MHP seçim bildirgesine; Yükselen Ãlke Türkiye SözleÅmesi adını takmıÅ.
SözleÅmenin ekonomi faturasına bakıyoruz. Görünen, CHP gibi MHP'nin de ortada bir ekonomi programı olmadıÄı gibi, vaatlerin gerektirdiÄi "kaynak yaratılması" çalıÅılmamıÅ.
GAP, "en stratejik öncelik" diye tanımlanmıŠve kaynaklar faslı da "saÄlanacaktır" açıklamasıyla yetinilmiÅ.
KiÅi baÅına gelirin 19 bin $, toplam çalıÅan sayısının 28 milyon, ve "MHP'nin iktidar bölgesi" diye tanımlanan 2019-2023 yıllarında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi olmak...
Birkaç detay verelim; Yıllık %7 büyüme, kayıtdıÅıyla mücadele, milli güvenliÄi tehdit etmeyecek yabancı sermayeye kolaylık, özelleÅtirmede halka arz yöntemi, KÄ°T'leri, köprü, otoyol ve barajları satmamak, ekonomi, bilgi bakanlıkları kurmak...
MHP, CHP'nin ayda 600 TL ödeme vaadini, 300 liralık aile yardımına dönüÅtürmüÅ; Bunu da "Hilal kart" ile hayata geçirecek. Bu harcama kartı, ikamet edilen semtteki esnafta geçerli olacak.
Asgari ücretin vergi dıÅı bırakılması, emeklilere kıŠyardımı, çiftçiye ucuz elektrik, tarım desteklemesini milli gelirin %1.5'iyle sabitlemek, ÃTV ve KDV oranlarını yarıya düÅürmek...
Liste; uzayıp gidiyor. Kaba bir hesapla CHP'nin vaatlerinin toplam 20 milyar liralık ek kaynak ihtiyacı, MHP vaatleriyle 73 milyar lirayı aÅıyor.
Bu vaatleri hayata geçirecek projeleri ve 30 milyar liralık ilave kaynaÄın nasıl yaratılacaÄı soruları akla geliyor. Bu iki temel soruya MHP Seçim Bildirgesi'nde cevap bulamadım. Proje kelimesini yalnızca "GAP en öncelikli stratejik yatırım" ifadesinde gördüm.
Kaynak için "73.5 milyar lira saÄlanacaktır" ifadesi dıÅında bir kayıt yok. Vergiler iniyor, özelleÅtirme sınırlanıyor, ihracattaki AK Parti'nin 500 milyar $'lık hedefi 200 milyar $'a geriletiliyor.
Bu durumda kaynak yaratmak için aklıma yalnızca "MHP'nin banknot matbaasını gece gündüz çalıÅtırıp para basmak" dıÅında bir yol gelmiyor.
|