|
|
Kirli hava çocukların kulağını vuruyor |
|
|
Havalar soğuyor, ısınmak için yakıt tüketimi artıyor. Kirli hava çocuklarda kulak iltihaplanmasını tetikliyor... |
|
Özel Lokman Hekim Etlik Hastanesi KBB Uzmanı Doç. Dr. Celil Göçer, kirli havanın yanı sıra ısı ve nem oranının uygun olmamasının orta kulak iltihabına zemin hazırlayan faktörler arasında yer aldığını söyledi.
Doç. Dr. Göçer, ateş ve ağrı olmaksızın gelişen orta kulak iltihabında en önemli belirtinin işitme kaybı olduğuna dikkati çekerek, "Hayatın ilk 4 yılında çocukların yüzde 70'i en az bir defa orta kulak iltihabı geçirir. Bu durumda bir an önce hekime başvurulmalıdır" uyarısında
bulundu.
Dr. Göçer, çocukluk çağında en sık görülen hastalıkların başında, orta kulakta sıvı birikmesiyle birlikte ortaya çıkan orta kulak iltihaplanması olduğunu belirterek, hayatın ilk 4 yılında çocukların yüzde 70'inin en az bir defa orta kulak iltihabı geçirdiğini vurguladı.
Orta kulak iltihaplanmasının değişik belirtilerle seyreden formlarının bulunduğunu anlatan Doç. Dr. Göçer, "Orta kulak iltihabının ateş, kulak ağrısı, huzursuzluk gibi genel enfeksiyon bulguları ile seyreden formu 'akut otitis media' olarak isimlendirilir. Bu formda seyreden kulak iltihabının teşhisi kolaydır. Ateş ve kulak ağrısı nedeniyle doktora başvurulduğunda bu tür kulak iltihabında kulak zarında kızarıklık ve damarlanmada artma izlenir. Altı aylıktan küçük çocuklarda ateş ve ağrı daha az olabilir, bu durum teşhiste gecikmeye sebep olabilir. Orta kulak iltihabında yaş grubuna uygun olarak olası mikrobiyolojik ajanlara etkili antibiyotikler ve ağrı kesicilerle uygun süre tedavisi ile kısa sürede iyileşme sağlanabilir" diye konuştu.
Dr. Göçer, bazı çocukların akranlarına göre orta kulak iltihabına daha yatkın olduğunu ifade ederek, bazı genetik özellikler ile çevresel etkenlerin orta kulak iltihabının gelişmesini kolaylaştırdığını ifade etti.
ÇOCUĞUN İŞİTME DUYUSUNDA AZALMA OLUR
Dr. Göçer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Üst solunum yollarının savunmasında görev alan bir takım proteinlerin eksikliği, savunmada görev alan üst solunum yollarının salgısının ve tüysü hücrelerinin uygun miktar ve nitelikte olmamasının enfeksiyonlara karşı koruyuculuğu azalttığını biliyoruz. Çevresel faktörler arasında ailede sigara içilmesine bağlı pasif içicilik durumu, havanın bir takım partiküllerle kirli olması, ısı ve nem oranının uygun olmaması orta kulak iltihabına zemin hazırlayan faktörler arasındadır. Bir yıl içerisinde dörtten fazla orta kulak iltihabı geçirilmesi durumunda koruyucu antibiyotik tedavisi ve bağışıklık sistemini güçlendirici tedaviler kullanmak gerekebilir. Orta kulak iltihabı enfeksiyon bulgularının başlamasından itibaren bazı evreler şeklinde ilerler.
Uygun tedavi yapılmadığında kulak zarında delinme sonucunda kulak akıntısı gelişebilir. Akıntı ile birlikte kulak ağrısında azalma görülür. Bu akıntı 3 aydan uzun süre devam ettiğinde orta kulak iltihabının kronikleştiği ve kulak zarındaki deliğin kalıcı olduğu kabul edilir.
Orta kulak iltihabının bir diğer formunda ateş, kulak ağrısı gibi bulgular görülmez. Dolayısıyla doktora başvurmada gecikmeler yaşanabilir. Maalesef bu klinik özellikteki orta kulak iltihabı daha yaygın görülen formdur. Üst solunum yolları mukozasının alerji, enfeksiyon vb. nedenlerle şişmesi nedeniyle östaki borusunda tıkanıklık oluşur. Aslında orta kulak mukozası, üst solunum yolları mukozasının uzantısıdır. Bu formdaki kulak itihabı kronik sinüzit gelişmesine benzer bir klinik durumdur. Ödemli orta kulak mukozası orta kulağın ses iletimi için ideal koşullarını bozar. Normalde orta kulak ve dış ortamın atmosfer basıncı birbirine eşit veya yakındır.
Orta kulak mukozasının ödemlenmesi nedeniyle orta kulağın basıncı azalır, oluşan negatif basınç ile kulak zarında orta kulağa doğru bir çökme görülür. Bir tür vakum etkisi ile mukozadan orta kulağa sıvı dolar. Sıvı ortam hava ortamına göre daha katı olduğu için kemikciklerin hareketi azalır, sonuç olarak işitme duyusunda azalma meydana gelir. Bazı durumlarda orta kulakta oluşan sıvıda bulunan toksik maddeler içi kulak hasarı oluşturarak iç kulak tipi işitme kaybı meydana getirebilir. Orta kulakta oluşan negatif basıncın zamanında tedavi edilmemesi durumunda kulak zarındaki çökme ilerler, zarda yapısal değişiklikler meydana gelir. Kulak zarı ses iletimi için ideal olan elastik-titreşim özelliklerini kaybeder. Orta kulakta ve zarda kireçlenmeler meydana gelebilir. Kemikciklerde erimeler görülebilir. Bu süreç uzun dönemde ses iletim mekanizmalarını bozar ve iletim tipi işitme kayıpları görülür."
AĞRISIZ VE ATEŞSİZ KULAK İLTİHAPLANMASI...
Özel Lokman Hekim Etlik Hastanesi KBB Uzmanı Doç. Dr. Celil Göçer, ateş ve ağrı olmaksızın gelişen orta kulak iltihabında en önemli belirtinin işitme kaybı olduğuna dikkati çekti.
Çocuğun özellikle konuşanın yüzünü görmeden yapılan konuşmaları az duyduğundan şüphe duyulması gerektiğini belirten Dr. Göçer, "Yüz yüze konuşmalarla çocuk işitme yoluyla kaçırdığı heceleri dudak okuyarak tamamlayabilir, bu da işitme kaybının gözden kaçmasına neden olabilir.
Çocuğun özelikle düşük şiddetlerdeki sese tepki vermemesi, uyurken ses olduğunda uyanmaması şüphe uyandırmalıdır. Üst solunum yolları mukozalarının alerji, enfeksiyonlar gibi etkenlerle ödemlenmesi orta kulakta sıvı birikmesi ile birlikte görülebilir. Geniz eti ve bademciklerin normalden büyük olması da önemli risk faktörleri arasındadır. Bu durumlarda burun solunumunun engellenmesine bağlı olarak ağzı açık uyuma, horlama, çocuk kendi halinde iken ağzı açık yüz şeklinin görülmesi aileyi uyaran faktörler olmalıdır. Bu çocuklarda sıklıkla diş gelişimi ve çene kapanma bozuklukları beraber bulunur" dedi.
Ateşli orta kulak iltihabına göre ateşsiz ve ağrısız seyreden orta kulak iltihabının teşhisinin kısmen zor ve kulak muayenesinde daha tecrübeli olmayı gerektirdiğini anlatan Dr. Göçer, orta kulakta sıvı tespit edildiğinde öncelikle çocuğun işitme seviyesi ve lisan gelişmesinin değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
KULAK TÜPÜ KULLANILMASI...
İşitme kaybı iç kulak tipinde ise çocuğun işitme cihazı kullanmasının gerekebildiğini vurgulayan Dr. Göçer, şunları söyledi:
"Sadece iletim tipinde ise yani orta kulağa bağlı işitme kaybı varsa öncellikle risk faktörleri değerlendirilir. Enfeksiyon, alerji ve geniz etinin normalden büyük olup olmadığı belirlenmelidir. Orta kulakta sıvı varlığı tespit edildiğinde tedavi ile çocuk takibe alınır. Genellikle üç ay kadar takip edilen çocukta sıvının devam etmesi durumunda muhakkak cerrahi müdahale yapılmalıdır. Cerrahi müdahale ile varsa geniz eti alınır ve kulağa havalandırma tüpü tatbik edilir.
Havalandırma tüpleri kulak zarına yapılan yaklaşık 3 mm'lik bir kesi ile yerleştirilir. Değişik dizaynlarda ve materyallerle üretilmiş kulak tüplerinden uygun olanı seçilir. Kulak tüpleri genellikle ortalama 6 ay sonra kendiliğinden çıkar, tüpün alınması için cerrahi bir müdahaleye ihtiyaç görülmez. Kulak tüpünün olduğu dönemde kulağa su kaçırılmaması önerilir. Hazır kulak tıkaçları veya vazelin krem emdirilmiş pamuklarla kulağın banyo sırasında veya suyla temasta tıkanması genellikle yeterlidir.
Çok büyük oranda çocukluk yaş grubunda görülmekle birlikte, yetişkinlerde de orta kulakta sıvı toplanması durumu karşımıza gelebilir. Yetişkinlerde orta kulakta sıvı görülmesi durumunda yine kulakta tıkanıklık, işitme azlığı gibi belirtiler görülür.
Yetişkinlerde bu durum incelenmesi gereken daha ciddi bir hastalıktır ve tümör ve benzeri olası nedenlerin ekarte edilmesi şarttır."
Anahtar Kelimeler:
kirli hava kulak Lokman Hekim
|
|
1 Aralık 2010 - 00:01:17 |
|
Paylaş
|
 |
|
|
|
|
Haberin izinsiz kullanılması durumunda yasal işlem yapılacaktır. |
|
Yorumlar |
|
Bu kategorideki diğer haberler
17:29Gözü kör olan hastaların durumu
12:50Düzensiz yaşam, beyin krizine zemin hazırlıyor
12:29Bebek ilacı geri çekildi
21:36Sağlıklı yaşam "kutsanmış tohumlar"da
12:44"İşitme taramasına kulak verin"
12:06Hastanelerde işaret dili bilen personel olacak
11:29'Tam gün'den kaçış yok!
11:24"Sevdiğiniz gıdalar, sağlığınızı bozabilir"
10:38Çocukta hipertansiyonu fast-food tetikliyor
23:39Beşli aşının dolumu Türkiye'de yapılıyor
00:46"Kot pantolon vücudun dengesini bozuyor"
22:22Beni çok olan genç görünüyor
19:42Elbistan'da ilk kez beyin ameliyatı yapıldı
17:49Kör eden hastanenin cerrahi birimi kapalı
01:31Türkiye'de tuz tüketimi 3 kat fazla
21:58Diş çekimi ve sonrasında uyarılara dikkat
18:25KOAH'ın en büyük sebebi sigara
11:23Akdağ: Gereken en sert şekilde yapılacak
00:15İşaret parmağı uzun olanlarda prostat kanseri riski
23:18Hızlı kilo verince beyin strese giriyor
18:22'En güvenilir kan, Kızılay'ın aldığı kandır'
15:06AÜ'lü öğrenciler AIDS broşürü dağıttı
13:35Kör eden ameliyata soruşturma
13:34Hastane kanından AIDS'a yakalandı
12:44Bilinçli tüketici Hıfzıssıhha'ya koşuyor
11:30Kanser ilacı toplatılıyor
10:59Konya'da 2 kişide domuz gribi
00:01Kirli hava çocukların kulağını vuruyor
19:15Kırmızı kurdele 'AIDS'i biliyorum' mesajı
19:10Türkiye'de ne kadar AIDS hastası var?
Daha fazla haber göster
15:1513 bin diş hekimi özel sektörde çalışıyor
11:40AIDS, hala dünyanın en tehlikeli hastalığı
10:35Çin'de AIDS 68 bin can aldı
19:04"Kanserde Çernobil'e takıldık..."
18:17Akdağ'dan domuz gribi açıklaması
17:53Çocuklarınız geleceği için bu testi yaptırın
16:52Diş fırçalarken kazalara dikkat!
15:51Kalbi sağda olan hastaya operasyon
14:25TBMM Kanser Araştırma Komisyonu raporu
13:56Belini çektiren felç kalabilir
13:44Helikopter ambulansla 6 bin hasta taşındı
13:22'Diyabet gizli olabilir, muayeneye gidin'
10:57"1 liraya satılan dönerler tehlike saçıyor"
14:12Bebeklerdeki "gaz sancısı"na dikkat
12:51Sağlık Bakanlığı - Üniversite işbirliği
11:39Bebeklerin temizliğinde hijyen uyarısı
10:41'Prematüre bebekler büyüdü' morali
10:34Aşısı bir, ilacı bin lira
20:57Türkiye, kanserde dünya ile aynı
16:34Ambulans helikopter bininci hastasını taşıdı
15:29Domuz gribine yakalanan iki hacı Türkiye'de
13:34TBMM Kanser Araştırma Komisyonu, Rize'de
13:07Kalbin en iyi ilacı, Alıç meyvesi
10:58Süt hormonu fazlalığı kısırlığa yol açıyor
01:29"Bisfenol'a" değerlendirilecek
23:26Zehirlenen kardeşlerin evinden 25 ayrı numune alındı
21:36Anne ve Çocuk Sağlığı konferası yoğun ilgi gördü
16:50Sigara stresi azaltmıyor, tansiyonu yükseltiyor
16:19Türkiye'de her 5 kişiden biri KOAH hastası
16:15'Temiz olmayan berber hastalık bulaştırır'
13:47Ağır yaralı çocuk 5.5 saat ameliyatı bekledi
13:37Tütün tiryakisinin bütün damarları tıkandı
12:20Sağlık Bakanlığı'ndan, hasta ikna tüyoları
20:19İlaç içti 13 haftalık bebeği öldü
11:50Sağlık harcamalarının yüzde 3'ü kansere
10:52Cezayı vermeyen belediyelere tepki
22:46Kilo almamak için ideal rejim bulundu
21:21Kılıçdaroğlu taburcu edildi
20:16"Kılıçdaroğlu her yönden sağlıklı"
13:50Öğretmenlere "yumuşak tabanlı ayakkabı" uyarısı
23:55'Zıpkın' ve 'kolbastı' içerek gripten korunun
17:2515 yıldır bitirilemeyen hastaneyi Akdağ'a sordu
17:19Diyabet toplum sağlığını olumsuz etkiliyor
16:17Diyabet ölüm sebeplerinde 3. sırada
15:24Türkiye'nin ilk kol nakli operasyonuna ödül
15:12Diyabet, 350 milyon insanı ilgilendiriyor
13:562,6 milyon kişi AIDS'e yakalandı
13:34Demir eksikliği zeka gelişimini etkiliyor
13:12"Sirke cildin yaşlanmasını önlüyor"
13:05Sütü şekerle birlikte kaynatırsak ne olur?
11:34Bebeklerde diş çürüğü riskine dikkat
10:55Oyuncağa TSE dokunuşu
07:38Kadınlar film izlerken niçin uyuyup kalır?
00:01Kadınların peşini bırakmayan hastalıklar
23:59Kişisel sorundan bahsetmek strese yol açıyor
22:22Basur, uyuşturucu komasına soktu!
20:02İzmir Eğitim Diş Hastanesi uzman yetiştirecek
16:37Maden suyu, soda ile karıştırılmamalı
15:37Kalbini saran guatr ameliyatla alındı
15:05Aile hekiminin ismi 1 liraya cebinde
Daha az haber göster
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ailesiyle vakit geçirmeyen bir erkek, asla gerçek bir erkek olamaz.
DON VİTO CORLEONE |
|

Dolar |
|
|
1.478
|
1.488
|
|
Euro |
|
|
1.963 |
1.978 |
|
Sterlin |
|
|
2.305 |
2.350 |
|
Altın |
|
|
67.10 |
67.43 |
|
IMKB |
|
|
67712 |
|
|