DOLAR 1.480 - EURO 1.985 - ALTIN 66.99 - IMKB 66860
Pazar 5 ARALIK 2010
Protestocu 11 öğrenci serbest bırakıldı Genel başkan ve başbakan küçük güven tazeledi ASİL NADİR SERBEST BIRAKILDI Gül ve Erdoğan nikah şahidi Arınç: Ümidi kaybetmemeli SÜPER LİG'DE 15. HAFTANIN GÖRÜNÜMÜ Erdoğan kulüp başkanlarıyla buluştu Moskova uçağında can pazarı; 2 ölü 83 yaralı Ankaragücü-Sivasspor maçı ardından M.Park Trabzonspor: 80 - Mersin B.Bldspor: 69 habertaraf.com
 
 
 
'AB Türkiye'siz bir şey yapamaz'
 
 
 
 
Mustafa YOLCU
Füze kalkanı nedir?
 
 
 
Okur Temsilcisi
Hırsızlığın yeni adı: Bir internet sitesi
 
 
 
 
Türk musikisinin acı kaybı
 
 
 
 
 
Zaman
Abdülhamit BİLİCİ
Wikileaks'in AK Parti'ye 4 faydası!
 
 
Star
Ahmet KEKEÇ
Buradan size ekmek çıkmaz
 
 
Yeni Akit
Ali İhsan KARAHASANOĞLU
Bahçeli, niçin dindar subay istemiyor?
 
 
Akşam
Burhan AYERİ
Kefaletimiz geçerliyse
 
 
Radikal
Cengiz ÇANDAR
Osman ile Orhan
 
 
Akşam
Çiğdem TOKER
Dışarıya açılan kapılar
 
 
Sabah
Emre AKÖZ
Vicdanlı Kürt aydına PKK tehdidi: 'Bizi eleştirirsen, ölürsün'
 
 
Star
Ergun BABAHAN
Bayar, CHP darbesinin mağduruydu
 
 
Bugün
Erhan BAŞYURT
WikiLeaks'ten Davutoğlu'na "algıda bozukluk" mesajı
 
 
Bugün
Gültekin AVCI
WikiLeaks'le Ergenekon davasını hançerlemek
 
 
Yeni Şafak
Hakan ALBAYRAK
Arap âlemindeki Türkiye sevgisinin somut bir faydası
 
 
Star
İbrahim KİRAS
Atatürk niye var, İsrail niye yok
 
 
Haberaktüel
Mazhar MUTAFOĞLU
Vatan'ın WikiLeaks saçmalığı
 
 
Posta
Mehmet Ali BİRAND
Wikileaks, Davutoğlu'nu çok rahatlattı...
 
 
Radikal
Murat YETKİN
İsrail'den 'hukuki' değil 'insani' özür kapıda
 
 
Milli Gazete
Mustafa ÖZCAN
Fıkradan gerçeğe
 
 
Sabah
Nazlı ILICAK
Türkiye'deki ve dünyadaki "Sızıntılar"
 
 
Radikal
Oral ÇALIŞLAR
Kürt sorunu ayrıca bir sınıfsal sorun
 
 
Vatan
Reha MUHTAR
Felaket bize insanlığımızı hatırlatır mı?..
 
 
Zaman
Şahin ALPAY
WikiLeaks ne söylüyor?
 
 
Milliyet
Taha AKYOL
PKK ve İsrail
 
 
 
 
 
 
Füze kalkanı nedir?

Mustafa YOLCU
 
 
Son günlerin kamuoyunda en çok tartışılan konusudur.
Halen İran’ın elinde 2000 km. menzilli Şahap–3 balistik füzesi bulunduğu, İsrail’in nükleer başlıkta takılabilen 7000 km. menzilli Jericho füzesine sahip olduğu basında yer almaktadır.

Dünyanın 30 ülkesinde füze savunma sistemleri mevcuttur. Yurdumuzda ise füze savunma sistemleri kurma çalışmaları bulunmakta olup, bunun maddi tutarının ise yedi milyar doları bulacağı hesaplanıyordu.

Füze kalkanı sistemi ile ilgili şunlar akla gelmektedir.
Füze Kalkanı projesi Türkiye’nin çıkarına mıdır yani bize ne fayda sağlayacaktır?
Füze kalkanı projesi tıpkı ABD’nin NATO’ya sağladığı nükleer savunma gibi kendi tehdit algılamasına göre geliştirdiği, davulun kendisinde tokmağın biz olacağı bir projedir. Kısaca ABD kendini uzaktan savunacak biz de ona savaş alanı, senaryosunun uygulama alanı olacağız.

Bu olumsuzlukları yenebilmek için; füze kalkanının Türkiye'ye kurulması durumunda bu silahın çalışması için gereken kontrol mekanizmasının içerisinde Türkiye doğrudan etkili olmalıdır. Yani Türkiye kontrol odasında yer almak ve anahtarlardan birini elinde tutmak zorundadır.

Türk yetkili kalkanın çalışması için gerekli olan anahtarlardan birini çevirmedikçe sistem çalışmayacak şekilde bir ayarlama yapılmalıdır. Bunun yanı sıra, eğer bu kalkan Türkiye'ye yerleştirilecekse tüm Türkiye bu kalkanın koruması altında olmalıdır ve Türk yetkililer bu projenin teknik yeterliliklerine vakıf olmalıdırlar.

Türkiye, füze kalkanı sisteminin yalnızca kendisine odaklanmış bir proje olmadığını ve projeye uygun diğer ülkelerin de bu sorumluluğu üstlendiğini ispatlamak için, kalkan projesinin bir bölümünün NATO üyesi Balkan ülkelerine konuşlandırılabilmesini sağlamalıdır. Böylece Türkiye'nin üzerinde durduğu uluslararası meşruiyet sağlanabilir.

Türkiye, gerçekten çok zorlu bir dönüm noktasından geçiyor. Türk Hükümeti, ABD tarafından kendi dış politika inisiyatifi ile bağlı bulunduğu askeri ittifak arasında bir tercih yapmaya zorlanıyor. Bu zorlamayı yapanların amacının ne olduğunu tahmin etmek hiç de zor değildir.

Son dönemde İsrail'den uzaklaşan, Rusya ve İran ile dengeli bir ilişki kuran, uzun yıllardır bekletildiği AB'nin bekleme odasından çıkıp kendi ayakları üzerinde durmayı deneyen Türkiye'nin bu pozisyonu hiç kuşkusuz prangayı kırmak anlamına gelmektedir. Washington Türkiye’nin bu siyasetinden memnun değil.

Füze kalkanı şantajı akıllı bir tercih, zira Washington, Türkiye'ye kuracağı füze kalkanı ile Türkiye'nin Ortadoğu Politikası'nın birinci halkasını oluşturan Türkiye-İran-Suriye-Lübnan Bloğu'nu kırmak istiyor ve bunu yaparken de İsrail'in savunmasını bu bloğu kuran ülkeye, Türkiye'ye devrediyor. Türkiye son yılların en önemli dış politika yönelimlerinden birini gerçekleştirmek üzere bekletilmektedir.

ABD Türkiye’ye yerleştirmeyi istediği füze kalkanı ile şunları hedeflemektedir:
1- Türkiye’nin hem İran hem de Çin ve Rusya ile gelişen ilişkilerini baltalamak; arkasından bu ülkeler ile karşı karşıya getirmek! ABD’ye rağmen ekseni doğuya kayan Türkiye’yi, bu yolla Atlantik’e çapa attırmayı planlıyor.
Washington’un Ankara’dan gelen “İran bizi tehdit etmiyor” şeklindeki kalkan aleyhtarı görüşlere karşı iddiası, daha doğrusu tehdidi ise “İsrail İran’a saldırırsa, İran İncirlik’i vurur” şeklindedir.

2- ABD, füze kalkanı ile güdümünden çıkan AB’yi yeniden kontrol etmeyi hedefliyor. İran füzelerine karşı AB’yi koruyan ABD, İran’a savaş açtığı takdirde, Irak saldırısında alamadığı desteği AB’den isteyebileceğini düşünüyor.

3- ABD, Türkiye’nin doğusuna yerleştireceği kalkan ile Ortadoğu’daki kukla devletlerini korumayı hedefliyor. İsrail ile Kuzey Irak’taki ikinci İsrail’in güvenliğini, Türkiye’deki kalkan sağlayacak. Bir iddiaya göre de kurulması planlanan Kürdistan’ın füze kalkanı ile korunacak olmasıdır.

4- ABD, İran’ı gerekçe göstererek, Sünni Arap bloğu oluşturmayı hedefliyor. Washington, bu bloğa geçen aylarda yaptığı 60 milyar dolarlık silah satışı gibi kontratları da çoğaltmayı hesaplıyor.

ABD füze kalkanı sisteminin, ülkesini, Kuzey Kore ya da İran'dan gelmesi muhtemel balistik füzelerden koruyacağını söylemektedir. Avrupa'da ise Polonya'daki bir üsse 10 veya daha fazla füzesavar füze yerleştirmeyi ve Çek Cumhuriyeti'ne de bir radar üssü inşa etmeyi planlamaktadır.

NATO ile Türkiye’nin tehdit algılaması bambaşkadır. Türkiye NATO’nun aslında hedefindedir. İsrail uçakları Türkiye den izin almadan hava sahamızı kullanarak Suriye’yi bombalamıştır. Bunun üzerine İskenderun’a I-Hawk füze bataryası konuşlandırıldığında, bunun kendisini hedef alıp, Suriye ve Lübnan’ı korumak için yerleştirildiğini iddia etmektedir.

Türkiye’ye F–16 jet uçağı satan ABD, uçağın elektronik harp ve gece görüş sistemlerini vermemektedir. Yıllardır Türkiye ABD’den hava savunma sistemi almaya çalışmaktadır ama ancak bugün ABD projesi olduğunda Türkiye’nin hava savunma ihtiyacı hatırlanmıştır.

NATO’da da durum farklı değildir; Körfez Savaşı esnasında sözde müttefiklerimiz Patriot’ların Türkiye’ye gelmemesi için elinden geleni yapmışlardır. Bu devletlerin pek çoğu halen bölücü terör örgütünün açık ve örtülü destekçisidir.

Ülkemiz çok önemli karaların arifesindedir. Ya bulunduğu coğrafyanın kendisine yüklediği görevleri yerine getirecektir. Yâda kapı kulu gibi güçlü olanın arkasından gitmeye, dediklerini yapmaya mahkûm olacaktır.

YAYINLANMASINI İSTEDİĞİNİZ GÜNDEME İLİŞKİN YA DA GÜNDEM DIŞI YAZILARINIZI [email protected] ADRESİNE GÖNDEREBİLİRSİNİZ...
 
4 Aralık 2010 - 00:00:57
 
 
Havadurumu
 

 
 Dolar
 
1.470
1.480
 
 Euro
1.970 1.985
 
 Sterlin
2.305 2.350
 
 Altın
66.55 66.99
 
 IMKB
66860  
 
 
Erbakan'dan Çiller'e 'çürüktü' göndermesi...
 
28 Şubat'taki o ünlü MGK’yı anlatan Erbakan, koalisyon ortağı Çiller’e göndermede bulundu. Sık sık yerden yere vursa da 'evlatlarım' dediği Gül ve Erdoğan'ın vefasına da değinen Erbakan'ın Mesut Yılmaz tespiti de var.
 
 
 
 
  İSTANBUL- Kasım ayında ekranlarda en çok çekişme talk show programlarında yaşandı.  
 
 
 
  Kanal D’de yayınlanan “Cinemania”da Ömür Gedik'in konuğu olan Müjdat Gezen müjdeyi verdi. İşte Gezen'in okulu birlikte açacağı ünlü gazeteci ve öğretmen kadrosunu oluşturan gazeteciler...    
 
 
 
 
NATO'nun Türkiye'ye yerleştirmek istediği füze kalkanını nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Türkiye, İran ve İslam ülkelerinin aleyhine bir proje. Kabul edersek tarihi bir hata olur.
 
Zaten NATO üyesiyiz. Alınan kararlara uymamız gerekir. Yerleştirilmesini olumlu buluyorum.
 
Oldukça önemli bir konu. Hükümet, referandumla halka danışmadan karar vermemeli.
 
Amerikan-İsrail emperyalizminin oyununa daha fazla gelmeden hemen NATO'dan çıkmalıyız.
 
 
 
 
 
 
 
 


mospet

mostbet

Mostbet AZ
 
 
       
Kategoriler   HaBerTaraf HaBertaraf Yayın Hizmetleri
Sahibi ve Genel Müdürü Rıfat YÖRÜK
Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt https://www.krufarhiv.com/ (Kurucu)

habertaraf.com'da yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.


mostbet login  mostbet
 
 
Gündem Sağlık-Çevre Hakkımızda
Yazarlar Eğitim Künye
Güncel Bilim-Teknik Betwinner
Siyaset Kültür-Sanat Yayın İlkeleri
Dünya Mizah Yorum Kriterleri
Yurt Yaşam
Ekonomi-İş Medya  
Spor Magazin