Vali Ahmet Altıparmak, yılın ilk koordinasyon kuruluna belediye başkanı, rektör ve amirlerin katılmasının daha iyi olacağını kaydetti. Altıparmak, "Yasa gereği ya işin başındaki gelir ya da yardımcısı. Keşke yardımcıları olsaydı. Ben buradaysam onlar da olacak." eleştirisinde bulundu.
Antalya 2011 Yılı I. Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Ahmet Altıparmak başkanlığında, Milli Eğitim İl Müdürlüğü'ndeki Başöğretmen Atatürk Salonu'nda yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Altıparmak, 2010'da birkaç tur otobüsü kazası dışında çok tatsız hadiseler yaşanmadığını söyledi.
Bu kazalardan da gerekli sonuçları çıkararak, turizm şoförlerinin eğitimden geçirildiğini anlatan Vali Altıparmak, "Bu çalışmalar ileriki dönemde meyvesini verecek. Burada turizmcilere de ciddi görevler düşmekte. Zira şoförlerin her halükarda çalıştırılacak saatle orantılı olarak ikinci yedeğini vermek zorundalar ya da ona göre uygun saatlerde çalıştırmak zorundalar. Bize şoförler söylemiyor, ikinci işte çalışıyor diyorlar. Köklü kuruluşlar, kalıcı kuruluşlar 2 ay çalıştırıp 3 ay bırakan kuruluşlar değil, personelini yıllarca istihdam eden kurumlardır. İsmi belli bir noktaya gelmiş kuruluşlara sorun, çalıştırdıkları personel 10-15 yıllıktır. Kurumsal hafıza taşıyan, aidiyet oluşturmuş çalışanlardır. Bu manada turizmcilere de ciddi gayret düşüyor." diye konuştu.
BÜROKRASİ HASTALIĞI HER YERDE
Ankara'da çalıştığı dönemde fark ettiği ve adına 'bürokrasi hastalığı' dediği bir olayı Muğla'da ve Antalya'da da gördüğünü aktaran Altıparmak, "Hastalık şu! İşleri konuşuyoruz; şunu yapalım, bunu yapalım ama bakıyorsunuz işin doğru düzgün tanımlanması yapılmamış, çerçevesi doğru düzgün çizilmemiş. Yetki alanlarıyla ilgili envanter konusunda sıkıntılar var. Hangi alanla ne tür sıkıntılarımız var ve bunu nasıl çözeceğiz? Elimizdeki envanterlerle çözeceğiz. Bürokrasi hastalığı olarak söylüyorum. Bunu yapmamız lazım ve her işin mutlaka etaplamasını yapmamız lazım. Öyle işler var ki yıllarca değil, 10 yıllarca konuşulmuş. Bir gün, getirin şunun dosyasını bakalım dediğimizde doğru düzgün dosyası yok. Mülkiyet, tahsis sorunları çözülmemiş, planlar işlenmemiş." değerlendirmesinde bulundu.
Bu noktada tepe yönetici konumundaki amirlere önemli görevler düştüğünün altını çizerek, koordinasyonun önemine değinen Altıparmak şöyle devam etti: "Önemli olan iş bitsin. Kimin bitirdiğinin önemi yok. Önemli olan o işi hakkıyla yapacak kuruluş yapsın. Hakkıyla işbirliği içinde birlikte yapalım. Bir kuruluşun zaafiyeti, diğer kuruluşların payesi anlamına gelmemelidir. Tam tersine hepimiz başarılı olursak, bütün kuruluşlar başarı için çabalarsa, o zaman anlamlı olur. O zaman Antalya'nın işi daha hızlı görülür. Biz başka işler görüşmeye başlarız. 2023'lerin işlerini görüşmeye başlarız. Antalya'da 2023'ü bırakın, hala kirlilik envanterimizin olmadığını gördük. Bunun gibi birçok husus sayabiliriz."
İHALELER GEÇ KALMASIN UYARISI
Antalya'da, 2010'dan kalma yapılamayan ihaleler bulunduğuna işaret eden Vali Altıparmak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Lütfen ihale birimlerinizi güçlendirin. İhaleler geç çıkıyor. Bir yetkili, birkaç yetkilinin izin alması, ayrılması durumunda ciddi sıkıntı yaşanıyor. Bu alanı güçlendirmemiz lazım. Ödeneği belliyse yılın ilk birkaç ayında bitmesi lazım. Mayıs haziranda ihale konuşulmaması lazım artık."
'AMİR YOKSA YARDIMCISI GELECEK'
Konuşmasının ardından, toplantıya katılan kurum, kurul ve mahalli idarelerin temsilcilerine söz veren Vali Altıparmak, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Fen İşleri Daire Başkanı'yla, Akdeniz Üniversitesi'nin de genel sekreter yardımcısıyla temsil edildiğini fark edince, "Yılın ilk toplantısı ve burada kurum amirlerimizle birlikte olmayı arzu ederdim. Bir tane başkan yardımcısı yok. Bu kadar insan geliyorsa ya işin başındaki insan gelir ya da vekili gelir. Onların da ben gelmesini isterim buraya. Yılın ilk toplantısında kurum amirlerimizin gelmesini beklerim. Programları yoğundur, olabilir. Onların önceliği olmayabilir. Keşke en azından vekilleri olsaydı. Ben buradaysam onlar da gelecek."
YATIRIMDA ASLAN PAYI ULAŞTIRMANIN
Vali Altıparmak'ın verdiği bilgiye göre, Antalya'da 2010 yılı yatırım programında 43 proje bulunuyor. Bu projeler kapsamında, genel ve özel bütçeli kuruluşlar ile mahalli idareler tarafından 2 bin 585 iş yürütülmekte. Bu projelerin bedellerinin toplamı 4,3 milyar TL. 2009 yılı sonuna kadar yapılan harcama 1,7 milyar TL, 2010 yılı ödeneği ise 949 milyon TL.
Dönem sonu itibariyle bu ödeneğin 598,4 milyon TL'si harcandı. Gelen ödeneğe göre yüzde 88,3 parasal gerçekleşme sağlandı.
Uygulamaya konan genel ve özel bütçeli kuruluşlar ile mahalli idarelerin yürüttükleri 2 bin 585 işin bin 273'ü tamamlandı, 583'ünde çalışmalar devam etmekte. Bunların 61'i ihale aşamasında, 668 işte ise çalışmalara başlanılamadı. 2010 yılı ödeneğinin yüzde 46'sı diğer kamu hizmetleri olmak üzere yüzde 24'ü ulaştırma, yüzde 9'u eğitim, yüzde 8'i enerji, yüzde 7'si turizm, yüzde 4'ü tarım ve yüzde 3'ü sağlık sektörlerine ayrıldı. 30 Kasım 2010 tarihi itibariyle tarım sektöründe 16,4 milyon TL, enerji sektöründe 47,3 milyon TL, ulaştırma sektöründe 180,5 milyon TL, turizm sektöründe 49,7 milyon TL, eğitim sektöründe 40,9 milyon TL, sağlık sektöründe 12 milyon TL ve diğer kamu hizmetleri sektöründe 251,3 milyon TL harcama yapıldı.
CİHAN
|