AŞİYAN MODELİYLE DERS VERSEM UÇAR MISIN?
Gönül penceresinden ansızın bakıp geçtin
Bir yangının külünü yeniden yakıp geçtin
Madem ki son şarkının kırık bir güftesiydin
Neden yarım bıraktın neden bırakıp geçtin
Bir yangının külünü yeniden yakıp geçtin
Ne çok sevmiştim seni ne çok hatırlar mısın?
Aşiyan yollarından ses versem duyar mısın?
Hâlâ beni düşünür ve hâlâ ağlar mısın?
Bir bahar seli gibi yolumdan akıp geçtin
Bir yangının külünü yeniden yakıp geçtin.
Haber Müdürümüz İsmail Uğur’la birlikte biz de Aşiyan yollarındayız. Yeni eğitime başlayacak olan Ankara Özel Aşiyan İlköğretim Okuluna doğru gidiyoruz. Yolda bir taraftan çok sevdiğim bu şarkıyı mırıldanıyor, bir taraftan da okul için seçilen ismin çağrıştırdığı zengin edebi içeriği düşünüyorum. Zaten röportaj için hazırlık yaparken incelediğim okulun "www.asiyankoleji.com" adresli web sitesinde "Aşiyan"ın anlamının detaylıca işlendiğini görüyorum.

Eskişehir Yolu Mustafa Kemal Mahallesi CEPA AVM arkasındaki okula ulaştığımızda çepeçevre kuş yuvalarıyla süslendiği dikkatimizi çekiyor. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Ulusal, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Güven ve Yönetim Kurulu Üyesi Lokman Şahin'i, ilk defa bu yıl eğitime başlayacak Ana Sınıfı ve İlköğretim Okulunu tanımak veya kayıt yaptırmak için gelen velilerle birebir görüşürlerken buluyor ve tanışıyoruz. Okul Müdürü Sedat Aslan da “hoş geldiniz” deyip odasına davet ediyor.

Kısa bir hoşbeşten sonra okula torunlarını kaydetmek için gelen emekli bir öğretmen hanımefendiyle birlikte bize okulu gezdirmeye başlıyor. İlk dikkatimizi çeken etrafı çevreleyen kuş evleri ile okul katlarındaki kafeslerde bulunan çeşitli kuşlar…
Aşiyan Koleji'nin şeffaf tasarımı da ilgimizi çekiyor. Şeffaf koridora açılan sınıf kapıları, farklı bir anlayışla tasarlanan iç bahçesi, sürekli gün ışığını alan şeffaf merdivenleri ile okul önemli bir albeniye sahip.
"TÜRK İNSANINI GERÇEK ÖZEL OKULLA TANIŞTIRIYORUZ"
- Okulunuz, çoktandır unutulan zengin edebi çağrışımlı bir ismi taşıyor. Niçin Aşiyan ismini koydunuz?
- Sözlüğe baktığınızda "aşiyan" sözcüğünün karşılığının; "kuş yuvası, bülbül yuvası, şirin ve güzel ev" anlamları taşıdığını göreceksiniz. Aşiyan, Türk edebiyatında ve şarkılarımızda çokça kullanılmış Türkçeleşmiş bir sözcüktür.
Ayrıca Aşiyan, İstanbul'un boğazdaki en güzel, en nezih ve en şirin boğaz manzaralı bir semtinin adıdır.
Ünlü şair Tevfik Fikret'in şiirlerinin ilham kaynağı olan ve şimdi Aşiyan Müzesi olarak kullanılan boğazdaki evi bu sözcüğe ayrı bir sanatsal anlam katmıştır.
Aşiyan semtine özel bir anlam yükleyen bu müze İstanbul Boğazı'nda olması sebebiyle Asya kültürüyle Avrupa kültürünü birleştiren bir özelliğe sahiptir. Aynı zamanda Türklerin Asya'dan Avrupa'ya uzanan bir kültür yolculuğunun adeta uğrak yeridir Aşiyan. Bu geçiş kültürünün Tevfik Fikret'teki sanatsal yansımalarını da görmekteyiz.
Divan şairlerinden Fuzuli "aşiyan" sözcüğünü şiirlerinde, "gönül kuşunun yuvası" anlamında kullanmıştır. Ünlü şair Mehmet Akif Ersoy da yazdığı "Bülbül" şiirinde “eşin var, aşiyanın var, baharın var ki beklerdin” mısrasıyla "aşiyan"a çök özel bir anlam yükler.
Ayrıca şarkılarımızda geçen "Aşiyan yollarında" ifadesi söz ve müziğiyle bizi hoş ve dingin duygulara götürmektedir. Bu yüzden bu sembol şarkıyı da web sitemize koyduk. İsteyen sitemizi gezerken bu güzel şarkıyı da dinleyebiliyor.
İşte aşiyan sözcüğünün bu sevimli ve sanatsal macerası bize "bir eğitim modelinin yol haritasını" çizdi.
Aşiyan, insanı sıkmadan severek ve isteyerek öğrenmenin, bir serçe kuşunun yuvasına bağlanması gibi eğitim yuvasına bağlanmanın bir sembolü oldu.
Yuvadaki öğrenmeler kalıcı ve zevkli olur. Aşiyandaki öğrenmelerde de aynı anlayış hedeflenmiştir. Aşiyan Koleji'nin mekansal tasarımını da bu anlayışla gerçekleştirmeye özen gösterdik. Bizim çocuklarımız kuşların yuvalarına bağlanması ve yuvalarını sevmesi gibi eğitim yuvaları olan "Aşiyan"ı sevdikçe biz eğitimcilerin işi daha kolay olacaktır. Geçmişiyle ve öz kültürüyle barışık, çağdaş bilimlere yönelmiş gençlerimizin eğitim ve kültür yuvası olan "Aşiyan"da yüksek başarılara imza atacağına inancımız sonsuz.

- Aşiyan'ın öğrencilerinizin yuvası olacağını söylediniz. Peki öğrenciler bu yuvayı gerçekten benimseyecekler mi? Yoksa ayakları geri geri mi gidecek?
- Aşiyan’ı özgür kuşların yuvası yapacağız. Öğrencilerimiz burada farklı yuvanın özgür kuşları haline gelecekler. Yuvadan tamamen uçtuklarında da hayata tutunacak donanımları kendilerine kazandırmak istiyoruz.

Burada amacımız, çocukların mutluluğu. Ne zaman, ilköğretim okulları çocukluğu ve onların mutluluklarını, ortaöğretim de gençliği merkez alırsa eğitim düzelmeye başlar. Aşiyan işte bu sorgulamanın ilk adımı.

AŞİYAN MODELİ
- Türkiye'de ve Ankara'da birçok özel okul var. Sizin bunlardan farklılığınız neler? Velilerin sizi tercih etmesi için ne gibi imkanlar sunuyorsunuz?
- Türk insanı belli bir dönem nasıl ki belli otomobile mahkum edildiyse halkımıza da yıllarca tek tip okul ve eğitim dayatıldı. Daha sonra özel okullarla tanışıldı. Ancak özel okul sayısının hala Batı standardlarının çok altında olduğunu vurgulamalıyım. Özel okulların oranı AB’de yüzde 20 iken bizde sürekli artmasına rağmen maalesef henüz yüzde 2,5. Üstelik Türk insanı hala gerçek özel okullarla buluşamadı. Biz bu konuda gerçekten çok farklı bir model ortaya koyacağız. Bu modele biz "Aşiyan modeli" diyoruz. Amacımız; eğitim ve öğretimde en güncel ve en etkili yöntemleri kullanarak, çocuklarımızı ve gençlerimizi yetenek düzeyleri doğrultusunda bilgi ve etkinlik açısından en üst seviyeye çıkarmak; topluma öz kültürü ve tarihiyle barışık düzeyli bireyler armağan etmek, değerlerimizi tanıyan beyefendiler, hanımefendiler yetiştirebilmek…

Bir kere bu okulda öğrenme tesadüflere bırakılmıyor. Herşey modern bilimsel kriterlere göre düzenlenip ölçümleniyor. Öncelikle okulumuz şeffaf. Çok güzel bir dizaynla en kasvetli havalarda bile günışığını içeriye yansıtacak biçimde tasarlandı. Bu da öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve diğer personelimizin verimlerini olumlu yönde etkileyecek.

Sınıflarımız U biçimi dizayn edildi. Bunda da öğretmenlerimizin öğrencilerle yüzyüze iletişim kurmaları hedeflendi. “Derslik (Kabinet) Modeli” ile şube sistemi yerine her bir dersin içeriğine uygun derslikleri ile öğrencilerine motivasyonu yüksek sınıf ortamları sunuyoruz. Dolayısıyla öğrencilerimiz öğrenimlerini her bir branş dersinin kendine özgü araç ve gereçleriyle donatılmış dersliklerinde sürdürecekler.

Okulumuzda öğrencilere ait dolaplara da kilit koymadık. Zira öğrencilerimizin biribirlerine güven duymalarını istiyoruz.
Aşiyan'da zil seslerinde çalış önceliği de farklı. Bir kere bizde ziller diğer okulların tersine öncelikle öğretmenlerimiz için çalıyor. Çünkü kültürümüze, geleneklerimize göre evsahibi en iyi izzet ve ikram için misafir gelmeden gerekli hazırlıkları yapar. O yüzden evsahibi konumundaki öğretmenlerimiz bilgilerini en iyi şekilde sunmak için sınıfta yerlerini misafirlerinden yani öğrencilerimizden önce almalılar.
Mevcut sistemin yabancı dil öğretim mantığı, gramere dayalıdır. Bu durum öğrencilerinin konuşma becerisi elde etmelerini engellemektedir. Aşiyan Koleji, “Pratik Yabancı Dil Öğretim Modeli” ile öğrencilerinin anasınıfından itibaren yabancı dili gramer ağılıklı olmayan konuşma, dinleme ve anlama becerilerini kazanmalarını öngörmektedir. 4. sınıftan itibaren Fransızca, Almanca, İtalyanca, Rusça ve Çince dillerinden birini ikinci seçmeli olarak yabancı dil eğitimini alan öğrencilerimiz uluslararası ilişkilerde etkin, yetkin, nitelikli, çok dilli insan olma faktörüne göre yetiştirilir.

Eğitim yılının son haftasında artık karneleri belli olup bir üst sınıfa geçen öğrencilerimiz hem kendilerine güven gelmesi, hem de yeni yuvalarına alışmaları için son haftayı buradaki özgür kuşlarla birlikte geçirecekler.
Ayrıca “Öğrenci izleme”, “Ödevsiz, silgisiz, çantasız öğretim”, “E-öğrenme, değer eğitimi, Açık ders uygulama ve 2T modeli modellerimizle başarı grafiğimiz sürekli yüksek olacak.
Dolayısıyla tüm bu farklı yanlarımız okulumuzu çocuklar için cazibe merkezi haline getiriyor.

ORGANİK EĞİTİM
- Peki bu özgür kuşları yetiştirecek donanımda öğretmenleriniz var mı?
- Gerçekten de bu konu bizim için çok önemli. Bu yüzden öğretmenlerin seçimi büyük bir titizlilikle yapıldı. Verdiğimiz iş ilanı üzerine başvuran bine yakın öğretmen arasından ince eleyip sık dokuyarak ve de oldukça zorlanarak şu anki birikimli, dinamik, idealist kadromuzu oluşturduk. Okulumuzdaki özgür kuşları yani öğrencilerimizi hiçbir şekilde bir şahsa veya bir yere bağımlı yapmak istemiyoruz. Buna öğretmenlerimiz de dahil. Bu sebeple her ders için uzman sınıf öğretmenlerimiz var.

Mevcut sistemde öğrencilere öğretim hayatlarının temeli olan beş yıl boyunca tek sınıf öğretmenliği uygulaması yapılmakta. Aşiyan Koleji “Uzman Sınıf Öğretmenliği Modeli” ile öğretmenini ilgili sınıf seviyesinde uzmanlaştırarak öğretim kalitesini ve performansını; öğrencisinin ise öğrenim becerisini arttırmayı hedeflemekte. Öğrencilerimiz ise öğrenim hayatlarının temeli olan beş yıl boyunca üç faklı ve nitelikli “Uzman Sınıf Öğretmeni”nce desteklenecekler. Uzman Sınıf Öğretmenlerimiz uzmanı oldukları seviyede her yıl kendilerini değişim ve gelişime açık hale getirecek ve yıl boyu yaptıkları çalışma, deneyim, uygulama ve ders materyallerini yeni öğrencilerine sunma imkanını elde edecekler. Öğrencilerimiz de bu modelle öğretmenlerine bağımlı olmadan kendilerine olan özgüven ve sosyalleşme yönlerini güçlendirecekler, farklı öğretmen fırsat ve deneyimlerinden yararlandırılacaklar.

AŞİYAN'IN BİR ÇİFTLİĞİ VAR
Özgür kuşlarımızın doğayı da çok iyi tanımaları lazım. Bu yüzden İncek yakınlarında ve Ankara'ya 30 kilometre mesafedeki Aşiyan Çiftliği'mizde öğrencilerimizi doğayla ve hayvanlarla buluşturacağız. Burada hep birlikte organik tarım yaparak çeşitli sebze-meyveler yetiştirmenin zevkini ve emeklerinin karşılığını dalından koparıp yemenin tadını onlara yaşatacağız. Öğrencilerimiz o günkü derslerinin tamamını çiftliğimizde yapacaklar.
- Web siteniz ve broşürlerinizde “Tam Öğrenme Modeli”nden bahsediliyor. Nedir bu modelin özellikleri ve faydaları?
- Mevcut sistemde öğrencinin akademik öğrenmelerinin niteliği üzerinde durulmadığı gibi, ek zaman ve tamamlayıcı çalışmalara yer verilmemekte. Aşiyan Koleji, “Tam Öğrenme Modeli” ile öğrencilerine duyarlı ve planlı bir öğretim hizmeti sağlamakta, öğrenme güçlükleriyle karşılaşan öğrencilerine yerinde, zamanında ve nitelikli öğretim yardımı yapmakta.
Öğrencilerimize her seviyede haftanın beş günü her sabah 09:00-10:00 saatleri arasında “Tam Öğrenme Saati” adı altında başarıncaya kadar zaman tanınarak, kendilerine olan akademik güvenleri arttırılacak. Tam yani önceden kararlaştırılan yetkinlikle öğrenmeleri için yeterli zaman verilecek ve onlar için anlamlı olan “Tam Öğrenme Ölçütü” belirlenerek bütün öğrencilerimizin yüksek düzeyde öğrenme gücü (% 75 başarım) geliştirmeleri sağlanacak.

Ayrıca her öğrencimize kendi hızında ilerlemesine imkan tanınacak ve ihtiyacı olduğa kadar zaman verilerek öğrencilerimiz arasında eşitliği sağlayan öğrenme ortamları oluşturulacak. İlk aşamadan son aşamaya kadar öğrenme ürünlerimiz de sürekli olarak değerlendirilecek.
- İlk defa öğretime başlayacaksınız? Ne kadar öğrenciniz var? Kapasitenizi doldurabildiniz mi?
- Toplam öğrenci kapasitemiz 360. Şimdilik anasınıfı ve ilköğretim dallarında hizmet vereceğiz. İleride başka binalarda ortaöğretime de hizmet vermeyi düşünüyoruz. İnşallah butik okul tarzında öncülük yapacağız.
Okul Müdürü Sedat Aslan’ın rehberliğinde Aşiyan’ı gezip gördükten sonra izin isteyip ayrılıyoruz. Dönerken dilimde yine aynı şarkı var ama bu sefer uyarladığım haliyle;

Aşiyan okulundan ses versem duyar mısın?/Aşiyan modeliyle ders versem uçar mısın?
Rıfat YÖRÜK/HaBertaraf.com
|