|
|
 |
Kemal Kemal olalı
Necmettin EVCİ
[email protected] |
|
Düşünüyorum da adamcağız ne yapsın?
Kendinde bir güç vehmedip “ne oldum” delisi olmasın da ne yapsın?
O’nu kendi iradesi dışında gelişen olaylar bu hale getirdi.
Aslında bir hale gelmiş de değil.
Her lafı, her tutumu içindeki sinik, ürkek kişiliği ele veriyor.
Söylediğine inandığı, düşünerek konuştuğu da yok.
Aslında hayatında inanmanın ve düşünmenin ne kadar yer tuttuğu da ayrı bir dava.
Öyle ya da böyle bir yerlere geldi. Kim ne derse desin önemli bir yerde duruyor.
Güçlü kişiliği ile oturduğu yeri doldurması istenirdi. Öyle olmadı. Tersi oldu. Koltuğunu hafifletti, anlamsızlaştırdı. Hayattan, siyasetten yana ciddi kaygıları olanlar onu hafife aldıklarında, ortaya çıkan manzara dayanılır gibi değil. Ama ne çare ki, olup bitenler başka türlü değerlendirmeye imkân vermiyor.
Durumu şımartılmış çocuklara benziyor. Savruk, sorumsuz.
Sonradan görünce insan, böyle oluyor demek ki. Hepten böyle de söylemeyelim. Kimse her şeyi anasının karnında öğrenmez. Ne var ki, O bir değer, bir ilke inşa etmenin peşinde değil. Buna gücünün yeteceğini de sanmam. Hayat ve toplum üzerine ve elbette Türkiye üzerine köklü algı sorunu var. Anlayamıyor. Bu kafayla giderse anlayacağa da benzemiyor. Bu saatten sonra huylunun huyundan vazgeçmesi zor.
İnandırıcılığını, güvenilirliğini yitirdi. O konumda olan biri için bu durum katlanılır gibi olmamalı. O konum nedir? Liderlik mi? Asla. Çünkü lider olmayı hak eden bir çaba içinde olmadı. Ne aklı ne yüreği buna müsait gözüküyor. Genel başkanlığa zaten hak ederek gelmedi. Bir de baktı ki genel başkan olmuş. Birileri bir oyun tezgâhladı. Sonuçta a bir de baktı ki genel başkanlık koltuğuna kuruluvermiş. Şaka mıydı gerçek miydi olanlar? Onun şaka ve gerçek anlayışını merak etmiyor değiliz. Şaka gibi yaşıyor. Bu işleri oyun sanıyor. Akıl ve kültür yaşı olarak büyüyememesine vermekten başka bir şey elimizden gelmiyor. Oyunu tezgâhlayan o meçhul el kendini tutup oraya koyuvermiş.
Hangi çabaları, hangi üstün vasıfları sebebi ile hayal bile edemediği o yere geldi veya getirildi? Doğrusu herkesten evvel o şaşıyordur bu işe. Bu durum insanda koyu bir vehmi azdırır. İnsan kendinde bir değer var sanır. Kimsede olmayan, kendi adı, varlığı ile doğal bütünlük içinde bir değer. Bu insan varlık ve hayat üzerine korkunç bir yanılgının, sapmanın tam orta yerine düşüvermiştir. Aslında hiçbir şey olduğu halde her şey olduğunu vehmetme gülünç hastalığı!.. Ne var ki, dünya işlerinde bu hastalığın pek de zararını görmemiştir. Mesela hasbelkader genel müdür olduğu zamanda kurumunu iflas ettirmiştir. Batmanın, çökmenin eşiğine getirmiştir. Ama hayatında her defasında imdadına yetişen o meçhul el, orada da devreye girmiş, normal şartlarda müebbetlik mahkûmlukla sonuçlanacak davalar bir çırpıda silini verilmiştir. Şans mıdır bu? O bunu da kendisinden bilir. Adında mı, kendisinde mi bir keramet vardır? Siz bunu tartışadurun o bir oldubitti ile çoktan genel başkan olmuştur bile. İşin tuhafı bir günde bütün partililer, delegeler onu çılgınca alkışlamaktadır. Kendisinde vehmettiği güçle operasyonlara başlar. Operasyona başlatılır. Hesaba uymayan eski isimler bir bir çizilir. Ağzından çıkan bir lafla rakiplerinin siyasi hayatı bile bitmektedir. Artık sözleri kendi partisi içinde kanun gibidir. Bu adam kendisinde anlayamadığı bir güç, bir değer vehmetmesin de ne yapsın?
Yine soruyorum; gücünün, değerinin kaynağı nedir? Hangi görüşü, programı, politikası, siyasi tecrübesi veya kavgasıdır? Hayır, ilginçtir ama bunların hiç birisi değildir. Bütün değer, tılsım; adında olmalıdır. O olsun der her şey istediği gibi olur. Bulunacak der bulunur. Yapılacak der yapılır. Çizilecek der çizilir. Karakteri için tehlikeli bir gelişme bu elbette.
Asıl tehlike ülkeyi de böyle yönetebileceğini sanmasında. Sınırsız vaatleri için 200 katrilyonluk kaynak mı lazım? Nereden bulacaksın dediğinizde, aynı tutumu sürdürür. “Benim adım Kemal. Bulurum dediysem bulurum” Geçenlerde televizyonda bu konu etrafında bir haber veriliyor. Kahvedeyiz. Oradan biri “Nah bulursun!” demez mi? Karışık duygular içinde acı acı tebessüm ettim. Şu hale bakınız. Adam ismi Kemal olunca galiba kendini Atatürk sanıyor.
Kemal Kemal olalı… Neyse.
|
|
28 Aralık 2010 - 00:03:59 |
|
|

Dolar |
|
|
1.546
|
1.556
|
|
Euro |
|
|
2.053 |
2.068 |
|
Sterlin |
|
|
2.375 |
2.420 |
|
Altın |
|
|
70.01 |
70.45 |
|
IMKB |
|
|
66822 |
|
|