1998'deki Mısır Çarşısı patlaması yüzünden Yargıtay'ın ömür boyu hapis yatmasına hükmettiği Pınar Selek'le telefonda görüştük Selek, "Berlin'den dönecek misiniz" sorumuzu "Kaçmadım. Ülkeme de evime de döneceğim. Ama ne zaman, bilmiyorum" diye cevapladı
Gül Kireklo'nun haberi
Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun, 1998'de meydana gelen Mısır Çarşısı patlaması yüzünden açılan davada ömür boyu hapis cezasına çarptırılması gerektiğine hükmettiği Sosyolog-Yazar Pınar Selek, yaşadığı Berlin'den ilk açıklamasını SABAH'a yaptı. Selek "Çıkmayan candan umut kesilmez. 9 Şubat'ta 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin üçüncü kez beraat kararı vereceğine inanıyorum. Kaçmış değilim. Ülkeme ve evime eninde sonunda mutlaka döneceğim. Ne zaman onu bilmiyorum" dedi.
KÂBUS DEVAM EDİYOR
Fransa'da Strasbourg Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi üzerine doktorasını yapan Pınar Selek, yaşamını Fransa ile Almanya arasında mekik dokuyarak sürdürüyor. Okulda olmadığı zamanlarda Almanya'da Berlin'de yaşayan Selek'e telefonla ulaştık. Yargıtay'ın gerekçesinde, devleti bölmek suçundan hapsi istenen Selek, "Bu davanın elle tutulur bir yanı yok. Nereden tutacaksın. Birçok inceleme ve araştırma raporlarında, patlamanın bombadan mı yoksa tüp gazdan mı kaynaklandığı açıklığa kavuşturulamamıştı" dedi. Hakkında verilen beraat kararlarının her bozuluşunda yoğun duygular yaşadığını söyleyen Selek "Bunlar yeni değil. Kâbus devam ediyor. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun kararına nihai karar olarak bakılıyor ama ben inanıyorum mahkeme beraat kararında direnebilir. Direnirse yeniden Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gider. İşkence raporumu aldım. Bunlar yeni belgeler. 9 Şubat'ta 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne işkence belgelerini de sunacağım. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de davayı kabul etti. Yerel mahkeme direnme kararına gerekçelerini de koyar, gönderir. Benim için hâlâ iç hukuk yolları tükenmedi. Adalete karşı umudum hâlâ tam. Umudum hiç eksilmedi" dedi.
YALNIZ DEĞİLİM
"Ülkene dönecek misiniz" sorusuna Selek, duygulanarak "Eninde sonunda döneceğim. Ülkeme de evime de mutlaka döneceğim ama ne zaman bilmiyorum" diye yanıt verdi. "Moralin nasıl" dediğimde ise şunları söyledi: "Acı patlıcanı kırağı çalmaz. Yalnız değilim. Buradaki dostlarda Türkiye'deki dostlarda beni yalnız bırakmıyor. İyiyim. Çıkmayan candan ümit kesilmez. Ben yaşadığım sürece umudum hep olacak."
SABAH
----------------------
Alp Selek: Davanın uzaması işkenceye dönüştü
Mısır Çarşısı patlaması sanığı Pınar Selek'in babası ve avukatı Alp Selek, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun kararının 6 ay sonra gündeme getirilmesine tepki gösterdi. Uzayan davanın işkenceye dönüştüğünü söyleyen baba Selek, "Pınar'ı Abdülmecit Öztürk'ün ifadeleri üzerine suçladılar. Pınar'ı suçlayan Öztürk'ün beraat kararı kesinleşti ama Pınar yargılanmaya devam ediyor. Bu dava, böyle ayıp bir dava durumuna düştü." dedi.
Mısır Çarşısı'nda 12 yıl önce meydana gelen patlamayla ilgili yargılanan Pınar Selek'in babası Alp Selek, basında çıkan haberlere ilişkin Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) değerlendirmede bulundu. Kızının mahkemesine kısa bir zaman kala basında niçin böyle haberlerin çıktığını anlamadığını belirten Avukat Alp Selek, "Çünkü bu karar 9 Şubat'ta verildi. Karar çoğunlukla verildi, üyelerden bazıları karşı çıktı. Bu karar 6 ay yazılamadı, 6 ay sonra yazılabildi. 12 Ağır Ceza Mahkemesi'ne gittik, Mahkeme 9 Şubat'a gün verdi." dedi.
"Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun verdiği karar, mahkemenin kararına karşı değil. Karar 6 ay önce yazıldığına göre, bugün niye basında çıktığını anlamış değiliz." diyen Selek, "Ortada bomba olmadığına dair bir sürü bilirkişi raporu var. Hatta emniyetin en yetkili uzmanları hem duruşmada hem de raporlarda 'Bombayla ilgili tek bir şey bulunmadı' dediler. 'Bomba olsa yarım metre çukur kazardı' dedi. 'Bomba yok, çukur da yok' dediler." ifadelerini kullandı.
Adli Tıp Kurumu'nun tüm raporlarında da bombaya dair bir şey bulunmadığını söyleyen Selek, "Pınar tahliye oldu, emniyet yeniden 'bilirkişiye git' diye yasa dışı bir rapor sundu. Mahkeme de bunu kabul etti, Ankara'ya yolladı. Jandarmaların bulunduğu bir bilirkişi heyeti seçildi. O heyet muhalefet şerhle 'bu bombadır' diye bir rapor verdi. Bu duruşmada çürütüldü, mahkeme beraat kararı verdi. Yargıtay o rapora dayanıyor. Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu konuda uzman bir daire değil. Bir sürü bomba olmadığına dair raporlar var. 'Ben bu raporu beğendim' diye bir karar vermesi hukukta kabul edilmez." diye konuştu.
Alp Selek, bundan sonraki dava sürecini şöyle anlattı: "Yargıtay 9 Ceza Dairesi'nin bozma kararı mahkemeye gelecek, biz savunmamızı yapacağız. Mahkeme yeniden karar verecek. Pınar Avrupa'da, bütün dünyanın kabul ettiği bir kuruma gitti. Kurum Pınar'ın ağır işkenceler çektiği ve etkilerinin halen devam ettiğini söyledi. Bu raporu da mahkemeye sunacağız. Mahkemenin 'bomba değil' dedikten sonra nasıl bir karar vereceği belli değil. Şimdiden bunu bombaymış gibi lanse etmeyi, 12 yıl süren bir davada hala işkencenin etkisi altında olan Pınar'a, bize ve avukatlara karşı yapılan büyük bir işkence olarak kabul ediyoruz. Bu davanın bu kadar uzun sürmemesi lazım." dedi.
"Pınar Selek'le olayı birlikte yaptık." diyen Abdülmecit Öztürk'ün beraat ettiğini hatırlatan Selek, "Pınar'ı Abdülmecit Öztürk'ün ifadeleri üzerine suçladılar. Pınar'ı suçlayan Öztürk'ün beraat kararı kesinleşti ama Pınar yargılanmaya devam ediyor. Bu dava, böyle ayıp bir dava durumuna düştü." şeklinde konuştu.
CİHAN
Anahtar Kelimeler:
Pınar SelekMısır Çarşısı patlamasıMısır Çarşısı
24 Kasım 2010 - 09:30:36
Paylaş
Haberin izinsiz kullanılması durumunda yasal işlem yapılacaktır.
"Dünya malının esiri olarak onun kapısında yılan gibi kıvrılıp yerlerde sürünmek zilleti, insanı göklere eli boş gönderen bir sefâlet sebebi değil de nedir!...”
HZ. MEVLANA