Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Geçen yıl ülkemizde 27 milyondan fazla insanı ağırladık. Gelecek yıl sanırım 30 milyonu göreceğiz." dedi.
Uluslararası Üniversiteler Konseyi tarafından 'Yükseköğretimde Uluslararısılaşmada Değerler, Kavramlar, Kültürler ve İnançlar Çalıştayı' Ankara'da başladı. Çalıştayın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin son yıllarda artan bir hızla, dünyadan milyonlarca insanı konuk ettiğini söyledi. Geçen yıl dünyadaki ekonomik krize rağmen, Türkiye'de 27 milyondan fazla insanın ağırlandığını belirten Günay, "Bu yıl sanıyorum ki, 28 milyondan daha fazla konuğumuz olacak. 30 milyonu sanıyorum gelecek yıl göreceğiz." diye konuştu. Bu rakamın 2003 yılında 13 milyon olduğunu hatırlatan Günay, "Geride bıraktığımız 8 yılda 15 milyonluk bir gelişme sağladık." diye belirtti.
Türkiye'nin uzunca bir süredir kendi coğrafyasında ve dünyada düşmanlıkları ortadan kaldırmaya çalıştığını kaydeden Günay, "Barış üzerinden yeni bir ülke, bölge ve dünya kurmaya çalışıyor. Komşularımızla sıfır problem, Türkiye'nin ekonomide, demokraside, kültürde ve turizmde büyük mesafeler almasına yol açtı." şeklinde konuştu.
Türkiye'de son 8 yılda 80 yeni üniversite açıldığını dile getiren Günay, "Son 8 yılda eğitim alanında, üniversite alanında attığımız adımlar, geride bıraktığımız 80 yıl ile kıyasladığımızda övünç duyacağımız rakamlara bizi ulaştırıyor." sözlerini kaydetti.
Bilginin evrenselleşmesini sağlayan bilimsel örgütlenmenin üniversiteler olduğunu dile getiren Günay, "Bilginin ulusallaşmasını, kendi sınırları içine hapsolmasını anlayan değil, bilginin evrenselleşmesini, bilgi aracılığı ile yeni bir dünya kurulmasının sağlanmasının örgütleri." diye ifade etti.
20. yüzyılın kötü bir yüz yıl olduğunu belirten Günay, bu yüzyılın savaşlarla başlayıp, savaşlarla sona erdiğine dikkat çekti. Bilimsel bilginin 20. yüzyılda savaşlara hizmet ettiği değerlendirmesini yapan Günay, şunları söyledi: "Çünkü bilimsel bilgi ülke ve dünyanın egemenlerinin hizmetine girdi. Bilimin egemenlerin yönetimine girmesi, bilimin karşılaşabileceği en büyük sorundur. Üç kavrama çok ihtiyacımız var. Birisi hürriyet, ikincisi cesaret, üçüncüsü merhamet. Her türlü düşünceyi açıklamakta hürriyet. İkincisi soru sormada sorgulamada cesaret. Üçüncüsü farklı olana, aykırı olana, bizden değil gibi gördüğümüz farklı olana, güçsüz ve muhtaç olana merhamet. Böyle baktığımızda yeni kavramlarla yeni bir dünya kurma yolunda mesafe alabiliriz."
Günay, bilimin en büyük düşmanının dogmalar olduğunu sözlerine ekledi.
"ULUSLARASILAŞMA, DOĞU'NUN BATI'YA ENTEGRESİ DEĞİLDİR"
Uluslar arası Üniversiteler Konseyi Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu ise sınırları devletler tarafından çizilmiş ülkeler yerine, sınırları değerlerle kavramlarla çizilmiş ülkelerden oluşan yeni bir dünya amaçladıklarını söyledi.
Azizoğlu, "Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerinin üniversitelerini temsilen siz sayın rektörlerce kabul gören teorim ve felsefemin ana temasını oluşturan Yükseköğretimde Uluslarasılaşmada Değerler, Kavramlar, Kültürler ve İnançlar Çalıştayı'nın medeniyetler arası köprü oluşturmasını temenni ediyorum." dedi. Uluslararasılaşmanın, Doğu'nun Batı'ya entegresi olmadığını söyleyen Azizoğlu, bunun medeniyetler ittifakı anlamı taşıdığına dikkat çekti. Azizoğlu, uluslarasılaşmanın Doğu'nun Batılılaşması, Batı'nın Doğululaşması anlamna geldiğini kaydetti.
CİHAN
Anahtar Kelimeler:
Ertuğrul Günay turizm turist
|