DOLAR 1.502 - EURO 1.959 - ALTIN 61.84 - IMKB 63862
Cumartesi 18 EYLÜL 2010
Bu haber Kılıçdaroğlu'nu çileden çıkardı Mayınlı saldırıyı yapanlar belli oldu Doğu soğuyor, Batı ısınıyor! ABD doları yeniden tasarlanıyor Kocaeli Sanayi Sitesi'nde patlama: 1 ölü, 2 yaralı Polonya Zakayev'i serbest bıraktı THY'nin uçağı playstation yüzünden inmiş! Berdimuhamedov, ABD'ye gidecek "THY uçağında bomba var" ihbarı asılsız çıktı THY uçağında bomba ihbarı habertaraf.com
 
 
 
ETA Ateşkesi Gerçekçi mi?
 
 
 
 
Sinan KARAKAŞ
Milletin fendi, statükoyu yendi
 
 
 
Okur Temsilcisi
Hırsızlığın yeni adı: Bir internet sitesi
 
 
 
 
Vefatının 17. yılında Nida Tüfekçi
 
 
 
 
 
Hürriyet
Ahmet HAKAN
İşte kutsal ittifak
 
 
Zaman
Ahmet Turan ALKAN
Bu söküğü ancak biz dikeriz
 
 
Vakit
Ali İhsan KARAHASANOĞLU
YARSAV, % 42’nin isteğini % 58’e dayatıyor!..
 
 
Milliyet
Can DÜNDAR
Kim bu Akil Adamlar?
 
 
Radikal
Cengiz ÇANDAR
Provokasyon tuzağında hükümet-BDP dansı
 
 
Sabah
Emre AKÖZ
Asker civelekleri karikatür çizerse
 
 
Sabah
Engin ARDIÇ
2012 yılında neler olacak?
 
 
Bugün
Erhan BAŞYURT
Provokasyon ve BDP'nin rolü
 
 
Bugün
Gülay GÖKTÜRK
Dünyanın başkentinde faşizmin ayak sesleri
 
 
Vatan
Güngör MENGİ
Turgut Özal zehirlendi mi?
 
 
Yeni Şafak
Hakan ALBAYRAK
Provokatörü muradına erdirmeyin!
 
 
Akşam
İsmail KÜÇÜKKAYA
Modern Kemalizm ve CHP
 
 
Posta
Mehmet Ali BİRAND
En büyük utancımız
 
 
Star
Mehmet ALTAN
Hükümet keşke BDP ile görüşseydi
 
 
Millî Gazete
Mehmet Şevket EYGİ
Müslümanlar ve sanat
 
 
Star
Mustafa KARAALİOĞLU
Kabir başında "o an"
 
 
Radikal
Oral ÇALIŞLAR
Hakkâri'deki mayın patlaması ve medyanın sorum(suz)luluğu
 
 
Hürriyet
Yılmaz ÖZDİL
Ayasofya
 
 
 
 
Mustafa YILDIZ
 
Sami NOGAY
 
Hakan TOPUZOĞLU
 
Ahmet HAKAN
 
Ali İhsan KARAHASANOĞLU
 
 
 
‘Hayır’cı mahallenin baskısı

Adem Yavuz IRGATOĞLU
[email protected]
 
 
Hep tutturmuşlardı ‘mahalle baskısıyla şunu yapıyorlar, mahalle baskısıyla bunu yapıyorlar’ diye. Hatta öyle oldu ki, Hürriyet’in “Olay kadını” ‘tesettüre’ girerek insanların nabzını yoklamaya bile çalıştı… “Ayşe karşı mahallede” manşetleri atıldı. Bunları bir tarafa bırakıp asıl mahalle baskılarını yazalım.

12 Eylül Referandumu sürecinde ‘Hayır cephesi’nde, CHP ile başlayıp TKP ve İşçi Partisi ile devam eden linç kampanyaları unutulmadı. CHP’li Süheyl Batum’un, referandumda ‘evet’ oyu vereceğini açıklayan Sezen Aksu’ya “sazan” diye hakaret etmesiyle başlayan saldırılar, Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Orhan Gencebay ve Orhan Pamuk gibi isimlerin sanatçılığını sorgulamasıyla şiddetini artırmıştı.

Hatırlayalım, “Yetmez Ama Evet” Platformu’nun Taksim’de düzenlediği panelde, TKP ve İşçi Partili bir grup, Yazar Adalet Ağaoğlu ile Demokrat Yargı Derneği Başkanı Osman Can’ın da aralarında bulunduğu aydınlara yumurta fırlatmıştı. Bunun yanı sıra Platformun İzmir’deki panelinde ise Doç. Dr. Ferhat Kentel ile Taraf yazarı Roni Margulies boyalı saldırıya uğramıştı.

Bu baskı kampanyasının hedefinde özellikle aydınlar ve sanat camiasından isimler vardı. Hedefteki isimlerden biri de Sezen Aksu’ydu. Bazı İzmirli vatandaşlar Aksu’ya karşı linç kampanyası başlattı. Aksu neredeyse ‘aforoz’ edilecekti. ‘Demokrat’, ‘laik’, ‘çağdaş’, ‘modern(gerici olmayan)’olduklarını her fırsata dile getirenler, bir sokak ismine bile tahammül edemediler. Peki, ne dediler? “Herkes özgürdür her şeyi konuşabilir; ama bir sanatçı çıkıp böyle demeç vererek insanları yönlendiremez.” Pes yani! Hani herkes özgürdü, hani herkes ‘her şeyi’ söyleyebilirdi?

Özgürlük CHP ve CHP’ye gönül vermiş olanların düşündükleri gibi midir? Özgürlük zorla ‘hayır’ dedirtmek midir? Özgürlük ellerine yumurta alarak ‘sen bizden değilsin’ diyerek karşıt görüşteki insanlara yumurta fırlatmak ya da boyalı saldırıda bulunmak mıdır? Bunca özgürlük sorusunun ardından ‘Sezen Aksu Sokak’ hafızalarımızda yer etti.

Kaldırılan tabela yeniden yerine asıldı. Asıldı asılmasına ama Sezen Aksu’ya olan öfke henüz dinmedi. Demokrasinin vatandaştan yana değil de ‘güçlüden yana’ olduğunu ifade eden Yazar Berrin Ergüç, levhanın oraya asılmasını şovdan ibaret görüyor ve ekliyor: “Sezen Aksu bırakın 145 Sokağı, İzmir’de bile doğmadı. Kendisi Denizlili. Sanatçı, sadece sanatını icra etmeli.” diyerek orada doğmayanların isminin o sokaklara verilemeyeceği ima ediyor.

Mahalle baskısı işte buna denir. Kimsenin özgürce kendisini ifade etmesine tahammül edemeyenler, özgürlüğü kendilerinden ve kendi düşüncelerinden ibaret görüyorlar. İmam nereye yönelirse cemaat de oraya yönelir misali. Kılıçdaroğlu, Pamuk ve Gencebay’ın sanatçılığını sorgularken, seçmeni de Aksu’yu hedef aldı.

Ağrılılar demokrasi ve özgürlüğe sahip çıktı

Referandum’da Türkiye 1. olan ve demokrasi sevdalısı Ağrılı hemşerilerime teşekkür ediyorum. 12 Eylül’de yapılan halk oylamasında Türkiye genelinde en çok “evet” oyu memleketim olan Ağrı’dan çıktı. BDP’nin baskısına rağmen % 56’lık katılımla % 95.75 oranında ‘evet’ oyu kullanıldı. Bunun karşısında ‘hayır’ oyları ise % 4.25’te kaldı.  “Doğu illeri demokrasiye uzak kalıyor” diye yazanların referandum sonuçlarını bir kez daha gözden geçirmelerini tavsiye ederim.

Ağrılı hemşerilerimden güzel bir davranış da Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın referandumda ‘evet’ oyu kullandığı için İzmir’de eleştirilen Sezen Aksu’ya sahip çıkmasıydı.
Başkan Arslan, “Bizler demokrasiye, özgürlüğe en çok oyu veren Ağrı halkı olarak Sezen Aksu’ya destek veriyoruz. İzmir’deki caddenin isminin değişmesi halinde Ağrı’da bir caddeye sanatçımızın isminin verilmesini meclise teklif edeceğim. Bu ülkede herkes görüşünü özgürce söylemelidir” diyerek özgürlüğü ve Aksu’yu savunmuştur.

Unutulanlar: İzmir’de unutulan özgürlüğü görmek için Ağrı’ya da bakmak gerekir. Hani hep ‘geri kalmış bölge’ olarak gördüğünüz o Doğu Anadolu var ya, işte orada yaşayanlar ‘boykot’ adı altında gösterilen baskılara rağmen demokrasiden yana taviz vermediler, özgür iradelerini sandığa yansıttılar.

 
17 Eylül 2010 - 00:20:25
 
 
Havadurumu
 

 
 Dolar
 
1.492
1.502
 
 Euro
1.944 1.959
 
 Sterlin
2.316 2.360
 
 Altın
61.40 61.84
 
 IMKB
63862  
 
 
Haşmet Babaoğlu ile A'dan Z'ye......
 
Sabah gazetesi yazarı Haşmet Babaoğlu, Aziz Nesin'in 'Türk halkının yüzde 60'ı aptaldır' sözüne karşılık verdi.
 
 
 
 
  Hürriyet gazetesi yazarı Şükrü Küçükşahin’in “Kemal’in Gelişi” adlı yeni kitabında, eski CHP Lideri Deniz Baykal’a ait olduğu iddia edilen görüntülerle ilgili çarpıcı bilgiler yer alıyor.  
 
 
 
  LONDRA- Fransa'nın first lady'si, ABD'nin first lady'sine sorar: Başkan eşi olmak nasıl bir duygu? Yanıt: Cehennem gibi! Carla Bruni biyografisi böyle diyor, Obama ve Bruni'nin sözcüleriyse yalanlıyor...    
 
 
 
 
Referandum sonucunu nasıl buldunuz?
 
Evet oranını daha yüksek bekliyordum
 
Hayır oranını daha yüksek bekliyordum
 
Evetçiler iktidar gücünü kullandı
 
CHP ve MHP yanlış politika izledi
 
 
 
 
 
 
 



Mostbet AZ

 
 
       
Kategoriler   HaBerTaraf HaBertaraf Yayın Hizmetleri
Sahibi ve Genel Müdürü Rıfat YÖRÜK
Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt https://www.krufarhiv.com/ (Kurucu)

habertaraf.com'da yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.


  mostbet
 
 
Gündem Sağlık-Çevre Hakkımızda
Yazarlar Eğitim Künye
Güncel Bilim-Teknik Betwinner
Siyaset Kültür-Sanat Yayın İlkeleri
Dünya Mizah Yorum Kriterleri
Yurt Yaşam
Ekonomi-İş Medya  
Spor Magazin