SAHİ nerede kaldık?' sorusu için vakit dar. Feyzi Tekeş, yirmi yaşındaydı. Dün halkoylaması sürerken, PKK mayınına basarak şehit oldu.
Sabah uyandığımda zihnimde sökün eden ilk düşünce, referandum sonuçlarının Manisalı Feyzi'nin annesi için ifade ettiği anlamdı...
'Kürt Sorunu mu?' adlı kitabı üç hafta önce çıkan Mesut Değer, CHP PM üyesi. Diyarbakır eski milletvekili.
Değer'i referandum sonuçları için aradığında, sanki böyle bir telefonu bekliyor gibiydi:
'Diyarbakır'dan, yüzde 98 'evet' çıkacağını çok önce Ankara'da paylaştım. Bana 'Diyarbakır'dan öyle mi görünüyor? dediler.'
Defalarca davet etmesine karşın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kampanya süresi içinde Diyarbakır'a gelmeyişine kırgın.
'Ne olurdu ki? Bir kişiye bile hitap etseydi, on beş dakika bile konuşsaydı, ama gelseydi. Alan tenha olurdu belki. Ama akşamına 2 milyon Diyarbakırlı evindeki televizyondan onu izleyecekti. Buraya para gönderilmedi, el ilanı, broşür gelmedi. MHP yoktu, DP evet'çiydi. AKP, yeşil kart, gıda yardımı, korucu-devlet bağıyla güçlüydü. Tüm bu imkansızlıklara rağmen, gece gündüz çalıştık ve CHP'nin oyunu yüzde 130 artırdık. 8 binden 17 bine çıktı. Hiç küçümsenmesin' diyor.
Malum, Kılıçdaroğlu 22 Mayıs'tan bu yana 'Kürt sorunu' ifadesini kullanmaktan bir tercih olarak kaçınıyor. Yerine ikame ettiği 'Üçüncü Yol' raporunun akıbeti, bugün başka bir anlam kazanıyor.
'RAPOR' DEMEK KOMİK KAÇIYOR
Değer ise 'Burada insanlar BM konuşuyor, özerklik diyor, biz rapordan bahsediyoruz. Kusura bakılmasın ama biraz komik oluyoruz' diyor.
Sitemine karşın, altını çizdiği en önemli konu ise 'CHP'siz olmaz' sözü. Ama CHP'li olarak, 'bu işin' raporla yürümeyeceğini açık açık telaffuz ediyor. Kanaatini ise bölgenin feodal yapısı ile devlet-siyaset ilişkisi analizi üzerine kuruyor:
FEODAL YAPININ GERÇEĞİ
'Bölgedeki feodal yapı üç ayaklıdır: Büyük ağalar devletle işbirliği içinde. Köylerde jandarma, kaymakam. Diğer aşiretler PKK-BDP etkisi altında. Geriye kalan küçük aşiretler var ya, işte onlar sana gelir... Ama bunun için önce senin (CHP'nin) buraya gelmen lazım. Yeter ki CHP bölgeye gelsin. Ama gelince girsin. Beni çağırsın mesela. Elit kesimlerde ahkam kesmekle olmuyor bu iş. Burada gece, kahvelerde, kürsüde çay içip sohbet edebiliyor muyum? Evet. Çünkü sokaktaki insanla sorunum yok ki benim. Partim de bunun hakkını vermeli.'
Sokağa inmeden, dokunmadan, PC ekranları üzerinden, raporla yapılacak siyasetin, sonuç üretmeyeceğini söylüyor özetle Değer.
'Bölgede' sokakla sorunu olmayan CHP'liye şans tanınmasını isterken de iddialı:
'Kemal Bey'le yan yana buraya gelsek, altı ayda çok başka bir noktada oluruz. Çünkü sorunun CHP'siz çözülemeyeceğini sokaktaki boyacı bile söylüyor.'
Halkoylaması sonuçları, bölgede BDP dışında yalnızca AKP'nin var olduğu gerçeğini tescilledi. Bununla birlikte, boykota ve yıldırmalara rağmen, bölge seçmeninin yüzde 30'unun sandığa gitmesi, çözüm sürecine ışık düşüren bir fenerdir.
Ana muhalefet partisinin, Kürt sorununa bakışını yenilemesi gerekiyor. Vakit dar.
|