Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Eğitim Bilimleri Sınavı'nın iptal edilmesiyle, Milli Eğitim Bakanlığı'nın alacağı 30 bin öğretmenin atamasının bilinmeyen bir tarihe ertelendiğini; öğretmen, öğrenci ve atama bekleyen öğretmen adaylarının mağdur olduğunu söyledi.
Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)'nda yaşanan kopya skandalının ardından öğretmen adaylarının girdiği Eğitim Bilimleri Sınavı'nın iptal edilmesi sonucu, atama bekleyen yaklaşık 30 bin öğretmen mağdur duruma düştü. Uzun süreli çalışarak, hakkıyla yüksek puan alarak kesin atama bekleyen öğretmen adaylarının, kaldıkları bu zor durum karşısında psikolojik çöküş yaşadığı öğrenildi.
Konuyla ilgili yazılı açıklamada bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, "Ücretli öğretmenlik çözüm değildir, Eğitim Bilimleri Sınavı bir an önce yenilenmelidir." dedi.
ÖSYM tarafından 10-11 Temmuz 2010 tarihlerinde yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı'nın (KPSS-Lisans) Eğitim Bilimleri Testi'nin ileri bir tarihte yeniden yapılmak üzere iptal edildiğini hatırlatan Genel Başkan Gündoğdu, "Sınavda çeşitli yöntemlerle kopya çekildiğine ilişkin iddialarla başlayan ve bu iddiaları güçlendiren çeşitli verilerle aşama kaydeden süreçte yürütülen adli soruşturmayla birlikte, Eğitim Bilimleri Testi'nin iptal edilmiş olması çok ciddi gelişmelerin sübut bulduğunu ortaya koymaktadır." diye belirtti.
"ÖSYM'NİN TEKRAR GÜVENİLİR KURUM OLMASI UZUN ZAMAN ALACAKTIR"
ÖSYM'nin, kadrolu ve sözleşmeli pozisyonlara yerleştirme gibi pek çok önemli sınavı ve yerleştirme işlemini yaptığını kaydeden Genel Başkan Gündoğdu, "ÖSYM'nin en önemli vasfının güvenilirliği olması gerekirken, bugün sistemin kötü niyetlilerin at oynatmasına müsait boşluklar içerdiğinin anlaşılması, kısa ve uzun vadeli pek çok sıkıntıyı beraberinde getirmiştir. Güveni tesis etmek zor, yitirmek kolaydır. ÖSYM'nin tekrar güvenilir kurum olması uzun zaman alacaktır. ÖSYM'ye kat'i güven duyan ve emeğiyle sonuca gitmek için zaman, imkân ve gayret sarf eden insanların, emekleriyle birilerinin kolaylıkla oynadığını anlamalarından doğan travmadan kurtulmaları da uzun zaman alacaktır." ifadelerindi kullandı.
Gündoğdu, bu mağduriyetlere neden olanlardan, hangi örgütlenmeye mensup olursa olsun, mutlaka hesap sorulması gerektiğini ifade etti. Gündoğdu, Eğitim Bilimleri Sınavı'nın bir an önce yapılarak, gecikmenin mağduriyeti artırmasının önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.
Gündoğdu, "Atama için öngörülen 30 bin sayısı da mutlaka artırılmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi olarak açıkladığı 133 bin 317 öğretmen açığının en az yarısı kadar atama yapılmalıdır." dedi.
"ÖĞRETMENLİĞİN VEKİLİ, ÜCRETLİSİ, SÖZLEŞMELİSİ OLMAZ"
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 10 bin ücretli öğretmen alımının eğreti bir tedbir olduğunu dile getiren Gündoğdu, şunları söyledi:
"Ücretli öğretmen almak çözüm değildir. Mevcut öğretmen açığını kökten gidererek, ülkemizin geleceği için hayati önemi haiz olan eğitime sağlıklı bir bakış ortaya koymak yerine 'vekil, sözleşmeli, ücretli' gibi değişik istihdam biçimleriyle palyatif tedbirlere yönelen Milli Eğitim Bakanlığı'nın KPSS ile ilgili yaşanan son gelişmelerde de tedbir olarak hemen ücretli öğretmenliğe yönelmesini, 'öğretmenlik aidiyet mesleğidir; öğretmenliğin vekili, ücretlisi, sözleşmelisi olmaz' yaklaşımını sürekli dillendiren Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) olarak doğru bulmuyoruz."
CİHAN
|