ANKARA-Türkiye’nin bölgesinde lider ülke olma vizyonuna YÖK’ten darbe geldi. Başbakanlık, Türkiye’de öğrenim görmek isteyen yabancı öğrencilerden alınacak harç ücretini, Türkiye vatandaşlarının ödediği harcın 3 katından fazla olmamak kaydı ile üniversiteler bırakmak istemişti. Karar YÖK’te yazılırken “3 katından fazla” yerine “3 katından az” olarak değişti. Tek kelimelik hatayı fırsat bilen bazı üniversiteler öğrencilerden 20 bin dolar gibi ütopik ücretler talep etti. Bu hata yüzünden yüzlerce öğrenci kayıt olamadan ülkesine geri döndü.
Türkiye, bölgesinde çekim merkezi olabilmek için çabalarken, yüksek öğretimde yapılan bir yanlışlık, hükümetin ve diplomasinin çabalarını baltaladı. Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı YÖS’e girerek Türkiye’deki üniversitelere gelen 5 bin civarında öğrenciyi bu sene bir sürpriz karşıladı. Ağırlıklı olarak Kazakistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tataristan gibi Türki Cumhuriyetler ile Arnavutluk, Kosova, Makedonya ve Bosna gibi balkan ülkelerinden gelen öğrencilerden bazı üniversiteler fahiş ücret talep etti.
GÖZYAŞLARI İLE GERİ DÖNDÜ
Arnavutluk’tan YÖS’e girip Türkiye’de okumak için sınava giren Safiela Baja, hayallerine ulaşmak için Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği fakültesini tercih etti. Kayıt için Ankara’ya geldiğinde kötü bir sürprizle karşılaştı. Kendisinden bir sene önce aynı fakülteye giren yabancı öğrenciler bin bira civarında yıllık ücret öderken, Baja’dan peşin olarak tam 17 bin lira yıllık ücret istendi. Bu parayı ödemesi imkansız olan Baja, onlarca öğrenci gibi Gazi’nin kapısından dönmek zorunda kaldı. Baja’nın YÖK’e yaptığı itiraz ve İdare Mahkemesi’ne açtığı dava da sonuç vermedi. Çaresiz genç kız gözyaşları ile Arnavutluk’a geri dönmek zorunda kaldı.
BİR KELİMELİK HATA (!)
Mağdur öğrenciler Başbakanlık’ın yolunu tuttu. Yapılan araştırmada yüksek harç isteyen tek üniversitenin Gazi Üniversitesi olmadığı anlaşıldı. Skandalın nedeninin ise YÖK’ün yaptığı tek kelimelik bir hata (!) olduğu anlaşıldı. 2010-2011 dönemi için Türkiye’de okuyacak yabancı öğrencilerin ödeyeceği harçlar, her yıl olduğu gibi YÖK’ün hazırladığı ve Bakanlar Kurulu’nun onayladığı bir karar ile belirlenmişti. Başbakanlık’ta yapılan taslak çalışmaları sırasında, yabancı öğrencilerden alınacak ücretin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerden alınacak ücretin 3 katından fazla olmamak kaydı ile üniversiteler tarafından belirlenmesi öngörülmüştü. Ancak karar YÖK’ten çıktığında ‘fazla’ kelimesi ‘az’ kelimesi ile değişmişti. Bakanların ve Başbakan’ın imzasını alan karar 28 Mayıs 2010’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu tek kelimelik yanlış öğrencilerin şikâyeti ile YÖK tarafından fark edilse de yanlışı kimin hangi amaçla yaptığı tespit edilemedi.
ÜNİVERSİTELER FIRSATI GANİMET BİLDİ
Bir çok üniversite alt sınıra yakın ücret belirlerken üst sınır belirlenmemesini fırsat bilen bazı üniversiteler, yabancı öğrencilerden fahiş fiyatlar talep etti. Örneğin Boğaziçi Üniversitesi tüm bölümler için 20 bin dolar isterken, Gazi Üniversitesi bölümlerine göre 10 bin lira ile 23 bin lira arasında yıllık harç belirledi. Uludağ Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi normal harcın 10 katını, On dokuz Mayıs Üniversitesi ise 8 katını talep etti. ODTÜ gibi dünya çapında ün yapmış bir üniversite bile bin lira ile 3 bin 700 lira arasında değişen ücretle yetindi. Marmara Üniversitesi de normal harcın 3 katını talep etti.
TÜRKİYE VİZYONUNA DARBE
Bu adımla birlikte Türki cumhuriyetlerden gelen öğrencilerin Türkiye’de eğitim alması neredeyse imkansız hale geldi. Bu sene Bogaziçi Üniversitesi’ne bu kapsamda hiçbir öğrenci kayıt yaptıramadı. Gazi Üniversitesi’ne ise sadece 5 kişi girebildi. Yapılan büyük yanlış yüzünden Türkiye’nin bölgede merkez ülke olma hayali de büyük bir darbe yedi. Öğrenciler yanlışlığın giderilmesini bekliyor. İddialar ise daha vahim. Türkiye’ye üniversiteye gelen öğrencilerin çoğunlukla oralardaki Türk kolejlerinden mezun olması nedeniyle bu öğrencilerin YÖK’teki bazı kişiler tarafından engellenmek istendiği iddia ediliyor.
İŞTE O KARAR:
“2010-2011 eğitim öğretim yılında yabancı uyruklu öğrencilerden alınacak ücretler; öğrenim dallarının nitelikleri ve süreleri ile yükseköğretim kurumlarının özellikleri göz önünde tutularak normal öğretim için10/8/2009 tarihli ve 2009/15308 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Türk öğrenciler için belirlenen katkı payının üç katından, ikinci öğretim için ise aynı Kararla Türk öğrenciler için belirlenen öğrenim ücretinin iki katından az olmamak üzere üniversite yönetim kurulları tarafından belirlenir ve öğrencilerden defaten alınır”
HaBertaraf.com (Özel haber)
Anahtar Kelimeler:
YÖK skandal
|