DOLAR 1.481 - EURO 1.980 - ALTIN 67.43 - IMKB 67347
Pazartesi 6 ARALIK 2010
"Devlet mahkum olunca keyif alacağım" Saddam'ın ölümü WikiLeaks'ta Dinçer: Bizim kozmik odadan belge sızmaz Kredi kartı kullanıcılarına kötü haber Julian Assange El Pais'e konuştu İsrail'deki yangın söndürüldü Dolar 1,4810 lira Erbakan 28 Şubat dönemini ilk kez anlattı Guti trafik kazası geçirdi Çin'de mera yangını: En az 22 ölü habertaraf.com
 
 
 
Newsweek 'Kültür savaşını' analiz etti
 
 
 
 
Ahmet ASLAN
WikiLeaks, Ahmet Davutoğlu ve CHP
 
 
 
Okur Temsilcisi
Hırsızlığın yeni adı: Bir internet sitesi
 
 
 
 
Said Halim Paşa'nın vefat yıl dönümü
 
 
 
 
 
Milliyet
Aslı AYDINTAŞBAŞ
Bağış: Bizi Wikileaks değil resmi kararları bağlar
 
 
Bugün
Gülay GÖKTÜRK
Kürtler'in özgür iradesi nasıl ortaya çıkacak?
 
 
Bugün
Gültekin AVCI
Ona "baskın" denmez
 
 
Akşam
Oray EĞİN
Yavuz Turgul'a 'büyük sinemacı' denir mi
 
 
Akşam
Serdar AKİNAN
Dövlet
 
 
Millî Gazete
Sinan BURHAN
İslam ve Kürtler
 
 
Milliyet
Taha AKYOL
Bayar ve İnönü
 
 
 
 
Adem Yavuz IRGATOĞLU
 
Aliya RAHTE
 
Ercan AKSOY
 
Gülay GÖKTÜRK
 
Mehmet HÜSREVOĞLU
 
 
 
Kürt sorunu ayrıca bir sınıfsal sorun

Oral ÇALIŞLAR
[email protected]
 
 
'Konda'nın araştırması, Kürtlerin yoksulluğunu ortaya koyuyor. 'Vatandaşlık yardımı' gerekli.'

Kürt sorunu öncelikle bir milli sorun ve bu nedenle de öncelikle bir kimlik sorunu. Ancak Kürt halkının yaşadığı koşullara biraz baktığınızda, bir başka önemli boyutu fark ediyorsunuz: Bu sorun aynı zamanda sınıfsal.

Konda’nın yeni araştırması bu önemli gerçeği ortaya koyuyor. Türkiye’deki Kürtlerin yüzde 23’ünün açlık, yüzde 53’ünün yoksulluk sınırının altında yaşadığını ortaya koyan ve Bekir Ağırdır/Eren Pultar’ın imzasını taşıyan bu çalışma, birçok efsaneyi (‘Kürtlerin Batı bölgelerinin yeni zenginleri oldukları’ bu efsanelerden birisi) de yerle bir eden nitelikte. Son dönemdeki bazı popüler tezlerin aksine, Kürtlerin gelir dağılımında toplumun en alt tabakasında oldukları ve büyük bir ekonomik çaresizlik içinde yaşadıkları, bu araştırmayla bilimsel olarak kanıtlanıyor.

Yoksulluk ve şiddet

Yıllar önce Avustralya’da bir TV programında canlı yayında şöyle bir soruyla karşılaşmıştım: “Nüfusu 20 milyondan fazla olup da devleti olmayan başka bir millet var mı?” Hiç düşünmemiştim. (Türkiye Kürtlerinin ezici bir çoğunluğunun ayrı bir devlet talebinde olmadığı da araştırmalardan biliniyor. Yöreyi elinden geldiğince takip eden bir gazeteci olarak bu eğilimin yakın tanığıyım.) TV programcısı, “Nüfusu bu kadar çok olan bir halkın dilinin yasak olduğu başka bir ülke var mı” diye de sorabilirdi.

Dilini, kimliğini yasakladığınız bir halkın maddi koşullarının da bu kadar bozuk olması, yıllardır yaşadığımız gerilimin bir ‘sınıfsal ötekileştirme’den de beslendiğini gösteriyor. Red, inkâr, ayrımcılık ve yoksulluk şiddetin en önemli kışkırtıcılarıdır.

Yıllardır savunduğum bir düşünceyi yeniden gündeme getirmek istiyorum. Birçok ülkede, toplumun en altındaki yüzde 10’luk kesime ‘vatandaşlık yardımı’ yapılıyor. Bu yardım, o kesimin de hayata katılabilmesi, içine kapanıp bunalımlara düşmemesi için verilir. Kürt sorununun çözümünde, ‘vatandaşlık yardımı’ gerçekten de çok işe yarayabilir. (Bu düşüncemi 2005’te Başbakan Erdoğan’a Diyarbakır’a yaptığı gezi sırasında ayrıntılı olarak anlattığımda, kendisi yöreye yaptıkları yatırımları gerekçe göstererek “Elimizden geleni yapıyoruz” cevabını vermişti.) Toplumun en alt kesimindeki ailelere verilen küçük yardımların (200-300 TL düzeyinde olsa bile) insanların yaşamlarında ne kadar büyük değişiklikler yaratabildiğini görmek için başka ülkeleri biraz incelemek yeterli. (Hükümetin ‘vatandaşlık yardımı’ konusunda yeni hazırlıklar yaptığı söyleniyor.)

Bu düşünceyi araştırmalarıyla da destekleyen bilim insanları Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder, ‘sosyal yardım’ların toplumsal barış ve huzur için ne kadar etkili olduğunu örneklerle anlatmışlardı. (Vatandaşlık yardımının ‘avantaj’larından biri de kömür, gıda yardımı gibi yardımlardan farklı olarak, bankaya yatırılması ve ‘yardımı alanın yerel yönetimlere bağımlı olması’ sakıncasını ortadan kaldırması yani ‘iane’ ezikliğine neden olmaması.)

Milliyetçilik tehdidi

Konda’nın araştırmasından; kökeni Türk olmayan TC yurttaşlarının yaklaşık 25 milyon civarında (ki bu, toplumun yüzde 30’undan fazlası anlamına geliyor) olduğu anlaşılıyor. Böylesine ‘çokrenkli’ bir toplumda milliyetçiliğin ne kadar tehlikeli olduğunu yıllardır dile getiriyoruz. Ama milliyetçiliğin ‘sınıfsal ayrımcılık’la iç içe geçmesinin tehlikeyi arttırıcı yönünü de gözden kaçırmamak gerekiyor.

Evet, Kürt sorunu bir kimlik sorunu olmanın da ötesinde bir sınıfsal sorun. Çözüm iki ayaklı yürümek zorunda.

 
4 Aralık 2010 - 10:15:41
 
 
Havadurumu
 

 
 Dolar
 
1.471
1.481
 
 Euro
1.965 1.980
 
 Sterlin
2.305 2.350
 
 Altın
66.77 67.43
 
 IMKB
67347  
 
 
Erbakan 28 Şubat dönemini ilk kez anlattı...
 
Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, siyasetten özel hayatına kadar pek çok konuda Zaman'a önemli açıklamalar yaptı.
 
 
 
 
  Oyuncu Buket Saygı, 12 Nisan 2009’da otomobilinin karıştığı trafik kazasıyla ilgili olarak açılan tazminat davasını kaybetti.  
 
 
 
  ANKARA- Medya Takip Merkezi (MTM)'nin hazırladığı Kasım ayı raporuna göre işte en çok konuşulan takım ve en medyatik sporcu...    
 
 
 
 
NATO'nun Türkiye'ye yerleştirmek istediği füze kalkanını nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Türkiye, İran ve İslam ülkelerinin aleyhine bir proje. Kabul edersek tarihi bir hata olur.
 
Zaten NATO üyesiyiz. Alınan kararlara uymamız gerekir. Yerleştirilmesini olumlu buluyorum.
 
Oldukça önemli bir konu. Hükümet, referandumla halka danışmadan karar vermemeli.
 
Amerikan-İsrail emperyalizminin oyununa daha fazla gelmeden hemen NATO'dan çıkmalıyız.
 
 
 
 
 
 
 
 


mospet

mostbet

Mostbet AZ
 
 
       
Kategoriler   HaBerTaraf HaBertaraf Yayın Hizmetleri
Sahibi ve Genel Müdürü Rıfat YÖRÜK
Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt https://www.krufarhiv.com/ (Kurucu)

habertaraf.com'da yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.


mostbet login  mostbet
 
 
Gündem Sağlık-Çevre Hakkımızda
Yazarlar Eğitim Künye
Güncel Bilim-Teknik Betwinner
Siyaset Kültür-Sanat Yayın İlkeleri
Dünya Mizah Yorum Kriterleri
Yurt Yaşam
Ekonomi-İş Medya  
Spor Magazin