ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Dışişleri Bakanlığına gelmesinin ardından hazırlanması talimatını verdiği, sivil diplomasi ve kalkınmayı Amerikan dış politikasının ana parçası haline getirmek için bazı yeni düzenlemeleri içeren "Dört Yıllık Diplomasi ve Kalkınma Değerlendirmesi: Sivil Güç Yoluyla Öncülük Etmek" başlıklı raporun sonuçlarını Washington'da düzenlediği toplantıda kamuoyuyla paylaştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) faaliyetlerinin kapsamlı şekilde gözden geçirildiği rapor, küresel tehditlere ve acil durumlara daha iyi yanıtların verilmesi hedefiyle hazırlandı. Clinton, raporda önerilen değişikliklerin, "Amerikan ordusuna ihtiyaç duyduğu ve hak ettiği ortağı sağlayacağını" belirtti.
"YALNIZCA KAMU ÇALIŞANLARI YÜRÜTMELİ"
Aort damarındaki yırtık nedeniyle hafta içinde hayatını kaybeden Amerikalı deneyimli diplomat Richrd Holbrooke'e ithaf edilen rapor, Dışişleri Bakanlığı ve USAID'e 5 bin 500 yeni elemanın alınması, yeni pozisyonlar yaratılması, yenilenmiş ve modernize edilmiş bir liderlik yapısı altında diğer pozisyonların da sağlamlaştırılması çağrılarını içeriyor. Rapor ayrıca, ABD'nin son 10 yılda özellikle Irak ve Afganistan'da, hızla artan yüklenici firmalara bağımlılığını azaltma stratejisini ortaya koyuyor.
Clinton, bununla ilgili olarak, "devlete ait bazı önemli fonksiyonlar var ki, bunların özel firmalar tarafından değil, her zaman kamu çalışanları tarafından yürütülmesi gerekiyor" dedi.
Raporda, USAID'de orta düzey çalışanların işe alınarak, dışarıdan yüklenici firmalara bağımlılığın azaltılması ve USAID'in iş gücünde 1990 ile 2007 yılları arasında yaşanan yüzde 38'lük düşüşün tersine çevrilmesi hedefleniyor.
Rapora göre "sivil güç yoluyla öncülük etmenin hayatlar kurtaracağını ve paradan tasarruf edileceğini" kaydeden Clinton, "Doğru araçlar, eğitim ve liderlikle, diplomatlarımız ve kalkınma uzmanlarımız, krizleri patlak vermeden etkisiz hale getirebilir ve ekonomik büyüme için yeni fırsatlar yaratabilir. Yükü paylaşacak yeni ortaklar ve sorunlara askeri eylemlere başvurulması ihtiyacını ortadan kaldıran yeni çözümler bulabiliriz" diye konuştu.
"YÜKSELEN GÜÇ TÜRKİYE"
Bazı bölümlerinde Türkiye'nin de adının geçtiği raporda, "yeni jeopolitik ve jeo-ekonomik görünüm" başlığı altında, dünyada son 10 yılda jeopolitik ve jeo-ekonomik görünümün önemli ölçüde değiştiğine dikkat çekilerek, bu değişimin gelecek yıllarda da devam edeceği tahmini dile getirildi.
Bu değişimin "tanımlayıcı bir ögesinin", daha fazla söz ve temsil hakkı peşinde olan yeni etki merkezlerinin ortaya çıkması olduğu belirtilen raporda, "Türkiye, Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Meksika, Nijerya, Rusya ve Güney Afrika dahil olmak üzere, yükselen güçler ve 21'inci yüzyılın küresel ve bölgesel etki merkezleri, bugünün jeopolitik görünümünü tanımlıyor. Bu ülkeler ekonomik olarak büyüdükçe, bölgelerinde daha önemli roller oynuyorlar ve bunun karşılığında, bölgeleri yeni küresel etki ortaya koyuyor" denildi.
Raporda, "bu etki merkezlerinin erişiminin genişlediği ve diğer ülkelerin yerel kalkınmaya odaklanmaktan, daha fazla uluslararası rol almaya doğru dönüşüm yaşadığı bir dönemde, bu gidişatın gelecek yıllarda da devam edeceği" beklentisi ifade edildi.
ABD'nin bu yükselen güçler ve etki merkezleriyle diyaloğunu artırırken, Avrupa, Asya ve Ortadoğu'daki köklü müttefiklik ilişkileri ve ortaklıklarını da derinleştireceğinin vurgulandığı raporda, bunun ABD'nin çıkarlarının ilerletilmesi ve teminat altına alınmasına katkı sağlama açısından hayati önemde olduğu belirtildi. Raporda, "Değerler paylaştığımız bu ülkeler, ortak zorluklarla mücadelede gösterdiğimiz küresel işbirliğimizin merkezinde yer almalı" ifadesi kullanıldı.
ABD yönetiminin kaynaklarını ve uzmanlığını birarada toplamak için yenilikçi yöntemler kullanan misyon şefleri arasında ilk örnek olarak ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinin sıralandığı raporda, Ankara Büyükelçiliğinin, ülke genelindeki koordinasyonun sağlanması için ülkedeki dört diplomatik temsilciliğin tümünde kurumlararası temsilciler için dijital video konferansları düzenlediği kaydedildi.
Raporda, büyükelçiliğin ayrıca, izlenecek siyasetle ilgili fikir oluşturmak ve Misyon Stratejik Kaynak Planı'nın misyon genelindeki öncelikleri yansıtmasını sağlamak için askeri, ekonomik, ticari ve güvenlik alanlarını içeren belirli konularda düzenli alt gruplar oluşturduğu belirtildi.
Raporun, "yükselen etki merkezleriyle ilişkilerin inşa edilmesi" başlıklı bölümünde de, "ABD'nin Türkiye, Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Meksika, Nijerya, Rusya ve Güney Afrika gibi, hızlı büyüyen ve bölgelerinde ve küresel meselelerde daha etkili roller oynayan ülkelerle ilişkilerindeki kapasitelerini artırmakta olduğuna" işaret edildi.
AA
Anahtar Kelimeler:
ABD
|