaroğlu iktidara gelemeyeceğini bildiği için bol keseden atıyor.
 
Anket Sonuçları
 
 
 
 
 
 
 

slottyway

binomo

 
 
       
Kategoriler   HaBerTaraf HaBertaraf Yayın Hizmetleri
Sahibi ve Genel Müdürü Rıfat YÖRÜK
Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt PEKER (Kurucu)

habertaraf.com'da yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak Betwinner gösterilmeden kullanılamaz.


  mostbet
 
 
Gündem Sağlık-Çevre Hakkımızda
Yazarlar Eğitim Künye
Güncel Bilim-Teknik İletişim
Siyaset Kültür-Sanat Yayın İlkeleri
Dünya Mizah Yorum Kriterleri
Yurt Yaşam
Ekonomi-İş Medya  
Spor Magazin