|
|
 |
Vatan'ın WikiLeaks saçmalığı
Mazhar ASLANOĞLU
[email protected] |
|
Günlerdir dünya Wikileaks internet sitesinin yayımladığı; Avrupa, Rusya, Türkiye ve Ortadoğu kaynaklı ABD diplomatlarının, Washington’a aktardığı ham yorumlarla yatıp kalkıyor.
Dikkate değer bir konu ise, Vatan Gazetesinin sürmanşetine taşıdığı Wikileaks internet sitesinin resmi olarak yayımladığı(Wallpaper) duvar kağıdında yer alan Atatürk resmini ‘Yunanlıların kazığı’ olarak yorumlamasıydı.
Benim anlayamadığım ise bu manşetle Vatan’ın Türkiye insanının aklına hakaret eden bu haberiyle neyi hedeflediği?
Çünkü bir firma ya da şirket düşünün. Kurumsal bir yapı ve pr (tanıtım-reklâm-halkla ilişkiler) oluşturmak için bir ajansla anlaşma yapar ve yapılan çalışmalardan beğendiği ile yoluna koyulur.
Wikileaks da uluslararası çalışan bir Yunan ajansıyla çalışmış ve resmi sitesinde resmi duvar kağıtları olarak bunları yayımlamış.
Ve duvar kâğıdında ise Wikileaks’ın yayımlayacağı belgelere konu olan ülkeleri sembolik olarak arşiv raflarında, o ülkelerin öne çıkan şahıs ya da olaylarıyla resmetmiş. Kısacası sembolize etmiş.
Mesela ‘arşiv odalarına girmek zamanı’ adlı duvar kâğıdında arşiv kapısının önüne Wikileaks’in logosunu yerleştirirken tam kapının üstüne ABD’de yaşanan Watergate skandalıyla başkanlık koltuğunu bırakan Nixon’un resmini koymuş.
Arap yarımadasını temsilen rafın birinci basamağına bir nargile yerleştirirken, rafların en üst kısmına cinayete kurban giden eski ABD başkanı JFK’nın adına bir arşiv sandığı yerleştirmiş.
Bugün Türkiye ilgili iddiaların da yayımlandığı Wikileaks’in bu duvar resmindeki Türkiye’nin yeri ise, kalpaklı resmiyle Atatürk ile sembolize edilmiş.
Buradaki çıkmazın adı ise şu:
Profesyonel bir ajans (Agents Of Chaos) eline verilen bilgiler ekseninde bir çalışma yapmış ve isteyen şirkete-firmaya (Wikileaks’e) bunları vermiş. Wikileaks de bunları resmi duvar kağıdı olarak sitesine koymuş. Çünkü yayın politikasına ve misyonuna bu çalışmalar tıp diye oturuyor.
Bunu Ağaoğlu’nun son reklâm filminden yola çıkarak değerlendirelim. Sinan Çetin kamera önünde konut tanıtımı için Ağaoğlu’na taktikler veriyor ve reklâm filmini çekiyor. Ve söyleyemediği iki çift lafı bırakıp yerine Ağaoğlu devam ediyor.
Ne yani, Sinan Çetin Ağaoğlu’nu kameranın önüne atınca ondan intikam mı almış oluyor.
Bence Vatan’ın manşetindeki ‘Yunan kazığı’ da bunun gibi bir şey. Anlayana…
Neticede Wikileaks’in bir Yunan ajansıyla çalışması ve duvar kâğıdına Atatürk resmini Türkiye’yi temsilen kullanması neden intikam aracı olur? Anlamış değilim.
Yoksa Vatan Gazetesi, dolaylı yönden Wikileaks’in yapmak istediğine yardımcı mı olmak istiyor?
Türkiye ile Yunanistan arasında yeniden suların ısınmasını sağlamak gibi mesela. Bizim de tartıştığımız konu da zaten bu değil mi?
Wikileaks’in bir istihbarat operasyonuyla sızdırılmış belgeleri yayımlamasıyla, ABD-Türkiye, Rusya-ABD arasında kriz çıkarmak istiyor yorumlarını yapmıyor muyuz?
O zaman Vatan Gazetesi manşetten verdiği ‘Wikileaks’de Yunan kazığı’ saçmalığını nasıl yorumlayacağız?
Yoksa Vatan editörlerinin ve Yayın Yönetmeni’nin kurumsal-kimlik ve bir profesyonelle çalışmanın ne demek olduğunu bilmediğine mi hükmedeceğiz.
***
Aslında duvar kağıdı olarak Wikileaks.org’da yayımlanan arşiv raflarında, dünya dengelerini etkileyen bir çok olay resmedilmiş.
Ve bu konularla ilgili 1966’dan bugüne çok ciddi bilgilerin ellerinde olduğunu sitelerinde ilan ettiklerini bilmediklerini bu kadar yıllık gazetecilere bırakın söylemeyi, isnat etmek bile mesleğe haksızlık olur diye düşünüyorum.
Wikileaks’in 1966 yılından bugüne dair olayların satır satır başlıklarında ise; soykırım iddiaları (Yahudi ve Ermeni vs olabilir), ABD’nin ünlü Guantanamo Hapishanesi belgeleri, dünyaca ünlü Bilderberg buluşmaları, Afganistan savaşı, bankaların ticari sırları, uluslararası ihaleler ve ABD Başkanı JFK'nın cinayet dosyası gibi önemli olaylar sıralanmış.
Konuyu Wikileaks’in kullandığı duvar kağıtlarındaki bir diğer sembolik resimle noktalayalım.
Diğer bir duvar kâğıdında; Moskova’daki Kızıl Meydan resminin tam ortasına Rusya’nın matruşka bebeklerini yerleştirerek sitenin misyonuna yönelik çok profesyonelce bir çalışma yapmışlar.
Bu da şunu gösteriyor. Wikileaks’in yeni yayımlayacağı bilgi ve belgeler bizi daha çok meşgul edeceği.
Buradan Yunan Kaos Reklâm Ajansını kutlamak isterim. Vatancıların kulağı çınlasın.
|
|
4 Aralık 2010 - 13:26:57 |
|
|

Dolar |
|
|
1.471
|
1.481
|
|
Euro |
|
|
1.965 |
1.980 |
|
Sterlin |
|
|
2.305 |
2.350 |
|
Altın |
|
|
66.77 |
67.43 |
|
IMKB |
|
|
67354 |
|
|