DOLAR 1.510 - EURO 1.965 - ALTIN 67.00 - IMKB 65350
Çarşamba 1 ARALIK 2010
ŞOFÖR GÖZÜYLE WIKILEAKS (mizah) Katar Emiri: Türkiye arabulucu olmalı Mübarek, Irak'a 'adil diktatör' istemiş Liderlerin DNA verileri istenmiş ELANO, SANTOS'A SATILDI Hemzemin geçitte kaza: 2 ölü AMERİKA WIKILEAKS ÖNLEMİ ALIYOR İstanbul resmen 2012 Avrupa Spor Başkenti Beşiktaş - BC Goettingen maçı tekrar oynanacak Günay: Haydarpaşa Garı'nda ihmal var habertaraf.com
 
 
 
CHP-BDP ittifakı maya tutar mı?
 
 
 
 
İbrahim BAYKAN
Milletvekilleri alınacaktır
 
 
 
Okur Temsilcisi
Hırsızlığın yeni adı: Bir internet sitesi
 
 
 
 
Namık Kemal'in ölüm yıl dönümü
 
 
 
 
 
Yeni Akit
Abdurrahman DİLİPAK
Wikileaks bombasını patlattı!
 
 
Hürriyet
Ahmet HAKAN
İmam-hatipliliğim mi tuttu
 
 
Bugün
Ali Atıf BİR
Wikileaks'i abartmayın!
 
 
Radikal
Cüneyt ÖZDEMİR
WikiLeaks yazışmalarının kalbinden bildiriyorum
 
 
Zaman
Ekrem DUMANLI
Wikileaks'e ne kadar güvenilir?
 
 
Sabah
Emre AKÖZ
Wikileaks belgeleri nasıl okunmalı?
 
 
Star
Ergun BABAHAN
Wikileaks ile ABD’nin sıkıntısı ve Türkiye
 
 
Yeni Şafak
Fehmi KORU
Pandora'nın kutusu açıldı
 
 
Yeni Şafak
Hakan ALBAYRAK
Hani Türkiye'nin Ortadoğu açılımları Amerikan projesiydi?
 
 
Vatan
Hasan Celal GÜZEL
PKK / BDP / Apo konusunda aldanmayalım
 
 
Yeni Şafak
İbrahim KARAGÜL
Wikileaks: Neden Türkiye? Bizden neden korkuyorlar?
 
 
Zaman
İhsan DAĞI
Muz cumhuriyetinin generalleri
 
 
Posta
Mehmet Ali BİRAND
Öcalan duruma hakim, ancak zorlanıyor...
 
 
Star
Mehmet ALTAN
Amerika mı, ona rağmen mi?
 
 
Millî Gazete
Mehmet Şevket EYGİ
Cemaat
 
 
Akşam
Nagehan ALÇI
Amerika çıplak!
 
 
Bugün
Nuh GÖNÜLTAŞ
Wikileaks magazini...
 
 
Radikal
Oral ÇALIŞLAR
WikiLeaks: Zorbalığa ve güce karşı bilgi
 
 
Vatan
Ruşen ÇAKIR
Bu taşlar çok baş yarabilir
 
 
Habertürk
Umur TALU
Bu mahkeme size miras bıraktı!
 
 
Hürriyet
Yılmaz ÖZDİL
‘Kül’tür başkenti
 
 
 
 
Necmettin EVCİ
 
Aliya RAHTE
 
 
 
MTV'de yeni sistem arayışı
 
 
 
ANKARA- Gelir İdaresi Başkanlığı, Motorlu Taşıtlar Vergisinde (MTV) mevcut sistemi gözden geçirmeye hazırlanıyor. Yeni dönemde, ülkemizde de emisyona dayalı bir vergileme gündeme gelebilecek.
 
Edinilen bilgiye göre, elektrikli araçlarla ilgili özel tüketim vergisi çalışmaları sırasında bu tür araçlarda motorlu taşıtlar vergisi uygulamasının nasıl olacağı da ele alındı.

Gelir İdaresi, Motorlu Taşıtlar Vergisinde önümüzdeki yıl kapsamlı bir çalışma yapılması yönünde bir tavır aldı.

Bu çalışmada, halen silindir hacmi ve yaşı esas alan Motorlu Taşıtlar Vergisi sisteminin, yeni bir değerlendirmeye tabi tutulacağı, bu kapsamda AB üyesi ülkeler başta olmak üzere çeşitli ülkelerin vergi uygulamalarının da tek tek taranacağı belirtildi.

Sözkonusu çalışmada, 17 AB üyesi ülkede uygulanan emisyona dayalı vergileme de gündeme alınacak ve buna yönelik bir sistem de alternatifler arasında bulunacak.

Gelir İdaresinin çalışmalarının ardından mevcut sistemde değişikliğe gidilip, gidilmeyeceği netleşecek.

Bu arada Gelir İdaresi, yeni sistem arayışında en fazla oluşturulacak yeni sistemin İdare Mahkemesi tarafından geçmişte olduğu gibi iptal edilmesinden çekiniyor.

Motorlu Taşıtlar Vergisinde mevcut düzenleme öncesindeki Vergi Kararnamelerinin ardarda iptal edildiğine dikkati çeken yetkililer, ''Motorlu Taşıtlar Vergisi, çok geniş bir kitleyi ilgilendiriyor. Yapılacak düzenlemeden memnun olmayan bir kesim mutlaka olacaktır. O nedenle Motorlu Taşıtlar Vergisiyle ilgili çalışmalarda her dönem zorluklarla karşılaşıldı'' dediler.



-DÜNYA, EMİSYONA DAYALI VERGİLEMEYE GEÇİYOR-



Öte yandan, Gelir İdaresi Başkanlığı Gelirler Kontrolörlerinin ''Vergi Sorunları Dergisi''nde yer alan bir araştırmaya göre, tüm dünyada artan araç kullanımı çevre kirliliğine ve sera gazlarının (metan, ozon, karbon monoksit ve karbon dioksit) emisyonuna neden oluyor.

Dünyada her yıl motorlu taşıtların 900 milyon ton karbon dioksit (CO2) yaydığı belirtiliyor. Daha önce yapılan ölçümlerdeki trendin sürmesi halinde OECD ülkeleri, 2050 yılına kadar global motorlu taşıtlar emisyonunun yüzde 60'sına sebep olacak.

CO2 emisyonundaki artış üzerine başta AB ülkeleri olmak üzere birçok OECD üyesi ülke, motorlu taşıtların vergilendirilmesinde geleneksel silindir hacmi, yaş, ağırlık gibi spesifik ölçüleri terk ederek, araçların yaydığı karbon dioksit miktarını esas almaya başladı. Bu uygulamanın yakın gelecekte AB'nin ortak politikası haline gelmesi bekleniyor.

AB, Kyoto Protokolünün öngördüğü şekilde binek otomobillerinin neden olduğu CO2 emisyonunun azaltılması için çevreci araçların satışını teşvik ediyor. Yapılan araştırmalara göre, karbon CO2 emisyonunun yaklaşık yüzde 28'i ulaştırmadan, ulaştırma kaynaklı emisyonun da yüzde 84'ü karayolu ulaştırmasından kaynaklanıyor. Bunun yarısından fazlası da binek otomobiller tarafından gerçekleştiriliyor.

AB Direktifleri doğrultusunda yeni araçların CO2 emisyonu, 2012 yılında ortalama kilometrede 160 gramdan 130 grama düşürülecek ve Kyoto Protokolünün öngördüğü kilometrede 120 gram hedefine yaklaşılacak.

AB'de, 2012'de yeni üretilen araçların yüzde 65'i, 2013 yılında yüzde 75'i, 2014 yılında yüzde 80'i ve 2015'den sonra tamamı Direktif ile düzenlenen ortalama sınır olan 130 grama uyumlu olacak.



-AB'DE VERGİ UYGULAMALARI-



Halen 27 AB üyesi ülkeden 17'si (Avusturya, Belçika, Güney Kıbrıs, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Letonya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Portekiz, Romanya, İspanya, İsveç ve İngiltere) binek otomobillerde kısmen ya da yakıt tüketimine göre vergi uyguluyor. Bunların 15'i ülke elektrikli araçlar için vergi teşvikleri sunuyor.

Bu 15 ülkede geçen yıl itibariyle motorlu taşıtlar vergisinin gayri safi yurt içi hasılaya oranı yüzde 3,4, buradan gelen vergi de 337 milyar avro oldu.



-TÜRKİYE'DE DURUM-



-Türkiye'de motorlu taşıtların vergilemesinde, araçların ''silindir hacmi'' ve ''yaş'' esas alınıyor. Silindir hacmi arttıkça araçların vergi miktarı artıyor, yaş arttıkça da vergi miktarı azalıyor.

Motor gücü yüksek olan araçların daha fazla vergi ödemesi çevresel bir unsur olarak ön plana çıkarılmak istense de, sisteme, daha fazla çevre kirliliğine neden olan yaşlı araçların daha düşük miktarda vergilendirildiği eleştirileri yapılıyor.

Bu arada AB ile tam üyelik sürecinin, Türkiye'de de karbon emisyonuna dayalı bir vergileme sistemini zorunlu kılacağı belirtiliyor.



-AVRUPA ÜLKELERİNDEN UYGULAMA ÖRNEKLERİ-



Motorlu Taşıtlar Vergisinde çeşitli ülke uygulamaları da şu şekilde belirleniyor:

-İngiltere: Motorlu taşıtları 2001 yılından itibaren karbon dioksit emisyonuna göre vergilendiriyor. Emisyon temelli vergilemenin yürürlüğe girmesinden sonra yeni şirket araçlarının ortalama emisyonu 196 gramdan 2002'de 182 grama, 2007 yılında 165 grama, 2008-2009 döneminde 140 grama düştü. Yüksek mesafe indiriminin kaldırılmasıyla şirket araçlarının 1 yılda katettikleri mesafe 300 milyon mile geriledi. 2009 tarifesine göre hurdaya çıkan araçların ortalama CO2 emisyon miktarı, kilometrede 179 gram, bunların yerine alınan araçların 134 gram oldu.

-İrlanda: 1 Temmuz 2008'den itibaren tescil edilen bütün binek otomobillerde motorlu taşıtlar vergisi, CO2 emisyonuna göre tespit ediliyor. Eski sisteme tabi araçların motor gücüne göre vergilendirilmesine ise devam ediliyor. İrlanda'da düşük CO2 emisyonuna sahip araçlar ödüllendirilirken, yüksek CO2 emisyonuna sahip araçlar cezalandırılıyor. Ödenecek yıllık vergi, çevre dostu araçlarda 104 avrodan başlıyor, bu rakam yüksek emisyona sahip araçlarda 2.100 avroya kadar yükseliyor.

-Fransa: 2008 başında uygulamaya konulan ödül-cezalandırma sistemiyle CO2 emisyonu aşağı çekilmeye çalışılıyor. Sistemde düşük çevre kirliliğine neden olan yeni araç alımlarına fiyat indirimi sağlanırken, yüksek karbon emisyonuna sahip araçlar cezalandırılıyor. Bu yıl için kilometrede 124 gramdan fazla CO2 emisyonuna neden olan araçlar ödülden yararlanamıyor, emisyon miktarının 156 gramı aşması durumunda cezalar uygulamaya giriyor.

Sistem sayesinde 2007 sonunda 149 gram olan yeni araçların ortalama emisyon miktarı, geçen yılın ikinci yarısında 133 grama düştü.

-İsveç: İsveç'te binek otoların neden olduğu emisyon, diğer AB üyesi ülkelere göre oldukça yüksek. Bu ülkede 2006 yılında CO2 emisyonuna dayalı vergilemeye geçildi. 2003 yılında 198 gram düzeyinde bulunan CO2 emisyonu, 3 yıl sonra 191 grama geriledi. Ancak buna rağmen İsveç, AB üyeleri içinde hala araç filosu ağır ve yakıt tüketimi yüksek olan bir ülke durumunda. Yüksek emisyona rağmen ülkede büyük motorlu araçlar hala tercih ediliyor.

-Diğer ülkeler: AB'de 2006 yılında binek otolara CO2 ile ilintili vergi uygulayan ülke sayısı 9 iken, bu sayı 2007 yılında 11'e, 2008 yılında 14'e, daha sonra da 17'ye yükseldi. Günümüzde İngiltere, Fransa, İsveç ve İrlanda'nın dışında 13 ülke daha kısmen ya da tamamen CO2 emisyonuna ya da yakıt tüketimine göre motorlu taşıtlar vergisi uyguluyor. Listeye Almanya, Letonya ve İtalya da eklenirken, İtalya ve Lüksemburg haricindeki bütün Batı Avrupa ülkelerinde arz edilebilir elektrikli araçlara teşvik uygulaması sözkonusu.

-Almanya: Karbon temelli motorlu taşıtlar vergisi uygulamasına en son katılan ülkelerden birisi. 2009 yılının sonunda gerçekleştirdiği reform ile araçların silindir hacmine göre değil, yaydıkları CO2 ve diğer zararlı gazların miktarına göre vergilendirmeye başladı.

-Hollanda Karbon temelli vergileme yapan bir diğer ülke. Daha temiz ve daha az karbon yayan araç teknolojini teşvik için plaka vergisini daha etkin yakıtlı araçlan için indirdi. Bu değişimin ardından etkin yakıtlı B kategori araçların piyasa payı yüzde 9,5'den yüzde 16,1'e yükseldi.

AA

Anahtar Kelimeler:

MTVvergi

29 Kasım 2010 - 11:43:31
 
Paylaş    
 
Haberin izinsiz kullanılması durumunda yasal işlem yapılacaktır.
 
 
 
Yorumlar
 


Bu kategorideki diğer haberler

22:56Sapancı ve işaretçiler sertifikalarını aldı
22:54Aeon’un raflarını Türk malları süsleyecek
21:37Babacan'dan "alkol reklamı" açıklaması
19:07Konut satışları "bıçak gibi" kesildi
18:59Kemal Uzan 165 milyar dolar istiyor
18:48Memura toplu sözleşme hakkı seçimlerden önce
18:479 ayda 20,3 milyon ton petrol ithal ettik
18:07Bazı ülkelerin borsalarında son durum
18:06Gün sonu: Dolar 1,506 TL, Euro 1,959 TL
17:50Borsa değer kazandı
15:21Yılın otomobili elektrikli bir model
14:47TMSF, Toprak Center'i satışa çıkarıyor
14:44'Yüksek ÖTV, kaçak sigarayı üç kat arttırdı'
14:27PTT müşterileri de kredi kartı sahibi olabilecek
13:40Bazı ülkelerin borsalarında son durum
13:37Bursa 5 fuara ev sahipliği yapacak
13:34"ÖTV zammı gündemde yok"
13:27Borsa, ilk seansı 408,75 puan artışla tamamladı
13:25Turgut: Af bütün kesimleri kapsamalı
13:23Gün ortası: Dolar 1,505 TL, Euro 1,962 TL
13:05"Doğalgaza zam gelmemesi talebi artırdı"
12:08Türkiye, Uganda'ya ekonomik model oldu
12:07Bakan Ergün: Dışa açılmasaydık bugün...
11:51Ziraat Bankası, 2 bin 500 personel alacak
11:38400 milyon dolarlık yatırım
10:50Cumhuriyet altını gözden düşüyor
10:41Motorlu araçlar elektrikli araç yapılamayacak
10:29YURTKUR yurt dışına açılıyor
10:26EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI ASGARİ'Yİ GEÇTİ
10:25TÜSİAD'dan AB çevre mevzuatı uyarısı
Daha fazla haber göster
10:23DIŞ TİCARET AÇIĞINDA REKOR ARTIŞ
10:09Bazı ülkelerin borsalarında son durum
10:01Borsa güne artışla başladı
09:26Dolar 1,5070, Euro 1,9730 TL
00:44Boydak deneyimlerini işadamlarıyla paylaşıyor
23:51Fiat ile Opel'den dev işbirliği
23:38Nükleer güç santralleriyle ilgili yeni bir süreç başladı
23:13Bağıştaş'tan Hidroelektrike 253 milyon dolarlık kredi
19:15Gazprom Türkiye fiyatını indirmeye hazır
19:03''Vekil ebe ve hemşirelerin izin hakkı'' AİHM'de
19:01Altında yeni rekor
18:41Dolar 5 günde yüzde 4,35 prim yaptı
18:16Altının ateşi düşmüyor
18:14Bazı ülkelerin borsalarında son durum
18:14Borsa'da büyük düşüşler sürüyor
18:13Dolar günü 1,505 TL, euro 1,97 TL'den kapattı
18:07Borsa yüzde 3,14 değer kaybetti
18:02Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği
17:35Hapisteki başkanlarının doğum gününü kutladılar
17:23Borç yapılandırma tasarısı Meclis'te
16:502010'da bilgisayar satışı 352 milyonu aşacak
16:33Dolar 1,50 lirayı geçti
15:20Türkiye'den giden 3,2 ton mercimek imha edildi
15:09Avrupa'da en hızlı büyüyen ülke Türkiye
15:00MB: Enflasyon düşecek
14:37Elektronik ticarete yeni kanuni düzenleme
14:29Borsa düşüşle açıldı
13:54Mikro kredide Türkiye'nin en başarılı ili
13:21İMKB 1. seansta en çok değer kaybeden 10 hisse
13:21İMKB 1. seansta en çok değer kazanan 10 hisse
13:18İMKB 1. seansı 65165,42 puandan tamamladı
13:18İlk seans sonu bazı ülkelerin borsaları
13:18Gün ortasında Dolar 1,494 TL, euro 1,969 TL
13:14Denizlili firmalar işlerini il dışında görüyor
13:06Japon gıda devi, alım için Türkiye'de
12:38Borsa düşüşle kapandı
12:07TÜSİAD son toplantısını Ankara'da yapacak
12:00Dörtyol'da muz yetiştiriciliği canlanıyor
11:57YURTKUR'un bütçesi yüzde 582 arttı
11:43MTV'de yeni sistem arayışı
11:43"Doğan'a vergi/ceza" yürütmesi durduruldu
11:35Dışişleri sözleşmeli 25 mütercim alacak
10:32Sağlıkçılar da sigorta istiyor
10:11Diyet ekonomisi 5 milyar dolar
10:03Bazı ülkelerin borsalarında son durum
09:58Borsa güne alıcılı başladı
09:28Dolar haftaya 1,4900 liradan başladı
09:04A sınıfı eve ucuz kredi
00:03Naranciye ihracat primleri için görüşülecek
23:16Vergi yapılandırması ekonomiyi canlandırır
22:34Araçlar için enerji içeceği üretti
20:02Yılmaz: SODES'in 2011 bütçesi 200 milyon lira
16:42Euro, Orta Asya'da dibe çakıldı
16:24TÜPRAŞ'ta kapasite kullanımı yüzde 5 arttı
16:10'Emekliye yüzde 30'luk üretim payı veriliyor'
12:58Benzinin litresi 4 liraya yaklaştı
12:53TCDD'de sözleşmeli personele Zam müjdesi
12:48"Toplu sözleşme hakkını söke söke aldık"
12:11Sırada Kıbrıs Rum Kesimi mi var?
11:59"Yeniden yapılandırılmayı destekliyoruz"
Daha az haber göster
 
 
 
 
 
 
Aliya RAHTE
Darbeci tutuklayan hâkim para ödeyecek!
 
 
Ayhan BİLGEN
WikiLeaks ve özür dileme beklentisi
 
 
Necmettin EVCİ
Hile bizi arkadan dostluğa itiyor
 
 
 
 
"WikiLeaks sitesi çökertildi"
 
New York Times WikiLeaks belgelerini açıkladı
 
İşte WikiLeaks'ta "Türkiye" ile ilgili bölüm!
 
Le Monde DA BELGELERİ AÇIKLADI
 
ABD diplomatları casus gibi çalışmış!
 
 
 
 
 
 
 
"Sosis imalatı ve siyasi pazarlıklar kamuoyu önünde yapılmaz; çünkü ikisi de mide bulandırır"
BİSMARCK
 
 
 
Havadurumu
 

 
 Dolar
 
1.500
1.510
 
 Euro
1.950 1.965
 
 Sterlin
2.314 2.355
 
 Altın
66.33 67.00
 
 IMKB
65350  
 
 
SETA’dan çarpıcı Türkiye tespiti...
 
Türk dış politikasına yön veren merkezlerden SETA'nın Genel Koordinatörü Taha Özhan, yeni dünya düzenini anlattı.
 
 
 
 
  BAKANLARIN açığa aldığı 3 generale emsal oluşturan kararın 4 yıl önce Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) tarafından alındığı ortaya çıktı.  
 
 
 
  Terfi sıkıntısı yaşamak istemeyen bazı generallerin kalp hastalığı gibi görevlerini aksatacak önemli rahatsızlıkların tedavisi için GATA yerine özel hastaneleri tercih ettikleri belirlendi. Ağustos YAŞ'ında Orgeneralliğe terfi eden Ege Ordu Komutanı Nusret Taşdeler'in de koroner by-passs ameliyatı için 2004 ve 2007'de GATA'yı tercih etmediği ortaya çıktı. Taşdeler'in Fırat Tıp Merkezi'ndeki laboratuar sonuç belgesine adı farklı yazılırken, yaşı ise 106 olarak gösterildi.    
 
 
 
 
NATO'nun Türkiye'ye yerleştirmek istediği füze kalkanını nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
- Türkiye, İran ve İslam ülkelerinin aleyhine bir proje. Kabul edersek tarihi bir hata olur.
 
- Zaten NATO üyesiyiz. Alınan kararlara uymamız gerekir. Yerleştirilmesini olumlu buluyorum.
 
- Oldukça önemli bir konu. Hükümet, referandumla halka danışmadan karar vermemeli.
 
- Amerikan-İsrail emperyalizminin oyununa daha fazla gelmeden hemen NATO'dan çıkmalıyız.
 
 
 
 
 
 
 
 


mostbet



Mostbet AZ

 
 
       
Kategoriler   HaBerTaraf HaBertaraf Yayın Hizmetleri
Sahibi ve Genel Müdürü Rıfat YÖRÜK
Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt https://www.krufarhiv.com/ (Kurucu)

habertaraf.com'da yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.


mostbet login  mostbet
 
 
Gündem Sağlık-Çevre Hakkımızda
Yazarlar Eğitim Künye
Güncel Bilim-Teknik Betwinner
Siyaset Kültür-Sanat Yayın İlkeleri
Dünya Mizah Yorum Kriterleri
Yurt Yaşam
Ekonomi-İş Medya  
Spor Magazin