DOLAR 1.491 - EURO 1.976 - ALTIN 65.35 - IMKB 66147
TV REHBERİ-SIK KULLANILANLARA EKLE-SİTENE EKLE-RSS
Cumartesi 27 KASIM 2010
Oyak Renault: 67 - Antalya B.B: 76 ÇARŞI LİDERİ MAKARYAN SİLAHLA VURULDU İstanbul ve Mersin'de olaylı gece SÜPER LİG'DE 14. HAFTANIN GÖRÜNÜMÜ Nadal ilk finalist oldu Türk bayraklı gemiyi kaçırma girişimi Banvit: 79 - Tofaş: 68 İSTANBUL B.B: 0 - FENERBAHÇE: 1 Aliağa Petkim: 84 - Pınar Karşıyaka: 82 Erdoğan'dan basına pankart eleştirisi habertaraf.com
 
 
 
Şehirlerin istihdam fotoğrafında büyük eksik
 
 
 
 
Ahmet ASLAN
Garipliğin normalleşmesi
 
 
 
Okur Temsilcisi
Hırsızlığın yeni adı: Bir internet sitesi
 
 
 
 
Yüzyılı kurtaran Türk Rektör Abdullah Atalar!
 
 
 
 
 
Zaman
Abdülhamit BİLİCİ
Psikolojik harekâta dikkat!
 
 
Hürriyet
Ahmet HAKAN
Ağca’ya açık çağrı: Gel Abdi İpekçi’de buluşalım
 
 
Bugün
Ali Atıf BİR
Bahçeli'nin matematiği...
 
 
Milliyet
Aslı AYDINTAŞBAŞ
‘Merak etme sen’ edebiyatıyla olmaz
 
 
Radikal
Cüneyt ÖZDEMİR
İbrahim Tatlıses'in dokunulmazlığı kaldırılsın
 
 
Akşam
Deniz Ülke ARIBOĞAN
Kore'lerde ısınan sular
 
 
Sabah
Emre AKÖZ
Muhalefet var rekabet yok!
 
 
Star
Ergun BABAHAN
Katillerle yandaşlık!
 
 
Bugün
Erhan BAŞYURT
İşte terfi dayatması yapılan o paşa!
 
 
Bugün
Gülay GÖKTÜRK
Geç kalmış bir yetki kullanımı
 
 
Bugün
Gültekin AVCI
Her gün sivil darbe
 
 
Yeni Şafak
Hakan ALBAYRAK
Lübnan'daki bu manzara bize ne söylüyor?
 
 
Sabah
Mahmut ÖVÜR
CHP'nin 'sivil'leri rahatsız
 
 
Star
Mehmet ALTAN
Askeri yargıyı lağvetmedikçe
 
 
Millî Gazete
Mehmet Şevket EYGİ
İki Yahudi devleti
 
 
Vatan
Mustafa MUTLU
Kayseri polisi, içki içenlerin fotoğrafını neden çekiyor?
 
 
Akşam
Nagehan ALÇI
Öcalan mı Kürtlere Kürtler mi Öcalan'a hükmedecek?
 
 
Radikal
Oral ÇALIŞLAR
Sivilleşme yolculuğu bu, üzülmeyin
 
 
Yeni Akit
Serdar ARSEVEN
“Başarısız Komutanlar” ve çürük “paşa yakınları”
 
 
 
 
Reha RUHAVİOĞLU
 
Ahmet ÖZCAN
 
Hakan ALBAYRAK
 
Alper GÜRKAN
 
Ahmet HAKAN
 
 
 
‘Açığa alma kararını önceden biliyordum’
 
 
 
Cumhurbaşkanı Gül, Balyoz sanığı 3 generalin açığa alınmasını İsviçre yolunda şöyle değerlendirdi: Bu 3 generalin diğerlerinden farkı var. 30 Ağustos’ta bekleme süreleri dolduğu için ya terfi edeceklerdi ya da emekli olmaları gerekiyordu. Dolayısıyla diğerlerinden farklılıkları var. Bu çerçeve içinde düşünülürse daha iyi anlaşılır.
 
Bilal Çetin'in yazısı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Doris Leuthard’ın davetlisi olarak, devlet ziyareti için İsviçre’ye giderken gazetecilerle sohbetinde önemli mesajlar verdi. Balyoz davası sanığı üç generalin açığa alınması ülke gündeminin ana konularından biri oldu. Devletin zirvesinin açığa alma kararından önceden haberdar olduğunu vurgulayan Gül, “Önceden biliyordum, haberim vardı” dedi. Hareketinden önce Esenboğa Havaalanı’nda yaptığı açıklamada “Aslında bu hususu çok fazla abartmaya da gerek yok” diyen Gül, uçakta da “çok büyütülecek bir şey değil” görüşünü tekrarladı. Gül, Balyoz sanığı başka generaller de varken, sadece üç generalin açığa alınmasının nedenine açıklık getirirken, “Bu 3 generalin diğerlerinden farkı var. 3 general 30 Ağustos’ta bekleme süreleri dolduğu için ya terfi edeceklerdi ya da emekli olmaları gerekiyordu. Dolayısıyla diğerlerinden farklılıkları var. Bu çerçeve içinde düşünülürse daha iyi anlaşılır” dedi. Gül, “Yürütmeyi durdurma kararını 30 Ağustos’tan önce de verebilirdi mahkeme. Ama Eylül’de verdi” diye de ekledi.


‘Büyütülecek şey değil’


Cumhurbaşkanı’na, Kürt sorununun çözümünün seçim sonrasına ertelenmesi de soruldu. Gül, adeta isim zikretmeden Başbakan’a ve hükümete mesaj verdi ve “Ben o kanıda değilim. Her şey dursun kanısında değilim. Zaten daha seçim tarihi ortada yok. Neyi bırakıyoruz? Ne kadar silah susarsa, şiddet durursa o kadar özgüven oluşur” şeklinde konuştu.

İsviçre yolunda Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ndeki köklü değişiklikten, Nobel ödüllü yazarın İstanbul’daki Avrupa Yazarlar Parlamentosu’na katılmamasına kadar değişik konularda değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı’na yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:

Dün 3 generali açığa alma söz konusu oldu. Size önceden bilgi verildi mi?
Tabii, biliyordum. Önceden biliyordum, haberim vardı.

Ne zamandan biliyordunuz?
Biliyordum. Önceden..

AYİM’nin kararı tam açıklanacakken böyle yola gidilmesi hukuk açısından sıkıntı olacak deniliyor?
Bu olay belki ilk olması açısından önemli. Ama hukuk anlayışı, mevzuat açısından çok büyütülecek bir şey değil aslında. Böyle bir mevzuat var. Mevzuat daha önce Emniyet Genel Müdürü gibi daha üst düzey devlet görevlilerine uygulanmış. Normal mevzuat uygulanıyor. Böyle bir takdir yetkisi ilgili bakanların, hükümetin var. Onlar da gerçekleştirmişler. 

100’e yakın subayın ismi geçiyor. Bunlar dava açtıkları için mi açığa alındılar?


Vaktiyle bu çok konuşuldu. Bu 3 generalin diğerlerinden farkı var. 3 general 30 Ağustos’ta bekleme süreleri dolduğu için ya terfi edeceklerdi ya da emekli olmaları gerekiyordu. Dolayısıyla diğerlerinden farklılıkları var. Bu çerçeve içinde düşünülürse daha iyi anlaşılır. Yürütmeyi durdurma kararını 30 Ağustos’tan önce de verebilirdi mahkeme. Ama Eylül’de verdi... Diğer subaylardan farklı yönleri var.

Bu kanun hep vardı. Uygulanmaya başlaması Türkiye’nin normalleşmesiyle, AB ile ilgili mi?

Bunları AB meselesi olarak görmemek lazım. AB olmasa daÖTürkiye AB ilişkileri ilerlemese biz kendi demokratik standartlarımızı, hukuk standartlarımızı, sivil- asker ilişkilerimizi gelişmiş, en demokratik ülkeler sınıfına götürmeyecek miyiz? 

Asker-sivil ilişkileri ne zaman normal seviyeye gelecek? YAŞ’da kriz yaşandı, 29 Ekim resepsiyonunu komutanlar protesto etti.


Normalleşme süreci içinde Türkiye. Normalleşme bir gecede, bir günde olmuyor. Ben bayram açıklamamda belirttim. Gördüğümüz acılar, sıkıntılar, büyüme acıları derken bunu kast ettim. Atatürk, muasır medeniyet seviyesine ulaşmayı hedef göstermiş. Bu ne demek? Demokratik kalkınmışlık, gelişmiş ülkelerin seviyesine çıkmak demektir. Bunun da kuralları bellidir. Ümit ederiz ki bunlar daha süratli bir şekilde olur. Bugün tartışılan konular tartışılmaz. Geçmişte tartıştığımız birçok konuyu bugün tartışmıyoruz. Tabular vardı Türkiye’de.

Genelkurmay Başkanı’yla konuşmuyor musunuz?

Bütün bu konular, bunların hepsi ne kadar daha olgun bir şekilde halledilebilirse tabii o kadar çok memleketin kazancına olur.

AYİM terfilerine karar verirse o zaman ne olacak?

Detayları bilmem. Hukuk neyi söylüyorsa o. Bakanlar nasıl o tasarrufu yaptıysa, subaylar da mahkemeye müracaat haklarını kullandılar. Hukuki mevzuatımız neyse öyle olur.

Resepsiyonu Genelkurmay Başkanı’na söylediniz mi?

O konu da kapandı gitti. Geleceğe bakmamız lazım.

‘Silahla bir yere varılmaz’


Diyarbakır Belediye Başkanı terörün, silahlı dönemin bittiğini söyledi. İmralı’dan belediye başkanını tehdit eden açıklama geldi. ‘Siyasete terör baskısı var’ denebilir mi?
Ben isimler bazında söylemem. Ama silahla hiçbir yere varılmaz, varılamaz. Silahla, tehditle bir yere varılamaz. Ancak bu acılara sebep olur. Maliyeti olur tabii ki. Memleketimizde demokratik standart açısından yapılması gereken reformlar varsa geciktirir. Siyaset yapan bazılarının bunu görüyor olması tabii iyi bir şey. Hem dış, hem iç konjonktür açısından paylaştığım bir şey var. İç konjonktür ve komşularımız açısından bunun kimseye bir faydası yok. Bu sürdürülemez. Bölgenin istikrara, normalleşmeye ihtiyacı var. Irak sınırlarına sahip çıkacak. Şimdiye kadar bazı şeyler anlayışla karşılanıyorsa Irak’ın gücünün olmayışından ve Irak’ın içinden geçtiği kaosla, Irak’ın normalleşmesiyle ilgili. Suriye’nin dünyaya entegrasyonuyla ilgili. Türkiye için bu nasıl bir zaman Türkiye için koz olarak tutulduysa İran’ın da o gözle bakması gerekiyor. Bölgede silahı tolere edecek, müsamaha edecek bir güç kalmaz. Eğer terör olmasaydı, bu kadar kan olmasaydı Türkiye’de şikayet konusu olan birçok şeyleri de Türkiye çoktan kaldırmıştı. Türkiye’nin özgüveni ve aldığı yol çok ileride olacaktı.

Tam tersini söylüyorlar PKK olmasa Türkiye yapmazdı diyorlar...


Bunlar sokaktaki insanın değerlendirmesi olabilir. Küçük yerleşim yerlerindeki propagandalar olabilir. Tepeden bakınca Türkiye daha hızlı yol alabilirdi. OHAL’ler, DGM’ler hep o günün getirdiği mecburiyetler olarak ortaya getirildi. Bunlar olmasa Türkiye AB yolunda hızla gelişirdi. Ayrıca Türkiye’nin kendi geleneğinde, kendi dokusunda bir ayrım yok. Türkiye’nin tarihi boyunca kendi dokusunda sen ben diye ayrım yok. Allah korusun Avrupa’da ABD’de gördüğümüz iç harplar, iç savaşlar Allah korusun Türkiye’de yok ki. Terör olmasa Türkiye çok farklı yerlerde olurdu.

Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır gezisi normalleşmenin parçası

Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır ziyaretini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Anamuhalefet liderinin Türkiye’nin bir şehrindeki gezisinden söz ediyorsunuz. Bundan normal ne olabilir ki? Normalleşmenin bir parçası. Olmaması anormal. Milletvekilleri sadece seçildiği yeri değil, tüm Türkiye’yi temsil eder. Diyarbakır’dan seçilen sadece Diyarbakır’ı değil, Kayseri’den seçilen Kayseri’yi değil, Türkiye’yi temsil eder. Bunlar normalleşme göstergeleri. Tabii ki gidilecek, tabii ki gezilecek. Bu konu bile iyi trendde. Yan yana gelmeyecek insanların yan yana gelip konuşması güzel. Ben tüm gezilerimde TBMM’de grubu olan partilerin temsilcilerini alıyorum. En aykırı insanlar oturup, konuşuyorlar. Ne kadar gayret var. Zıt fikirler konuşuluyor. TV’lerde oturumlar yapılıyor.

Türkiye’de terör varken ülkeyi idare edenlerin işi daha kolaydı. Kürt meselesi varken Türkiye bu meseleyi çözmek zorunda. Ana muhalefetin tavrı yararlı değil mi?
Tabii. İktidar partisinin ne kadar sorumluluğundaysa, ana muhalefet partisinin de, muhalefet partilerinin de sorumluluğunda. Türkiye’nin meseleleri bunlar. Anamuhalefet partisinin bu konulara daha çok ilgi göstermesi önemli. Bunlar eksik olan işlerdi. Herkesin, tüm partilerin daha sık gitmesi lazım. Türkiye’nin şurasına gidilemiyor, burasına gidilemiyor diye olmaz.

Düzenlemeler gelişmiş ülkelerin standartına göre...

Kırmızı Kitap diye bilinen milli siyaset belgesi değişti. Yeni hali eskiye göre nasıl?

Ortaya çıkan düzenlemelerin hepsi Türkiye’nin ulaşmak istediği yere göre yapılıyor. Demokratik olarak da ekonomik olarak da gelişmiş bir ülke standartlarına göre yapılıyor. Nasıl değişecek Türkiye? Mevzuatlar değişecek. Uygulamalar değişecek.

İç tehdit değişti...

Her şey yeni konsepte göre yapılıyor. Ülkelerin içeride, dışarıda alacağı durumlar var. Naif bir duruma da düşebilirsiniz. Ancak bakış konsepti çok önemli.

GÜL’DEN HÜKÜMETE..

Kürt meselesi seçim sonrasına bırakılmamalı...

Kürt meselesinde seçime kadar beklemeden adım atın diye hükümeti teşvik etmenizi beklerdik. Kürt meselesi seçime kadar beklemeli mi?
Hayır bunlar her günün meselesi. Ne kadar silahlar susarsa, şiddet, terör olmaz ise adım atma konusunda o kadar çok özgüven oluşur. Herkes birbiri ile kenetlenir.

Bütün bunlar seçimden sonraya bırakılıyor?
Ben o kanıda değilim. Her şey dursun kanısında değilim. Zaten daha seçim tarihi ortada yok. Neyi bırakıyoruz? Ne kadar silah susarsa, şiddet durursa, o kadar özgüven oluşur.
n Hayata Dönüş operasyonunda insanların yakıldığı iddiaları var...
Bunları inceleyip bakacağız tabii.

Devlet Denetleme’ye mi inceleteceksiniz?
Devlet Denetleme bir savcılık teşkilatı değil. Savcılarımıza, Emniyet teşkilatına, jandarmaya sorarız.

Antalya Film Festivali’ne gelen Kusturica’yı kovduk, Nobel ödüllü adamı da gelmeden gönderdik.

Günlük şeylere girmek istemem açıkçası. Cumhurbaşkanı olarak tek tek o konulara girmem. Türkiye’ye herkes geliyor. Gelip gidemeyen yok. O da gelmiş.

VATAN

26 Kasım 2010 - 08:36:33

 
Havadurumu
 

 
 Dolar
 
1.481
1.491
 
 Euro
1.961 1.976
 
 Sterlin
2.295 2.345
 
 Altın
64.85 65.35
 
 IMKB
66147  
 
 
İnsan hem sosyalist hem Müslüman olamaz mı?...
 
Numan Kurtulmuş: AK Parti eleştirdiği anti demokratik yapılara benzedi
 
 
 
 
  Efsane dizi 'Kurtlar Vadisi Pusu'yla ilgili olarak flaş bir gelişme konuşuluyor.  
 
 
 
  Kanalın iki önemli ismi Mehmet Ali Birand ve Cüneyt Özdemir twitter'da fena kapıştı..    
 
 
 
 
CHP ile BDP'nin "sol blok" olarak adlandırılan olası bir seçim ittifakına nasıl bakıyorsunuz?
 
- Her parti arasında ittifak olabilir. Gayet doğal karşılıyorum.
 
- Bu ittifakın sol değil "Kemalist" bir buluşma olacağını düşünüyorum.
 
- Demokratikleşmeye daha çok hizmet eden bir ittifak olur.
 
- Bölgenin, ülkenin ve demokratikleşmenin aleyhine, tehlikeli bir proje.
 
Anket Sonuçları
 
 
 
 
 
 
 


slottyway





 
 
       
Kategoriler   HaBerTaraf HaBertaraf Yayın Hizmetleri
Sahibi ve Genel Müdürü Rıfat YÖRÜK
Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt PEKER (Kurucu)

habertaraf.com'da yayınlanan tüm materyalin slottica her hakkı saklıdır. Kaynak Betwinner gösterilmeden kullanılamaz.


  mostbet
 
 
Gündem Sağlık-Çevre Hakkımızda
Yazarlar Eğitim Künye
Güncel Bilim-Teknik İletişim
Siyaset Kültür-Sanat Yayın İlkeleri
Dünya Mizah Yorum Kriterleri
Yurt Yaşam
Ekonomi-İş Medya  
Spor Magazin