DOLAR 1.479 - EURO 1.992 - ALTIN 61.95 - IMKB 63862
Pazartesi 27 EYLÜL 2010
Kuruldan sınır ötesi tezkeresi kararı Bendevi Palandöken ikinci kez başkan Gül: Bütün imajımızı alt üst ediyor "Çalımbay ile yollarımızı ayırdık" Nazlı'nın evinde kaldığı Can P. adliyede Özbekistan'dan "Karabağ" desteği Kurtulmuş: Bu hafta içinde açıklayacağız Ahmet Özal: Babam 15 sene bekle demişti Ukrayna: Türkiye bizim stratejik ortağımız EDP, Başbuğ'a suç duyurusunda bulunacak habertaraf.com
 
 
 
Et fiyatı neden arttı? Uzmanlar cevapladı!
 
 
 
 
Sevim MURAT
Oktoberfest (Hasat Bayramı)
 
 
 
Okur Temsilcisi
Hırsızlığın yeni adı: Bir internet sitesi
 
 
 
 
GS tribün lideri Alpaslan Dikmen
 
 
 
 
 
Bugün
Adem Yavuz ARSLAN
Kurtulmuş'un önündeki üç seçenek
 
 
Hürriyet
Ahmet HAKAN
Polemiğin şehvetine kapılmadan yazıyorum
 
 
Star
Ahmet KEKEÇ
Öcalan’dan Mandela çıkar mı?
 
 
Milliyet
Aslı AYDINTAŞBAŞ
Ermeni lobisinin yabancı damat alerjisinin ağır faturası
 
 
Star
Aziz ÜSTEL
Başbakan’ın iki çılgın projesini açıklıyorum
 
 
Vatan
Can ATAKLI
Bu kadar iyimserlik de hayra alamet değil
 
 
Zaman
Ekrem DUMANLI
Özel Harp ve medya
 
 
Sabah
Engin ARDIÇ
Bitir beni Kemal
 
 
Sabah
Mahmut ÖVÜR
DP'de, kayıp 9 trilyon kavgası
 
 
Star
Mehmet ALTAN
On milyonu ilgilendiren konu...
 
 
Vakit
Nusret ÇİÇEK.
Tophane dediler, halkı topa tuttular
 
 
Akşam
Oray EĞİN
Ertuğrul Özkök'ü nasıl atlattım
 
 
Yeni Şafak
Salih TUNA
Tayyip Bey'e veda Gandi'ye merhaba!
 
 
Star
Şamil TAYYAR
Çıkar o cübbeyi
 
 
Millî Gazete
Sinan BURHAN
İnönü kışla, vali defile yaptı
 
 
Radikal
Tarhan ERDEM
Yeni anayasaya başlarken
 
 
Yeni Şafak
Yasin AKTAY
İçkinin siyasallaşması
 
 
 
 
İlhami ATMACA
 
Yaşar YAVUZ
 
Adem Yavuz IRGATOĞLU
 
Engin ARDIÇ
 
Ahmet HAKAN
 
 
 
Daha iyi bir fikriniz var mı?

Aslı AYDINTAŞBAŞ
[email protected]
 
 
Kimse, seçim yılında hükümetin yeniden Kürt açılımına cesaret edebileceğine ihtimal vermiyordu. Ankara’da da, Kürt siyaset çevrelerinde de “Ne yazık ki o fırsat heba oldu. Artık bir başka bahara inşallah...” havası vardı.

Kürt meselesinde umutsuzluk hâkimdi.

Ama işte, %58’in cilvesi... Referandumda Evet’lerin yüksek çıkmasının beklenmedik bir sonucu oldu. Hükümet, milliyetçi refleksleri öne çıkan İç Anadolu’nun bile kendisini açılım nedeniyle cezalandırmadığını görünce, rahatladı. Devlet Bahçeli’nin “Apo’yla görüşüyorlar! Bunlar Türkiye’yi bölecekler” haykırışlarına rağmen Yozgat’tan, Erzurum’dan, Çankırı’dan yüzde 70’lerin üzerinde Evet çıktı. Tayyip Erdoğan’ın eli rahatladı.

Ve 3 koldan temaslar başladı. Bu seferki açılım sürecinde, öyle dramatik konuşmalar, büyük iddialar, basınla hoş-beş sohbetler beklemeyin. Bu kez gizlilik, derin temaslar, sessiz görüşmeler olacak.

Geçen yaz başlayan “1. açılım süreci”  ne olduğu tam anlaşılmadan medyada ya gereksiz pohpohlandı ya da gereksiz biçimde yerden yere vuruldu. Aslında açılım, başından beri Kürtçe şarkı, TRT Şeş’in açılması, siyasilerin çıkıp “Kürt kimliğini de tanıyoruz” demesi gibi “kültürel hoşluklardan“ ibaret değildi. Kuşkusuz bunlar da paketin bir parçasıydı, ancak ilk ortaya çıktığı 2006’dan beri yapılan gizli ve dolaylı görüşmeleri yakından takip eden biri olarak biliyorum ki, açılım ilk gününden itibaren sadece “kültürel haklar ve kimlik” değil, basbayağı PKK’nın silahı bırakarak dağdan inmesi üzerineydi.

Ve yapılan iş son derece doğruydu. Açılımla ilgili “Ama şöyle, ama böyle” diyerek sudan sebeplerle itiraz bahaneleri arayan meslektaşlarıma hep sordum: “Daha iyi bir fikriniz var mı?” Yok. Aynı kafada, aynı yasaklarla devam etmek istiyor musunuz? Hayır. Bu örgütün belli bir coğrafyada temsil gücü olduğuna şüphe var mı? Öyle gözüküyor. Peki bu mesele “vur vur öldür öldür”le biter mi? Cık.

O zaman Türkiye Cumhuriyeti, rasyonel olanı yapmaktır. Yani havuç ve sopayla, baskı ve diyalogla PKK’yı silahı bırakıp dağdan inmeye zorlamak.

İşte bu yüzden, dün Meclis çatısı altında BDP ile görüşmeler başladı. Zaten başından beri sorunlu bir coğrafyanın yegâne meşru temsilcilerinin bu ölçüde dışlanması yanlıştı. BDP, referandum sürecinde sıkı bir kampanya yürüttü. Kim ne derse desin, Güneydoğu’da borusunun öttüğünü gösterdi. Dünkü görüşme, Selahattin Demirtaş’ın dediği gibi “tarihi bir olay değil.” İçeride ne konuşulduğunun büyük önemi de yok. Kendi içinde bu temas “ne çözüm, ne çözümsüzlük getirir.” Ancak Türkiye’nin Kürt sorununu demokratik zeminde çözmesi için atılması gereken bir adımdır. Diyalog mekanizmaları kurgulanmaktadır.

İkici kolda, güvenlik güçlerinin İmralı’yla temasları yürüyor. Bu zaten Öcalan Kenya’da yakalandığından beri süregelen bir durum. Ama yoğun olarak da 2006’dan itibaren... Yapılan iş çok doğru. Bunu, “Abdullah Öcalan’la pazarlık yapılıyor” diye yorumlamayın. Ancak o adadaki şahıs, çok özel bir mahkûm; ülke nüfusunun önemli bir bölümü, bu ismi bir lider olarak görüyor. Hal böyle olunca, İngiltere’den Çin’e kadar dünyanın her akıllı devleti, böyle bir mahkûmla diyalog kanallarını açık tutar.

Öcalan’ın, örgüt içindeki rakiplerine karşı güçlenmesi, tek başına PKK meselesini bitirmez; ancak dağdan inme sürecini hızlandıracaktır.

Üstelik unutulmasın ki Öcalan geçen yılki “yol haritasında” Kürt siyasi hareketinin taleplerini yakın tarihin en “minimalist” noktasına indirmiş, “tek devlet, tek bayrak” konusunda garanti vermiş, olası bir yeni anayasada “Kürt” lafının geçmesi yolunda bir talebi olmadığını açıklamıştı. (Sadece anayasadaki “vatandaşlık” tanımının Kürtleri rencide etmeyecek şekilde düzeltilmesi.) Bu noktada Öcalan’dan yararlanmamak, irrasyonelde ısrar etmek, delilik olur. Bunu yapmak, ileriki yıllarda daha ağır taleplerle yüz yüze gelmek anlamını taşır. Türkiye artık bu meseleyi masada çözebilecek ölçüde özgüveni yüksek bir ülkedir.

Dün başlayan 2. Açılım sürecinin kuşkusuz bir de Kandil boyutu var. Şu an Kandil’e yönelik havuç-sopa, sertlik ve dolaylı diyalog politikası hâkim. Şizofren bir durum, ancak eli silahlı adamlarla ancak böyle konuşabilirsiniz. Askeri yöntemler de masada, dolaylı diyalog da...

Çünkü uzun vadede ateşkesin devamı, demokratikleşme adımlarının atılması, modası geçmiş bir sevdayla elinde kalaşnikof dağ tepe dolaşan 5000 kadın ve erkeğin silahı bırakıp topluma kazandırılması, Türkiye’nin çıkarınadır.

Bu saydıklarım bu ülkeyi bölmek değil, birleştirmek için atılan adımlardır. Açılımı neden savunduğumu soranlara iki yıldır verdiğim cevap şu: Daha parlak bir fikriniz var mı?

 
24 Eylül 2010 - 07:35:21
 
 
Havadurumu
 

 
 Dolar
 
1.469
1.479
 
 Euro
1.977 1.992
 
 Sterlin
2.312 2.352
 
 Altın
61.45 61.95
 
 IMKB
63862  
 
 
MHP önce kendi tarihini ve Ziya Gökalp'i okusun ...
 
Eski MHP'li Gazeteci Taha Akyol Bugünkü MHP'yi değerlendirdi
 
 
 
 
  'www.kirlioyunlar.net' isimli sitede M. Can Aydın imzasıyla ilginç bir haber-analiz yayınlandı. 'Kim bu havacı korgeneral?' başlıklı yazıyı aynen sizlere sunuyoruz;  
 
 
 
  Şalom gazetesinde haftalık yazıları yayınlanan Ralf Arditti son yazısında Türkiye iş dünyası içinde Yahudi olmanın ne anlama geldiğini anlattı. Türkiye'deki Yahudi sayısının giderek azalarak 20 bine düştüğünü belirten Arditti, konuyla ilgili gözlem ve birikimlerini şöyle aktardı:    
 
 
 
 
Antalya Büyükşehir Belediyesi iki yıldır bira festivali düzenliyor. Şehrinizde böyle bir festival düzenlense tepkiniz ne olurdu?
 
Çok mutlu olur, arkadaşlarla gider, içip eğlenirdik.
 
Mutlaka tepki gösterir, kaldırılması için uğraşırdım.
 
Belediyeler halkın sağlığından da sorumlu olduğundan içkiyi teşvik etmemeli.
 
Çekimserim.
 
 
 
 
 
 
 



Mostbet AZ

 
 
       
Kategoriler   HaBerTaraf HaBertaraf Yayın Hizmetleri
Sahibi ve Genel Müdürü Rıfat YÖRÜK
Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt (Kurucu)

habertaraf.com'da yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.


  mostbet
 
 
Gündem Sağlık-Çevre Hakkımızda
Yazarlar Eğitim Künye
Güncel Bilim-Teknik
Siyaset Kültür-Sanat Yayın İlkeleri
Dünya Mizah Yorum Kriterleri
Yurt Yaşam
Ekonomi-İş Medya  
Spor Magazin