DOLAR 1.582 - EURO 2.154 - ALTIN 70.50 - IMKB 65985
TV REHBERİ-SIK KULLANILANLARA EKLE-SİTENE EKLE-RSS
Cumartesi 19 ŞUBAT 2011
Fenerbahçe Ülker: 80 - Zalgırıs Kaunas: 72 Hindistan'daki tren kazası: 19 ölü Kuzey Kafkasya'da kafe tarandı: 4 polis öldü BEŞİKTAŞ'TAN GOL YAĞMURU Mısır'daki gösteriler: 1 ölü, 403 yaralı "10 yıldır paşaları operasyonda görmedim" Davutoğlu, Mısır için Katar'a gidecek "Mübarek'in sonu Şah'ınki gibi olacak" OTOBÜS DEREYE UÇTU: 7 KİŞİ ÖLDÜ Erdoğan, Türkiye-Kırgızistan İş Forumunda www.habertaraf.com
 
 
 
TESEV Ortadoğu raporunu yayınladı
 
 
 
 
Mehmet ALKIŞ
Bediüzzaman'ı doğru anlamak
 
 
 
Okur Temsilcisi
İlginç videolar
 
 
 
 
Defne Joy Foster hayatını kaybetti
 
 
 
 
 
Yeni Şafak
Abdülkadir SELVİ
Tanka çıkacağına İnce'yi sustur
 
 
Star
Ahmet KEKEÇ
Pespaye olma... Çalış!
 
 
Bugün
Ahmet TAŞGETİREN
Türkiye'nin örnekliği
 
 
Zaman
Ahmet Turan ALKAN
Kar mı yağmış yüce dağlar başına?
 
 
Radikal
Akif BEKİ
İsyan ahlakı ve CHP
 
 
Bugün
Ali Atıf BİR
El Cezire'den CHP'ye dersler
 
 
Milliyet
Aslı AYDINTAŞBAŞ
Erdoğan açıkça “Git artık” dedi
 
 
Radikal
Cengiz ÇANDAR
Tebrikler: Mısır'ın halkına ve Türkiye Başbakanı'na
 
 
Akşam
Çiğdem TOKER
Susarak konuşmak
 
 
Akşam
Deniz Ülke ARIBOĞAN
Mısır üzerinden İsrail'e bakış
 
 
Star
Ergun BABAHAN
Seçime sadece 4 ay var lavuklar
 
 
Posta
Mehmet Ali BİRAND
Bu bölgede soft power yetmez...
 
 
Millî Gazete
Mehmet Şevket EYGİ
Diktatör İslam'a karşı idi
 
 
Sabah
Nazlı ILICAK
Yüksek Yargı'nın ve AK Parti'nin çelişkileri
 
 
Yeni Akit
Nusret ÇİÇEK.
Barolar Birliği Başkanı ne diyor?
 
 
Vatan
Ruşen ÇAKIR
Türkiye Mısır’a benzer mi?
 
 
Yeni Şafak
Salih TUNA
AKP'ye oy veren herkes aptal öyle mi?
 
 
 
 
 
 
Gelecek insansı robotların dünyası mı?
 
 
 
WASHINGTON- ABD'nin bilimi destekleyen, hükümete bağlı önemli kuruluşu Ulusal Bilim Vakfındaki tek Türk direktör Semahat Demir, beyinle ilgili hem hastalıkların teşhis ve tedavisi hem de beyin-bilgisayar arafazları konusunda önemli çalışmalar bulunduğunu belirterek, "uzun vadede insansı robotların gerçek olacağını" söyledi.
 
Ulusal Bilim Vakfında biyomedikal mühendisliğinin yanı sıra 17 farklı bölümün direktörlüğünü yapan Demir, kurum olarak birçok bilimsel çalışmaya fon verdiklerini söyledi.

Bilim alanındaki gelişmeler ve yeni buluşların, hastalıkların tedavisi ve insan yaşamının kalitesini artırmada etkili olacağını belirten Demir, bu nedenle sadece çalışmalara fonlar vermeyip aynı zamanda bu projelerin başarılı olması için de ciddi çaba harcadıklarını söyledi.

Demir, kendisinin de uzmanlık alanı olarak, uzun yıllardır beynin ve kalbin matematiği üzerinde çalıştığını belirterek, işine çok tutkuyla bağlı olduğunu ve bu konularda incelemeler yapıp geleceğe olumlu etkilerden bulunmaktan çok mutlu olduğunu belirtti.

Semahat Demir, "Hücre seviyesindeki elektriksel aktiviteleri inceleyip kalp hastalıklarına bakıyoruz. Bunları bilgisayar modelleriyle sanal ortamda canlandırıyorum, böylelikle kalp ve kalbi etkileyen hastalık önlenmesine yönelik ilaçların geliştirmesinde bilgisayar simülasyonları yapıyorum. Bir nevi kalbin matematiğini inceleyip gelecekte ilaç ve diğer tedavilerde ne kullanılabilir, ona bakıyorum. Benzerini beyindeki hücrelere de yapıyorum. Çünkü bunun temeli matematik aslında" dedi.

BEYİN HASTALIKLARININ TEŞHİS VE TEDAVİSİ KOLAYLAŞACAK

Beyin konusundaki çalışmalarla ilgili soruları yanıtlayan Demir, bu alandaki çalışmaların ikiye ayrıldığını söyledi.

Demir, bunlardan biri olan tümör gibi "hastalıkların teşhis ve tedavisine" yönelik çalışmaların çok hızlı ilerlediğini kaydetti. Bu noktada, MR aletleri gibi beyni dıştan görüntüleme sistemlerinin geliştirilmesinin önemine dikkati çeken Demir, beyinden iyi görüntü alınabilmesinin, doktorların, sonuçlara bakar bakmaz hastalığa dair ayrıntılı fikre sahip olmasını sağlayacağını vurguladı.

Demir, kurum olarak verdikleri fonların da bu alanlardaki ilerlemeleri hızlandırdığını, yakın gelecekte tümör gibi beyinle ilgili hastalıkların teşhis ve tedavisinde önemli gelişmelerin tıp dünyasında yerini alacağını kaydetti.


DOKUNMADAN NESNELERİ HAREKET ETTİRMEK MÜMKÜN OLACAK


Demir, beyin konusundaki ikinci tür çalışmaların ise beynin çalışma sistemini anlayıp bunu bilgisayarlara uygulamayla ilgili olduğunu söyledi.

Sadece yüzde 1'i bilinen beynin daha çok çözülebilmesi için çalıştıklarını belirten Demir, bu tür çalışmaların teşhis ve tedavi yöntemlerine göre daha yavaş ilerlediğini, ama daha uzun vadede burada da başarılar elde edileceğini kaydetti.

Demir, "Beyin, analiz edilmesi gereken müthiş bir sistem. Ama en zor ve en geç öğreneceğimiz de beyin. Yine de tabii ki bu alandaki gelişmeler de başarıya ulaşacak ve hayata geçecek" dedi.

Bu kapsamda kurum olarak "beyin-bilgisayar arafazları" üzerine de fonlar verdiklerini anlatan Demir, bu alanda kendilerinden destek alan "büyük çalışmalar olduğunu" belirtti.

Demir, beynin düşünce sistemini anlamanın, insanlık tarihi açısından çok önemli bir gelişme olacağına işaret ederek, "Beynin düşüncesi sayesinde insanın bir niyeti olur. Bunu çözebildiğimizde, sadece beynin komutuyla, hiç dokunmadan uzaktaki aleti kıpırdatmak mümkün olacak veya robot gibi cihaz yaptıysanız, o sizin beyninizin sinyallerine göre sizin yerinize harekette bulunacak" diye konuştu.


PİLOTLARA BEYNİ OKUYAN KASKLAR

Buluşların insan hayatını kolaylaştırmasını amaçladıklarını belirten Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mesela pilotlar o kadar zor bir durumda çalışıyorlar ki, her an aniden hareket edip uçağı yönlendirmeleri gerekebilir, ama bunu o kadar hızlı yapamayabilirler. Ama pilotun düşüncesini okuyabilen bir kasktan olursa, kolunu kıpırdatmadan, düşüncesini kullanarak uçağı kıpırdatma ve ani durumlarda hızlı hareket etme imkanı da olabilir.

Bu alandaki gelişmelerin tıp alanına da önemli katkıları olacak. Örneğin bir kimsenin kolu kopmuşsa ve doğal olarak beyinden sinyal alamıyorsa doğal ve yapay bir kola sahipse, bu kola beyinden sinyal gönderilmesi sağlanacak. Böylece kişi yapay kolunu rahatlıkla kullanabilecek. Yani eğer beyin şekilde dışarıdaki bir kutuyu yönlendirebilirse, bu takma kolu da yönlendirebilir. Düşünceyi anlamak, niyeti anlamak, bunu motor aktivitesine geçirmek çok önemli."

Semahat Demir, beynin daha fazla çözülmesinin, depresyon gibi hastalıklarda insanların kendilerini daha fazla kontrol edebilmesini de sağlayabileceğini, otizm, alzheimer gibi hastalıkların tedavisine de yardım edilebileceğini söyledi.


İNSANSI ROBOTLAR DA UZUN VADEDE ORTAYA ÇIKACAK



Yapay organlar gibi konularda 5-10 yıl sonra sonuç almayı beklediklerini vurgulayan Demir, bilim-kurgu filmlerinin vazgeçilmezi olan ve gelecekte düşünen robotların insanlığın kontrolünü eline geçirebileceği gibi senaryoları da beraberinde getiren "insansı robotların" ise kısa dönemde olmasa bile uzun vadede hayata geçeceğini söyledi.

Demir, şunları kaydetti:


"İnsansı robotlar da uzun vadede yapılacak. Şu an Japonya bu konuda çok ileride. İnsanın duygularını anlayan bir robot yapılabilecek. Bir kişi evde çalışırken işyerinde onun bir robotunun bulunması gibi. Bunlar yapılacak ve yapılmakta olan şeyler, ama beyin o kadar karışık bir sisteme sahip ki, insanın beynini taklit edip bilgisayar yapmak çok uzun vadeli bir iş.

Sadece kişinin sağlığını teşhis ve tedavi değil, onunla birlikte kişinin daha iyi hareket edebilmesi, aletleri kullanabilmesi veya gerekiyorsa kişi gibi bir robot yapılabilmesi konuları çok gelecek vaat ediyor. Ama açıkçası, teşhis-tedavi alanları kadar çok hızlı sonuçlar almayacak. Çünkü öncelik, bizim de önceliğimiz teşhis ve tedavide daha çok ilerleme sağlanması. Fonlarımızı öncelikli olarak bu alanlarda kullanıyoruz."

Demir, bu çalışmaların filmlere de konu alan "kötü amaçlı kullanımıyla" ilgili olarak da alanda bazı etik değerlerin olması gerektiğini belirterek, fon verirken bu konulara da dikkat ettiklerini ve çalışmalarda bilginin doğru kullanılması ve şeffaflığa dair düzenlemeler yaptıklarını kaydetti.

AA

Etiketler:

ROBOT

18 Aralık 2010 - 00:02:24

 
Paylaş    
 
Haberin izinsiz kullanılması durumunda yasal işlem yapılacaktır.
 
 
 
Yorumlar
 


Bu kategorideki diğer haberler

18:15Açılışta robot Harmandallı oynadı
15:50Rusya uzaya fırlattığı yeni uydusunu kaybetti
11:38İnternet kullanıcıları tehdit altında!
12:24Bilimsel çalışmalar rafta kalmasın
11:19iPhone'un karşımızda fazla şansı yok
11:41Polisten MSN kullanıcılarına uyarı
10:58iPhone soğukta çalışmıyor mu?
16:33Kutuplarda 5 vakit namaza 'bilimsel' ispat
11:041 LİTREYLE 100 KM YOL GİDECEK
10:16Türkiye yüzde 86 online
16:54Evliya Çelebi Sempozyumu
10:44EN ESKİ VE EN UZAK GALAKSİ GÖRÜNTÜLENDİ
14:4455 metrelik itfaiye merdiveni ürettiler
12:28Bir kilogramın ağırlığı ne kadardır?
10:56TÜRKİYE'NİN İLK YERLİ İNSANSIZ HELİKOPTERİ
11:12F KLAVYE ZORUNLU OLACAK
00:16Milli yazılım Pardus'un 2011 sürümü yayımlandı
16:01"Çanakkale için 10 yıldır proje üretiyoruz"
12:542010 yılının en iyi araştırma ödülü
10:12'Mini Nobel' Ilkka Hanski'ye verildi
09:53İki Rus astronot uzay yürüyüşünü tamamladı
09:53Dünyanın en büyük roketi 'gizli' yükü ile fırlatıldı
09:53NASA küresel ısınmaya çare arayacak
12:13Kazak bilim adamları yapay deri üretti
15:28'Gerris' karda ve suda hız rekoru kırdı
11:41Türkiye'nin hidrojenle çalışan ilk teknesi
08:17İsmi de mesleği de dedesinden miras
23:34Çin, 2013'te Mars'a ilk keşif uydusunu fırlatacak
11:36Vikipedia, 10. yılını kutluyor
09:32Dünyanın ilk elektrikli otomobil çarpışma testi
Daha fazla haber göster
14:56Yüz nakli Türkiye'de ilk kez AÜ'de yapılacak
10:20Ölümden sonra sanal hayat
09:00Japonya'daki robot dans yarışması
00:289 yaşında, 110 milyon yıllık dinozor fosili buldu
09:36Güneş Sistemi dışındaki en küçük gezegen
11:40Sirius sitesi, 15 UFO görüntüsü yayınladı
10:12‘e-kamuflajlı’ bukalemun tank
00:38Dünyanın en iyi müzik sitesi Türk'ün ama...
16:22Nar'ın lokumu da yapıldı
08:31GÜNEŞ ENERJİLİ ARAÇLA DÜNYA REKORU KIRDI
10:40Güneş enerjisi düzenek yarışması
09:57İşte en iyi 5 cep telefonu
12:03Leman: Gülen Hareketi benim için partner
09:40DNA'dan saç rengi belirlenecek
01:122011 zararlı yazılım yılı olacak
23:48En fazla UFO gören millet!
23:1610 yaşındaki bir kız süpernova keşfetti
17:57Kanser ile savaşta devrim olacak buluş
12:25Bilişime bu yıl 60 milyar dolar harcanacak
11:27Hasta ziyaretinde görüntülü internet
11:05Türk doktora ''Avrupa'nın En İyisi'' ödülü
09:57İlk mars robotu 7 yıldır Kızıl Gezegen'de
08:443D hologram ile iletişim 5 yıl içinde gerçek olacak
13:21EÜ 21 yeni canlı türü tespit etti
10:07Hotmail kullanıcıları şokta!
13:31Bu salam, sosis kilo aldırmıyor
13:08Salı günü parçalı güneş tutulması olacak
00:32Teknolojik hayatınızı geliştirecek 10 adım
00:12Rusya 5 yıl içinde tamamen Linux'a geçecek
07:42Satürn'deki dev kasırga görüntülendi
22:46Şarj aletleri standart hale geliyor
22:19Avrupa Uzay Ajansı anlaşmaya varamadı
00:32İnternette Kanadalılar çok zaman geçiriyor
21:55Paraşütçüler yerde uçuyor
14:14Türkiye'nin "dijital üssü" olacak
22:47Şarjı bitenlere güneş panelli pantolon
09:16MARS'TAKİ MAVİ GÜN BATIMI GÖRÜNTÜLENDİ
22:54Çilek ve kakaonun genetik şifresi çözüldü
09:28Mektuptan sonra e-posta da tarih oluyor
12:24Köpeğe 1022 nesnenin adını öğrettiler
10:06Yeni Zelanda UFO dosyalarını açıkladı
19:06Karıncalar trafiğe model oldu
23:27Japon bilimadamlarından kuş gibi öten fare
10:10Dinozorların çoğu vejetaryenmiş
12:16Ay tutulması Türkiye'den gözlenemedi
10:46Bilgisayarda ‘büyük harf’ tartışması
09:29En uzun geceyi yaşayacağız
09:19Saçlar ''bukalemun gibi'' renk değiştirecek
16:09Yıldırım: internette birçok ülkeden hızlıyız
11:30Akülü mini tren yaptı
10:52Google'a rakip Türk arama motoru
07:25456 yıl sonra ilk kez aynı gün!
10:59CERN'e üyelik heyecan yarattı
04:40"Yılan hep şifa kaynağı olarak bilindi"
01:12456 yıl sonra tekrar aynı gün olacak
17:36CERN'den Türkiye'ye iyi haber
10:33Canlı nöron hafızalı bilgisayar projesi
00:02Gelecek insansı robotların dünyası mı?
23:34Uzay aracı Soyuz, UUI ile kenetlendi
12:38Türkiye ve İsrail'in, CERN adaylığına kabul
Daha az haber göster
 
 
 
 
 
 
Adem Yavuz IRGATOĞLU
3 Şubat’ta 1 Mayıs hayali kuruyorlar!
 
 
Aliya RAHTE
Candaş Tolga Işık, gerçeği dillendirdiği için mi linç edildi?
 
 
Lütfi BERGEN
Modernleşmenin buhranlı meseleleri
 
 
Mustafa YILDIZ
Türkiye neden Mısır gibi olmaz?
 
 
 
 
Defne Joy Foster evinde ölü bulundu
 
KIRGIZİSTAN'LA VİZELER KALKIYOR
 
Kazadan önce radara giren jet sır oldu
 
Mısır'da korkulan oldu: Taraflar çatışıyor
 
Çelik, CHP'nin uygunsuz harcamasını açıkladı
 
 
 
 
 
 
 
“Kendi halkını yenemez kral/Ve tutuklayamaz yoksulluğu/Ayaklandığında halk/Bir salyangoz gibi kaçar kral/Bırakıp sedef kabuğunu”
İLHAMİ ATMACA (İsyan ve Tekbir/Bilmez Bunları Kral Şiiri’nden)
 
 
 
 
Havadurumu
 

 
 Dolar
 
1.574
1.582
 
 Euro
2.142 2.154
 
 Sterlin
2.550 2.580
 
 Altın
70.12 70.50
 
 IMKB
65985  
 
 
Son röportajıyla Defne Joy Foster...
 
Arkadaşının evinde ölü bulunan Defne Joy Foster'ın son röportajı...
 
 
 
 
  Eski başbakanlardan Tansu Çiller’in oğlu Berk Çiller ile eşi Eda Çiller, 1.5 yıllık evliliklerini sonlandırıyor. Ancak Eda Çiller’den, kayınvalidesi ile boşanmak üzere olduğu eşine şok suçlamalar geldi. Genç kadın, “Hayatımdan endişe ediyorum” diyerek savcılıktan yardım istedi.  
 
 
 
  İnternet kullanıcıları tehdit altında! Bilgisayar devi Microsoft’un yetkilileri, Internet Explorer kullanıcılarına acil güvenlik uyarısında bulundu.    
 
 
 
 
CHP lideri Kılıçdaroğlu kurultaydaki konuşmasında birçok vaadde bulundu. Siz bu vaadleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Hoşuma gitti. Destekliyor, iktidara gelirse yapacağına inanıyorum.
 
Bu kadar vaade ülkenin bütçesi yetmez. Hayalci buluyorum.
 
"YÖK'ün ve harçların kaldırılması" gibi güzel vaadlerde bulundu. Yapamasa da söylenmesi bile güzel.
 
Boş vaadlere karnımız tok. Kılıçdaroğlu iktidara gelemeyeceğini bildiği için bol keseden atıyor.
 
Anket Sonuçları
 
 
 
 
 
 
 





 
 
       
Kategoriler   HaBerTaraf HaBertaraf Yayın Hizmetleri
Sahibi ve Genel Müdürü Rıfat YÖRÜK
Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt PEKER (Kurucu)

www.habertaraf.com'da yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.


  
 
 
Gündem Sağlık-Çevre Hakkımızda
Yazarlar Eğitim Künye
Güncel Bilim-Teknik İletişim
Siyaset Kültür-Sanat Yayın İlkeleri
Dünya Mizah Yorum Kriterleri
Yurt Yaşam
Ekonomi-İş Medya  
Spor Magazin  
"));