Tunus'taki devrim gerçekten devrim mi, yoksa devrim kılıklı bir siyasi makyaj operasyonuyla mı karşı karşıyayız?
"Diktatör gitti ama rejim değişmedi" mi?
Uluslararası Af Örgütü'ne isnat edilen "İslamcı Nahda Partisi mensupları siyasi tutuklular için ilan edilen aftan yararlanamıyorlar" haberi doğru mu?
1989'dan beri Londra'da sürgün hayatı yaşayan Nahda lideri Raşid Gannuşi yarın Tunus'a dönüyor inşaallah; döndüğünde tutuklanır mı?
Tunuslu gazeteci dostum Muhammed Adil'e telefon açıp "Bunlara ne diyorsun?" diye sordum.
Dedi ki:
"Ben şu anda Tunus'un başkentinde, Habib Burgiba Caddesi'ndeyim. Burada artık özgürlük kol geziyor. Devrim sahiden devrim."
"Yeni anayasa ve seçim yasası için hazırlıklar başladı. İlgili komisyonlarda devrimin hakkını vermeye azimli kimseler çoğunlukta."
"İstisnasız bütün siyasi tutuklular salıverildi. Hapishanelerde hiçbir siyasi tutuklu kalmadı. Adi suçlu bile kalmadı desek yeridir. Eski rejim yetkilileri 'anarşi çıksın' diye adi suçluların hapishanelerden kaçmasına zemin hazırladılar."
"Nahda'nın af kapsamı dışında tutulduğu veya bazı Nahda mensuplarının serbest bırakılmadığı iddiası, tutuklanmış Nahda üyelerinden yaklaşık 250'sinin hiçbir yerde bulunamamasından kaynaklanıyor. Bunların eski rejim tarafından öldürülmüş olabileceğinden endişe ediliyor."
"Başbakan Muhammed Gannuşi, hakkında ömür boyu hapis cezası kararı bulunan Raşid Gannuşi'nin Tunus'a dönmek için genel affı beklemesi gerektiğini söylese de, yaygın kanaat, siyasi affın Raşid Gannuşi'yi de kapsadığı yönünde. Eski rejimin sürgündeki birçok muhalifi Tunus'a döndü ve kendilerine hiçbir sorun çıkarılmadı. Bence Raşid Gannuşi'ye de sorun çıkarılmaz."
Bir şey daha söyledi Muhammed Adil:
"Tunuslular Türkiye'yi çok seviyorlar, ama devrime yaklaşımı konusunda Türkiye'den hiç razı değiller. 'Türkiye bizimle beraber olduğunu net bir şekilde ifade etmeliydi, devrime açıkça destek vermeliydi' diyorlar. Dışişleri bakanlığının bir açıklamasıyla geçiştirilebilecek bir konu değil bu. Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının Tunus devrimine verdikleri destek de yetersiz. Tunus halkı Türkiye'den –bilhassa Başbakan Erdoğan'dan- coşkulu bir selam bekliyor."
...VE MISIR?
Mısır, sırtındaki firavun yükünü atmak için ayağa kalktı.
Kıyamı bereketli olur inşaallah.
Kahire'deki bir dostuma telefonla ulaşmaya çalışıyorum, ama Hüsnü Mübarek rejimi mani oluyor.
Cep telefonları devre dışı.
İnternet erişimi de sorunlu.
Son görüşmemizde "Özgür Kahire'de buluşmak üzere" demiştik.
Amin.
ALBAYRAK MESELESİ
Radikal yazarı Hakkı Devrim, dünkü yazısında, Yeni Şafak'ın patronları olan Albayrak ailesine mensup olduğumu ve "aile adına" konuştuğumu ileri sürdü (Daha doğrusu böyle bir tahminde bulundu).
1. Patron Albayrak'larla akraba değiliz.
2. Kendi adıma konuşuyorum.
Yeri gelmişken belirteyim ki, yazarımız Özlem Albayrak'la da aramızda ailevi bir bağ yok.
Özlem Albayrak'la patron Albayrak'lar arasında da ailevi bir bağ yok.
Başbakan Erdoğan'ın dünürü olan Sadık Albayrak da apayrı bir Albayrak.