Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Önümüzdeki haftadan itibaren kar yağışlarının başlayacağını tahmin ediyoruz." dedi.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, düzenlediği basın toplantısı ile 2009-2010 su yılı değerlendirmesini yaptı. Su yılının yağışlar nedeniyle, 1 Ekim'den başlayıp bir sonraki yıl 30 Eylül'e kadar olan süreyi kapsadığına dikkat çeken Eroğlu, "Su yılı, 1 Ekim 2009'dan başlıyor, 30 Eylül 2010'a kadar devam ediyor." dedi. Türkiye'nin su bakımından zengin bir ülke olmadığını dile getiren Eroğlu, "Akıllıca yönettiğimiz takdirde bu su yeter, ama bunu yapamazsak su sıkıntısı çekeriz." diye konuştu.
Yılda 501 milyar metreküp yağış düştüğünü kaydeden Eroğlu, "Yıllık kullanılabilir yer üstü suyu 98 milyar metreküp, kullanılabilir yer altı suyu ise 14 milyar metreküp. Bu toplamda 112 milyar metreküp su kullanılabilir demektir." ifadesini kullandı. 2009-2010 su yılında, yağışların ortalamanın üzerinde seyrettiğini kaydeden Eroğlu, "Bu dönemde 745 milimetre ile normalin üzerinde bir yağış meydana geldi. Geçen yıl bu değer 711 milimetre idi. Türkiye'nin uzun yıllar ortalaması ise 643 milimetre. Yani, 2009-2010 su yılı verimli geçti." şeklinde konuştu.
Son iki aylık (1 Ekim -30 Kasım 2010) yağış değerlerinin, Türkiye'nin uzun dönem ortalamasına yakın olduğunu dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti: "Ama bölgelere göre değişiklik var. Marmara'da, Ege'de, İç Anadolu'da yağışlar fazla, fakat Akdeniz'de düşük. Doğu ve Güneydoğu da ise iki ayda büyük bir yağış alamadık. Ama şu anda yağışın başlangıcındayız. İnşallah kar yağışıyla önümüzdeki haftalardan sonra bu bölgelerdeki açık da, bu şekilde telafi edilebilir."
Eroğlu, geçen yıl 30 Kasım'da baraj ve göletlerde 23 milyar metreküp su varken, bu yıl 30 Kasım'da oranın 35 milyar metreküpe çıktığını dile getirdi. İstanbul'da 619 milyon metreküp, Ankara'da 400 milyon metreküp, İzmir'de 141 milyon metreküp su bulunduğunu söyleyen Eroğlu, "2011'de hiçbir şehrimizde su sıkıntısı olmayacak. Bunu bir müjde olarak vereyim." dedi.
Türkiye'de yılda 44 milyar metreküp su kullanıldığını, ama zaman içinde bu oranın artacağını ifade eden Eroğlu, "Kurak dönemde bu neredeyse yarı yarıya düşüyor. İki yıl kurak dönem olursa, risk altında olmamak için baraj ve göletlerimizdeki toplam aktif hacmini 100 milyar metreküpün üstüne çekmemiz lazım." diye konuştu. Türkiye'de baraj ve gölet yapımının bir zaruret olduğunu aktaran Eroğlu, "Suyumuz vardı da biz mi içtik? Hani büyüklerimizin meşhur sözleri vardır ya. Dolayısıyla baraj yapımı bir zaruret." sözlerini kaydetti.
"ÖNÜMÜZDEKİ HAFTADAN İTİBAREN KAR YAĞIŞI BEKLENİYOR"
Aralık-Ocak ve Şubat aylarını kapsayan üç aylık sıcaklık tahminini de açıklayan Eroğlu, "Güneydoğu Anadolu bölgesi hariç, ülke genelinde sıcaklıkların normalin 0.5 ile1 derece daha düşük seyredeceğini tahmin ediyoruz. Her yer donacak, abartılı bir açıklama." dedi.
Eroğlu, gelecek hafta Pazar gününden itibaren Batı bölgelerinden başlamak üzere tüm ülkede hava sıcaklıklarının 10-12 derece azalarak, mevsim normallerine düşeceğini aktardı. Eroğlu, önümüzdeki haftadan itibaren kar yağışı beklendiğini de söyledi.
ANKARA-GEREDE PROJESİ
Konuşmasında Ankara-Gerede projesi hakkında da bilgi veren Eroğlu, "32 kilometre uzunluğunda dev bir tünel olacak. 10 Aralık'ta projenin inşaat ihalesi yapılacak ve ilk kazma vurulmuş olacak." şeklinde konuştu. Eroğlu, proje ile Ankara'nın 2040 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacağını, Çamlıdere barajına su iletileceğini, proje tamamlandığında Ankara şehir merkezinde yılda 230 milyon metreküp ilave su iletilmi olacağını aktardı. CİHAN
2011'de su sorunu yok
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ''2009-2010 Su Yılı'nda yağışlarda, normale göre yüzde 16 oranında, geçen yıla göre de yüzde 5 oranında artış meydana gelmiştir. 2011'de hiçbir şehrimizde su sıkıntısı olmayacaktır, bunu müjde olarak vereyim'' dedi.
Bakan Eroğlu, 1 Ekim 2009-30 Eylül 2010 tarihleri arasını kapsayan ''2009-2010 Su Yılı''nın değerlendirmesini yaptı.
Dünyanın yarı kurak bölgesindeki Türkiye'nin su açısından çok zengin olmadığını belirten Eroğlu, ''Suyu akıllıca yönetemezsek su sıkıntısı çekeriz'' diye konuştu.
Türkiye'de yağışların bölgelere ve mevsimlere göre farklılık gösterdiğine işaret eden Eroğlu, yılda ortalama 501 milyar metreküp su düşen ülkede, ortalama yıllık kullanılabilir su miktarının 112 milyar metreküp olduğunu ifade etti.
Eroğlu, 2009-2010 Su Yılı'nda yağışların çok iyi geçtiğini belirten Eroğlu, şöyle devam etti:
''Yağışlar ortalamanın üzerinde seyretmiştir. Türkiye'nin yıllık yağış ortalaması 640 milimetredir. Bu su yılında 745 milimetre ile normalin üzerinde yağış meydana gelmiştir. 2009-2010 Su Yılı su açısından verimli olmuştur. 2008-2009 Su Yılı'nda yağış miktarı 711 milimetre olmuştur. Hakikaten 2006-2007 ve 2007-2008 su yıllarında çok şiddetli kuraklık yaşadık. Küresel iklim değişikliğine bağladılar. 'Türkiye'nin hiçbir ilinde su akmayacak' dediler. O krizi çok iyi bir şekilde atlattık. Bunun akabinde sulak yıl geldi. Bu su yılında yağışlarda, normale göre yüzde 16 oranında, geçen yıla göre de yüzde 5 oranında artış meydana gelmiştir.''
Eroğlu, bu yılın 1 Ekim-30 Kasım tarihlerini arasında Türkiye'de çok büyük yağış alınamadığını belirterek, bu dönemde yağışların Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde geçen seneye göre fazla olduğunu ancak Akdeniz bölgesinde yağışların bir miktar düşük olduğunu söyledi. Eroğlu, ''Karadeniz'de yağışlar geçen seneye göre hemen hemen eşit fakat Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 2 ayda çok büyük bir yağış alamadık. Ama yağış yılının başlangıcındayız. Doğu Anadolu'da kar yağışı ile belki önümüzdeki haftalardan sonra bu açık telafi olur diye düşünüyorum'' dedi.
-BARAJ VE GÖLETLERİN DURUMU-
Bakan Eroğlu, Türkiye'deki kullanılabilir suyun yüzde 73'ünün sulamada, yüzde 16'sının içmesuyu olarak ve yüzde 11'inin sanayide kullanıldığını anlattı.
Türkiye'nin baraj ve göletlerinin aktif doluluk hacminin, geçen yılın 30 Kasım tarihi itibariyle 23 milyar metreküp olduğunu; bu rakamın bu yılın 30 Kasım tarihi itibariyle 35 milyar metreküpe yükseldiğini belirten Eroğlu, şunları kaydetti:
''Türkiye'de yaptığımız baraj ve göletlerin toplam aktif hacmi, 67 milyar metreküptür. Türkiye'de normalde 44 milyar metreküp su kullanılıyor. Bu ortalama bir değerdir. Türkiye'nin herhangi bir risk altında olmaması açısından mutlaka baraj ve göletlerimizdeki aktif hacmi 100 milyar metreküpün üzerine çekmemiz lazım.''
Türkiye'nin yüzölçümünün 78 milyon hektar, ekilebilir tarım arazisinin ise 28 milyar hektar olduğunu hatırlatan Eroğlu, ülkede sulanabilir arazinin büyüklüğünün 8,5 milyar hektar olduğunu ifade etti. Eroğlu, 2010 yılı başı itibarıyla sulamaya açılan araziler toplamının brüt 5,42 milyon hektara ulaştığını vurguladı.
Eroğlu, Türkiye yüzölçümünün yüzde 10'unu kapsayan ve tarım potansiyelinin ise yüzde 20'sini oluşturan GAP bölgesinin Türkiye'nin hidroelektrik enerji potansiyelinin yüzde 21'ini karşıladığını söyledi. GAP bölgesindeki sulama projelerinin yüzde 28'inin tamamlandığına dikkati çeken Eroğlu, 2013 yılına kadar sulanabilecek alanların tamamının suya kavuşturulmasının planlandığını ifade etti.
Türkiye'nin hidroelektrik potansiyelinin 433 milyar kilovat saat olduğunu, ancak bunun teknik değerlendirilebilir kısmının 216 milyar kilovat saat, teknik ve ekonomik kısmının ise 140 milyar kilovat saat olduğunu anlattı. Eroğlu, HES'lerden bu yıl 40 milyar kilovat saat elektrik enerjisi üretildiğini bildirdi.
-BARAJLARIN DURUMLARI-
Bakan Eroğlu, DSİ'nin içme suyu faaliyetlerine başladığı 1968 yılından 2003 yılına kadar 35 yılda; 18 milyon kişiye yılda 2 milyar 100 milyon metreküp; 2003 yılında itibaren ise 10 milyon kişiye yılda 1 milyar 200 milyon metreküp içme, kullanma ve sanayi suyu temin ettiğini söyledi.
İstanbul'daki barajlardaki aktif su miktarının 619 metreküp, aktif doluluk oranının ise yüzde 70 olduğunu belirten Eroğlu, şöyle konuştu:
''Ankara'da 400 milyon su var. Aktif doluluk yüzde 26 ama buna bakmayın. Çamlıdere çok büyük, su miktarı 400 milyon metreküp. Bu iyi bir su miktarıdır. Ankara'da günde 805 bin metreküp su kullanıldığına bakarsak, Ankara'nın neredeyse 1,5 yıllık suyu var. İzmir'in 141 milyon metreküp suyu var. İzmir de günde 500 bin metreküp su kullanıyor. Bursa'da ise 48 milyon metreküp su var ve günde 200 bin metreküp su kullanıyor. 2011'de hiçbir şehrimizde su sıkıntısı olmayacaktır, bunu müjde olarak vereyim.'' AA
Hava soğuyacak
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, ''Hava sıcaklığı, pazar günü batı bölgelerde, hafta başında kuzey, iç ve doğu kesimlerde 10-12 derece olmak üzere hissedilir derecede azalacak'' dedi.
Çağlar, perşembe ve cuma günleri ülke genelinde önemli bir yağış beklenmediğini söyledi. Pazar gününe kadar lodosun özellikle Marmara ve Kuzey Ege'de kuvvetli ve zaman zaman fırtına (saatte 60-80 kilometre) şeklinde eseceğini belirten Çağlar, hava sıcaklığının ülke genelinde mevsim normallerinin 8 ila 10 derece üzerinde seyretmeye devam edeceğine dikkati çekti.
Cumartesi günü yurdun batı kesimlerinin yeni bir yağışlı havanın etkisine gireceğini ifade eden Çağlar, şunları kaydetti:
''Marmara'nın batısı (Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Tekirdağ) ve Kuzey Ege (Edremit, Ayvalık, Dikili ve gece İzmir) kıyılarında başlayacak yağışların, pazar günü yurdun iç ve batı kesimlerinde (Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu'nun batısı ve Batı Karadeniz) devam etmesi bekleniyor. Genellikle yağmur ve sağanak şeklinde görülecek yağışlar, akşam ve gece saatlerinde Bolu, Kastamonu, Çankırı, Bilecik, Bursa (Uludağ) çevrelerinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak.
Pazartesi günü kuzey ve iç bölgelerde (Marmara'nın doğusu, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun batısı) aralıklarla yağmur, Bolu, Kastamonu, Çankırı, Kayseri, Sivas, Yozgat, Gümüşhane ve Bayburt'un yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde devam edecek yağışların, salı günü kuzeydoğu kesimlerine doğru çekilerek ülkemizi terk edeceği tahmin ediliyor.
Hava sıcaklığı, pazar günü batı bölgelerde; hafta başında kuzey, iç ve doğu kesimlerde 10-12 derece olmak üzere hissedilir derecede azalacak.'' AA
Anahtar Kelimeler:
kar kış
|