Bu referandumun iki kilit partisi olduÄunu düÅünüyorum: MHP ve BDP. Ãünkü, ilk bakıÅta çeliÅkili görünüyor ancak her iki partinin tabanlarıyla AKP’nin tabanı birbirlerine epey yakın, hatta yer yer geçiÅken oldukları da söylenebilir. Daha açmamız gerekirse: ÃrneÄin İç ve DoÄu Anadolu’da ya da Karadeniz’de hem muhafazakâr, hem de Türk milliyetçisi kimliÄine sahip olan bir seçmen bir seçimde MHP’ye, bir diÄerinde AKP’ye (geçmiÅte bunun yerine FP, RP, hatta MSP’yi bile koyabiliriz) rahatlıkla oy kullanabilir. Yine GüneydoÄu’da (bir ölçüde Batı’ya göç etmiÅ Kürt seçmenlerde) benzer bir durumla karÅı karÅıyayız: Hem muhafazakârlıÄa, hem Kürt milliyetçiliÄine yakın hatırı sayılır bir seçmen kesimi mevcut ve bunlar da Åartlara göre parti tercihlerini deÄiÅtirebiliyorlar.
Bu nedenle AKP baÅta olmak üzere evet cephesi, referandumu garantiye alabilmek ve hayır oylarına fark atabilmek için ülkücülere ve Kürtlere özel önem atfediyorlar. Gözlemlerime göre aÄırlıÄın ülkücü harekete verildiÄini söyleyebilirim. Ãünkü bu referandum açık bir Åekilde önümüzdeki genel seçimlerin bir provası olacak ve genel seçim kampanyasının ana eksenini Kürt sorununun oluÅturacaÄı Åimdiden kesinleÅmiÅ durumda. Ãyle ki referandum kampanyası bile büyük ölçüde Ä°mralı, Kandil vs. üzerinden sürdürülüyor. KılıçdaroÄlu’nun genel baÅkan olmasıyla birlikte CHP’nin Kürt sorununda dilini epey yumuÅattıÄı göz önüne alınacak olursa iktidar partisine en büyük tehdidin MHP’den geldiÄi açıktır.
MHP’nin, yer yer CHP’den daha fazla hayır’a angaje olmasının AKP’yi ÅaÅırttıÄını söyleyebiliriz. MHP’den, herhalde cumhurbaÅkanlıÄı seçimindeki gibi daha “nötr” bir pozisyon bekliyorlardı. Bahçeli’nin beklenmedik ölçüde aktif bir Åekilde hayır demesi özellikle İç ve DoÄu Anadolu ile Karadeniz’de AKP’yi epey sarsıyor.
Ä°kili strateji
Evetçilerin ülkücü tabanda gedik açma stratejilerinin iki eksende yürüdüÄünü söyleyebiliriz:
1) MHP yönetiminin ülkücü hareketi layıkıyla temsil etmediÄi iddiası;
2) MHP’nin CHP ve BDP ile birlikte hareket ederek asli deÄerlerinden uzaklaÅtıÄı iddiası.
BaÅbakan ErdoÄan nasıl Kürt siyasi hareketinin temsilcilerini deÄil de doÄrudan Kürt seçmeni muhatap almaya çalıÅıyorsa ülkücü hareket için de benzer bir strateji izliyor. Fakat ülkücülük, Kürtlük gibi doÄuÅtan edinilmiÅ bir kimlik deÄil. Ä°nsanlar Åu ya da bu Åekilde kendi iradeleriyle ülkücü oluyorlar ve MHP, Ãlkü Ocakları gibi kuruluÅlar, kim ne derse desin onların siyasi hareketlerinin iki ana üssü.
Ãte yandan, bilmeyenler olabilir, ülkücü hareket tarih boyunca iç çekiÅmeler, çatıÅmalar ve tasfiyelere tanıklık etmiÅtir. Bu nedenle tarihin her anında “küskün”, “kırgın” ülkücüler bulunmuÅ ve bunlar hareketin merkezine karÅı mücadele etmiÅlerdir. Ä°Åte evet cephesi, en çok da Fethullah Gülen cemaatinin yayın organları, ülkenin dört bir yanındaki küskün ülkücüleri ön plana çıkartarak hareketin tabanında gedik açmaya çalıÅıyorlar.
Ne kadar etkili olur?
Ãlkücü hareketi olabildiÄince yakından izlemeye çalıÅan bir gazeteciyim. Åu ana kadar “tabii ki evet” diye ortaya çıkan ülkücü Åahsiyetlerden hiçbirinin beni ÅaÅırttıÄını söyleyemeyeceÄim. Benzer bir Åekilde, bazılarının adını ilk kez duyduÄum (ve hemen unuttuÄum) bu kiÅilerin bu harekette belli bir temsil kabiliyetleri olduÄunu veya bir zamanlar böyle bir iktidara sahip olsalar bile bugün koruduklarını düÅünmüyorum.
Bununla birlikte evetçilerin bu stratejilerinin tamamıyla boÅuna olduÄunu söyleyemeyiz zira MHP tabanında Anayasa paketi konusunda kafaları karıÅık belli bir kesimin olduÄunu kestirebiliriz ve bazı ülkücü Åahsiyetlerin evet yönündeki çıkıÅı onları da paketi desteklemeye yöneltebilir. Bitirirken, kimi yorumcular referandumdan evet de çıksa hayır da çıksa esas kaybedenlerden birinin MHP olacaÄında ısrarlı. Katılmıyorum: EÄer MHP 12 Eylül’de etkili olduÄu bölgelerde güçlü bir Åekilde hayır çıkmasını baÅarabilirse Türkiye’de siyasi hayat tepeden tırnaÄa deÄiÅebilir. Tabii bu kadar angaje olduÄu kampanyada istediÄi sonucu elde edemezse, Bahçeli liderliÄindeki MHP’nin genel seçimlerde iÅi hayli zor olacaktır.
BaÅbakan Recep Tayyip ErdoÄan, ABD'nin önde gelen ve muhafazakar çizgisiyle
bilinen gazetelerinden Wall Street Journal'a özel bir röportaj verdi.
Boydak Holding'in Show TV ve AkÅam gazetesine talip olduÄu ileri sürülüyor. Peki
neden Boydak Grubu? Ä°Åte cevabı...
Bir buluÅamamanın hikâyesi: Bono yazısını okuyup etkilenince tanıÅmak istediÄi
Radikal yazarı Joost Lagendijk'ı Olimpiyat Stadı'ndaki konser alanında fellik
fellik arattı. Bu mümkün olmayınca da bir mektup yolladı.
Kategoriler
HaBerTaraf
HaBertaraf Yayın Hizmetleri
Sahibi ve Genel Müdürü Rıfat YÃRÃK
Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt PEKER (Kurucu)
www.habertaraf.com'da yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.