DOLAR 1.521 - EURO 1.936 - ALTIN 61.67 - IMKB 60608
Pazartesi 13 EYLÜL 2010
TEM'deki kazada ölü sayısı 11'e yükseldi Dolmuş otobüse arkadan çarptı: 14 yaralı Bursa'da trafik kazası: 2 ölü "Açık kalan mikrofon"da Kılıçdaroğlu krizi Gül ile Erdoğan final maçını izledi Kılıçdaroğlu'dan ilk açıklama Akıllardan çıkmayacak referandum komedisi Rize'de trafik kazası: 4 ölü, 4 yaralı Obama, Başbakan Erdoğan'ı aradı ABD şampiyon, Türkiye ikinci oldu habertaraf.com
 
 
 
En kanlı darbenin 30. yıldönümü
 
 
 
 
Ahmet Zeki YEŞİL
Mutluyum mutlusun mutlu
 
 
 
Okur Temsilcisi
Hırsızlığın yeni adı: Bir internet sitesi
 
 
 
 
Türk Basketbolcu Hidayet Türkoğlu
 
 
 
 
 
Milliyet
Abbas GÜÇLÜ
YÖK kaldırılacakmış! Hani KPSS de kaldırılacaktı?
 
 
Vakit
Abdurrahman DİLİPAK
Haydi sandık başına
 
 
Bugün
Ahmet TAŞGETİREN
Uçuk bir öneri daha...
 
 
Radikal
Akif BEKİ
İyi olan kazansın ama...
 
 
Vatan
Can ATAKLI
Oyunu kullanmayana fıkra okumak yok
 
 
Sabah
Emre AKÖZ
Sabaha karşı gelen münasebetsiz telefon
 
 
Star
Ergun BABAHAN
12 Eylül akşamında hayırcıların çıkarması gereken zorunlu ders
 
 
Yeni Şafak
Fehmi KORU
Yasaklı günün düşündürdükleri
 
 
Star
Mehmet ALTAN
Otuz yıl oldu, toplumca utanmalıyız...
 
 
Milli Gazete
Mustafa ÖZCAN
Castro’nun cibilliyet ve asabiyeti
 
 
Radikal
Oral ÇALIŞLAR
30 yıl önce Mamak Cezaevi'nin 'kafes'inde...
 
 
Akşam
Özlem ÇELİK
Tayfun Talipoğlu: Balbay'dan özür diliyorum
 
 
Zaman
Selim İLERİ
Her şey Şarlo!
 
 
Hürriyet
Yılmaz ÖZDİL
14’üncü dev
 
 
 
 
İsmail NERİMANOĞLU
 
Adem Yavuz IRGATOĞLU
 
 
 
Sezen Aksu, Adalet Ağaoğlu, Halil Ergün

Oral ÇALIŞLAR
[email protected]
 
 
“Sezen Aksu, Adalet Ağaoğlu ve Halil Ergün’ü bir araya getiren özellikler nedir?” sorusunu kişisel ‘uzmanlık alanı’m açısından ve bir gazete köşesinin sınırlarının izin verdiği ölçüde cevaplamam gerekirse “ülkemizin en önde gelen sanatçıları olmalarının yanı sıra, insan haklarına duyarlılıkları, özgürlük aşkları ve zor zamanlarda konuşma cesaretleridir” diyebilirim.
Bu tür sanatçıların ‘kendimizi bulma serüvenlerimiz’i nasıl etkilediklerini anlatmak için ise elbette ki gazete paragrafları yeterli olmuyor. Aşkı yaşayış yoğunluğumuzun, bireysel ve içsel yolculuklarımızın, Türkçeyi kullanış biçimimizin, sinema ve televizyon kültürümüzün, yani kısaca söylemek gerekirse yaşamlarımızın bu çaptaki sanatçılardan taşıdığı izleri anlatmak, gazeteciliğin sınırlarını çok aşan, doğrudan bilimsel bir iş.

***

Türkiye’de faili meçhuller toplumu suskunluğa mahkûm etmeye çalışırken, onlar mazlumun yanındaydılar. Sezen Aksu, devlet terörünün en azgın döneminde Diyarbakır’da Nevruz’da Kürtlerle halay çekiyor, ‘Cumartesi Anneleri’ için ağıt yakıyordu. Adalet Ağaoğlu, Hrant Dink, Ergenekoncuların hedefiyken en ön safta onun yanında duruyordu. Halil Ergün, Ermeni sorunundan Kürt sorununa her konuda barış ve çözüm çabalarının önde gelen isimlerden biri olarak dikkat çekiyor. Bu üç ismi son dönemde birleştiren nokta ise, 12 Eylül günü yapılacak Referanduma ‘evet’ oyu vereceklerini açıklamış olmaları.

***

‘Laik aydınlar’, son yıllarda birçok temel konuda bölündükleri gibi ‘referandum’ konusunda da çok ciddi bir bölünme yaşıyorlar. Bir kesim ‘evet’
tercihini, bir diğer kesim ‘hayır’ tercihini, başka bir kesim de ‘boykot’ tercihini net bir şekilde ortaya koyuyor. Aydınların ve sanatçıların büyük bir bölümünün tercihlerini çekinmeden ifade edebiliyor olmaları, demokrasi kültürümüz açısından son derece büyük bir kazanım. Aydınlarımızın ve sanatçılarımızın, hâlâ, askerin siyaset içindeki rolü konusunda ikiye bölünmüş bir durumda olduklarını görüyoruz. Orduyu ve yargıyı, halkın tercihlerine karşı bir sigorta olarak algılayan anlayışın kültür-sanat dünyasında hâlâ bu kadar yaygın olması, aslında son derece ilginç. Askeri darbe döneminden miras kalmış darbeci sistemin değiştirilmesi konusunda birçok sanatçının çekingen bir tutum sergilediğini görüyoruz. Sanatçı ruhunun evrensel karakteristiklerinden birini oluşturan ‘yenilik özlemi ve heyecanı’ ile bu çekingenlik arasında bir çelişki var. Tabii, bütün bu kaygıların ve çekingenliklerin arkasındaki temel içgüdüyü, halka güvensizlik oluşturuyor. Sanatçı ruhu ile halka güvensizliğin ilişkisi konusunda, bilim insanları tarafından çeşitli analizler yapılabilir...

***
Kısacası: Referandum, zaten bir süreden beri bir ayrışma eğiliminde olduğunu gözlemlediğimiz aydınlarımızı, sanatçılarımızı, laiklerimizi tam anlamıyla ikiye bölmüş durumda. Kültür-sanat yaşamımız, çok uzun zamandan beri olmadığı bir şekilde politize olmuş durumda. Bu, belki özünde olumlu şeyler vaadeden bir durum olsa da, bazı sanatçılara son günlerde yapılmakta olanları kabul etmek mümkün de değil.

Sezen Aksu, Adalet Ağaoğlu, Halil Ergün ve birçok sanatçı sırf bu oylamada ‘evet’ tarafında oldukları için bazı çevrelerin ağır hakaretlerine ve saldırılarına uğradılar. Haklarındaki iftiraların, ‘komplo teorileri’nin, yalanın, dolanın haddi hesabı yok. Tabii, ‘hayır’ diyeceğini açıklayan bazı sanatçılara da ‘aşırı dozda’ eleştirilerin yapıldığı bir gerçek.
Ama, Aksu, Ağaoğlu ve Ergün başta olmak üzere, evet diyeceğini açıklayan sanatçıların ve aydınların kişiliklerine yapılan saldırılar gerçekten de yüz kızartıcı boyutlara ulaşmış durumda. Gazetecilik ahlakıyla da temel insani değerlerle de bağdaşmayan nitelikte iddialar ortaya atılıyor. Gazete köşelerinde insanda isyan etme isteği yaratan şeyler yazıldığını görüyoruz.

***
Türkiye yoluna devam ediyor. Darbeci anlayışın irtifa kaybı sürüyor. Ülkemizin özürlü demokrasisi, engelleri aşarak yavaş da olsa ilerliyor. Referandum da bu yolculuğun bir parçası.
13 Eylül sabahı, anayasa değişikliği halk tarafından ‘evet’ oyu ile onaylandığında yeni bir Türkiye’ye uyanacağız.
Sezen Aksu’ya, Adalet Ağaoğlu’na, Halil Ergün’e zor zamanlarımızın, değerli sanatçılarına her zaman olduğu gibi bugün de ‘teşekkürlerimiz’le, ‘sevgilerimizle’.


 
11 Eylül 2010 - 09:24:56
 
 
Havadurumu
 

 
 Dolar
 
1.511
1.521
 
 Euro
1.921 1.936
 
 Sterlin
2.320 2.365
 
 Altın
61.07 61.67
 
 IMKB
60608  
 
 
Yeni trend internet fotoğrafçılığı...
 
Sosyal paylaşım sitelerinde yayınladığı fotoğraflarla ismini duyuran fotoğraf sanatçısı Onur Bacacı ile fotoğrafçılık sektörünün sorunlarını ve internette hızla önemini arttıran internet fotoğrafçılığı üzerine konuştuk.
 
 
 
 
  1950’den bugüne kadar 475 kişi rahipler tarafından taciz edilmiş ve bunların 13’ü intihar etmiş.  
 
 
 
  O dünyanın en güzel kadınlarından biri, bankada milyonarca doları ve birbirinden güzel altı tane çocuğu var... Evleri, arabaları, uçağı da cabası.. İlk bakışta dünyanın en mutlu insanı olması gerekirmiş gibi görünüyor... Ama ünlü yıldız Angelina Jolie'nin öyle büyük bir derdi var ki...    
 
 
 
 
Artık referandum geldi çattı. Peki sandık başına gidince tercihiniz ne olacak?
 
Ülkemin geleceği için tabii ki "Evet" oyu kullanacağım.
 
Elbette "hayır!"ı tercih edecek ve AKP'ye "güle güle" diyeceğim.
 
Referandumu boykot edeceğim.
 
Hala karar veremedim. Sandık başına gittiğimde ne olacağını ben de bilmiyorum.
 
 
 
 
 
 
 

Mostbet AZ

 
 
       
Kategoriler   HaBerTaraf HaBertaraf Yayın Hizmetleri
Sahibi ve Genel Müdürü Rıfat YÖRÜK
Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt (Kurucu)

habertaraf.com'da yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.


  mostbet
 
 
Gündem Sağlık-Çevre Hakkımızda
Yazarlar Eğitim Künye
Güncel Bilim-Teknik
Siyaset Kültür-Sanat Yayın İlkeleri
Dünya Mizah Yorum Kriterleri
Yurt Yaşam
Ekonomi-İş Medya  
Spor Magazin