DOLAR 1.566 - EURO 2.087 - ALTIN 71.49 - IMKB 67403
Pazartesi 3 OCAK 2011
Konferans salonu inşaatı çöktü: 4 yaralı "Krizin bedelini biz ödedik" Unkapanı'nda silahlı banka soygunu Gerçeker: Fişleme dersek haksızlık olur CHP, 1930'lu yılları istiyor!.. Adalet Bakanlığı: Fişleme her zaman vardı Yaver: PKK'ya karşı ittifak yok Irak'ta geçen yıl 4 bin 561 kişi öldü CMK 102. maddeden 4 kişi tahliye edildi Menderes'in o fotoğrafı Arınç'a verildi habertaraf.com
 
 
 
Avrupa'daki terör algısı değişiyor
 
 
 
 
Mustafa YOLCU
Öğrenci olayları
 
 
 
Okur Temsilcisi
İlginç videolar
 
 
 
 
Aktör Pete Postlethwaite öldü
 
 
 
 
 
Yeni Akit
Abdurrahman DİLİPAK
Bir darbe planından söz edeceksiniz, Masonlardan söz etmeyeceksiniz
 
 
Bugün
Adem Yavuz ARSLAN
Özcan'a göre YÖK'ü kimse kaldıramaz
 
 
Star
Ahmet KEKEÇ
Büyük yazar oldum
 
 
Milliyet
Aslı AYDINTAŞBAŞ
Kendi şehrinden nefret eden vekil
 
 
Star
Aziz ÜSTEL
Hürrem değil Emmanuel bu yahu!
 
 
Vatan
Can ATAKLI
Kadere bak, o şimdi asker
 
 
Zaman
Ekrem DUMANLI
Diyarbakır'ın verdiği ders
 
 
Sabah
Engin ARDIÇ
Nostradamus bu kadar uçmamıştı
 
 
Bugün
Gülay GÖKTÜRK
Geciken adalet ve İstinaf Mahkemeleri
 
 
Bugün
Gültekin AVCI
"Muhteşem Yüzyıl" kimin fantezisi?
 
 
Akşam
İsmail KÜÇÜKKAYA
2011'de nasıl bir AKP?
 
 
Akşam
Oray EĞİN
17 dakikada çağdaş Türkiye tablosu
 
 
Yeni Şafak
Salih TUNA
Bizimkilerin en beğendiği köşe yazarları!
 
 
Star
Şamil TAYYAR
2011’de neler olur?
 
 
Millî Gazete
Sinan BURHAN
Diyanet İşleri Başkanlığı adına Saim Yeprem Cevap verdi…
 
 
Milliyet
Taha AKYOL
Osmanlı’da Türkçe
 
 
Radikal
Tarhan ERDEM
Acılara değil umutlara açılalım
 
 
 
 
Lütfi BERGEN
 
Necmettin EVCİ
 
Engin ARDIÇ
 
Şamil TAYYAR
 
Aliya RAHTE
 
 
 
Kürt sorunu çözülüyor

Mümtaz'er TÜRKÖNE
[email protected]
 
 
'Demokratik Özerklik gündemi'ne, BDP'nin bir halkla ilişkiler kampanyası olarak bakmak lâzım. BDP, Türkiye'nin geneli ve oradan kendi seçmen kitlesi için başarılı biçimde gündem oluşturuyor.

Daha ötesi Türkiye konuşuyor ve tartışıyor. Türkiye, bu tartışmaları olgunlukla sürdürecek bir basiret sergileyebilirse, işte o zaman Türkiye'nin birliği sarsılmaz bir güç kazanacak. Türkiye'nin bölünmesinin konuşulabilmesi, Türkiye'nin bütünlüğünü sürdürme yeteneğini geliştirme fırsatı veriyor. Ne güzel! Aslı astarı olmayan korkularımızla yüzleşiyoruz. Bölünmeyi savunanların, birliği ve bütünlüğü savunanlar karşısında şansı var mı? Federalizmi veya özerkliği savunanların dayandığı sağlam bir temelden bahsetmek mümkün mü?

Kürt siyasal hareketi, Marksist-Stalinist bir örgüt olan PKK'nın hegemonyasında ve şiddet yöntemleriyle büyüdü. Bu yüzden modası geçmiş bir yığın sosyalist kavram ve model, Kürt ulusalcılığını reel dünyanın dışına sürükledi. 'Artık yeter' (edi bes'e) sloganı, Meksika'daki Zapatista ayaklanmasından alınma. KCK, 1917'nin Bolşevik Sovyet modelinin bir taklidi. Kürt ulusalcılığı, Kemalist-laik-jakoben geleneği taklit ediyor. Demokratik Özerklik, evrensel insan haklarının dışında bireyi baskı altına alan ve kültürel taleplere odaklanan grup haklarının peşinde. Bir de gerçekler dünyası var. Türkiye'de Kürtlerin bölgesel dağılımı grup haklarına dayalı örgütlenmeleri de, coğrafî veya siyasî çözümleri de imkânsız hale getiriyor.

Bütün bunların anlaşılması, gerçek ihtiyaçlar ekseninde Kürt siyasetinin kendini yeniden oluşturabilmesi için her şeyin konuşulması ve tartışılması gerekiyor. Bütün bu fırtınalar arasında BDP'nin kurduğu ve sürdürdüğü dilin yapıcı bir dil olduğunu teslim etmek lâzım. MHP'nin ve CHP'nin ortaklaşa geliştirdiği dil de, korkuları temsil etmesine rağmen demokratik bir tartışmayı sürdürebilecek sınırları aşmıyor. Hükümetin dili de öyle; zaman zaman diğer aktörlere balans ayarı vermeye çalışan sorumlu ve dengeli bir dil kullanıyor.

Konuşacağımız şeyler ise çok. Mağdur, acılı ve şikâyeti olan Kürtler daha net konuşmaya başladılar. Sıkıntıyı yaşayan ve canları yananlar onlar olduğu için daha hazırlıklı ve birikimliler. Yine de özgür bir tartışma ortamında doğru bildiklerini gözden geçirmeleri gerekiyor. Etnik temelli grup haklarının Kürtlere ne kazandıracağını ve ne kaybettireceğini öncelikle Kürtlerin kendi aralarında müzakere etmeleri lâzım. Etnik kimlik üzerine oturan örgütler, bireyin etnik kimliği dışındaki tercihlerine özgürlük tanımıyor. Etnik kimliği fetiş haline getirerek bir grup baskısı aracına dönüşüyor. İnsanları hayatın her alanında etnik kimlikleri ile var olmaya zorluyor. Bir tür totalitarizm üretiyor.

Federalizmin veya kültürel özerkliğin, yerel yönetimler dışında bireyin hayatına ve ülkenin geri kalanı ile ilişkilerine neler getirip neler götürdüğünü kimse yeteri kadar bilmiyor. 'Kültürel haklar' gibi edebiyatı çok yapılan bazı kavramların içi bomboş. Bu tabir grup haklarının konusunu oluşturduğu için özerkliğin anahtarı durumunda. 'Kürtlerin kültürel hakları' dendiği zaman kim, ne anlıyor? Dil dışında Kürtleri, ülkenin geri kalanından ayıran kültürel farklılık var mı? Var dediğimiz kültürel farklılıklar bile etnik değil bölgesel nitelik taşıyor. Aynı bölgede yaşayan Kürt, Türk, Arap aynı kültürü paylaşmıyor mu?

Kürt sorunu bütünüyle bir Kürtçe sorunu. 87 yıldır içinden geçtiğimiz tecrübe, Kürtçenin özgürce tasarrufunun; yaşaması ve gelişmesi için devlet desteğinin, Kürtlerin kendilerini bu ülkenin eşit ve onurlu vatandaşları olarak hissetmelerinin ön şartı olduğunu gösterdi. O zaman Kürtçe sorununa, diğer siyasî tartışmalardan farklı yaklaşmamız lâzım. Kürtçe sorunu çözüldüğü zaman diğer siyasî sorunların tamamı, sabun köpüğü gibi sönecektir. Geriye ideolojiler dünyamıza renk katan marjinal Kürt ulusalcıları kalacaktır. Kürtçe sorununun çözümünün ise tek ölçüsü var: Kürt vatandaşlarımızın dillerini kullanmak ve geliştirmekle ilgili bütün taleplerinin karşılanması. Resmî dil tartışması, bu ihtiyacın kendisini değil siyasî sömürü alanını gösteriyor.

 
28 Aralık 2010 - 10:17:44
 
 
Havadurumu
 

 
 Dolar
 
1.556
1.566
 
 Euro
2.072 2.087
 
 Sterlin
2.390 2.430
 
 Altın
71.05 71.49
 
 IMKB
67403  
 
 
Patron olmanın sırrını açıkladılar...
 
Peki bir girişimci hangi yolları izlemeli? Başarılı bir girişimin koşulları ne?.. Patronlardan girişimcilere altın değerinde öğütler...
 
 
 
 
  Başbakan Erdoğan’a kaygılarını ileten İSO için çıkarılan haritaya göre en riskli bölge olan Topkapı-Beylikdüzü hattında sadece oda üyesi 7.700 tesis bulunuyor  
 
 
 
  İş dünyasında yaşanan önemli sorunlardan biri o kadar güzel hikâyeleştirildi ki... İşte internette hızla yayılan o hikâye...    
 
 
 
 
CHP lideri Kılıçdaroğlu kurultaydaki konuşmasında birçok vaadde bulundu. Siz bu vaadleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Hoşuma gitti. Destekliyor, iktidara gelirse yapacağına inanıyorum.
 
Bu kadar vaade ülkenin bütçesi yetmez. Hayalci buluyorum.
 
"YÖK'ün ve harçların kaldırılması" gibi güzel vaadlerde bulundu. Yapamasa da söylenmesi bile güzel.
 
Boş vaadlere karnımız tok. Kılıçdaroğlu iktidara gelemeyeceğini bildiği için bol keseden atıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 

mospet

mostbet

Mostbet AZ
 
 
       
Kategoriler   HaBerTaraf HaBertaraf Yayın Hizmetleri
Sahibi ve Genel Müdürü Rıfat YÖRÜK
Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt (Kurucu)

habertaraf.com'da yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.


mostbet login  mostbet
 
 
Gündem Sağlık-Çevre Hakkımızda
Yazarlar Eğitim Künye
Güncel Bilim-Teknik
Siyaset Kültür-Sanat Yayın İlkeleri
Dünya Mizah Yorum Kriterleri
Yurt Yaşam
Ekonomi-İş Medya  
Spor Magazin