Kılıçdaroğlu: Diyarbakır'a oy değil çözüm için geleceğim
Akşam
Özlem ÇELİK
Pakistan'ı anlamak ve Tarık Ali
Vakit
Yavuz BAHADIROĞLU
“Şehzade Mustafa Olayı”nın aslı nedir?
Hürriyet
Yılmaz ÖZDİL
Al sana Allianoi!
Necmettin EVCİ
Ahmet HAKAN
Fikret BİLA
Yılmaz ÖZDİL
Yavuz BAHADIROĞLU
E. Hakim Serdaroğlu: HSYK maddesi önemli
TRABZON- Emekli Hakim Serdaroğlu: HSYK'da 9 bin kişiye yaklaşan hakim ve
savcılardan temsilcinin bulunmaması, demokratik hukuk devleti açısından büyük
bir eksikliktir.
Emekli Hakim-Avukat İbrahim Serdaroğlu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'da 9 bin kişiye yaklaşan hakim ve savcılardan temsilcinin bulunmamasının, demokratik hukuk devleti açısından büyük bir eksik olduğunu söyledi.
Geçmişti, 40 yıl kürsü hakimliği yaptıktan sonra emekli olan ve Trabzon Barosu'na kayıtlı avukatlık yapan deneyimli hukukçu Serdaroğlu, 12 Eylül'de halkoyuna sunulacak anayasa değişikliği paketindeki yüksek yargı ile ilgili maddelerin, yargının güvenli ve tarafsız işlemesi bakımından büyük yarar sağlayacağı konusunda hiçbir şüphesinin olmadığını belirtti.
12 Eylül'de halkoyuna sunulacak Anayasanın 159. maddesindeki HSYK ile ilgili değişikliğin uzun yıllar ihtiyaç duyulan bir soruna çözüm olacağını ifade eden Serdaroğlu, "Şöyle ki halen HSYK, 3 üyesi Yargıtay Genel Kurulu'ndan, iki üyesi Danıştay Genel Kurulu'ndan seçilen 5 kişi ile Adalet Bakanı ve Müsteşardan oluşan 7 asıl üyeden oluşmaktadır. Hâkim ve savcıların özlük hakları ile ilgili kesin kararlar vermeye yetkili olan bu kurulda 9 bin kişiye yaklaşan hakim ve savcılardan temsilcinin bulunmaması, demokratik hukuk devleti açısından büyük bir eksikliktir. Yapılan değişiklik ile bu eksiklik giderilmiş ve kendi özlük hakları ile ilgili karar vermeye yetkili olan kurulda 7 asıl üyenin birinci sınıf adli yargı hakim ve savcıları arasından, 3 kişi de birinci sınıf idari hakimler arasından olmak üzere toplam 10 yargıcın kurulda yer almış olması gerçekleştirilerek temsilde adalet sağlanmıştır." ifadelerini kullandı.
Serdaroğlu, oyna zamanda halen Adalet Bakanlığı tarafından görevlendirilen ve bakanlık bünyesinde çalışan, hakim ve savcıların özlük hakları ile ilgili çok önemli rapor ve tezkiye vermeye yetkili teftiş kurulunun, yeni düzenleme ile HSYK'ya bağlanmasının da yargı bağımsızlığı adına çok önemli bir kazanım olduğunun altını çizdi.
Yeni anayasa değişikliği ile hakim ve savcıların atamalarında ve atanan hakim ve savcılara yetki verilmesinde etkili olan sekreteryanın Adalet Bakanlığı bünyesinden alındığına vurgu yapan Serdaroğlu, "Bu yetkinin, 12 Eylül'de halkoyuna sunulacak düzenleme ile HSYK'ya bağlanmış olması da yapılan değişikliğin, bir siyasi partinin yargıyı tahakküm altına alma çabası görüşünü çürütür nitelikte olup, aksine yargının siyasi etkiden uzaklaştıran, bağımsızlığını güçlendiren, önemli ve etkili bir düzenlemedir." dedi.
HSYK'nın fonksiyonu ve kuruluş şekli itibari ile yargı mercii değil, idari bir merci olduğunu anlatan Serdaroğlu, şöyle devam etti: "Anayasanın 125. maddesinde belirtilen "idarenin her türlü eylem ve işlemi yargı denetimine tabidir" ana kuralına aykırı olarak, HSYK'nın kararlarının kesin olduğu, yani yargı denetimine tabi olmadığı yolundaki uygulama, uzun yıllardır adalete aykırı olarak telakki edilmiş ve bu düzenlemenin birçok mağduru olmuştur.
Halkoyuna sunulacak anayasa değişikliği ile HSYK'nın hakim ve savcıları meslekten çıkarma cezasının yargı denetimine açılması, hakimlik güvencesini sağlamlaştıran çok yerinde ve önemli bir düzenlemedir. Bu düzenleme ile birlikte hakim ve savcılar görevlerini yaparken, daha bağımsız olacaklar, bir idari işlem ile görevlerinden ihraç edilme endişesi taşımadan Türk milleti adına yargılama faaliyetini daha etkin yürütebileceklerdir. Yapılan bu değişikliklerin yargının güvenli ve tarafsız işlemesi bakımından büyük yarar sağlayacağı konusunda hiçbir şüphem bulunmamaktadır."
Serdaroğlu, referandum aleyhine yapılan siyasi propagandaları da siyasi inatlaşmanın bir sonucu olarak gördüğünü, bunun da memleketin yararı açısından bir fayda getireceğine inanmadığını sözlerine ekledi.
Haberin izinsiz kullanılması durumunda yasal işlem yapılacaktır.
Yorumlar
Bu kategorideki diğer haberler
08:35Referandumda 'son düzlük' anketi
01:28Evet broşürü dağıtan gruba MHP'liler saldırdı
01:20Adana'da KPSS'de kopya iddiası: 45 gözaltı
00:58Kararsızlar için son hafta!
00:57Anayasa değişiklik paketinin ayrıntıları
23:49TOBB ve TÜSİAD'ı 'konsomatrise' benzetti
23:46CHP'li başkan "Rahibe" afişini izah edecek 20:30Afişi yaptıran ve astıran tespit edildi
18:25Süleyman Soylu: Namus borcum için 'evet'
18:12Hanefi Avcı sirkatin söyledi
17:21KPSS zanlısı dernekten de çıkarıldı
17:05Bir açıklama da Büyükelçilikten
16:33PKK cenazesinde olay çıkaranlar tutuklandı
16:22Altan: Değiştirilemez madde olamaz
15:19Propaganda yasakları başlıyor 14:56İşte memura teklif edilen ZAM
14:54Bakıcıya yapılan inanılmaz şaka!
13:51Mullen: ABD tatbikata davet edilmedi
13:14''Bir hocaefendi ölüleri yardıma çağırıyorsa...''
12:49Bağış'tan Pakistan'a yardım çağrısı
12:46İl il bayram namazı saatleri
12:40Başbakan, ABD'li komutanı kabul etti
12:30Keyfi tutuklama kararları veriyorlar
11:17İnanılmaz kaza!
10:43Mullen: Silahlar buradan geçmeyecek
09:30''Not almak fişlemek mi?''
09:23Faili meçhuller yargı eliyle temize çıkarıldı
09:16KPSS ''Fatoş Abla''ya uzandı
09:11Öcalan'a ''Mandela'' modeli mi?
09:08Gül'den üslup uyarısı Daha fazla haber göster
"Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Tâ fecrin doğuşuna kadar..."
CNN Türk'ün hangi muhabiri yuvaya döndü, hangisi yuvadan uçtu?
Kanuni Sultan Süleyman'ın hükümdarlık tarihinin anlatılacağı 'Muhteşem Yüzyıl'
isimli dizide Hürrem Sultan rolü için uygun birisi bir türlü bulunamıyor.
Kategoriler
HaBerTaraf
HaBertaraf Yayın Hizmetleri
Sahibi ve Genel Müdürü Rıfat YÖRÜK
Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt PEKER (Kurucu)
www.habertaraf.com'da yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.