Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Ulusal Öğrenci Konseyi Başkanı Sinan Kartal, üniversiteleri kendilerinin temsil ettiklerini belirterek, siyasilere yumurta atanların birkaç marjinal grup olduğunu söyledi.
Üniversitedeki bu grupların cebindeki yumurtalara bazı hocaların özgürlük adına göz yumduğunu kaydeden Kartal, "Özgürlük adına başkasının düşüncelerini engellemek eylem değildir. Maalesef son olaylar bizi de üzüyor." şeklinde konuştu.
"Üniversitelileri biz temsil ediyoruz." diyen Kartal, "Biz her üniversitede öğrenci konseyi başkanı olarak seçimle temsil hakkı alıyoruz. Üniversitelilerin sorunlarını rektörler ve YÖK'e iletiyoruz. 10-15 öğrencinin yaptığı eylemi bütün üniversitelilere mal etmek doğru değil. İnsanların mağdur olmasına sebep olan, yolları kapatan, polise sopayla saldıran gençliğin yaptıklarını özgürlük olarak da değerlendirmek doğru değil." dedi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Yükseklisans Öğrencisi Sinan Kartal, "YÖK Başkanı dahil rektörlerimizle randevu almadan görüşebiliyoruz. Yumurta atan gruplar sorunlarını rektörlere aktaramadıklarından yakınıyor. Biz bütün yöneticilere rahat ulaşıyoruz." ifadesini kullandı.
125 üniversitede öğrenci konseyi olduğunu vurgulayan Kartal, "Seçimlerle belirleniyoruz. Seçimler iki yılda bir yapılıyor. Yönetim kurulu olarak YÖK'ün öğrencilerle ilgili konuları görüştüğü toplantılara katılıyoruz." ifadesini kullandı.
YÖK Ulusal Öğrenci Konseyi Başkanı Sinan Kartal, yumurtalı saldırıları çirkin bulduklarını belirterek "Üniversite öğrencileri problemlerini, isteklerini daha çağdaş bir şekilde dile getirebilirler. Ulusal Öğrenci Konseyi olarak üniversite öğrencilerinin sorunlarını belirlemede ve gerekli mercilere iletmede herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bu arkadaşlara da yardımcı olabiliriz." diye konuştu.
Güvenlik güçlerinin tavrının sert olduğunu kaydeden Kartal, "Bu grup işte bize baskı yapıyorlar demek için polise sopayla vurarak tahrik ediyor. Polis de öfke kontrolü yapamayıp sert müdahale ediyor. Hiçbir öğrenciye bu kadar çağdışı bir protestoyu gerçekleştirmek yakışmıyor." dedi.
Yumurta kafada değil, tavada güzel
Uluslararası Genç İdealistler Hareketi üyesi öğrenciler, Beyazıt Meydanı'nda sucuklu yumurta pişirip vatandaşlara dağıttı. 'Yumurta kafada değil, tavada güzel şenliği' adını verdikleri etkinlikte pişirilen sucuklu yumurtadan yiyen vatandaşlar, "Yumurtanın tavadaki hali daha güzel" dedi.
Ankara Üniversitesi'nde bir grup öğrencinin Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'ya yönelik yumurtalı protestosu, gündemdeki yerini koruyor. Uluslararası Genç İdealistler Hareketi üyesi bir grup öğrenci de 'yumurtalı eylem' tepkisini farklı bir şekilde dile gösterdi. Çeşitli öğrenci gruplarının eylemlerine sahne olan Beyazıt Meydanı'na piknik tüpü getiren öğrenciler burada sucuklu yumurta pişirip vatandaşlara dağıttı. 'Yumurta kafada değil, tavada güzel' adını verdikleri etkinlikte yumurta, alışıla geldiği gibi tavada yağ ve sucukla buluştu. Öğrencilerin yaptığı etkinliği önce meraklı gözlerle izleyen vatandaşlar daha sonra sıraya girip pişirilen yumurtadan afiyetle yedi. Vatandaşlar 'yumurtalı eylemi' doğru bulmadıklarını belirterek "Yumurtanın kullanılması gereken şekli bu, eylem aracı olarak kullanılmamalı. Bu şekilde tadı çok güzel." diye konuştu.

Yapılan etkinlikle ilgili basın açıklaması yapan Uluslararası Genç İdealistler Hareketi üyesi Emrah Gürbüz, 'öğrencilerin velinimeti' olan yumurtanın siyasi malzeme olarak kullanılmasından rahatsızlık duyduklarını belirtti. Gürbüz, "Yumurta içerdiği 'kolin' sayesinde beyin gelişimine katkıda bulunup ihtiyacımız olan A, D, E, B vitaminleriyle ve doyuruculuğuyla bizlerin göz bebeğidir. Kaba bir hesap yaptığımızda son günlerde israf edilen yumurtalarla 4 kişilik bir öğrenci evinin 2 aylık yumurta ihtiyacı karşılanmaktadır." Dedi. Öğrencilerin demokratik tepkilerini dile getirmek için başka yöntemler kullanabileceğini belirten Gürbüz, "Gelin sağduyulu olalım. Bizler sesimizi her yerde her şekilde duyururuz. Üniversite öğrencilerinin birer anarşist gibi gösterilmesine de eylem yapan grupları 3,5 milyon üniversitelinin tamamına atfedilmesini şiddetle karşıyız. Beş parmağın beşi de ayrıdır ama hepsi bir araya gelince güzel omlet yapar." değerlendirmesinde bulundu.
CİHAN
Anahtar Kelimeler:
üniversite
|