DOLAR 1.510 - EURO 1.978 - ALTIN 65.73 - IMKB 64072
TV REHBERİ-SIK KULLANILANLARA EKLE-SİTENE EKLE-RSS
Pazartesi 29 KASIM 2010
CHP, WikiLeaks için ekip kurdu Borsa yüzde 3,14 değer kaybetti KPSS sınavında mum ışığında soru çözmüşler DAVUTOĞLU-CLINTON GÖRÜŞMESİ BAŞLADI ÇYDD ve ÇEV, Poyrazköy'le birleşsin YARSAV: İş yükü haberi 'yıpratma' amaçlı Afganistan'da 6 NATO askeri öldürüldü Dolar 1,51 lirayı gördü Berlusconi'den WikiLeaks yorumu Vali, HES kararını İGM'ye geri gönderdi habertaraf.com
 
 
 
ABD'nin izni olmadan WikiLeaks yayınlayamaz
 
 
 
 
Sebahattin EMÜL
Tarım Fuarları
 
 
 
Okur Temsilcisi
Hırsızlığın yeni adı: Bir internet sitesi
 
 
 
 
WikiLeaks'ın kurucusu Julian Assange
 
 
 
 
 
Bugün
Adem Yavuz ARSLAN
Öcalan yine haklı çıkardı
 
 
Hürriyet
Ahmet HAKAN
Haydarpaşa yanıyor
 
 
Star
Ahmet KEKEÇ
Bu iktidar nasıl defedilir?
 
 
Zaman
Ali BULAÇ
Eşitlikten pozitif ayrımcılığa
 
 
Yeni Akit
Ali İhsan KARAHASANOĞLU
Yargıtay üyeleri için tutuklama yasak mı?
 
 
Milliyet
Aslı AYDINTAŞBAŞ
WikiLeaks kriptoları Washington’da kriz yaratacak
 
 
Akşam
Çiğdem TOKER
HAS Parti'nin marşı Grup Yorum'dan
 
 
Zaman
Ekrem DUMANLI
Gereği yapıldı
 
 
Sabah
Engin ARDIÇ
Bu sefer denize girmeden
 
 
Yeni Şafak
Fatma BARBAROSOĞLU
'Yusuf'un Rüyası'
 
 
Yeni Şafak
Hakan ALBAYRAK
Mavi Marmara şehitleri yetimhane kuruyor
 
 
Zaman
M.Nedim HAZAR
Yanalım!
 
 
Sabah
Mehmet BARLAS
Wikileaks belgeleri gerçeklerden daha mı çarpıcıdır?
 
 
Star
Şamil TAYYAR
Onlar da acı çekiyor sayın Başbakan
 
 
Millî Gazete
Sinan BURHAN
Füze gibi iktidara...
 
 
Radikal
Tarhan ERDEM
Toplu konutlarda yaşam ve davranış farklılıkları
 
 
 
 
Lütfi BERGEN
 
Hakan ALBAYRAK
 
Şamil TAYYAR
 
Ahmet KEKEÇ
 
Adem Yavuz ARSLAN
 
 
 
‘Askeri’ demokrasiden tam demokrasiye

Hasan Celal GÜZEL
[email protected]
 
 
Sevgili okuyucular, ‘üç general vak’ası’ndan sonra artık Türk demokrasisinde taşlar yerine oturmaya başladı. Bunları yazarken dahi içim tam olarak rahat değil ama galiba
‘militarizm’ tesirini kaybediyor ve demokratik
rejim bütün kaideleriyle işlemeye başlıyor.

Serasker Hüseyin Avni Paşa’dan darbeci generallere

Efendim, bendeniz Türkiye’de militarizmin tarihçesini Serasker Hüseyin Avni Paşa’dan başlatıyorum. Devrinin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Avni Paşa, Türk Jakobenizmi’nin en ünlü ismi Mithat Paşa’yla işbirliği hâlinde Sultan Abdülaziz Han’ı intihar süsü vererek katlettirdi ve yerine Sultan V. Murad’ı tahta geçirdi.

Meşru yönetime karşı aynı ihanet İttihat-Terakki Çetesi tarafından tekrarlandı ve Sultan Abdülhamid Han 1909’da hâl’edilerek tahttan indirildi. Altı asırlık Osmanlı Cihan Devleti’ni altı senede tarihe gömen darbeci Enver-Talât-Cemal üçlüsü, 12 Eylül’deki darbeci Evren’in beşibiryerdesinden farksızdı. Aradan geçen 79 senede ancak Enver Paşa’dan Evren Paşa’ya gelebilmiştik.

Cumhuriyet’in ilk döneminde, milletin verdiği Milli Mücadele sadece militarizme mal edildi. Totaliter yönetim arkasını militarizme dayadı. ‘Neo-militarizm’in en büyük dayanağı Milli Şef İsmet Paşa olmuştu. Aynı İsmet Paşa ve İttihatçı geleneği devam ettiren CHP, demokrasiye geçildikten sonra da militarizmi tahrikten geri kalmadı.

Nihayet 27 Mayıs’ta militarizm demokrasinin önüne geçirilmişti.

Militarizmin baş destekçisi CHP

Efendim, Türkiye’de CHP’nin temsilciliğini yaptığı jakoben elitizm, daima millet iradesine dayanan ‘demokrasi’nin karşısında ve ‘militarizm’in yanında yer almıştır. Zira jakoben elitizm, cahil kabul ettiği ve ‘iç tehdit’ olarak algıladığı halkın iradesi yerine, lâik ve devrimci varsaydığı militarizmin hâkimiyetini tercih etmiştir.

Tabiatıyla bu tercihte, demokratik seçimlerde sandıktan çıkamayışın da önemli rolü vardır.

Militarizm ile CHP âdeta özdeşleşmiştir. Militarizm CHP’ye, sandıktan çıkmadan iktidar olmanın yolunu açmıştır. Öyle ya, 27 Mayıs’tan sonra Demokratlar işkence edilerek hapse tıkılırken, CHP’nin lideri Başbakan yapılmış ve CHP’liler ile jakoben elitizmin bütün ileri gelenleri teşkil edilen Kurucu Meclis’e kuruluvermişlerdir. Ayrıca, CHP’ye ters bakanlar üniversiteden, ordudan ve yargıdan tamamen tasfiye edilmişlerdir.

Militarist müdahaleler, hep CHP kadrolarının işine yaramış ve demokratik yolla seçilenlerin aleyhine olmuştur. 27 Mayıs’tan sonra 12 Mart Muhtırası’nda kurulan ‘11’ler Hükûmeti’ tümüyle CHP’nin hâkimiyeti altındadır. 12 Eylül Darbesi’nin kadrosu da CHP zihniyetindeki jakoben oligarşiden meydana gelmiştir. Hele 28 Şubat Darbesi’nde, ‘Batı Çalışma Grubu Cuntası’, yazdığı talimatlarda (Batı Çalışma Konsepti), açıkça CHP’nin desteklenmesini istemiştir.

27 Nisan 2007’de yayınlanan Muhtıra’ya alkış tutan CHP ve Baykal’ın militarist zihniyetinin, 24 Kasım 2010’daki ‘üç general vak’ası’nda da CHP sözcülerinin beyanlarıyla devam ettirildiği görülmüştür.

Askeri demokrasiden tam demokrasiye

Efendim, 28 Şubat Dönemi’nde beni en fazla üzen hususların başında, uluslararası dokümanlarda Türkiye’nin siyasi rejimi olarak ‘askeri demokrasi’ (military democracy) yazılması gelirdi. Lâkin, bu raporları kaleme alanlar yerden göğe kadar haklıydılar. Türkiye’de TSK devlet içinde devlet idi. Ülkede iki başbakan bulunurdu: Birisi, bildiğimiz seçimle gelen Başbakan, diğeri ise Genelkurmay Başkanı olurdu. Genelkurmay başkanları ellerinde silâh bulunduğu için fiilen başbakanlardan daha güçlü olurlardı.

Hele zavallı milli savunma bakanlarının esamesi dahi okunmazdı.

Harbiye nâzırlarının bizzat darbeci oldukları Osmanlı’nın son döneminden, Darbeler Dönemi’nde 27 Mayıs’tan 12 Eylül’e uzanan çizgide darbe işbirlikçisi milli savunma bakanlarına kadar militarizmin kıskacına düşmeyen yoktu. Bu arada 28 Şubat militarizminin baş destekçisi Demirel ’i de unutmayalım.

Ne hazindir ki, zamanın Milli Savunma Bakanı Ahmet İhsan Birincioğlu, her nedense(!) 12 Eylül darbecilerinin ilk sahip çıktıkları kişi oldu. Başbakan ‘Hamzakoy’a hapse gönderilirken, Milli Güvenlik Konseyi (cunta yönetimi) Genel Sekreteri ve Genelkurmay II. Başkanı Haydar Saltık, Birincioğlu’nun Ziraat Bankası yönetim kurulu üyeliğine tayin edilmesini istemişti. Bunun için özel olarak darbecilere mahsus ‘atama kararnamesi’ geliştirildi ve darbeye mâruz kalan Hükûmetin Milli Savunma Bakanı, darbe yönetiminin ‘ilk ataması’ oldu.

Şimdi bu olaylarla Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın ve Başbakan Erdoğan’ın demokrat tutumlarını mukayese edebilir misiniz?.. ‘Askeri demokrasi’den ‘tam demokrasi’ye geçiş süreci, Demirel-Birincioğlu çizgisinden Erdoğan-Gönül çizgisine ulaşan Türk demokrasisinin rayına oturmasıyla tamamlanacaktır.

 
28 Kasım 2010 - 08:40:38
 
 
Havadurumu
 

 
 Dolar
 
1.500
1.510
 
 Euro
1.963 1.978
 
 Sterlin
2.314 2.355
 
 Altın
65.35 65.73
 
 IMKB
64072  
 
 
SETA’dan çarpıcı Türkiye tespiti...
 
Türk dış politikasına yön veren merkezlerden SETA'nın Genel Koordinatörü Taha Özhan, yeni dünya düzenini anlattı.
 
 
 
 
  BAKANLARIN açığa aldığı 3 generale emsal oluşturan kararın 4 yıl önce Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) tarafından alındığı ortaya çıktı.  
 
 
 
  Terfi sıkıntısı yaşamak istemeyen bazı generallerin kalp hastalığı gibi görevlerini aksatacak önemli rahatsızlıkların tedavisi için GATA yerine özel hastaneleri tercih ettikleri belirlendi. Ağustos YAŞ'ında Orgeneralliğe terfi eden Ege Ordu Komutanı Nusret Taşdeler'in de koroner by-passs ameliyatı için 2004 ve 2007'de GATA'yı tercih etmediği ortaya çıktı. Taşdeler'in Fırat Tıp Merkezi'ndeki laboratuar sonuç belgesine adı farklı yazılırken, yaşı ise 106 olarak gösterildi.    
 
 
 
 
CHP ile BDP'nin "sol blok" olarak adlandırılan olası bir seçim ittifakına nasıl bakıyorsunuz?
 
- Her parti arasında ittifak olabilir. Gayet doğal karşılıyorum.
 
- Bu ittifakın sol değil "Kemalist" bir buluşma olacağını düşünüyorum.
 
- Demokratikleşmeye daha çok hizmet eden bir ittifak olur.
 
- Bölgenin, ülkenin ve demokratikleşmenin aleyhine, tehlikeli bir proje.
 
Anket Sonuçları
 
 
 
 
 
 
 


slottyway





 
 
       
Kategoriler   HaBerTaraf HaBertaraf Yayın Hizmetleri
Sahibi ve Genel Müdürü Rıfat YÖRÜK
Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt PEKER (Kurucu)

habertaraf.com'da yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak Betwinner gösterilmeden kullanılamaz.


  mostbet
 
 
Gündem Sağlık-Çevre Hakkımızda
Yazarlar Eğitim Künye
Güncel Bilim-Teknik İletişim
Siyaset Kültür-Sanat Yayın İlkeleri
Dünya Mizah Yorum Kriterleri
Yurt Yaşam
Ekonomi-İş Medya  
Spor Magazin