DOLAR 1.578 - EURO 2.040 - ALTIN 69.73 - IMKB 68770
Pazar 9 OCAK 2011
İlla şikâyetçi Haberal mi olmalı? Arınç'tan esnafa "market yasası" müjdesi Panel mi, AK Parti'den kurtulma toplantısı mı? 3 mühendisi öldüren sanıklar serbest kaldı Fenerbahçe Mersin'den galibiyetle dönüyor Tofaş, Antalya Büyükşehir'i farklı yendi P. Karşıyaka, 9. galibiyeti Erdemir'den aldı Burhaniye Belediye: 59 - İstanbul Üniversitesi: 78 Alanya Bld: 73 - Galatasaray MP: 78 Türk Telekom: 82 - Oyak Renault: 77 habertaraf.com
 
 
 
İngiliz ordusunda Türkiye stratejisi
 
 
 
 
(Anonim)
İşte bu yüzden ölümsüzler...
 
 
 
Okur Temsilcisi
İlginç videolar
 
 
 
 
Dev basketçi Hüseyin Alp'in ölüm yıl dönümü
 
 
 
 
 
Star
Ahmet KEKEÇ
Kim demiş yargı yavaş diye!
 
 
Radikal
Cengiz ÇANDAR
Hizbullah tahliyesi mi rönesansı mı?
 
 
Star
Ergun BABAHAN
Medya ve tasfiye
 
 
Bugün
Gültekin AVCI
Sorumlu yüksek yargıdır
 
 
Sabah
Haşmet BABAOĞLU
TV dizilerindeki aileler
 
 
Star
İbrahim KİRAS
Bu hükümete hâkim ve savcı aldırtmamak lazım
 
 
Posta
Mehmet Ali BİRAND
Zam yerine yasağa uygulama getirin...
 
 
Sabah
Mehmet BARLAS
Osmanlı sadece Kanuni ve Hürrem'den ibaret değildir...
 
 
Millî Gazete
Mehmet Şevket EYGİ
PKK ve Terör Raporu
 
 
Radikal
Murat YETKİN
Kılıçdaroğlu: Hükümet sorumluluktan sıyrılamaz
 
 
Sabah
Nazlı ILICAK
Siyaset-adalet ve güven bunalımı
 
 
Vatan
Reha MUHTAR
Osmanlı'da ayağa kalkanlar, 'Mustafa'da niye sus pustu?
 
 
Akşam
Serdar AKİNAN
Sol mu hangi sol?
 
 
Yeni Akit
Serdar ARSEVEN
Böyle enseye böyle şaplak!..
 
 
Milliyet
Serpil YILMAZ
Yüzde 10’u aşmak yetmez aday değilim
 
 
Bugün
Toktamış ATEŞ
Hür adam...
 
 
 
 
Alper GÜRKAN
 
Selami SAYGIN
 
Serdar AYDIN
 
 
 
Gerçeker: Yasa böyle, yapacak bir şey yok
 
 
 
Terör suçlarında tutukluluk sürelerinin 10 yılla sınırlandırılmasının ardından gelen tahliyeleri değerlendiren Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, “Yasa böyle düzenlenmiş, Yargıtay’ın yapacağı bir şey yok” dedi.
 
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, NTV’nin sorularını yanıtladı.

Hasan Gerçeker, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in dosyaların öne alınmadığı eleştirisine tepki gösterdi. Gerçeker, “Böyle bir şey söz konusu değil. Yargıçlar elinden gelenleri yapıyorlar” dedi.

Gerçeker, “İki yıl önce daire sayısının artırılmasını istedik, bir şey yapılmadı” diye konuştu.

Hizbullah, PKK ve çete davalarında art arda gelen tahliyelere de değinen Hasan Gerçeker, “Tahliyeler ara karar niteliğinde bir hüküm değil” dedi.

Sorunun kendilerinde değil, yasa da olduğunu savunan Yargıtay Başkanı Gerçeker, “Yasa böyle düzenlemiş, Yargıtay’ın yapacağı bir şey yok. Yasa değişene kadar böyle olacak” dedi.

YASAL DÜZENLEME YAPILSAYDI...

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, ''Bir yasal düzenleme varsa ortada, yasal düzenleme yapıldıysa, tutukluluk süreleri yasal düzenlemeyle şu kadar olacak deniliyorsa, Yargıtay bunun dışına çıkıp başka türlü bir karar verme imkanına sahip değil ki, yasa neyi gerektiriyorsa onu uygulayacak'' dedi.

Gerçeker, makamında AA muhabirinin Ceza Muhakemesi Kanun'un 102. Maddesi'nin yürürlüğe girmesinin ardından yapılan tahliyelerle ilgili sorularını yanıtladı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, ''Yargıtay dosyaları öne çekmeme konusunda ısrarlı'' şeklindeki sözlerinin anımsatılması üzerine Gerçeker, ''Çok talihsiz bir açıklama. Adalet Bakanı herhalde Yargıtay'ın ne şekilde, nasıl özveriyle çalıştığını, gece gündüz, bayram, talil demeden nasıl çalıştığını bilmiyor? Yargıtay'da zaten tutuklu dosyalarına öncelik veriliyor, bu dosyalar öncelikle görüşülüyor. Ama dosya sayısı o kadar fazla ki, öncelik de verilse zaten bunların incelenmesi ayları, yılları buluyor. Mesele öncelik verilip verilmemesinden kaynaklanmıyor, mesele davaların bir an önce sona ermesini sağlamak. Makul bir sürede, çok kısa bir sürede güvenli bir şekilde davaların sona ermesini sağlamak. Bu iş yükü sorunu halledilmedikten sonra bunun önüne geçmeniz mümkün değil'' diye konuştu.

Yargıtay Başkanı Gerçeker, yıllardır iş yükünün fazlalığı konusunda uyarılar yaptığını anımsatarak, ''Artık bir çare üretmek lazım. Maharet mazeret bulmak değil, çare üretmek. Bu bizim elimizde olan bir şey değil, artık bizim gücümüzün çok ötesinde olan bir şey, ne yapabiliriz?'' dedi.

Yargıtay'da bir yılda 800 bine yakın karar çıktığını, dünyanın hiç bir yerinde böyle bir şey olmadığını vurgulayan Gerçeker, şunları kaydetti:

''Nasıl çıkıyor bu kadar dosya, nasıl hallediliyor, okunuyor bu dosyalar? Ben tetkik hakimliği de yapan bir insan olarak, tetkik hakimi arkadaşların hagi koşullarda, ne şartlarda çalıştıklarını, nasıl imkansızlıklar içerisinde çalıştıkların biliyorum. Bir odaya tıkılmışlar 3-5 kişi, daire de bile sağlıklı bir çalışma ortamları yok. Yoksa mazaret bulmak gayet kolay.

Bir yasal düzenleme varsa ortada, yasal düzenleme yapıldıysa tutukluluk süreleri yasal düzenlemeyle şu kadar olacak deniliyorsa Yargıtay bunun dışına çıkıp başka türlü bir karar verme imkanına sahip değil ki yasa neyi gerektiriyorsa onu uygulayacak. Önemli olan mazeret üretmek değil, önemli olan çare bulmak. O suçlu, bu suçlu... Vatandaşa elbette bunları mazeret olarak öne süremeyiz, vatandaş elbette haklıdır. İnsanlar adalet istiyor, adaletin bir an önce gerçekleşmesini istiyor, hakkını bir an önce elde edebilmeyi istiyor ama siz 'dosyam çok, imkanım yok, yerim yok, personelim yok' diye buna mazeret ileri süremezsiniz. Bunları çözümlemek zorundayız. Ben hep söylüyorum; bu sadece yargının sorunu değil ki, bu devlet sorunu. Bu devlet politikası olarak, partiler üstü düşünce olarak ele alınıp çözümlenmesi gereken bir sorun. Yoksa, 'şurası burası suçlu... Ben şimdi Adalet Bakanının böyle bir açıklama yapmasını doğrusu çok yadırgadım. Zaten bizim çalışma sistemimizde tutuklu dosyalarına öncelik verilir. Zamanaşımına uğraması ihtimali bulanan veya memur dosyalarına öncelik verilir.''

Gerçeker: Çözüm bölge mahkemeleri

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Bölge Adliye Mahkemelerinin bir an önce kurulması lazım. 2010 yılı sonunda kurulması öngörülüyordu, olmadı. Bu mahkemelerin bir an önce kurulması lazım ki bize gelecek olan dosyaların sayısı azalsın. Yargıtay bu kadar iş yüküyle çalışamaz''dedi.

Gerçeker, makamında AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yargıtay'da dairelerin, CMK'nın 102. maddesinin yürürlüğe girmesiyle hemen çalışmaya başladığını, tutuklu dosyalarını öncelikle ele aldıklarını anlattı.

Yasaları uygulamakla görevli olduklarını vurgulayan Hasan Gerçeker, şunları söyledi:

''Aslında, bir taraftan tutukluluk sürelerinin uzun olduğu söyleniyor, diğer taraftan 'falanca tutuklular niye bırakıldı' diye feryat ediliyor. Düşündüğünüz zaman iki tezin de kendine göre haklılık payları var. Bir taraftan toplum vicdanı bazı şeylere karşı çıkıyor, öbür taraftan AB kriterlerine göre bugün 10 yıla kadar uzayan bir tutukluluk süresi kabul edilebilir bir süre değil. Ama kanun maddesi o şekilde yazıldıysa hakimlerin, savcıların söyleyecek bir şeyleri yok ki. Uygulamak zorundalar. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 104. maddesi Yargıtay'a bu yetkiyi sorumluluğu veriyor. Burada Yargıtay daireleri tutukluluk sürelerini inceleyip eğer süreler dolmuşsa mutlaka tahliye kararı vermek zorundalar. Onun dışında bir şey yapmaları mümkün değil. 10 yıllık tutukluluk süresi çok deniliyor. 10 yıllık süre çok deniliyorsa bu yasal düzenlemeyle, iki satırlık bir yasayla düzeltilebilir. Tabi bu siyasi iradenin tercihine kalan bir şey. Onun dışında biz, bir an evvel sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz.''

Cinayet sanıklarının tahliye edilmesinin toplum vicdanında yara açabileceğini söyleyen Yargıtay Başkanı Gerçeker, şöyle devam etti:

''Elbette insan çeşitli duyguları taşıyabilir, kendi iç dünyasında çeşitli tepkiler de duyabilir. Ama hakimler her zaman tarafsız olmak zorundalar. Kendilerine karşı da dışa karşı da tarafsız olmak zorundalar. Bir hakim, bu tür düşüncelerle yasaları uygulamaktan geri duramaz. Yasa neyi gerektiriyorsa onu uygulayacak. Bir suçlu elbette ki cezasını görecek ama bir insan kesin hükümle mahkum oluncaya kadar masumdur. Ona suçlu gözüyle bakamazsınız. Orada zaten hukukçulukla toplum vicdanı arasında bir çelişki oluşuyor. Siz hukukçu olarak bir insanı kesin hükümle mahkum olmadan, mahkum olarak göremezsiniz ama toplum vicdanında mahkum edilmiş olabilir. Bu psikolojik duygularla yargının yapacağı işlemler sırasında tarafsızlığını hiç bir zaman yitirmemesi gerekiyor. Yargıcın yüklendiği en önemli vicdanı sorumluluklardan birisi de bu aslında, toplum vicdanıyla yasalar arasında bazen sıkışıp kalıyor.''

-''YENİ DAİRE KURSANIZ DA BİR ŞEY DEĞİŞMEYECEK''-

Yargının iş yüküyle ilgili sık sık konuştuğunu ve ''Artık ok yaydan çıktı'', ''Bıçak kemiğe dayandı'', ''Ateş bacayı sardı'' dediğini anımsatan Gerçeker, ''Bunları bilerek söylüyorum. Bunları bir polemik konusu olsun diye de söylemedim. Olayın, sorunun, ne kadar önemli olduğunu vurgulamak için o deyimleri kullandım. Bölge adliye mahkemelerinin bir an önce kurulması lazım. 2010 yılı sonunda kurulması öngörülüyordu, olmadı. Bu mahkemelerin bir an önce kurulması lazım ki bize gelecek olan dosyaların sayısı azalsın. Yargıtay bu kadar iş yüküyle çalışamaz. Dünyanın hiç bir yerinde yok. Arama mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri olmayan hiç bir ülke yok. Biz yüksek mahkeme gibi değil, temyiz mahkemesi gibi çalışıyoruz'' dedi.

Yargıtay'ın iş yükünü azaltmak için yeni dairelerin kurulması yoluna gidilmesinin planlandığının belirtilmesi üzerine Gerçeker, 2.5 yıl önce bunu gündeme getirdiklerini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Adalet Bakanına yazı yazdıklarını ifade etti. Gerçeker, ''İstinaf mahkemelerinin kurulması ertelendiği için biz o zaman bunu öne sürdük. O zaman kurulsaydı bu daireler, belki iş yükünü hafifletirdi. Ama şimdi yeni daire kursanız da bir şey değişmeyecek. İleride yine dosya sayısı çoğalacak. Tekrar daire kurma ihtiyacı doğacak. Sonsuza kadar, nereye kadar büyüteceksiniz Yargıtayı. Şu anda tek çare bölge adliye mahkemelerinin bir an önce yürürlüğe sokulması. Bizim o zaman 'daire kurulsun' derken maksadımız, bölge adliye mahkemeleri 2010 yılına kadar faaliyete geçecek denildiği için 2010 yılına kadar geçici tedbir olarak dosyaların eritilmesi bakımından daire kurusaydı şimdi bir mesafe alınmış olacaktı'' diye konuştu.

Yargıda tüm kurumların işleyişinin birbirine bağlı olduğunu, adli tıp kurumunda 100 binin üzerinde dosya bulunduğunu, 1 sene sonrasına gün verildiğini aktaran Yargıtay Başkanı Gerçeker, ''Elbetteki bunların hepsi birbirine bağlı. Mahkeme, hakim, savcı sayısı yetersiz. Adalet Akademisi'nin kapasitesi yetersiz. Orada fazla sayıda hakim savcı adayı için kontenjan olmadığı zaman fazla hakim, savcı alamıyorsunuz. Bunlar hep birbirine bağlı olan sorunlar. Aslında yargı reformu bunlardan başlamalı. Asıl yargı reformu bu sorunların çözümlenmesiyle olur'' dedi.

AA

İLGİLİ:

TAHLİYELERİN NEDENİ OLAN CMK 102. MADDE NE DİYOR?

5 Ocak 2011 - 11:25:04
 
Paylaş    
 
Haberin izinsiz kullanılması durumunda yasal işlem yapılacaktır.
 
 
 
Yorumlar
 


Bu kategorideki diğer haberler

22:193 mühendisi öldüren sanıklar serbest kaldı
20:26Erdoğan: Türkiye şehitleriyle yürüyor
18:09Büyükelçisi Tan, Erzurum'da 'ajan' oldu
17:47Barut: Sırada savaş uçağı var
17:33"Cezaevinde internetten görüşme yapılmamış"
16:36Alman gazeteciye, Türk- Yunan sınırında gözaltı
15:02Kuriş'in çocukları domuz bağını öğrendi
14:47Bartholomeos, ailesiyle Abant'ta yürüyüş yaptı
14:46Prof. Tercan: Önemli, ağır, itibarlı bir görev
13:43YÖK 2 bin 500 akademisyen alacak
13:25Geciken adaleti hicveden şiir
13:09SÖZLEŞMELİ ASKERLİK NETLEŞECEK
10:57Yargının önünü yargı tıkıyor
10:52Seç, beğen, burs ver, kullan!
10:32İşin içinde öğretmeni de mi var?
09:36İş yükü yok! Jet hızında tahliye var!
09:22Türklere göre en büyük tehdit Sam Amca
08:55CD'ler 'darbe notları'nı doğruluyor
08:29EMNİYETİN KARŞISINDA ÇATIŞMA: 2 ÖLÜ
23:29Papandreu, Patrik Bartholomoes ile görüştü
23:20Başbakan Yardımcısı Arınç Alanya'da
22:58Ergenekon'un Fırat'ın doğusundaki ayağı
22:225 yılda devreden dosya sayısı yüzde 232 arttı
22:13Erdoğan, AK Parti teşkilatının yemeğinde
21:59Cihaner dosyasına gösterilen hassasiyet...
21:45Papandreu Erzurum'dan ayrıldı
21:00'Türk-Yunan ilişkileri tüm dünyaya örnek olabilir'
20:50ÇEVİK KUVVET'E YUMURTALI SALDIRI
20:24Ziya Özcan: Öğrenci taleplerini görüştük
20:18'DİLLERİNİN ALTINDAKİ BAKLAYI ÇIKARMIYORLAR'
Daha fazla haber göster
19:25BM'den Yunanistan'a tel örgülü duvar uyarısı
19:19Meteoroloji, don olayına karşı uyardı
18:50Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf Kütahya'da
18:45Balyoz iddianamesinde 249'uncu sayfaya gelindi
18:25ALES ve ÜDS sonuçları açıklandı
18:21HRİSTOFYAS: AYŞE ARTIK EVİNE DÖNSÜN
18:20SAHTE İLAÇ: 5 DOKTOR 5 ECZACI GÖZALTINDA
18:11Enerji Bakanı Yıldız, İran'a gidecek
18:04Cumhurbaşkanı Gül'den mini zirve
18:01Eylemci öğrenciler, bu sefer konuştu
17:59Durmuş Anuçin'in tahliye talebi reddedildi
17:00Topkapı Sarayı'ndaki askeri depolar
16:55'Termos bombası' davasına devam edildi
16:52Manken Didem Erol'un avukatı konuştu
16:50Adalet Bakanlığı'ndan "internet" açıklaması
16:42Erzurum kış oyunları tesis açılışı yapıldı
16:23ANADOLU ZİRVESİNDE TÜRK-YUNAN DOSTLUĞU
15:52"Yargıtay Erdoğan için 3 günde karar çıkardı!"
15:17Erbek: 4. Ağır Ceza'nın kararı doğru
15:12Sahte araç muayene çetesi çökertildi
14:33Gerçeker: Mazeret değil çare bulmak önemli
14:30'Oksijen Operasyonu'nda 35 gözaltı
14:16Marmara B.B.'de demokrasi vurgusu
14:12Köşk'ten 'Dışişleri Konutu' açıklaması
14:062 yaşındaki çocuğunu 6. kattan attı
13:41EMİNAĞAOĞLU SAHNE ALDI
13:28"Yargı uygulamaları Türkiye'ye uygun değil"
13:14Ergin: Alımın 4 tanesini Danıştay durdurdu
13:09KKTC'DE DAVALAR KAÇ YILDA BİTİYOR?
13:05Çiçek: Yargıtay önemli dosyaları öne alırsa...
12:58PTT Yargıtay'a tebligat yapmaya hazır
12:57GÜL-ÖZCAN GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ
11:57“Açtı mebuslara yolu süngüler…”
11:39Yargıtay 9. Ceza Dairesi karar verecek
11:33Erdoğan ile Papandreu kahvaltıda buluştu
11:31"Alo ben Yeşil. Mustafa Duyar'ı öldüreceksin"
11:20Balyoz'un okunmasına devam ediliyor
11:19GERÇEKER BASIN TOPLANTISI YAPACAK
10:59Çelik: Tahliyeler af değil, hükümetin ne suçu var?
10:54HSYK Üyesi Gökcen: Problemler kaldırılsın
10:10GÜL, ÖZCAN'I KÖŞK'E ÇAĞIRDI
09:54İşte sözleşmeli er modeli
09:30ÜNLÜLERE FUHUŞ OPERASYONU
09:23Yargıdaki bahaneleri bitiren örnek daire
09:10ABD'den 54 Türk firmaya "İran" takibi
09:10Lieberman Türkiye'yi İran'a benzetti
09:0518 yaş altı alkole doğrudan ulaşamayacak
08:35PwC'den Türkiye hakkında müthiş rapor
00:25Erdoğan ve Papandreu Erzurum'da
00:10PKK'nın gayriislami yapısı
23:39'Tutukluluğun uzaması kabul edilebilir değil'
23:34Kuban'ın görev yerini HSYK belirleyecek
23:17'Sorunun asıl kaynağı Yargıtay'
23:08Tartışmalı tahliyelerden Cihan Sincar rahatsız
22:46Hayırsever işadamı İşgören vefat etti
22:325,2 milyon Danimarkalıya 40 hukuk dairesi
21:35E-5'TE PAHALI BENZİN PROTESTOSU
21:23Başbakan Erdoğan Erzurum'da
21:03Meriç'te "tel örgü"nün maliyeti 5 milyon Euro
20:32'Atatürk'ü Said Nursi ile babam görüştürdü'
Daha az haber göster
 
 
 
 
 
 
Alper GÜRKAN
Evet, minnet…
 
 
Selami SAYGIN
Hizbullah'ın dönüşü
 
 
Serdar AYDIN
Gülen Hareketi!
 
 
 
 
Gerçeker: Mazeret değil çare bulmak önemli
 
"Alo ben Yeşil. Mustafa Duyar'ı öldüreceksin"
 
İşte sözleşmeli er modeli
 
ELEKTRİK VE DOĞAL GAZDA ZAM NE ZAMAN?
 
Yargıdaki bahaneleri bitiren örnek daire
 
 
 
 
 
 
 
"TV'de izlediğim proğramın altında şu reklam geçiyordu. "Alkış yaz, 3939'a gönder, alkış sesi cebine gelsin" Bir zamanlar şöhret olup sonra o günleri özleyenler için falan mı ki bu hizmet?
NİLGÜN CAN
 
 
 
 
Havadurumu
 

 
 Dolar
 
1.566
1.578
 
 Euro
2.022 2.040
 
 Sterlin
2.420 2.465
 
 Altın
69.29 69.73
 
 IMKB
68770  
 
 
Meksika sanatının iki ünlü ismi Pera'da...
 
Pera Müzesi'nin Süreli Sergilerinden sorumlu Begüm Akkoyunlu Ersöz ile yapıtları kadar özgün karakterleri, yaşam öyküleriyle merak uyandıran 20. yüzyıl sanatının Meksika ve dünyadaki en dikkat çekici isimlerinden olan Frida Kahlo ve Diego Rivera'i konuştuk.
 
 
 
 
  Ertuğrul Dilek, tarihi bir olayı ilk kez dile getirdi. Dilek'e, maçı satması için 40 daire parası teklif edilmiş.  
 
 
 
  Münevver Karabulut cinayetiyle ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. Bir gazetecinin yazdığı kitaba göre, cinayetin içinde Münevver'in öğretmeni de var.    
 
 
 
 
CHP lideri Kılıçdaroğlu kurultaydaki konuşmasında birçok vaadde bulundu. Siz bu vaadleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Hoşuma gitti. Destekliyor, iktidara gelirse yapacağına inanıyorum.
 
Bu kadar vaade ülkenin bütçesi yetmez. Hayalci buluyorum.
 
"YÖK'ün ve harçların kaldırılması" gibi güzel vaadlerde bulundu. Yapamasa da söylenmesi bile güzel.
 
Boş vaadlere karnımız tok. Kılıçdaroğlu iktidara gelemeyeceğini bildiği için bol keseden atıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 

mostbet

mostbet

Mostbet AZ
 
 
       
Kategoriler   HaBerTaraf HaBertaraf Yayın Hizmetleri
Sahibi ve Genel Müdürü Rıfat YÖRÜK
Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt (Kurucu)

habertaraf.com'da yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.


mostbet login  mostbet
 
 
Gündem Sağlık-Çevre Hakkımızda
Yazarlar Eğitim Künye
Güncel Bilim-Teknik
Siyaset Kültür-Sanat Yayın İlkeleri
Dünya Mizah Yorum Kriterleri
Yurt Yaşam
Ekonomi-İş Medya  
Spor Magazin