DOLAR 1.484 - EURO 1.997 - ALTIN 62.17 - IMKB 63862
Cumartesi 25 EYLÜL 2010
Davutoğlu, Muttaki ile görüştü Zehirli etlerle ilgili soruşturma başlatıldı Hamas ve El Fetih bir araya geldi Gaziosmanpaşa taş ocaklarında göçük: 1 ölü Ahmedinejad Obama ile yüzleşip tartışmaya hazır Gaziantepspor'a bir maç tarafsız saha cezası  UAEK'den İsrail denetimine ret Kuzu: Yeni Anayasada YÖK'ü ele alacağız İptal edilen KPSS 28 Kasım'da yapılacak Vural: AKP-BDP ne görüştü, bilmek hakkımız habertaraf.com
 
 
 
'Hanefi Avcı o kitabı, kendine zırh için yazdı'
 
 
 
 
Nihat ALTAY
"Torunum ve bahçeyle ilgileneceğim"
 
 
 
Okur Temsilcisi
Hırsızlığın yeni adı: Bir internet sitesi
 
 
 
 
Zeki Müren'in ölüm yıl dönümü
 
 
 
 
 
Bugün
Adem Yavuz ARSLAN
Telefonun ucundaki skandal
 
 
Hürriyet
Ahmet HAKAN
Namuslu olacaksak
 
 
Milliyet
Aslı AYDINTAŞBAŞ
Daha iyi bir fikriniz var mı?
 
 
Star
Aziz ÜSTEL
Özal’a ateş edildiği gün hemen yanındaydım!
 
 
Akşam
Burhan AYERİ
Solculukları depreşince
 
 
Radikal
Cengiz ÇANDAR
Toskana'dan Tophane'ye
 
 
Akşam
Deniz Ülke ARIBOĞAN
Şükür görüştürene!
 
 
Sabah
Emre AKÖZ
Bakkal Cafer galerici Cansu'ya niye saldırdı?
 
 
Milli Gazete
Gökçen GÖKSAL
Kızıldeniz'den sağa dönmek
 
 
Bugün
Gülay GÖKTÜRK
Tophane
 
 
Yeni Şafak
İbrahim KARAGÜL
İsrail-PKK bağlantısı bu işi bozabilir mi?
 
 
Zaman
İhsan DAĞI
Gazeteciler susun, jitem konuşuyor!
 
 
Star
Mehmet ALTAN
‘Cami yakılır mesela...’
 
 
Sabah
Nazlı ILICAK
Barış, siyasi malzeme yapılmasın
 
 
Radikal
Oral ÇALIŞLAR
'İyi Kürt' 'kötü Kürt'
 
 
Vatan
Reha MUHTAR
Tophane olayı, türbanlı hayatlar ve Kürt açılımı...
 
 
Yeni Şafak
Salih TUNA
Bu yazıyı AKP'liler sakın okumasın!
 
 
Milliyet
Taha AKYOL
İki konu
 
 
Hürriyet
Yılmaz ÖZDİL
Bienal
 
 
 
 
Fahrettin DAĞLI
 
Reha RUHAVİOĞLU
 
Serdar AYDIN
 
Ayhan BİLGEN
 
 
 
Ulusal atılım ve açılım için

Necmettin EVCİ
[email protected]
 
 
Partiler en kapsamlı kimlik gruplarını bünyelerinde toplar. Kimlik, kimlik grupları, kimlik kümeleri ve ulusal kimlik gibi konular çoğu zaman yanlış anlaşılır. Bu konular sağlıklı anlaşılamaz ise toplumun sosyolojik ve siyasi analizlerinde isabet kaydedemeyiz. Çoğu şeyleri birbirine karıştırırız. Karışıklık vahim sonuçlara yol açabilir. Gelişmeleri doğru algılayamaz, adlandıramayız. Tutarlı fikirler ve çözümler üretmemiz zorlaşır. Fotoğrafı doğru çekemez, güzergâhımızı doğru belirleyemeyiz. En azından zaman kaybetmiş oluruz.  

Çokları bireysel kimlik ile ulusal kimlik veya ait olduğumuz kimlik grubumuzun özelliklerini birbirine karıştırır. Bireysel kimliğimizin vazgeçilmez unsurlarını bütün topluma mal etmek daha doğru ifadeyle egemen kılmak isteriz. Bu yanlıştır. Biz o topluma bizi diğer bireylerden farklı kılan kimlik yani aidiyet özelliklerimizle katılırız. Toplum bu farklı katılımlarla zenginleşir, toplum olma özelliği kazanır. Değilse o insan çoğunluğunı takım, bölük, tabur gibi askeri terimler daha iyi ifade eder. Hadi biraz daha esnetelim, herkesin standart duygu ve davranış gösterdiği insan çoğunlukları olsa olsa ‘aşiret’ olurlar.

Kendi düşünsel veya ideolojik özelliklerimizi paylaşanlarla bir birlik oluşturamayacak mıyız? Böyle bir birlik niçin kötü olsun? Doğrudur. Ben bunu söylemedim, söylemem. Zaten bireyden topluma ve ulusa birdenbire bir geçiş yoktur. Arada ara kademeler, ara katlar, ara yapılar vardır. Diyelim ki belli amaçlar ile bir araya gelindi sendika veya dernek kuruldu. O sendika ve derneğin veya siyasi partilerin üyeleri bir aidiyet duygusu geliştirirler. Aidiyet, kimliği belirleyen en önemli unsurdur. Size ait olan değil ama sizin ait olduğunuz yapı, kimliğinizi belirler. Dernek veya parti gibi sivil örgütlenmeler ‘kimlik grupları’ kavramı ile ifade edilir. Birey her üst kata çıkışında bir önceki özelliklerini olabildiğince azaltır. Azaltır çünkü, birlikte yaşamak için mümkün olduğunca ortak paydaları, müşterek yanları öne çıkarmak gerekir. Birey gruba katılınca grubun söylemlerini benimser ve o alan içinde kendi bireysel hususiyetlerini geriye çeker. Mesela bir partide eğilimleri birbirlerinden farklı yüzlerce insan vardır. Ama o insanlar parti çatısı altında ve ortak bir amaç için aynı duygu ve heyecanı paylaşırlar. Eğer orada bireysel düşünce ve felsefenizi parti politikası gibi öne çıkarırsanız bu huzursuzluğa yol açabilir. Burada kendi düşüncenizin parti politikalarının oluşmasına katkısı olmayacağını söylemiyorum. Hatta partilerin benzer düşünceleri paylaşanların yoğunlaşmasına cevap verme realiteleri de görmezden gelinemez. Bütün parti ve dernekler en geniş toplumsal tartışma ve kaynaşma zeminini oluştururlar. Üyeler partilerin menfaatini korumak için bütün fedakarlıkları yapar, diğer partiler ve partililerle muhalif ilişkiler geliştirirler. Ancak daha üst kata çıkılırsa orada parti hesapları da bir kenara bırakılır. Bu kat ‘ulus’ veya ‘millet’ katıdır.

‘Ulus kimlik’ bütün bir toplum olarak bizi bir araya getiren, bir arada tutan temel parametrelere dayanmak zorundadır. Ulusal varlığımız bizim kültürel varlığımızı inşa ettiğimiz temel düzlemdir. O çöktüğü zaman sosyal gruplarımız da, cemaat yapıları da, kimlik kümeleri de hatta bireysel kimliğimiz de çöker. O nedenle o katı, o düzlemi iyi inşa etmek gerekir. Madem o kat hepimizin içinde olduğu bir gerçekliktir, o zaman ayırım gözetmeksizin hepimizi olduğumuz gibi kabul edecek bir yapıda olması gerekir.

Tam da bu noktada iki büyük hata yapılıyor. Partiler veya diğer kimlik grupları kendi düşünsel, ideolojik niteliklerini ulusal kimlik gibi algılıyor ve dayatıyorlar. “Ben böyleyim herkes de benim gibi olacak, olmak zorundadır” demeyi siyaset dili ve tarzı olarak benimseyebiliyor kimileri. İşte bu tutum son derece yanlıştır, zararlıdır. Sadece bizde değil, başta faşist ve komünist uygulamalar olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde, bu sakat yaklaşım yaygın facialara yol açmıştır. İkinci olarak devlet, ulus kavramını ve katını herkesin iç rahatlığı ile varlığını bulacağı veya emin bir şekilde kendinden bir şey bulacağı kuşatıcı bir içerikten ısrarla uzak tutmuştur. Ulus bir ideolojik dayatma ile hayata katılmak istenmiştir.

Her konuda olduğu gibi bu konuda da milletin olgun davrandığına şahit olmaktayız. Bireysel ve ulusal kimliğinin sınırlarını çok iyi biliyor. Referandumda ulusal kimliğin sınırları da içeriği de yeniden oluşturulmak istenmiştir. Kim tarafından? Millet tarafından. Görülen o ki, devlet de bu tanıma yaklaşmış bulunuyor. Zaten ulusal atılım ve açılım için bu yaklaşım, bu buluşma zorunlu değilmiydi?


 
23 Eylül 2010 - 00:02:09
 
 
Havadurumu
 

 
 Dolar
 
1.474
1.484
 
 Euro
1.982 1.997
 
 Sterlin
2.310 2.350
 
 Altın
61.62 62.17
 
 IMKB
63862  
 
 
Basın İlan Kurumu küllerinden doğuyor...
 
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Marketing Türkiye dergisine konuk oldu.
 
 
 
 
  Avustralyalı lise öğrencisi Pearce Delphin (17) binlerce twitter kullanıcısını ve Beyaz Saray’ı dahi etkileyen twitter virüsünü kendisinin yaydığını itiraf etti.  
 
 
 
  Başbakan Erdoğan’ın Hıncal Uluç’a açıkladığı “İstanbul’la ilgili çılgın proje” ne olabilir?    
 
 
 
 
Antalya'da "Atatürkçü, laik" bir site kuruldu. Böyle bir sitede yaşamak ister miydiniz?
 
Evet. Çünkü Kemalistlerin de İslamcılar gibi kurtarılmış bölgeleri, gettoları olmalı.
 
Hayır. Tek tipçilik ve dayatmacılıktan nefret ederim.
 
Hem maddi hem de manevi durumumdan dolayı zaten beni bu siteye almazlar.
 
İşte bize bir bölünme sebebi daha...
 
 
 
 
 
 
 



Mostbet AZ

 
 
       
Kategoriler   HaBerTaraf HaBertaraf Yayın Hizmetleri
Sahibi ve Genel Müdürü Rıfat YÖRÜK
Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt (Kurucu)

habertaraf.com'da yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.


  mostbet
 
 
Gündem Sağlık-Çevre Hakkımızda
Yazarlar Eğitim Künye
Güncel Bilim-Teknik
Siyaset Kültür-Sanat Yayın İlkeleri
Dünya Mizah Yorum Kriterleri
Yurt Yaşam
Ekonomi-İş Medya  
Spor Magazin