DOLAR 1.553 - EURO 2.070 - ALTIN 69.60 - IMKB 68221
Salı 4 OCAK 2011
HACI İNAN VE İLYAS KUTULMAN SERBEST FERZAN ÖZPETEK'E AVRUPA'DAN ÖDÜL Beşiktaş Cola Turka'da Ergin Ataman sesleri İran'dan 'nükleer tesisleri gezin' daveti İstanbul'da korsan CD operasyonu: 20 gözaltı Başbakan'a yeni Türkçe sözlük hediye edildi 2 emekli binbaşı sahtecilikten gözaltında MHP'den ''seçim 12 Haziranda yapılsın'' teklifi Kazım Kazım Galatasaray'da Galatasaray'da 2 transfer daha habertaraf.com
 
 
 
Obama'nın rakibi Huntsman
 
 
 
 
Mustafa YOLCU
Anıttepe İÖO eski Müdürü Ömer Özdil
 
 
 
Okur Temsilcisi
İlginç videolar
 
 
 
 
'Yasak Gezegen'in yıldızı Francıs öldü
 
 
 
 
 
Star
Ahmet KEKEÇ
Çok ayıp Pınar Hanım
 
 
Bugün
Ahmet TAŞGETİREN
O pankart-Kişilik katli
 
 
Radikal
Akif BEKİ
2011'den beklediğim cazlar
 
 
Milliyet
Can DÜNDAR
Mardin’in Faslı kumaları
 
 
Star
Ergun BABAHAN
Balyoz, vicdani kanaat gerçekler ve adalet
 
 
Bugün
Erhan BAŞYURT
İmralı politikamız
 
 
Zaman
İhsan DAĞI
'Yeni CHP' için ne diyorlar?
 
 
Akşam
İsmail KÜÇÜKKAYA
2011'de nasıl bir CHP?
 
 
Yeni Asya
Kazım GÜLEÇYÜZ
Nereden nereye...
 
 
Sabah
Mahmut ÖVÜR
Öcalan'ın açıklamasını Balıkçı yorumluyor
 
 
Posta
Mehmet Ali BİRAND
Ya daha da büyürüz ya da çok acı çekeriz...
 
 
Yeni Şafak
Mehmet ŞEKER
Çoban sanılan teröristler, terörist sanılan çobanlar ülkesi
 
 
Radikal
Murat YETKİN
Davutoğlu vizyonu Hisarcıklıoğlu vizyonu
 
 
Akşam
Nagehan ALÇI
Porno: Özgürlük mü yoksa?
 
 
Sabah
Nazlı ILICAK
Gül, Diyarbakır, umutlar ve beklentiler
 
 
Vatan
Ruşen ÇAKIR
Öcalan gücünün keyfini çıkarıyor
 
 
Yeni Akit
Serdar ARSEVEN
Sayın Genelkurmay Başkanı’mın dikkatine!..
 
 
Millî Gazete
Zeki CEYHAN
Hamarat Kemal
 
 
 
 
Nagehan ALÇI
 
Aliya RAHTE
 
Necmettin EVCİ
 
Ahmet KEKEÇ
 
Ercan AKSOY
 
 
 
Korkunç deprem senaryosu
 
 
 
Başbakan Erdoğan’a kaygılarını ileten İSO için çıkarılan haritaya göre en riskli bölge olan Topkapı-Beylikdüzü hattında sadece oda üyesi 7.700 tesis bulunuyor
 
SEÇKİN ÜREY'in haberi

Türkiye’deki sanayi tesislerinin yaklaşık yüzde 40’ına ev sahipliği yapan İstanbul’da şiddetli deprem halinde risk, sadece fabrikaların yıkılıp yıkılmama ihtimalleri üzerine kurulu değil. Nitekim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la kasım ayında Türkiye Ticaret ve Sanayi Şûrası’nda İstanbul adına sunulan taleplerde olası bir depremin gündüz gerçekleşmesi durumunda çoğunluğu faal halde olacağından sanayi tesislerinin depreme karşı dayanıklı hale getirilmesinin önemine dikkat çekilmişti. İstanbul’da sanayinin depreme hazırlanmasında öncülüğü İstanbul Sanayi Odası (İSO) yapıyor.

İSO üyesi 16 bin 481 işyerinin İstanbul’daki dağılımına bakıldığında ise tehlike dikkat çekiyor. 17 Ağustos 1999 Depremi’nden bu yana hem kamu koordinasyonu altındaki çalışmalara katılan hem de kendi çalışmalarını yürüten İSO için 2008 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nden Eser Durukal ve Mustafa Erdik’in yaptığı çalışmada 7.5 büyüklüğünde bir depreme göre İstanbul sanayisinin yaşayabileceği olası kayıplar ele alındı. Deprem zararının dolaylı pazar, işgücü kaybı gibi dolaylı maliyetleri bile bir kenara bırakıldığında sanayinin doğrudan 8-10 milyar dolarlık kayıp yaşayacağı öngörülüyor. 7.5’lik bir depremi 8-9 büyüklüğünde yaşayacak tesisler arasında sektörüne göre yüzde 20’ye varan kayıplar yaşanacak.

KRİTİK EŞİĞE DİKKAT
İSO Başkanı Küçük’e göre İstanbul Avrupa Yakası’nda sanayinin en yoğun olarak yer aldığı yerler, Beylikdüzü ile Topkapı arasında kalıyor. Depremde ise bu bölgelerde yoğun yer hareketi beklendiğini söyleyen Küçük, Anadolu Yakası’nda ise Maltepe’den başlayarak Dilovası’na kadar uzanan dilim içinde yer alan tesislerin hem sektörel özellikleri hem de beklenen deprem yer hareketinin seviyesi bakımından kritik eşikte bulunduğuna dikkat çekiyor. İSO üyelerinin İstanbul içindeki dağılımı da Avrupa Yakası bakımından depremde yaşanabilecek tehlikeli duruma işaret ediyor. Üye tesislerin toplam yüzde 43.96’sına denk gelen 7 bin 700 tesis Büyükçekmece, Küçükçekmece, Bağcılar, Güngören, Avcılar, Bakırköy, Zeytinburnu, Esenler ve Bahçelievler’de yer alıyor.

Kafa karışıklığından taşınarak kurtuldu
Kendi işyerinde ne gibi önlemler aldığını ve uzmanların birbiriyle çelişen açıklamalarının sanayici üzerinde nasıl bir hava yarattığını sorduğumuz Tanıl Küçük, başından geçenleri şöyle anlattı: “17 Ağustos Depremi’nden sonra üretim binamızda hiçbir hasar olmamasına rağmen, takviyeye ihtiyacı var mı yok mu diye bir kontrol çalışması yaptırdık. Kolon takviyesi önerildi. Fakat daha sonra, böyle bir takviyenin aşırı yüklemeye sebep olacağı ifade edildi. Aldığımız bu çelişkili tavsiyeler karşısında doğal olarak kafamız karıştı. Şimdi, yeni yerimize taşındık, artık böyle bir sorunumuz yok. Deprem sonrasında yaşanabilecek sıkıntılara karşı tedbir almaya çalışıyoruz. Dolayısıyla, bina takviyesi ile ilgili olarak, çelişkili, kafa karıştırıcı bir durumu bizzat yaşadım.”

Çevrelerine olan risk belirlenmeli
Olası depremin sanayi üzerinde yaratacığı etkileri ve hazırlıkları sorduğumuz Küçük, “Depremin sanayi üzerine etkilerini büyükler ve KOBİ’ler olarak en az iki farklı boyutta ele almak gerekiyor. KOBİ’ler ya organize sanayi bölgelerinde yer alıyor ya da kentsel doku içine yayılmış durumdalar” dedi. Yapılan çalışmaların KOBİ’lerin yoğun olarak görüldüğü bölgelerin aynı zamanda İstanbul’da bina ve nüfus yoğunluğunun en çok olduğu bölgeler olduğunu gösterdiğini anlatan Küçük, “Bu da sanayi tesislerinin kendi deprem risklerinin yanında, çevreleri için yaratacakları risklerin de çok dikkatli şekilde ortaya konması gereğini hatırlatıyor” diye konuştu. Gündüz veya gece İstanbul’da bir deprem yaşanmasının tedirgin edici bir olasılık olduğuna dikkat çeken Küçük, şunları söyledi: “Üretim tesisleri gece de gündüz de faal olabilir. Normal koşullarda fabrikalarda gündüzleri daha çok çalışan olacağı için, can kaybı açısından daha çok risk söz konusu olabilir. Diğer taraftan, tesisin faaliyet alanı risk açısından önemli bir etken. Patlayıcı, yanıcı hammaddelerin söz konusu olduğu tesisler daha özel önlemleri gerektiriyor.”

Tesislere kapsamlı program gerekli KOBİ’ler sıkıntılı
1999’dan bu yana geçen 11 yılda hiçbir şey yapılmadığını söylmenin büyük haksızlık olacağını belirten Küçük, “Özellikle okulların yenilenmesinde önemli mesafe kaydedildi. Ama hâlâ çok eksiğimiz var. Konutların ve üretim tesislerinin yenilenmesi, depreme hazır hale getirilmesi için kapsamlı programlara ihtiyaç var” dedi. Sanayi tesislerinin mevzuata göre inşa edilmesi halinde hasar göreceği ancak çökmeyeceğinin söylenebileceğini ifade eden Küçük, “Bir sanayi tesisinde yer alan makine, ekipman ve stokların düşme, devrilme, kayma ve çarpışmaya karşı, tehlikeli maddelerin de sızma ve akmaya karşı güvenceye alınması gerekiyor. Tesislerde deprem erken uyarı ve alarm sistemlerinin kurulması, doğalgaz ve elektrik gibi kritik sistemlerin kontrol altına alınması sağlanmalı” şeklinde konuştu. Tesislerin deprem sonrası oluşabilecek yangın, patlama, su baskını ve benzeri süreçlere de müdahale etmeyi planlaması gerektiğine işaret eden Küçük, “İmkânları ve kaynakları daha fazla olan büyük şirketlerin önlem aldıklarını söyleyebiliriz. Ancak KOBİ’lerimizin bu konuda daha sıkıntılı olduklarını görüyoruz” dedi.

Tekstilde ciro kaybı yüzde 30’u bulabilir
* 7.5 büyüklüğünde bir depremde İstanbul’daki sanayi binalarında toplam kaybın % 6-8 olması bekleniyor.
* Deprem şiddetini 9 olarak yaşayacak yerlerdeki tüm sanayi sektörleri için üretim kaybının yıllık cironun % 5-10’u arasında olacağı öngörülüyor.
* Ciro kaybı kimya sektörü için % 50, tekstil için % 30 ve otomotiv için % 20’ye ulaşabilir.
* Deprem şiddetini 8 olarak yaşayacak yerlerdeki üretim durmasından kaynaklanacak kayıp, tüm sektörler için % 2 ile 3 arasında olabilir.
* İş gücü kaybı 250 bin-300 bin arasında gerçekleşebilir.
* Pazar, insan kaynağı, talep daralmaları haricinde doğrudan sanayi kayıpları 8-10 milyar $’ı bulabilir. (2008)

HABERTÜRK

3 Ocak 2011 - 09:50:24

 
Havadurumu
 

 
 Dolar
 
1.543
1.553
 
 Euro
2.055 2.070
 
 Sterlin
2.383 2.440
 
 Altın
69.06 69.60
 
 IMKB
68221  
 
 
Patronlar girişimciye 'iş'in sırrını anlatıyor...
 
Patronlar girişimciye 'iş'in sırrını anlatıyor: Yolunuza planlı çıkın, bir iş kuracağım diye bütün birikiminizi tüketmeyin
 
 
 
 
  'Yerli dizi, yersiz uzun' kampanyasına katılıp, set çalışanlarına destek veren ünlü oyuncuların hedefinde RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun var.  
 
 
 
  “Torba yasa”ya eklenen öğrenci affının kapsamına Abdullah Öcalan da girdi    
 
 
 
 
CHP lideri Kılıçdaroğlu kurultaydaki konuşmasında birçok vaadde bulundu. Siz bu vaadleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Hoşuma gitti. Destekliyor, iktidara gelirse yapacağına inanıyorum.
 
Bu kadar vaade ülkenin bütçesi yetmez. Hayalci buluyorum.
 
"YÖK'ün ve harçların kaldırılması" gibi güzel vaadlerde bulundu. Yapamasa da söylenmesi bile güzel.
 
Boş vaadlere karnımız tok. Kılıçdaroğlu iktidara gelemeyeceğini bildiği için bol keseden atıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 

mostbet

mostbet

Mostbet AZ
 
 
       
Kategoriler   HaBerTaraf HaBertaraf Yayın Hizmetleri
Sahibi ve Genel Müdürü Rıfat YÖRÜK
Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt https://www.krufarhiv.com/ (Kurucu)

habertaraf.com'da yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.


mostbet login  mostbet
 
 
Gündem Sağlık-Çevre Hakkımızda
Yazarlar Eğitim Künye
Güncel Bilim-Teknik Betwinner
Siyaset Kültür-Sanat Yayın İlkeleri
Dünya Mizah Yorum Kriterleri
Yurt Yaşam
Ekonomi-İş Medya  
Spor Magazin