DOLAR 1.425 - EURO 1.985 - ALTIN 62.93 - IMKB 70410
Salı 19 EKİM 2010
Vietnam'daki sel felaketinde ölü sayısı 41 Arınç'tan Gül'e "eşli" övgü 'Dağa adam gönderme' davasından beraat etti Osman Yıldırım, yeniden keşif istedi Kardeşlerini ve annesini öldüren zanlı tutuklandı Tayland'da sel felaketi: 5 ölü Almanya Cumhurbaşkanı Çankaya Köşkü'nde KCK davasında Kürtçe savunma talebine red  KCK davasında "Kürtçe savunma" talebine ret PKK'da ''derin'' sorgulama habertaraf.com
 
 
 
Arap toplumları ve Türkiye modeli
 
 
 
 
Mustafa YOLCU
Hastanede yaşananlar
 
 
 
Okur Temsilcisi
Hırsızlığın yeni adı: Bir internet sitesi
 
 
 
 
Bilge Kral'ın vefatının 7. yıl dönümü
 
 
 
 
 
Zaman
Abdülhamit BİLİCİ
Kılıçdaroğlu'nun 'kalkan' politikası!
 
 
Yeni Akit
Abdurrahman DİLİPAK
Agnostizm
 
 
Yeni Şafak
Ali BAYRAMOĞLU
KCK ve JİTEM
 
 
Zaman
Bülent KORUCU
YARSAV'ın strateji hataları
 
 
Sabah
Emre AKÖZ
Binnaz Toprak 'ibadet bölgesini' nasıl değiştirdi?
 
 
Star
Ergun BABAHAN
Yalan haberlerle gündem yaratmak
 
 
Milliyet
Hasan CEMAL
KCK davasının anlamı: Dağın yolunu genişletmek mi, daraltmak mı?
 
 
Zaman
İhsan DAĞI
'Statükonun kibirli mensupları'
 
 
Posta
Mehmet Ali BİRAND
Marakeş'te, bambaşka bir Türkiye ile karşılaştım
 
 
Millî Gazete
Mehmet Şevket EYGİ
Kurban kesilmelidir
 
 
Bugün
Nuh GÖNÜLTAŞ
CHP'nin değil değişmesi, değiştirilmesi dahi teklif edilemez!
 
 
Radikal
Oral ÇALIŞLAR
Gözler davada kulaklar İmralı'da
 
 
Akşam
Oray EĞİN
Bu dinciler o Müslümanlardan ne istiyor
 
 
Yeni Şafak
Özlem ALBAYRAK
Dindar ile Diyanet
 
 
Star
Şamil TAYYAR
Yargıdaki Baas rejimi çöktü
 
 
Hürriyet
Yılmaz ÖZDİL
HSYK filan
 
 
 
 
Necmettin EVCİ
 
Reha RUHAVİOĞLU
 
İhsan DAĞI
 
Emre AKÖZ
 
Abdülhamit BİLİCİ
 
 
 
Niyazi-i Mısri sempozyumu
 
 
 
MALATYA- Oxford Üniversitesi Araştırmacı-Yazarı Hirtenstein: Niyazi-İ Mısri'nin dünyada tanınmıyor olması üzüntü verici.
 
İslâm mutasavvıflarından Mısrî Niyâzî, İstanbul'un ardından Malatya'da da 'Kulun Niyazı Niyazı-î Mısrî' başlıklı uluslararası sempozyumla anılıyor.

Belediye Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyumda, akademisyen ve aydınlar farklı başlıklar altında, İbn-i Arabi, Hz. Mevlana ve Yunus Emre düşüncesinin 17'nci yüzyıldaki temsilcisi Niyazi Mısri'yi tartışıyor.

Sempozyumda Malatya toprağı, Ekber meyvesi, İbn Arabi'den Niyazi-i Mısri'ye konulu tebliği sunan İngiltere Oxford Üniversitesi, Muhiddin İbn-i Arabi Topluluğu Başkanı, Araştırmacı-Yazar Stephen Hirtenstein, büyük mutasavvıfın Türkiye dışında tanınmıyor olmasının üzüntü verici olduğunu belirtti. Hirtenstein, şöyle devam etti:

"Herhangi bir Google arama motoruna Niyazi-i Mısri adını yazarsa, şaşırtıcı derecede yüksek sayıda bir arama sonucu dönecektir, 172 bin. Şaşırtıcı olan, Niyazi-i Mısri'nin Türkiye'de iyi tanınıyor ve dahi ihtiramla anılıyor olmasına karşın, Türkçe konuşulmayan dünyada henüz neredeyse hiç tanınmıyor olmasıdır. Bu, hiçbir suretle Osmanlı edebiyatının az tanınmışlığının yegane örneği değildir. Osmanlı geleneğindeki büyük edebi şahsiyetler, özellikle Aziz Mahmut Hüdai, İsmail Ankaravi veya Şeyh Galip gibi mutasavvıf yazarlar da aynı ölçüde olmak üzere günümüzün batı dünyasında göreceli de olsa bilinmemekte, dolayısıyla göz ardı edilmektedirler. Osmanlı edebiyatının üstatlarından olan, şiirleri günümüz Türklerinin kalbinde yer edip unutulmayan ve hakikati, görüşü hala pek çok insana ilham kaynağı olan bir şahsiyetin mirasına yeniden hayat vermeye yönelik bu sempozyumu büyük bir ümit ve memnuniyetle karşılıyorum."

Vahdetname Niyazi-i Mısri ve Vahdet-i Vücud konulu tebliğ sunan Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) Başkanı Doç. Dr. Semih Ceyhan ise vahdet-i vücudun temel ilkesinin "Varlık birdir, o da Hakk'ın varlığıdır. Hakk'ın dışındaki varlıklar var demek mecazidir." olarak tarihte açıklandığını belirten Doç. Dr. Semih Ceyhan, "Niyazi Mısri'ye göre tek bir hakikat vardır o da Hakk'ın varlığıdır. Bu varlık, farklı isimler alarak ancak kendindeki birliğini koruyarak tecelli eder. Bu fikir bizi Mısri'nin varlık mertebeleri tasnifinin ne olduğu sorusunu yöneltir. Bu cevabını mutlak varlık-hakikat, Hak-halk, vahdet-kesret, batın-zahir, tecelli eden-tecelli olunan ilişkisiyle temellendirir." dedi.

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ekrem Demirli de Seyr-ü Süluk'un dinamik yapısı, asla burhan ararken aslın burhan olması tebliğini sundu. Malatya'nın Niyazi Mısri gibi bir şahsiyeti yanında Sadreddin Konevi gibi bir düşünürü de yetiştirdiğini belirten Doç. Dr. Ekrem Demirli, "Günümüzde tasavvuf üzerinde yapılan araştırmalarda tasavvufun evrensel düşüncenin temel sorunlarını ele aldığı metafizik tefekkür derinliğiyle keşfetmek, oradan hareketle insanlığa yeni yorumlar ve düşünceler bulmak bir zorunluluk olarak görülmektedir. Niyazi Mısri bizi bir yandan İbnü'l-Arabi ve Konevi'nin metafizik mirasına, oradan da İslam irfanının en etkili iki ismi olan Cüneyd-i Bağdadi ve Bayezid-i Bestami'ye götürebilecek bir kapı sayılabilir. Zaten Niyazi Mısri ancak öyle bir tarihsel miras içerisinde yorumlanabilecek ve gerçek anlamıyla düşünceleri keşfedebilecek birisi sayılmalıdır." diye konuştu.

Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bilal Kemikli ise Kandili Uyandırmak, Mısri'nin Üstadı Sinan-i Ümmi adlı tebliğinde Niyazi-i Mısri'nin hakikat arayıcısı olarak tarihte yerini aldığını ifade etti. Prof. Kemikli, şunları söyledi:

"Hüseyin Vassaf, 'çok severim' dediği Mısri'yi anlatırken nereli olduğu hususunda şöyle der; "Mevliden Malatyalı, meskenen Bursalı, medfenen Limnili" Niyazi-i Mısri, Malatyalı bir kamil insanın mahdumudur, çocukluğundan itibaren ilim ve irfan meclislerine ve Camiu'l-Ezher'de İslami ilimlerde eğitim ve öğretime devam etmiştir. Ancak bütün bu arayışlar, çalışma ve çabalar bir türlü bitmemiştir. Zira gönül huzura kavuşmamış, deli dalgalara benzeyen sorgulamalar hiçbir zaman bitmemiş ve ilme olan iştiyak bir türlü tükenmemiştir."

CİHAN

17 Ekim 2010 - 15:02:08

 
Havadurumu
 

 
 Dolar
 
1.415
1.425
 
 Euro
1.970 1.985
 
 Sterlin
2.230 2.272
 
 Altın
62.39 62.93
 
 IMKB
70410  
 
 
Şimşek: Babam hiç Türkçe öğrenmedi...
 
Türkçeyi altısında öğrenen Şimşek, 'Ben ayrımcılık görmedim ama bu, başkalarına hata yapılmadı anlamına gelmiyor' dedi.
 
 
 
 
  'Medyaloji.net' yazarı Halef R. Vayıs, yeni boyut ve içeriğiyle yeniden 'merhaba' diyen Radikal gazetesini değerlendirdi. İşte 'Medyada radikal devrim' başlıklı o yazı...  
 
 
 
  Canım Ailem geçtiğimiz iki yıla damgasını vurup tadı damağımızda kalan bir diziydi... Ekip dönüyor ama nasıl?    
 
 
 
 
Memurlar, emekliler ve sözleşmelilere yapılacak zamları yeterli buldunuz mu?
 
Evet. Mevcut şartlar içinde zamlar gayet iyi.
 
Hayır yetersiz. Madem ekonomimiz büyüyor niçin bizlere yeterince yansımıyor? Bu zamlar ağzımıza çalınan bir parmak baldan başka birşey değil.
 
Eh, idare eder.
 
Beni ilgilendirmiyor
 
 
 
 
 
 
 
 





Mostbet AZ

 
 
       
Kategoriler   HaBerTaraf HaBertaraf Yayın Hizmetleri
Sahibi ve Genel Müdürü Rıfat YÖRÜK
Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt (Kurucu)

habertaraf.com'da yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.


  mostbet
 
 
Gündem Sağlık-Çevre Hakkımızda
Yazarlar Eğitim Künye
Güncel Bilim-Teknik
Siyaset Kültür-Sanat Yayın İlkeleri
Dünya Mizah Yorum Kriterleri
Yurt Yaşam
Ekonomi-İş Medya  
Spor Magazin