DOLAR 1.566 - EURO 2.087 - ALTIN 71.49 - IMKB 67403
Pazartesi 3 OCAK 2011
İnönü'de başörtüsü olayına inceleme Konferans salonu inşaatı çöktü: 4 yaralı "Krizin bedelini biz ödedik" Unkapanı'nda silahlı banka soygunu Gerçeker: Fişleme dersek haksızlık olur CHP, 1930'lu yılları istiyor!.. Adalet Bakanlığı: Fişleme her zaman vardı Yaver: PKK'ya karşı ittifak yok Irak'ta geçen yıl 4 bin 561 kişi öldü CMK 102. maddeden 4 kişi tahliye edildi habertaraf.com
 
 
 
Avrupa'daki terör algısı değişiyor
 
 
 
 
Mustafa YOLCU
Öğrenci olayları
 
 
 
Okur Temsilcisi
İlginç videolar
 
 
 
 
Aktör Pete Postlethwaite öldü
 
 
 
 
 
Yeni Akit
Abdurrahman DİLİPAK
Bir darbe planından söz edeceksiniz, Masonlardan söz etmeyeceksiniz
 
 
Bugün
Adem Yavuz ARSLAN
Özcan'a göre YÖK'ü kimse kaldıramaz
 
 
Star
Ahmet KEKEÇ
Büyük yazar oldum
 
 
Milliyet
Aslı AYDINTAŞBAŞ
Kendi şehrinden nefret eden vekil
 
 
Star
Aziz ÜSTEL
Hürrem değil Emmanuel bu yahu!
 
 
Vatan
Can ATAKLI
Kadere bak, o şimdi asker
 
 
Zaman
Ekrem DUMANLI
Diyarbakır'ın verdiği ders
 
 
Sabah
Engin ARDIÇ
Nostradamus bu kadar uçmamıştı
 
 
Bugün
Gülay GÖKTÜRK
Geciken adalet ve İstinaf Mahkemeleri
 
 
Bugün
Gültekin AVCI
"Muhteşem Yüzyıl" kimin fantezisi?
 
 
Akşam
İsmail KÜÇÜKKAYA
2011'de nasıl bir AKP?
 
 
Akşam
Oray EĞİN
17 dakikada çağdaş Türkiye tablosu
 
 
Yeni Şafak
Salih TUNA
Bizimkilerin en beğendiği köşe yazarları!
 
 
Star
Şamil TAYYAR
2011’de neler olur?
 
 
Millî Gazete
Sinan BURHAN
Diyanet İşleri Başkanlığı adına Saim Yeprem Cevap verdi…
 
 
Milliyet
Taha AKYOL
Osmanlı’da Türkçe
 
 
Radikal
Tarhan ERDEM
Acılara değil umutlara açılalım
 
 
 
 
Lütfi BERGEN
 
Necmettin EVCİ
 
Engin ARDIÇ
 
Şamil TAYYAR
 
Aliya RAHTE
 
 
 
Özerkliği tartışılır kılıp Anayasa çalışmalarında olmayan ne?

Ayhan BİLGEN
[email protected]
 
 
Özerklik ve anadil tartışmaları gündemi bu kadar kolay şekillendirirken demokratik anayasa talebini bu denli güçlü gündem maddesi haline gelmekten alıkoyan eksiklik nedir ?

Bu soruyu hiçbir özeleştiri yapmadan ve işin kolayına kaçarak cevaplayabilir, medya öyle istiyor diyebilirsiniz. Konunun gerilim ve heyecan yarattığı için tartışılıyor olduğu iddiası bile anayasa tartışmalarındaki bir eksiği ortaya koymaktadır. Artık eşitlik, özgürlük, demokrasi, yeni gibi kavramlar anayasal taleplerle ilgili ayırt edici vasıf olmaktan çıkmıştır. Bu kavramların içi boşaltılmış yada sulandırılmış olması, bizim kendimizi ifade ederken bu kavramları kullanmaktan vazgeçmemizi gerektirmez elbette.

İçinde bulunulan genel kafa karışıklığı dolayısı ile bu kavramların talebimizi net biçimde hissettirmeye yetmedikleri de açıktır . Anayasa çalışmaları, doğru bir yerde doğru aktörlerle buluşma becerisi gerektirir. Bu buluşma noktası artık sadece taleplerin içeriği değil bu talepleri kaçınılamaz noktaya getirecek bir iradenin şekillenmesinde aranmalıdır.

Egemen güçler arası kavgada, toplumun ezilen ayrımcılığa uğrayan kesimlerini yok sayan anayasa tartışmalarına nereden ve kiminle müdahale edilirse daha kalıcı bir mesafe alınabilir ?

Cevabı sorunun içinde aramak zorundayız. Toplumun sürece etkin müdahil olması için aydın ve örgütlü çevrelerin katkısı yetmemektedir. Bu gücü dışlamadan, tam tersine onların yapabileceği katkıyı doğru biçimde talep ederek ama doğrudan hak talep eden toplumsal dinamikleri buluşturmanın zeminleri aranmalıdır. Aydınlar ve örgütlü çevreler, bu çabayı anlayıp kolaylaştırıcı rol üstlendikleri kadar belirleyici olabilirler.

Daha net biçimde ifade etmeliyiz. Orta ve uzun vadede bir anayasal çözüm iradesi, toplumsal dinamikler merkezli gelişmezse yapılan her çalışma oyalanma ve ertelemeye hizmet edecektir. Çıtayı doğru yere koymak ve bu hedefe odaklanarak çalışmak gerekir. Örgütsel temsile dayalı  yada merkezi aydın buluşmalarının kendisi bir amaç değil ancak ve ancak halkın bu sürece katılım cesaretini artırmak için özendirici araçlar olabilir. Bu tür çalışmalar asıl amaçtan uzaklaştıran işlev görmeye başladığında dönüp yeniden bir durum muhasebesi yapmak gerekir.

Yapmış olmak için yapmak, bir süre sonra iktidarın işine yarar kaygısı ile sürecin dışında durmayı tercih edenleri haklı çıkarabilir. Sürece belirleyici bir noktadan müdahil olabilmenin ilk şartı böyle bir iradenin oluşumunu esas alan ilişkiler geliştirmektir.

Ülkenin köşe başlarını tutan çevreler aynı zamanda bu gün içinde bulunduğumuz durumun sorumlusu ve suç ortaklarıdır. Eğer bu çevrelerin öncülüğü ile hareket etmeyi güçlü olmak zannedersek büyük bir hayal kırıklığı yaşarız. Bu çevreler içinde yer  alan ama bu güne kadar sesini duyuramayanların en öne geçmesi için yol vermeyi bilenlerle her türlü yola çıkılabilir. Ancak hem kendi sınırlarını bilmeyen hem de kendini peşinen bu sürecin öncüsü olarak görenler, bir süre sonra  bilerek yada bilmeyerek bizi malum güç odaklarının peşine takan tavırlar sergileyeceklerdir.

Özgüveni olmayan, değişim iradesini doğrudan halkta, daha açık ifade edelim, “ayak takımında” görmeyenler,  Kürt siyasetinin ülkeyi getirdiği noktayı nasıl değerlendiriyorlar, merak ediyorum doğrusu.

Yetmişli yıllarda yeteri kadar Kürt aydını ve örgütü varken başka bir şey yapma ihtiyacı ile yola çıkılmış olması, Türkiyeli sol, sosyalist, liberal yada İslami çevreler için ne anlam ifade ediyor acaba ?

Dış güçler ve derin ilişkilerle bu tabloyu izah ediyorsanız,  milliyetçi çevreler bunu sizden onlarca yıl önce ifade ediyorlardı zaten.

 
28 Aralık 2010 - 10:16:34
 
 
Havadurumu
 

 
 Dolar
 
1.556
1.566
 
 Euro
2.072 2.087
 
 Sterlin
2.390 2.430
 
 Altın
71.05 71.49
 
 IMKB
67403  
 
 
Patron olmanın sırrını açıkladılar...
 
Peki bir girişimci hangi yolları izlemeli? Başarılı bir girişimin koşulları ne?.. Patronlardan girişimcilere altın değerinde öğütler...
 
 
 
 
  Başbakan Erdoğan’a kaygılarını ileten İSO için çıkarılan haritaya göre en riskli bölge olan Topkapı-Beylikdüzü hattında sadece oda üyesi 7.700 tesis bulunuyor  
 
 
 
  İş dünyasında yaşanan önemli sorunlardan biri o kadar güzel hikâyeleştirildi ki... İşte internette hızla yayılan o hikâye...    
 
 
 
 
CHP lideri Kılıçdaroğlu kurultaydaki konuşmasında birçok vaadde bulundu. Siz bu vaadleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Hoşuma gitti. Destekliyor, iktidara gelirse yapacağına inanıyorum.
 
Bu kadar vaade ülkenin bütçesi yetmez. Hayalci buluyorum.
 
"YÖK'ün ve harçların kaldırılması" gibi güzel vaadlerde bulundu. Yapamasa da söylenmesi bile güzel.
 
Boş vaadlere karnımız tok. Kılıçdaroğlu iktidara gelemeyeceğini bildiği için bol keseden atıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 

mospet

mostbet

Mostbet AZ
 
 
       
Kategoriler   HaBerTaraf HaBertaraf Yayın Hizmetleri
Sahibi ve Genel Müdürü Rıfat YÖRÜK
Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt (Kurucu)

habertaraf.com'da yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.


mostbet login  mostbet
 
 
Gündem Sağlık-Çevre Hakkımızda
Yazarlar Eğitim Künye
Güncel Bilim-Teknik
Siyaset Kültür-Sanat Yayın İlkeleri
Dünya Mizah Yorum Kriterleri
Yurt Yaşam
Ekonomi-İş Medya  
Spor Magazin