|
|
 |
Oy pusulasının "hayır"ını, oyunun hayrını göremedi
Mustafa Yahya COŞKUN
[email protected] |
|
Referandumun neler getireceği, götüreceği çok tartışıldı ve millet kararını verdi. Son sözü söyleyen millet; vesayet sisteminden rahatsız ve denetleyemediği kurumlardan şikayetçi olduğunu gösterdi. Sonuçlar belli olduğuna ve artık “hayırlı” espriler azaldığına göre rahat rahat hayırlı olsun diyebiliriz.
Referandumda tahlil gerektiren ya da üzerinde durulması gereken çok mevzu var (Can güvenliği yüzünden sandığa gidilememesinden yepyeni bir anayasa hazırlama sürecine kadar) ama ben birkaçından bahsedeceğim. Bir; hayırcıların kabullenememe hali, iki Başbakanın konuşması, üç Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy kullanamaması.
Birincisi kabullenememe hali demiştik. O da aşağı yukarı şöyle tezahür ediyor. Örnek herhangi bir televizyon kanalından…
Sunucu bir hayırcıya: “Nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye soruyor.
Cevaplayan örncelikle seçimin sıhhatini sorgulamaya başlıyor. Sandıklara müdahale edildiğini ima ediyor.
Sunucu: “Bu sonuçlar gerçek ve sıhhatliyse nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye soruyor.
Cevaplayan: “Yargı artık yürütmenin kontrolüne girmiştir. Tuzaklarla dolu anayasanın neler içerdiği bilinmeden kabul edilmiştir” diyor.
Sunucu: “Niçin böyle düşünüyorsunuz?” diye soruyor.
Cevaplayan: “Hayır oyu kullananlar bilinçliydi. Evet diyenlerin %95’i neyi oyladığını bilmiyordu” diyor.
Sunucu: ““%58’lik bir Evet var” diye araya giriyor.
Cevaplayan: “12 Eylül anayasası %92 ile kabul edilmişti” diyor.
Sunucu: “O günlerde baskı vardı. Bu günle aynı mı?” diye soruyor.
Cevaplayan: “Bugün daha büyük bir baskı var” diyor.
Hülasa-i Kelam: Dağdaki çobanla oyunu bir tutamayan bir kısım zadegan, göbeğini kaşıyan bidon kafalıların yine yanlış yaptığına hükmediyor.
İkincisi Başbakanın konuşması. Gerçekten çok önemli bir konuşmaydı. Toparlayıcı, yapıcı ve olumluydu. Üzerine basa basa Saadet Partisine, Büyük Birlik Partisine, Bağımsız ülkücülere Devrimcilere ve CHP ile MHP’den evet kullananlara teşekkür etmesi kompleksten uzak bir şeklide yaptığı konuşmayı daha da güçlendirdi. Balkon konuşmasına benzetilen konuşma yeni bir siyaset üslübunun belirlenmesine yardımcı olabilir. Sonuçlara ilişkin olarak “Kimse bu iradeyi küçümseyemez, yoksayamaz, görmezden gelemez” diyen Başbakan, yukarıda kısaca değindiğimiz kabullenememe halinden de bahsetti. Bu üslup yarınların siyasetini oluşturacak üsluptur.
Üçüncü mesele Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy kullanamaması. Ne kadar ilginç bir durum. Esprilere malzeme olan bu mesele aslında gerçekten çok mühim. Bütün bir milleti hayıra davet eden Kılıçdaroğlu oy pusulasının “hayır”ını bile göremedi ki, neticenin hayrını görsün. Diyelim ki çok yoğun olduğu için ve bu yoğunlukta ailesi ile pek vakit geçiremediğinden dolayı aile efradı ona nerede oy kullanacağını sormadı. Peki ya partililer? Genel başkanın özel kalem müdürü, genel başkanının günlük programını hazırlamıyor mu? Genel başkanın nereye gideceğini, nerede oy kullanacağını önceden bilmiyor mu? Peki ya danışmanlar? Seçim işleri sorumluları... Onlar nasıl farkedemez bunu? Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada “Nüfus cüzdanımla İstanbul’da oyumu kullanacağımı zannediyordum. İstanbul’daki ikametim değiştirilmiş gidip bakamadım” dedi. Zaten kendisinin gidip bakmaması lazımdı. Danışmanları, korumaları ona haber vermeliydi. Gerçi Kılıçdaroğlu özür diledi ama yine de bu çok büyük bir ayıptır.
Eh ne diyelim her işte bir hayr vardır…
Bu bohça artık yama kaldırmıyor. Bu referandum halkın Orwel’in yıllar önce söylediği: “Bütün hayvanlar eşittir ama bazıları daha eşittir” cümlesinin değiştirilmesi gerektiğini ispat ediyor. Her ne kadar böyle düşünenler varsa da halkın ekseriyeti özde vatandaş olduğunu ve kendi anayasasını yapmak istediğini ifade etmiştir. Şimdi sıra gerçekten özgürlkçü, demokrat, temel hakları genişletici, kapsayıcı ve asrın gerekliliklerini içeren bir anayasa yapmaktadır.
Allah sonumuzu hayr etsin…
|
|
13 Eylül 2010 - 11:36:49 |
|
|

Dolar |
|
|
1.492
|
1.502
|
|
Euro |
|
|
1.944 |
1.959 |
|
Sterlin |
|
|
2.316 |
2.360 |
|
Altın |
|
|
61.45 |
61.89 |
|
IMKB |
|
|
63862 |
|
|