Bizim kahraman ulusalcılar, düne kadar hükümeti “ABD ve Ä°srail uÅaÄı” olarak tanımladılar. Hatta “BOP eÅ baÅkanı” diyerek akıllarınca dalga geçtiler. Türkiye, Ä°ran’a yönelik yaptırıma “hayır” dediÄi ABD ve eli kanlı Ä°srail’e diklenince, birden saf deÄiÅtirdiler.
Bizim kahramanlar aniden ABD ve Ä°srail’le saf tutuÅtu. Bir kez daha anladık, antiemperyalizm politikası, suya tiritmiÅ. Ulusalcılık, teferruatmıÅ.
Diyorlar ki, Türkiye’nin ekseni kaydı. Batıda, özellikle Amerika’da Türkiye aleyhine yayınlanan makalelerden senaryo üretiyorlar. One Minute çıkıÅından sonra “Eyvah Ä°srail bize çok kızacak” ürkekliÄiyle hükümete yüklenenler yine sahnede.
Elbette, Türkiye ile ABD ve Ä°srail iliÅkilerinin arzu edilen seviyede olduÄu söylenemez. Açıkça ifade etmek gerekirse, bir çatıÅma hali mevcuttur, ancak karalar baÄlamanın da yersiz olduÄunu belirtmem gerekir.
Türkiye, bu süreci iyi yönetebilirse çok kazançlı çıkabilir. Ãünkü, kartların yeniden karıldıÄı bir süreçten geçiyoruz. Jeostratejik rol üstlenmeye çalıÅan Türkiye, yenidünya düzeninde denklemin önemli bir unsuru haline gelebilir.
Bunun için mücadele etmek, gerekirse çatıÅmayı göze almak gerekir. Türkiye’nin böyle bir gücü vardır, daha da ötesi bu gücü kullanabilecek güçlü bir siyasi iradesi mevcuttur.
Mevcut durumun Türkiye’yi olumsuz etkileyeceÄi varsayımını iÅleyenler, aynı Åartların ABD, Ä°srail, AB ve diÄer bölge ülkeleri için neyi ifade ettiÄi sorusuna cevap bulmalıdır.
ABD Savunma Robert Gates’in Türkiye’yi tahlil ederken, AB’nin isteksizliÄinin Türkiye’yi DoÄu’ya ittiÄi, Türkiye-Ä°srail iliÅkilerinin bozulmasının bölgesel istikrarsızlıÄa yol açacaÄı tezi, bu perspektiften de okunmalıdır.
TelaÅlı olan, sadece Türkiye deÄil, onlar da...
Rol paylaÅımı
2011 yılı sonuna kadar Irak’tan çekilmeyi planlayan ABD, bölgedeki istikrarı ve petrol kaynaklarının denetimini, Türkiye’ye raÄmen nasıl saÄlayacak?
ABD, Ä°ran’a yönelik yaptırımları koordine ederken ve Afganistan’daki istikrarı saÄlamaya çalıÅırken Türkiyesiz nasıl bir formül geliÅtirecek?
Uzun menzilli uçuÅ eÄitimini Konya’da yapan ve ihtiyaç duyduÄunda Türk hava sahasını kullanan Ä°srail, çatıÅma hızlanırsa daha da yalnızlaÅmayacak mı?
Petrol ve doÄalgaz trafiÄinde koridor haline gelen Türkiye kaosa sürüklenirse, dünya barıÅı nasıl tesis edilecek?
Bir üyesi iflas eden ve 5 üyesi iflasın eÅiÄinde olan AB, Türkiye’ye raÄmen daÄılma riskini nasıl hafifletecek?
Aslında sorumuz daha çok, önemli olan maksadın hasıl olmasıdır. Åu bir gerçek, Türkiye’nin olduÄu kadar diÄer ülkelerin de Türkiye’ye olan mecburiyeti, uzlaÅmayı zorunlu kılıyor. GeçmiÅten farklı olarak, uzlaÅı bariyeri hayli yüksek bir noktada duruyor. Yıllardır Türkiye’yi aza razı edenlerin pastadan ayırdıkları payı arttırmadan böyle bir uzlaÅmanın saÄlanması zor gözüküyor.
Orta yol mutlaka bulunacaktır. Ama Türkiye’nin payı, hiçbir zaman geçmiÅteki gibi düÅük olmayacaktır. Rol verilen deÄil rol paylaÅan bir ülke olacaktır.
O zaman Türkiye açısından; AB süreci hızlanabilir, ABD ve Ä°srail iliÅkileri onarılabilir, Gazze ablukası aÅılabilir, terörle mücadelede iÅbirliÄi artabilir, PKK’nın tasfiyesi hızlanabilir, yeni enerji projeleri devreye sokulabilir, Irak’ın yeniden yapılandırılmasında söz sahibi olunabilir...
Aksi halde, Ä°ngiliz The Guardian Gazetesi’nin yazdıÄı gibi, Obama büyük piÅmanlık duyabilir, diÄer ülke liderleri gibi...
Türkiye’nin riski
Elbette, çatıÅma ortamında Türkiye için de risk mevcuttur. Yenidünya denkleminde çok önemli bir pozisyon alarak konuÅlanmak isteyen Türkiye, kozlarını iyi kullanamazsa, koordinatlarını kaybedebilir.
Biraz geriden baÅlarsak, hükümet, seks videosuyla baÅlayan senaryoyu iyi okuyamadı, Baykal’la çatıÅarak oyun kurucuların tasfiye deÄirmenine su taÅıdı. Ä°srail krizinde ise kimi zaman sokaÄın sesi devletin aklını bastırdı, kantarın topuzu kaçtı. Meclis grup konuÅmasıyla tarihi bir çıkıŠyapan baÅbakan, neredeyse günde 24 saat konuÅarak verdiÄi mesajların aÄırlıÄını azaltmaya baÅladı.
Bu çatıÅma artık, muhalefetin gazına gelmeden diplomasi zemininde ve diplomatik dil sınırları içinde tutulmalıdır. Türkiye gibi kendi iç sorunları daha derin ve çetrefilliyken dıŠsahada bu kadar radikal söylem geliÅtirmesinin riski, her zaman fazladır.
PKK, son yılların en kanlı eylem takvimini açıkladı, demokratik açılım tehlikeye girdi. 12 Eylül zihniyetine en aÄır darbenin indirileceÄi anayasa deÄiÅikliÄi paketinin rafa kaldırılması için Anayasa Mahkemesi abluka altına alındı. Ergenekon, dıŠdestek arayıÅına girdi. CHP üzerinden siyaset mühendisliÄi hız kazandı. AK Parti hakkında kapatma davası tehdit unsuru olarak masada. ErdoÄan’a yönelik tasfiye planı devrede.
Burada daha önemli olan, sizin planınızdır. Yukarıda belirttiÄim gibi, Türkiye bu süreci iyi yönetebilirse, kazançlı çıkabilir, Åerden büyük hayır doÄabilir.