DOLAR 1.480 - EURO 1.985 - ALTIN 66.99 - IMKB 66860
TV REHBERÄ°-SIK KULLANILANLARA EKLE-SÄ°TENE EKLE-RSS
Pazartesi 6 ARALIK 2010
Ovaazatlı'da seçimin galibi AK Parti EMÄ°NE ÜLKER TARHAN GÜVEN TAZELEDÄ° Irkçı Wilders: Batı Şeria Ä°srail'e ait YARSAV'da yönetim kurulu belirlendi 'Tarımı, para kazanılacak sektör olarak görmedik' Yunanistan'la 48. görüşme 7 Aralık'ta Amatör takım minibüsü devrildi: 16 yaralı Cenevre'de "yangın diplomasisi" Meteorolojiden yağış ve rüzgar uyarısı Bakan, elektrik kesilince el feneri ışığında konuştu www.habertaraf.com
 
 
 
Newsweek 'Kültür savaşını' analiz etti
 
 
 
 
Ahmet ASLAN
WikiLeaks, Ahmet Davutoğlu ve CHP
 
 
 
Okur Temsilcisi
Hırsızlığın yeni adı: Bir internet sitesi
 
 
 
 
Said Halim Paşa'nın vefat yıl dönümü
 
 
 
 
 
Yeni Akit
Abdurrahman DÄ°LÄ°PAK
Toparlanın gidiyoruz!
 
 
Hürriyet
Ahmet HAKAN
‘Av Mevsimi’ni hiç sevmedim
 
 
Bugün
Ahmet TAŞGETİREN
Miroğlu için ayağa kalkmak...
 
 
Bugün
Ali Atıf BİR
Ya Konya Şeker?
 
 
Radikal
Cüneyt ÖZDEMİR
Protesto demokratik bir haktır
 
 
Sabah
Emre AKÖZ
Ölü bir 'casus' Hitler'i nasıl tuzağa düşürdü?
 
 
Star
Ergun BABAHAN
Delikanlı Paşa!
 
 
Yeni Şafak
Fehmi KORU
Wikileaks bir oyun da, kimin oyunu?
 
 
Akşam
Gürkan HACIR
Peki 100 yıl önceki kriptolarda ne yazıyordu?
 
 
Zaman
Hamdullah ÖZTÜRK
İnenler, çıkanlar ve HAS Parti'nin üç farkı
 
 
Vatan
Hasan Celal GÜZEL
Abdera’da Vikilikus Soytarılığı
 
 
Milliyet
Hasan CEMAL
Allah’ın belası geçmiş ya da Wikileaks!
 
 
Yeni Akit
Hasan KARAKAYA
Televizyonları izledikçe kafayı yiyorum!
 
 
Yeni Şafak
Hayrettin KARAMAN
Kardeşçe birlik nasıl sağlanacak?
 
 
Star
Mehmet ALTAN
Hititler arsenikle mi beslenirdi?
 
 
Sabah
Mehmet BARLAS
Ancak yeni bakış açıları ile yeni kıtalar bulunur
 
 
Millî Gazete
Mehmet Şevket EYGİ
Komünist Partisine İzin Var da, İslâm Partisine Niçin Yok?
 
 
Zaman
Mümtaz'er TÜRKÖNE
İsrail'in askerleri ve komploları
 
 
Habertürk
Murat BARDAKÇI
Bunlar da bizim dedikodu raporlarımız
 
 
Bugün
Nuh GÖNÜLTAŞ
Askere uğurlama törenlerinden nefret ediyorum...
 
 
Radikal
Oral ÇALIŞLAR
Siyasetin içinde yükselen özgürlük
 
 
Akşam
Özlem ÇELİK
'Çok gizli' Baykal-Pearson görüşmesi
 
 
Hürriyet
Yılmaz ÖZDİL
Mümkünlü
 
 
 
 
Adem Yavuz IRGATOĞLU
 
Aliya RAHTE
 
Ercan AKSOY
 
 
 
Namık Kemal'in ölüm yıl dönümü
 
 
 
Namık Kemal (d. 21 Aralık 1840, Tekirdağ, ö. 1 Aralık 1888, Sakız Adası) Türk milliyetçiliğinin öncülerinden, Genç Osmanlı hareketi mensubu, ünlü Türk yazar, gazeteci, devlet adamı, şairdir.
 
Yurtseverlik, hürriyet, millet kavramlarına bağlı bir Tanzimat Devri aydınıdır. Bu kavramları Türk fikir hayatına ve edebiyatına sokan kişi kabul edilir[1]. Heyecanlı, kavgacı kişiliği, akıcı, parlak üslubu nedeniyle devrinin diğer yazarlarından daha fazla tanındı[2] .“Vatan Şairi” ve “Hürriyet Şairi” olarak anılan Namık Kemal, şiirin yanı sıra tenkit, biyografi, tiyatro, roman, târih ve makale türlerinde eserler verdi. Özellikle "Ä°ntibah" isimli romanı ve "Vatan Yahut Silistre" isimli tiyatro oyunu ünlüdür. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü eserleri ve fikirleriyle etkiledi.

Hayatı

21 Aralık 1840 tarihinde Tekirdağ’da dünyaya geldi. Babası Yenişehirli Mustafa Asım Bey, annesi bir Arnavut olan Fatma Zehra Hanım’dır.

Tekirdağ’daki evlerinin civarında bulunan tekkenin şeyhi Tokatlı Hafız Ali Rıza Efendi kendisine “Mehmed Kemal” adını verdi[1]. Çocukluğu annesinin babası Abdülatif Paşa’nın yanında geçti. Abdülatif Paşa, Tekirdağ (Tekfurdağ) sancağında vali yardımcısı idi ; Afyonkarahisar sancağına tayin edildiğinde ailece Afyon’a taşındılar. 1848 yılında annesi Fatma Zehra Hanım’ı Afyon’da kaybetti[1]. Mehmet Kemal, yaşamını büyükbabasının yanında sürdürdü.

Abdülatif Paşa’nın değişik kentlerde görev yapması nedeniyle düzenli bir eğitime devam edemedi. Özel dersler aldı ve kendi kendini yetiştirmeye çalıştı. Arapça ve Farsça öğrendi. Dedesi Afyon’daki vali yardımcılığı görevinin ardından ailesiyle Ä°stanbul’a gelmişti. Orada, 3 ay Bayezid Rüştiyesine ve ardından 9 ay Valide Mektebi’ne devam etme fırsatı buldu[3]. Dedesinin Kars’a mutasarrıf olarak atanması sebebiyle 1,5 yıl Kars’ta yaşadı. Karslı şair ve müderris Vaizzade Seyid Mehmet Hamid Efendi'den divan edebiyatını öğrendi. Avcılık, atıcılık, cirit dersleri aldı[1]. Kars’ta görevi sona eren dedesi ile 1854’te Ä°stanbul’a döndü.

1855’te babasının Bulgaristan Filibe mal müdürü, dedesinin Sofya kaymakamı oluşu ile Sofya'ya gitti. Sofya’da evlerine ziyarete gelen dedesinin arkadaşı şair Binbaşı Eşref Bey, şiirlerini okuduktan sonra Mehmet Kemal’e yazıcı, kâtip anlamlarındaki “Namık” adını verdi. O günden sonra Namık Kemal olarak anılmaya başladı. 18 yaşına kadar kaldığı Sofya’ya komşuları Niş Kadısı Mustafa Ragıp Efendi’nin kızı olan Nesime Hanım ile evlendi[2]. Bu evlilikten Feride ve Ulviye adında iki kızı ve Ali Ekrem adında bir oğlu dünyaya geldi.

İstanbul yılları


1857’de Ä°stanbul’a döndü ve Bab-ı Ali Tercüme Odası'nda stajyer olarak memurluğa başladı. 1858’de büyükannesi Mahmude Hanım’ı, 1859’da büyükbabası Abdülatif Paşa’yı kaybetti. Babasının ikinci evliliğini yaptığı Dürrüye Hanım’ın Kocamustafapaşa’daki evinde yaşadı[1]. Babasının bu evliliğinden Naşit adında bir kardeşi oldu[2]. 1859’da Gümrük Kalemi’nde çalışmaya başladı. Ä°lk şiirlerini Sofya’da yazan Namık Kemal, Ä°stanbul’a geldiğinde kısa sürede şairler arasında tanınmıştı. Henüz Batı edebiyatı ile bir teması yoktu. Ä°stanbul’da divan edebiyatı geleneğini takip ettiren şairlerle tanıştı. Arap ve Fars edebiyatlarını öğrenmeye çalıştı. Leskofçalı Galip Bey adlı şair ile yakın dostluk kurdu. Bu şairin başkanlığında kurulan Encümen-i Şura adlı şairler topluluğuna katıldı.

1863’ten itibaren dört yıl yeniden Tercüme Odası’nda görev aldı. Bu yeni görevi sırasında Batı’yı tanıyan kimselerle tanışma imkânı buldu ve gözlerini batı kültürüne çevirdi. Edebiyatta batılılaşmanın ilk adımlarını atan Ä°brahim Şinasi ile tanışması hayatını değiştirdi. Sanat ve hayat görüşü değişti. Batı edebiyatını öğrenmeye başladı, ilgisi nesire yöneldi. Tarih ve hukuk alanında kendini geliştirmeye çalıştı. Tercüme odasının bir kâtibinden Fransızca dersleri aldı. Tasvir-i Efkar’da fıkra ve tercüme yazılar kaleme aldı. Ä°lk defa Şinasi’de gördüğü “hak, millet, vatan, hürriyet, millet meclisi” gibi kelimeleri yaygınlaştırdı[3].

Genç Osmanlılar

1865’te Şinasi, Tasvir-i Efkar Gazetesi’ni kendisine bırakarak Fransa’ya gidince Namık Kemal, tek başına gazeteyi çıkardı. Aynı dönemde Ä°ttifak-i Hakimiyet adlı (daha sonra Yeni Osmanlılar Cemiyeti adını alacak) gizli derneğin kurucuları arasına girdi. Derneğin amacı bir anayasa hazırlanmasını ve parlamenter bir yönetim sistemi kurulmasını sağlamaktı. Namık Kemal gazetesinde, bu görüşler doğrultusunda ve hükümet aleyhine şiddetli makaleler yayınladı. “Şark Meselesi” üzerine yazdığı bir makale, gazetenin 1867’de kapatılmasına ve kendisinin Erzurum vali muavini olarak atanmasına yol açtı.

Namık Kemal, hükümet tarafından gönderildiği Erzurum’a gitmek yerine Paris’e kaçtı. O ve arkadaşlarını Paris’te yaşayan Mısırlı prens Mustafa Fazıl Paşa davet etmiş ve maddi himayesine almıştı. Mısır valisi Mehmet Ali Paşa’nın torunu olan ancak Sultan Abdülaziz’in bir fermanıyla Mısır yönetimindeki haklarından mahrum edilen Mustafa Fazıl Paşa, kendisini Yeni Osmanlılar Cemiyeti’nin reisi ilan etmiş ve Avrupa’ya davet ettiği örgüt üyelerinin finansörlüğünü üstlenmiş birisiydi[4]. M. Fazıl Paşa’nın desteğiyle Londra’da "Muhbir" adlı gazeteyi çıkardılar ancak Namık Kemal, Ali Suavi ile yaşadığı anlaşmazlık üzerine Muhbir'den ayrıldı. Aynı yıl Sultan Abdülaziz Uluslararası Paris Sergisi’ni görmek üzere şehre gelince Fransız hükümeti Genç Osmanlılar’ı ülkeyi terk etmeye davet etti. Namık Kemal, bazı arkadaşlarıyla birlikte Londra’ya gitti ve orada "Hürriyet Gazetesi"’ni çıkardılar. Bu arada Mustafa Fazıl Paşa, Paris’e gelen Abdülaziz’le ilişkilerini düzeltmiş ve onunla Ä°stanbul’a dönmüştü. Giderken gazeteyi çıkarmaya devam etmelerini, desteğinin süreceğini söylediyse de Ä°stanbul’a döndükten sonra fikrini değiştirdi ve geçici olarak Hürriyet’i kapatmalarını istedi[5]. Bunun üzerine Namık Kemal ile Ziya Paşa gazeteyi kendi imkânları ile çıkarmayı denediler. Bir süre sonra arkadaşları ile arası bozulan Namık Kemal vazgeçti ve 1870’te Sadrazam Âli Paşa ile barışıp yurda döndü.

Sürgün Yaşamı

Siyasetten uzak durmak, yazı yazmamak koşuluyla affedilmiş olan[6] Namık Kemal, Ä°stanbul’a döndükten sonra Diyojen adlı mizah dergisinde imzasız fıkralar yazdı [2]; Sadrazam Ali Paşa’nın ölümünden sonra 1872’de Ä°bret Gazetesi’ni çıkararak yeniden muhalefete başladı. Gazete sık sık kapatıldı ve sonunda sadrazam Mahmut Nedim Paşa’yı eleştiren yazılar yüzünden Namık Kemal, Ä°stanbul’dan uzaklaşması için mutasarrıf olarak Gelibolu’ya atandı. Birkaç ay kaldığı Gelibolu’da "Vatan yahut Silistre" adlı oyunu ile "Evrâk-ı Perişan" adlı eserini tamamladı. Gelibolu’nun bazı sorunları ile ilgilendi ve su davasını halletti[1]. Rumeli fatihi Gazi Süleyman Paşa'nın Bolayır’daki kabrini ziyaret etti. Ebüzziya Tevfik Bey'e burada gömülmeyi vasiyet etti.

Namık Kemal, bir yandan da Ä°bret Gazetesi’ne “BM” (Baş muharrir) ve Ebuzziya’nın çıkardığı Hadika Gazetesine “N.K” imzası ile yazı göndermeye de devam ediyordu. Gelibolu’da salgın haline gelen kuduz hastalığını önlemek için köpekleri sürgün etmesi bahane edilerek Gelibolu mutasarrıflığı görevinden alındı.

Vatan Yahut Silistre

Osmanlı hükümeti tarafından açığa alınan Namık Kemal 1872’nin son günlerinde Gelibolu’dan Ä°stanbul’a döndü, Ä°bret’in başına geçti. Çok geçmeden bir makalesi nedeniyle hakkında soruşturma açılıp gazetesi tekrar kapatılınca tiyatro ile ilgilenmeye başladı. Vatan yahut Silistre oyunu, 1 Nisan 1873 gecesi Ä°stanbul’da Güllü Agop’un Gedikpaşa’daki tiyatrosunda sahnelendi. Oyunun sahnelenmesi halkı coşturup olaylar çıkmasına neden olmuştu. Bu konuda Ä°bret’te yayımlanan yazılardan sonra gazete bir daha çıkmamak üzere kapatıldı; Namık Kemal ve dört arkadaşı yargılanmadan sürgüne gönderildiler[6]. Namık Kemal Magosa'ya, Ahmet Mithat ile Ebüzziya Tevfik Bey Rodos'a, Menapirzade Nuri ve Bereketzade Hakkı Beyler de Akka'ya sürüldü[7].

Mağusa (Kıbrıs) Sürgünlüğü

Namık Kemal'in Mağusa (Kıbrıs) sürgünlüğü 38 ay sürdü. Mağusa'da son derece olumsuz koşullar altında yaşamak zorunda kaldı, pek çok kez sıtmaya ve başka hastalıklara yakalandı[6]. Edebiyatçı Namık Kemal, birkaçı dışında eserlerinin tamamını bu dönemde Kıbrıs'ta vermişti.

Midilli Sürgünlüğü

Sürgün dönüşü Ä°stanbul’da bir kahraman gibi karşılandı[2]. Tahta çıkışından 93 gün sonra akıl bozukluğu gerekçesiyle indirilen V. Murat’ın yerine Osmanlı tahtına oturan II. Abdülhamit, ilk Osmanlı Anayasası’nı oluşturmak için bir komisyon kurdu. Namık Kemal, bu komisyonun bir üyesi oldu. Ancak şair, padişahın aleyhine bir tehdit beyiti yazıp bunu mecliste okuyunca mahkemede yargılandı. Söylediği Arapça beyit, ”Bir şey, ikilendi mi, muhakkak üçlenir de” anlamındaydı ve tıpkı Abdülaziz ve V. Murat gibi Abdülhamit’in de tahttan indirilebileceğini ima ediyordu. Namık Kemal, asayişi bozduğu gerekçesiyle suçlu bulunup 6 ay hapis cezasına çarptırıldıysa da sonradan beraat etti. Girit Adası’nda ikamete mecbur edildi. Kendi isteği üzerine ikameti Midilli Adası’na çevrildi. 2,5 yıl sonra Midilli mutasarrıfı olarak görevlendirildi. Midilli'de tanıdığı genç yaştaki Hüseyin Hilmi Paşa'yı ömrü boyunca koruyup destekledi. Hüseyin Hilmi Paşa, yıllar sonra 1909'da sadrazamlığa kadar yükselmiştir.

1879'dan itibaren 5 yıl süren Midilli’deki görevi sırasında kaçakçılıkları önledi; hazine gelirini arttırdı. 20 Türk ilkokulu açtı. Türk'lerin hayat seviyesini yükseltti. Adalarda yaşayan Türk ahalisinin sorunlarını dile getiren bir rapor hazırlayıp Bâb-ı Âli'ye sundu.[1] 1882’de Nişan-i Osmanlı madalyasi ile ödüllendirildi. "Vaveyla", "Murabba", "Vatan Mersiyesi" gibi şiirlerini burada yazdı. Magosa’da yazmaya başladığı Celaleddin Herzemşah adlı eserini tamamladı. Bu eser, okunmak için yazılmış 15 perdelik tarihi bir oyundur. Harzemşahlar Devleti’nin son hükümdarı Celaleddin Harzemşah etrafında gelişen oyunda Ä°slam birliği düşüncesini işledi. Abdülhamit, bu eserinden ötürü onu bâlâ rütbesi ile ödüllendirdi.

Namık Kemal’in Midilli’de kaçakçılıkla mücadelesinden çıkarları zarar görenlerin şikâyetinden sonra 1884’te Rodos mutasarrıfı oldu. Rodos adasındaki çalışmaları da padişahın imtiyaz madalyası ile ödüllendirildi. Rodos’ta, Osmanlı tarihi hakkında eser yazmaya başladı. Ä°ngiliz ve yunanlılar’ın şikayeti üzerine 1887’de Rodos’taki görevi sona erdi. Sakız Adası mutasarrıfı oldu.

Ölümü

Sakız Adası’nın kuru havası nedeniyle rahatsızlanan Namık Kemal, 2 Aralık 1888 günü 48 yaşında hayatını kaybetti. Adada bir caminin haziresine defnedildi. Arkadaşı Ebüziyya Tevfik, şairin Bolayır’da gömülme arzusunu padişah II. Abdülhamit’e iletince naaşı Gelibolu’ya nakledildi. Bolayır’da Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa’nın türbesinin yanına gömüldü. Birkaç yıl sonra Sultan Abdülhamit, bir türbe yaptırdı. Türbenin planını Tevfik Fikret çizdi. 1912 Mürefte-Şarköy depreminde sütunlar zedelendiği için halen mermer kaplı bir kabirde bulunmaktadır.

Namık Kemal"in ölümünden sonra II. Abdülhamit, şairin oğlu Ali Ekrem’i sarayda görevlendirdi, babası Mustafa Asım’ı ise saraya müneccimbaşı tayin etti.[8] ilk defa batılaşma harektinde adalet,hak,hukuk,devlet,kanun gibi kavramları Namık Kemal kullanmıştır.

Sanat Özellikleri

Tanzimat döneminin en önemli düşünce, sanat ve siyaset adamlarından birisidir. ”Toplum için sanat” anlayışını benimsemiştir. Sanatı, toplumun Batılılaşması için bir araç olarak kullanmıştır. Eserlerini halkın anlayabileceği sade bir dille yazmayı amaçlamıştır. Divan edebiyatının süslü-sanatlı düz yazısı yerine, belli bir düşünceyi iletmeyi amaçlayan yeni bir düzyazıyı kullanmıştır. Eserlerinde noktalama işaretlerini kullanmıştır. Gençliğinde Divan Edebiyatı tarzında şiirler yazmış, Avrupa’ya gittikten sonra yeni edebiyatı benimsemiş ve o yolda yapıtlar vermiştir. Namık Kemal, Fransız edebiyatını örnek almış, romantizmin etkisinde kalmıştır. Şiirleri biçim bakımından eski, konu bakımından yenidir. Yurt, ulus, özgürlük gibi konuları işlemiştir. Ayrıca şiirlerinde mücadeleci tipte bir insan yaratmıştır. Tiyatroyu “eğlencelerin en faydalısı” olarak nitelemiş, halkın eğitilmesinde okul gibi görmüş, sahne dili ve tekniği yönünden başarılı yapıtlar vermiştir.

Hakkında Söylenenler

"Bedenimin babası Ali Rıza Efendi, duygularımın babası Namık Kemal, fikirlerimin babası ise Ziya Gökalp'tir." Atatürk

Kaynakça


1. a b c d e f g Namık Kemal ve Tekirdağ
2. a b c d e Gizliilimler Kütüphanesi Namık Kemal maddesi
3. a b Rahime Baş, Namık Kemal’in Midilli, Rodos ve Sakız Mutasarrıflıkları, Yüksek Lisans Tezi, Ä°zmir, 2008
4. Hüseyin Çelik, Türkiye’de Ä°lk Laiklik Teklifi ve Arka Planı, Türkiye Günlüğü 19, Yaz 1992
5. Savaş Özdemir, Genç Osmanlılar Cemiyeti, Akademiktarih.com
6. a b c Bedri Aydoğan, Namık Kemal’in Magosa Sürgünlüğü, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştrmaları Merkezi,2004
7. Rahmi Lale, Yetim-i Tarih, Nart Dergisi, Mart-Nisan 1998 sayısı2
8. Osman Toprak, 2. Abdülhamit’in Namık Kemal Düşmanlığı, Milli Gazete, 26.01.2008

VÄ°KÄ°PEDÄ°

Anahtar Kelimeler:

Namık Kemal

1 Aralık 2010 - 00:05:12

 
Paylaş    
 
Haberin izinsiz kullanılması durumunda yasal işlem yapılacaktır.
 
 
 
Yorumlar
 


Bu kategorideki diğer haberler

01:10Lise, Türk kültürünü Avrupa'da anlatacak
00:12Grup Endişe 2011’e yeni albümle girecek
00:01200 yıllık batılılaşma serüveni kitap oldu
23:56'Fedakârlık' Bayburt'ta sahnelendi
20:47Bebeğine bu yedi ismi verene altın
12:57Meltem Cumbul Kafkas dansı oynadı
11:55Barış için resim yaptılar
08:03Roman Polanski'ye 6 ödül
00:01Bangladeşli Profesörün, Fethullah Gülen kitabı
23:26Tiyatro sanatçısı Deniz Uyguner vefat etti
23:05Boston'da Türk kısa film ve belgesel yarışması
17:53Türk musikisinin acı kaybı
17:06Ermeni yerine, Rumeli Türkleri araştırılmalı
15:33'Fedakârlık', hem güldürdü hem ağlattı
11:49ABD'li grup, Ulu Camii ve kebaba hayran kaldı
11:21Fındıkkıran 3D olarak beyaz perdeye taşınıyor
11:17Dünya engellileri Barikat Festivali'nde buluştu
11:10Muharrem Ertaş bozlaklarla anıldı
11:04New York'ta Türk film festivali
00:01Erzurum'u tanıtan 5 kitapçık hazırlandı
20:47İşitme engelli yönetmen, filmi için destek bekliyor
17:50Su değirmenleri bir bir tarih oluyor
14:11Genelkurmay Başkanlığı mehter konseri verecek
11:03Heavy Metal'in devleri Türkiye'ye geliyor
10:12VÄ°ZYONA GÄ°REN FÄ°LMLER...
00:01Kürt şair Ahmet Hani'nin eseri yayınladı
23:41Hamsinin pizzası da yapıldı
14:54Tarihin sıfır noktasındaki surlar onarılacak
13:33Side Anıtsal Çeşme'de 8 sütun ayağa kaldırıldı
09:26Reese Witherspoon da şöhretler kaldırımında
Daha fazla haber göster
09:02''Av Mevsimi''ne gala (Video)
23:31Padişah fermanları sergisi açıldı
22:37Bursa'da 'Osmanlı'da İpek Yolu' Çalıştayı
19:02Bangladeşli Profesörün, Fethullah Gülen kitabı
15:04Ölüdeniz Edebiyat Günleri başlıyor
00:11Çini Ustası Sıtkı Olçar, 7 depo eser bıraktı
00:05Namık Kemal'in ölüm yıl dönümü
23:47Şivan Perwer, TV'de kardeşlik çağrısı yaptı
23:07Nurettin Topçu memleketinde anılıyor
16:00Tütün tabakası 937 bin sterline satıldı
15:39Emmy ödülünü kazanan 'Ion B'yi dünya gördü
15:03Kürtçe müzikte yeni bir soluk
12:36Belgesel'in yüzü Çetin Tekindor oldu
07:47Yönetmen Monicelli hayatına son verdi
00:58İstanbul'da Bosna rüzgarı esti
00:46'Kaç Baba Kaç' ilgiyle izlendi
00:01Hakkın Sarsılmaz Müdafii Bekir Berk
23:59"Fransa ve demokrasiyi bir arada söyleyemem"
17:48Çağdaş Türk sanatı Avrupa'da sergilenecek
17:31ABD'de kitaba 167 dolar, Türkiye'de 47 cent...
10:13Leslie Nielsen yaşamını yitirdi
08:11Kanadalı aktör Leslie Nielsen öldü
01:56Su kabağından eserlere büyük ilgi
00:01Şehitlerin anısına Kurtuluşun Öğretmenleri
12:43Caz sanatçısı Azam Ali Diyarbakır'da
11:16'Elazığ Eğitim Tarihi Sergisi' açıldı
10:38Iosseliani'ye yaşam boyu başarı ödülü
07:59Bu filmi, duyanlar altyazılı izleyecek
00:01Yurt çocukları kitaplaştırıldı
17:39Toplantıda "Naipaul" için kınama yapıldı
14:27Sinegog onarıldı, Yahudi aile mutlu oldu
13:16Onur Bayraktar'a hüzünlü veda
02:08Prof. Dr. Orhan Okay'a ödül
00:06Malatya Uluslararası Film Festivali başladı
00:01Bir Uzun Yürüyüştür Yaşamak / M. Üzülmez
23:17Günay'a ''15. yıl festival onur ödülü'' verildi
17:20Türkiye, korsan yayında dünyada ilk sıralarda
14:45Sanatseverler öğrenciler için çalıştı
12:25Oyuncu Onur Bayraktar yarın toprağa verilecek
02:02Kur’an'ın Kürtçe tefsiri
01:32Haluk Levent 43 yaşında
00:52AKV'de haftasonu konferansları
23:10Japon yılına Ertuğrul Fırkateyni damgası
20:28'Foto muhabirlerinin gözüyle istanbul'
17:02Mersin Narenciye Festivali'nin hazırlıkları
15:28Ä°ki diva Ä°stanbul'da bir araya gelecek
14:40Antalya Piyano Festivali Say'la başlıyor
11:59Reha Yeprem ve Talha Uğurluel ağlattı
11:23İHL Sözlük sizi davet ediyor!
11:15VÄ°ZYONDAKÄ° FÄ°LMLER...
10:52Bu hafta 6 film vizyona girecek
10:47Türkiye'nin ilk dans filmi cuma vizyonda
08:32Kocaman, yıldız futbolcunun biletini kesti
00:05Baykara'nın resim sergisi Ankara'da
00:01Obama'nın çocuk kitabı 5 günde 50 bin sattı
23:53Acemi Çisenti'den usta ezgiler
23:4335 ülkenin kültürü fuarda buluşuyor
21:44Ertuğrul Günay konuk bakanlarla resim sergisi gezdi
15:02Sibel Kekilli ödülleri topluyor
14:59Japon dans grubu Kikunokai Ä°zmir'de
Daha az haber göster
 
 
 
 
 
 
Adem Yavuz IRGATOĞLU
MÖSYÖ’den başlılar (2)
 
 
Ercan AKSOY
WikiLeaks krizi mi İstiklâl Marşı krizi mi?
 
 
Yusuf YERLÄ°
Diplomasinin Çernobili
 
 
Windows artık korsan kullanılamayacak..
 
200 yıllık batılılaşma serüveni kitap oldu..
 
Irkçı Wilders: Batı Şeria İsrail'e ait..
 
Newsweek 'Kültür savaşını' analiz etti..
 
Said Halim Paşa'nın vefat yıl dönümü..
 
Alevilere iftira eden sözlük..
 
Ahmet Altan, Ayşe Arman'dan niye kaçtı?..
 
'Beni erkek erkeğe bile çekerler'..
 
'Herhangi bir listeyi desteklemiyorum'..
 
Wall Street İstanbul'a tam sayfa ayırdı..
 
ABD'nin karizmasını çizen asker..
 
Hatipoğlu'ndan Özdemir İnce'ye cevap!..
 
Dünyayı sarsan WikiLeaks'in sığınağı!..
 
Vedat Ali Özışık gözaltına alındı..
 
'Parası olan kopya çekti'..
 
Lise, Türk kültürünü Avrupa'da anlatacak..
 
Ovaazatlı'da seçimin galibi AK Parti..
 
Konak'ta ağaçlar kışa hazır..
 
EMİNE ÜLKER TARHAN GÜVEN TAZELEDİ..
 
Irkçı Wilders: Batı Şeria İsrail'e ait..
 
Alevilere iftira eden sözlük..
 
Wall Street İstanbul'a tam sayfa ayırdı..
 
Kılıçdaroğlu'ndan ev hanımlarına maaş vaadi..
 
Oğlunuz kaçakçılığı ihbar etmesin diye öldürüldü..
 
'Fedakârlık' Bayburt'ta sahnelendi..
 
Hatipoğlu'ndan Özdemir İnce'ye cevap!..
 
Dünyayı sarsan WikiLeaks'in sığınağı!..
 
Alevilere iftira eden sözlük..
 
Medvedev düz duvara tırmandı..
 
Romanya’da Kanal D logosuyla erotik yayın..
 
 
 
Alevilere iftira eden sözlük
 
Fişlemek için evlere bile girilmiş!
 
Oğlunuz kaçakçılığı ihbar etmesin diye öldürüldü
 
"Wikileaks Ä°srail'i filtreledi"
 
Düz liseler tarih oluyor
 
 
 
 
 
 
 
Ailesiyle vakit geçirmeyen bir erkek, asla gerçek bir erkek olamaz.
DON VÄ°TO CORLEONE
 
 
 
Havadurumu
 

 
 Dolar
 
1.470
1.480
 
 Euro
1.970 1.985
 
 Sterlin
2.305 2.350
 
 Altın
66.55 66.99
 
 IMKB
66860  
 
 
Bugün dışarı çıksa yabancılık çekmez ...
 
O geçen yüzyıla damgasını vuranlardan. Filistin’in özgürlüğü uğruna baskınlar, suikastlar yaparak, kaçarak, sürekli görünümünü değiştirerek bir macera filmi gibi yaşadı. 1994 yılından beri hapis yatıyor
 
 
 
 
  Oyuncu Buket Saygı, 12 Nisan 2009’da otomobilinin karıştığı trafik kazasıyla ilgili olarak açılan tazminat davasını kaybetti.  
 
 
 
  ANKARA- Medya Takip Merkezi (MTM)'nin hazırladığı Kasım ayı raporuna göre işte en çok konuşulan takım ve en medyatik sporcu...    
 
 
 
 
NATO'nun Türkiye'ye yerleştirmek istediği füze kalkanını nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Türkiye, İran ve İslam ülkelerinin aleyhine bir proje. Kabul edersek tarihi bir hata olur.
 
Zaten NATO üyesiyiz. Alınan kararlara uymamız gerekir. Yerleştirilmesini olumlu buluyorum.
 
Oldukça önemli bir konu. Hükümet, referandumla halka danışmadan karar vermemeli.
 
Amerikan-İsrail emperyalizminin oyununa daha fazla gelmeden hemen NATO'dan çıkmalıyız.
 
Anket Sonuçları
 
 
 
 
 
 
 






 
 
       
Kategoriler   HaBerTaraf HaBertaraf Yayın Hizmetleri
Sahibi ve Genel Müdürü Rıfat YÖRÜK
Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt PEKER (Kurucu)

www.habertaraf.com'da yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.


  
 
 
Gündem Sağlık-Çevre Hakkımızda
Yazarlar Eğitim Künye
Güncel Bilim-Teknik İletişim
Siyaset Kültür-Sanat Yayın İlkeleri
Dünya Mizah Yorum Kriterleri
Yurt Yaşam
Ekonomi-İş Medya  
Spor Magazin  
"));