Yargıtay'ın, 'Mısır Çarşısı patlamasında, Pınar Selek'i suçlu bulduğu' kararın gerekçesini oluşturan bombaların görüntülerine AKŞAM ulaştı. Bomba ve yapımında kullanılan parçalarda, Selek'in parmak izinin olduğunu öne sürülüyordu
9 Temmuz 1998 günü 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı 'Mısır Çarşısı' patlaması, Yargıtay kararlarıyla yeniden gündemde. Yerel mahkemenin Sosyolog Pınar Selek için verdiği beraat kararı, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce bozulmuş, Yargıtay Ceza Kurulu'nca da onaylanmıştı. Yargıtay kararının gerekçelerinden olan ve Selek'in işyerinde bulunduğu, üzerinde parmak izi olduğu öne sürülen 'bombaların' görüntülerine AKŞAM ulaştı.
'ŞÜPHE YOK' DENDİ
Selek için Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 'Bombanın bulunduğu yere Berzan Öztürk'ün telefon talimatıyla, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk tarafından konulduğu kuşkuya yer vermeksiniz açıkça anlaşılmaktadır' dedi. Gerekçeli kararda, 'Örgüt içerisinde 'Leyla' ve 'Ayşe' kod adı kullanıldığı, bomba yapımı kullanımı konusunda eğitim aldığı açıkça anlaşılan Selek'in üzerinde ve gösterdiği yerde bomba malzemeleri ile iki bomba ele geçirildi. Bunlarda bulunan parmak izi Selek'in parmak izleriyle uyum göstermektedir' ifadesi kullanıldı.
ATÖLYEDEN ÇIKTI
Kurul'un kararında geçen bombaların, patlamadan 2 gün sonra gözaltına alınan Selek'in işyeri olarak kullandığı Sokak Çocukları Atölyesi'nde bulunduğu öne sürülüyor. Gün ışığına çıkan malzemeler arasında iki adet bomba ile kablolar yer alıyor. Makyaj çantası, fünye, barut, ampermetre, maket bıçağı, makas, neşter, koli bantları gibi malzemeler de mahkemeye sunulan deliller arasında.
YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ
PATLAMANIN önce tüpten kaynaklandığı belirtildi. Polisin ilk raporunda 'bombadan değil' denildi. Ancak aynı gün Selek ile 14 kişi gözaltına alındı. Sokak Çocukları Sanat Atölyesi'nde bulunan bombada Selek'in parmak izinin olduğu önü sürüldü.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Selek için patlamanın nedeni kesin olarak tespit edilemediği gerekçesiyle beraat karar verdi.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararı bozdu ve mahkemenin hüküm kurmasını istedi. Yeniden yapılan yargılamada mahkeme yine 'beraat' dedi. Dosyanın ikinci kez gittiği Yargıtay, Selek için 'müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın' kararı verdi.
Selek'in avukatları, Yargıtay Başsavcılığı'nca itiraz etti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararı onadı.
'İşkenceyle İmzaladI, sadece bant onun'
SELEK'İN avukatlığını yapan kardeşi Seyda Selek, bombaları kabul etmediklerini söyledi. Selek, 'Bombalarla ilgili tutanağı işkence altında imzalamıştı. Emniyetin parmak izi raporu var. Ancak sadece kahverengi bir koli bandında parmak izi var. O koli bandı da Pınar'ın değil. Malzemeler arasında çok sayıda bant var ama sadece sarı olan Pınar'a ait' diye konuştu.
Özkan TAMİRAK
Anahtar Kelimeler:
Pınar Selek Mısır Çarşısı patlama bomba
|