DOLAR 1.475 - EURO 1.974 - ALTIN 65.24 - IMKB 67148
TV REHBERİ-SIK KULLANILANLARA EKLE-SİTENE EKLE-RSS
Perşembe 25 KASIM 2010
Wikileaks belgelerinde Türkiye bombası Gül. Normalleşme süreci için devam edeceğiz Oana'nın yeni başkanı bengi ''Balyoz''da talimatla ifade verdiler "Mürekkep yaşının tespiti" sorulacak YÖK için yeniden yapılanma kararı Üniversite olayında tutuklu sayısı 12 oldu Galatasaray Kulübü'nden açıklama Bursaspor Başkanı Yazıcı son noktayı koydu Şehit Er'in cenazesi toprağa verildi habertaraf.com
 
 
 
Türkiye'de başörtüsü neden takılıyor?
 
 
 
 
Mustafa YOLCU
Köpeğin tasması
 
 
 
Okur Temsilcisi
Hırsızlığın yeni adı: Bir internet sitesi
 
 
 
 
Alparslan Türkeş'in doğum günü
 
 
 
 
 
Hürriyet
Ahmet HAKAN
Ve Hilmi ve Orhan ve İsmet
 
 
Radikal
Akif BEKİ
Beyazların sitesine AK Parti neden giremiyor?
 
 
Yeni Şafak
Ali BAYRAMOĞLU
Türkiye nereye doğru gidiyor?
 
 
Zaman
Ali BULAÇ
Hiç davet edilmemeliydi
 
 
Milliyet
Aslı AYDINTAŞBAŞ
Naipaul cehaleti ve hassasiyet faşizmi
 
 
Radikal
Cüneyt ÖZDEMİR
Biraz da emretme komutanım!
 
 
BUGÜN
Doğu ERGİL
Başlarken
 
 
Sabah
Emre AKÖZ
Âleme verir talkını, kendi yutar salkımı
 
 
Star
Ergun BABAHAN
Asker, hizaya gel CHP sen de!
 
 
Posta
Mehmet Ali BİRAND
Yahudi Lobisi sırt dönünce her şey değişti...
 
 
Star
Mehmet ALTAN
İşte budur
 
 
Millî Gazete
Mehmet Şevket EYGİ
Asıl kölelik şehevî çıplaklıktır
 
 
Zaman
Mümtaz'er TÜRKÖNE
Generaller de insandır
 
 
Bugün
Nuh GÖNÜLTAŞ
Ey siyasiler, Twitter tek yönlü iletişim ortamı değildir...
 
 
Akşam
Oray EĞİN
Bir tecavüzcü olarak Hıncal Uluç
 
 
Yeni Şafak
Osman ÖZSOY
Bir rica ve dilerim son defa...
 
 
Vatan
Ruşen ÇAKIR
Erdoğan Lübnan’da niye bu kadar popüler?
 
 
Yeni Akit
Serdar ARSEVEN
“Yandaş medya”dan korkuyor mu?..
 
 
 
 
Ahmet HAKAN
 
Mustafa Yahya COŞKUN
 
Cüneyt ÖZDEMİR
 
Ruşen ÇAKIR
 
Aliya RAHTE
 
 
 
Teknik problem

Esen MIESSEN
[email protected]
 
 
Atmak istediğiniz bir şey var mı, saklamak istediğiniz ne var? Atmak istediğiniz şey çöpse, atacak yer uzak mı, nerede olsun istersiniz? Saklamak istediğiniz çöp oldu mu hiç? Komşunun çöpünü bile saklamak istediniz mi? Bizim cennet mahallemizde inşaat atıklarını yol boyunca olan orman kenarına dökmeye başlamışlar, neden insanlar kendi çöpünü sevmez?

Bir bakalım mı Almanya'da geçenlerde neler oldu? Konu çöp atmak, çöp saklamak, bir de bu çöp nükleer atıklarsa, bu neredeyse sosyal etkinlik. Demiryolu ve karayolundan götürülen bu atıkların yolculuğuna dışardan katılanlar on yedi bin polis ve binlerce vatandaş. Bin kilometre mesafe, büyük molalarla doksan iki saat yolculuk. Şimdiye kadar olan bu tip etkinliklerle karşılaştırıldığında en uzun olanı, rekor! Nükleer santrallarda enerji üretimine geçmişin teknolojisi deniyor, bu eski teknolojinin Almanya'da kullanılabilme süresi uzatıldı, bu uzatma atıklarının taşınmasındaki süreyi de uzatmışa benziyor. Masraflarda da rekor, elli milyon euro, raylara ve yerlere yatan vatandaşları tek tek kaldırıp taşımak zorunda kalan polisler, bu molalardan değil, bel ağrısından şikayetçi.

Almanya nükleer santralların hayatını yeni bir yasayla uzatmak istemiş olsa da, bu teknolojiyi eski bitmekte olan bir teknoloji olarak görüyor, sürdürülebilir yeni alternatif çözümlere yöneliyor. Peki bu büyük masraflara ve bel ağrılarına nasıl gelinmiş?

Dünyada şu anda dört yüzün üstünde nükleer santral var. Tabii bu teknoloji de bir zamanlar yeniymiş. Birileri "verimli ve ucuz" demiş, "onlarda var, bizde yok" diyenler de olmuş, sonra nükleer atıkların biraz sorunlu olduğunun farkına varılmış. Çok tehlikeli, ancak kırk bin nesilden sonra, yani bir milyon yıl sonra yok olacak bilgisi çeşitli denemelere yol açmış. Önce küçük miktarda her yere biraz dağıtalım deyip denizlere dökmeye başlamışlar. Bizim güzel mahallemizden de hatırlarsınız, fazla yiyeceklerini ve bayat ekmeklerini balıklar yer diye denize dökenler gibi.

Tekrar nükleer atıklara dönelim: birileri doğanın dolaşım sisteminden dolayı, radyoaktif balıkların tekrar bir gün bizim soframıza gelebileceğine dikkati çekmiş, yanlış adrese giden şeyler düzenli çalışan postanelerde geri gelir demiştik bir yazımızda, hatırlıyor musunuz? O zaman ne olmuş, bir deyim vardır: "ben aptal değilim, tam tersini de yapabilirim" diye. Bu defa "aman dağıtmayalım, hepsini bütün olarak toplayıp sağlam bir yerde saklayalım" demişler. Ama nerede? Kalıcı olacak bu yer kırk elli yıldır aranıyor. Daha dünyada bu teknolojiyi kullanan hiç bir ülkede kalıcı bir depo tanımlanamamış.

Almanya'ya bakalım tekrar: Federal Almanya ne yapmış?"Siz üretin, nükleer atıkları devlete bırakın" demiş, geçici bir depolama yeri aramış, eski sosyalist Almanya'ya olan sınıra yakın Gorleben şehrinde eski bir maden ocağı bulmuş. Gorleben için kalıcı bir yer olabilir mi diye araştırmalara devam ederken yüksek radyoaktif olan şeyler için geçici olarak burası güzel demiş. Almanya aslında son yıllarda çöpüne değerli madde diyerek değerlendirmeye alışmış bir ülke. Bahçesi olan evlerde organik çöplerini gübre yapmaya çalışan ev sahipleri, genelde bu çöpü bahçede eve en uzak yerde depolarlar, bu da ara sıra komşunun mutfağının önü olabiliyor.

Kalıcı yer kırk elli yıldır Almanya'da hala aranıyor. Nasıl aranıyor? Yetmişli yıllarda Asse denilen, yirmi binle bir milyon yıl arası güvenli ve garantili diye düşünülen bir tuz madeninde bir deneme yapılmak istenmiş. Hafif ve orta radyoaktif atıklar oraya konulmuş. İşçilerin giysileri gibi şeylere hafif, kullanılan araç, gereçlere orta radioaktif atık deniyor. Bu düşünülen en az yirmi bin yılın çok çabuk geçmesi ve tuz madenine bir kaç yıl sonra su girmesi ve bu suyun da radyoaktif olması, başta "aman bunu kimse duymasın" denmiş olsa da, çözüm aramadaki sorunları biraz daha karıştırmış.

Şimdi durum nerede? İki Almanya birleşince Gorleben artık Almanya'nın ortasında. Bu çöp ne gübre yapılacağa benziyor, ne de komşunun mutfağı bir opsiyon. Polis sendikası "bizim sırtımızda çözmeyin bu problemi" diyor, Gorleben şehrinin bulunduğu Aşağı Saksonya Eyaleti bu ucuz teknolojiye güvenini kaybetmeye başlayarak, "masrafları tek başıma çekemem" diyor. Raylara, yollara yatan vatandaşlar "vergimi ben bunun için ödemiyorum" diyorlar. Bu konuda araştırmalarıyla tanınmış olan Jülich Nükleer Araştırma Merkezi genç nesillerin bu dalı çekici bulmadığını ve bundan dolayı araştırma merkezi olarak gittikçe küçüldüklerini anlatıyorlar.

Jeoloji mühendisleri bu atıkların nerede güvenli kalabileceği konusunda bir süre vermekten çekiniyor. Granit madeni mi, tuz madeni mi, başka bir yer mi? Bir kalıcı yer bulunduğunda, konulduğu yerin adresinin bir milyon yıl boyunca, nesilden nesile nasıl aktarılabileceği de teknik bir problem.

Ne dersiniz, Almanya mı çözemiyor bunu?
Daha bu teknolojiyi kullanmayan ülkelerden mi bir çözüm beklesek?

Esen Miessen / Aphrodisias- Tisan

 
22 Kasım 2010 - 00:01:32
 
 
Havadurumu
 

 
 Dolar
 
1.465
1.475
 
 Euro
1.959 1.974
 
 Sterlin
2.306 2.350
 
 Altın
64.69 65.24
 
 IMKB
67148  
 
 
İHL Sözlük sizi davet ediyor!...
 
İHL Sözlük'te ne var ne yok? Amaçları ne? Nasıl oluşuyor bu sözlük? Genç yönetici 'Zaman Lık' ile konuştuk.
 
 
 
 
  Türk Malı dizisinde Abiye Kuzu karakterini canlandıran Binnur Kaya diziyle yollarını ayırıyor. Geçen haftalarda Kaya, Şafak Sezer ile tartışma yaşamıştı.  
 
 
 
  Okan Bayülgen; mimar Seyhan Özdemir'i oturduğu apartmanın karşısına bina yaptırdığı için Anıtlar Yüksek Kurulu'na şikayet etti. Bununla da yetinmeyip onu 'Disko Kralı'nın skeçlerinde tiye aldı!    
 
 
 
 
CHP ile BDP'nin "sol blok" olarak adlandırılan olası bir seçim ittifakına nasıl bakıyorsunuz?
 
- Her parti arasında ittifak olabilir. Gayet doğal karşılıyorum.
 
- Bu ittifakın sol değil "Kemalist" bir buluşma olacağını düşünüyorum.
 
- Demokratikleşmeye daha çok hizmet eden bir ittifak olur.
 
- Bölgenin, ülkenin ve demokratikleşmenin aleyhine, tehlikeli bir proje.
 
Anket Sonuçları
 
 
 
 
 
 
 








 
 
       
Kategoriler   HaBerTaraf HaBertaraf Yayın Hizmetleri
Sahibi ve Genel Müdürü Rıfat YÖRÜK
Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt PEKER (Kurucu)

habertaraf.com'da yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.


  
 
 
Gündem Sağlık-Çevre Hakkımızda
Yazarlar Eğitim Künye
Güncel Bilim-Teknik İletişim
Siyaset Kültür-Sanat Yayın İlkeleri
Dünya Mizah Yorum Kriterleri
Yurt Yaşam
Ekonomi-İş Medya  
Spor Magazin