DOLAR 1.484 - EURO 1.997 - ALTIN 62.17 - IMKB 63862
Cuma 24 EYLÜL 2010
Gaziantepspor'a bir maç tarafsız saha cezası  UAEK'den İsrail denetimine ret Kuzu: Yeni Anayasada YÖK'ü ele alacağız İptal edilen KPSS 28 Kasım'da yapılacak Vural: AKP-BDP ne görüştü, bilmek hakkımız SİM kartı Hanefi Avcı'da çıkan Kılıç adliyede Anadol konuştu: CHP, BDP ile görüşecek mi? FB: Aykut Kocaman görevinin başındadır Numan Kurtulmuş: Gündemde yeni parti yok CHP'den Hükümet-BDP görüşmesine ilk yorum habertaraf.com
 
 
 
'Hanefi Avcı o kitabı, kendine zırh için yazdı'
 
 
 
 
Fatma GERÇEK
Üniversite için uzaklara giden gençlere!
 
 
 
Okur Temsilcisi
Hırsızlığın yeni adı: Bir internet sitesi
 
 
 
 
Zeki Müren'in ölüm yıl dönümü
 
 
 
 
 
Bugün
Adem Yavuz ARSLAN
Telefonun ucundaki skandal
 
 
Hürriyet
Ahmet HAKAN
Namuslu olacaksak
 
 
Milliyet
Aslı AYDINTAŞBAŞ
Daha iyi bir fikriniz var mı?
 
 
Star
Aziz ÜSTEL
Özal’a ateş edildiği gün hemen yanındaydım!
 
 
Akşam
Burhan AYERİ
Solculukları depreşince
 
 
Radikal
Cengiz ÇANDAR
Toskana'dan Tophane'ye
 
 
Akşam
Deniz Ülke ARIBOĞAN
Şükür görüştürene!
 
 
Sabah
Emre AKÖZ
Bakkal Cafer galerici Cansu'ya niye saldırdı?
 
 
Milli Gazete
Gökçen GÖKSAL
Kızıldeniz'den sağa dönmek
 
 
Bugün
Gülay GÖKTÜRK
Tophane
 
 
Yeni Şafak
İbrahim KARAGÜL
İsrail-PKK bağlantısı bu işi bozabilir mi?
 
 
Zaman
İhsan DAĞI
Gazeteciler susun, jitem konuşuyor!
 
 
Star
Mehmet ALTAN
‘Cami yakılır mesela...’
 
 
Sabah
Nazlı ILICAK
Barış, siyasi malzeme yapılmasın
 
 
Radikal
Oral ÇALIŞLAR
'İyi Kürt' 'kötü Kürt'
 
 
Vatan
Reha MUHTAR
Tophane olayı, türbanlı hayatlar ve Kürt açılımı...
 
 
Yeni Şafak
Salih TUNA
Bu yazıyı AKP'liler sakın okumasın!
 
 
Milliyet
Taha AKYOL
İki konu
 
 
Hürriyet
Yılmaz ÖZDİL
Bienal
 
 
 
 
İbrahim YILDIRIM
 
Güngör KIZILBAĞ
 
Ahmet HAKAN
 
Taha KURUTLU
 
Alper GÜRKAN
 
 
 
Gül başkanlığa mesafeli
 
 
 
Cumhurbaşkanı’nı dinlerken, verdiği örneklerden ‘hakanlık, sultanlık’ hatırlatmalarından, ‘temsil ve katılım’ gibi ilkeleri vurgulamasından, başkanlık sistemine ‘mesafeli’ durduğu izlenimini edindik
 
Röportaj: Derya Sazak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, referandumda yüzde 58 çıkan “evet” oylarının 2011’de AKP tüzüğü gereği son kez seçime gireceğini ilan eden Başbakan Erdoğan’a 2012’de Çankaya yolunu açtığı konusundaki yorumlarla bağlantılı “5-7” yıl polemiklerinden kaçınırken, “başkanlık sistemi” tartışmalarının henüz “planlı” bir düşünceyi yansıtmadığını söyledi.
Gül, Türkiye’nin çağdaş bir anayasaya olan ihtiyacını dile getirirken, partilerin seçimden önce görüşlerini deklare etmelerinin Meclis’in işini kolaylaştıracağını savundu.
Cumhurbaşkanı’nı dinlerken, verdiği örneklerden, “hakanlık, sultanlık” hatırlatmalarından, “temsil ve katılım” gibi demokratik ilkeleri vurgulamasından, başkanlık sistemine “mesafeli” durduğu izlenimini edindik.
Abdullah Gül’ün, “Başkanlık sistemi denilince herkesin kafasında bir şey var ama altına inince 15 dakika konuşamazsınız. Tek cümlelik değişiklik yanıltıcı olabilir” sözleri ciddi bir hazırlık beklentisinin işareti. Cumhurbaşkanının bundan sonra halk tarafından seçilecek olması, Çankaya’daki görev süresinin 7 yıldan 5 yıla inmesiyle ilgili tartışmaları da gündeme getirmekte.

Kimlik ve anadil tartışması
New York Plaza otelindeki söyleşide Cumhurbaşkanı Gül’ün yeni anayasa ihtiyacı konusundaki sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Kürt sorununun çözümünde kimlik, anadilde eğitim, özerklik gibi talepleri karşılayacak bir Anayasa değişikliği beklentisi var.
Gül: Bugünkü terör olayı, terör örgütleriyle bu talepler arasında bağ kurmak istemem. O zaman sanki terörle bir yere varılabilir diye anlaşılabilir. Oysa terör olmasaydı, güvenlik endişemiz olmasaydı demokrasi standartları daha yüksek olurdu. Terör üzerine konuştuktan sonra bu konulardaki görüşlerimi açıklamak istemem.
Ama yeni bir anayasa Türkiye’nin AB hedefleriyle uyumlu, çağdaş, ekonomik ihtiyaçlarını karşılayan, bugün ve yarına cevap verebilecek, Türkiye’nin itibarına yakışacak yeni bir anayasa yapmak gerekir. Bu anayasayı büyük bir özgüven içinde yazmamız gerekir. Bizim anayasalarımız bugüne kadar kısıtlayıcı, reaksiyoner, tepki anayasaları oldu. 1960’ta böyle, 1980’de böyle. Askeri dönemlerde yapıldı. Yeni anayasayı yazarken özgüven içinde olmalıyız. Güvenlik endişelerinden uzak hazırlamak lazım. O zaman Türkiye’nin geleceği düşünülebilir. Bütün bu konulara o zaman bakılabilir.
Bugünkü anayasadan şu cümleyi çıkaralım, yerine başkasını koyalım demek doğru değil, tepki de doğurur.

Seçim sonrasına, yeni Meclis’e mi kalmalı?

Gül: Ben bu Meclis’e çok önem veriyorum. Yapılabilirse bu Meclis’te yapmak gerekir. Yapılamıyorsa seçim sonrasına kalır. Seçime de az bir süre kaldı ama? Fakat genel seçimden önce yeni anayasa niyeti halka deklare edilmeli?

Siyasetin jargonu: Üslup, dil
CHP lideri Kılıçdaroğlu da olumlu bakıyor.

Gül: Demokrasinin iki özelliği var. Biri temsil, diğeri katılım. Zor meselelerin çözümünde katılım noksanlığından sorun çıkıyor. Katılım için ona uygun dil lazım.

Hükümet için mi?
Gül: Hükümet için de muhalefet için de söylüyorum. Her iki tarafa da söylüyorum. O açıdan ana muhalefet partisinin de daha iyi değerlendirmesi, geleceğe odaklanması önemli. Katılım olmuyor sonra uzlaşma deniyor. Meclis’te komisyona temsilci vermiyor sonra uzlaşma yok diye şikâyet ediyor. Siyasetin o dili, jargonu, bir süre sonra diyalog ortamını da yok eder. Diyalog olacak ki -tabii her şeyin kamuoyuna deklare edilmesi de şart değil- açık veya kapalı ortak görüşler ortaya çıksın. Dil ve jargon kötü ise beraber olmayı yok eder, iyi ise diyalog ortamını sağlar.

CHP liderine destek

Kılıçdaroğlu’nun Brüksel ziyaretini nasıl karşıladınız, AB sürecinde desteğini artırıyor.
Gül: İzliyorum. Takdir ettim.

Çankaya’ya davet edecek misiniz?
Gül: Görüşmek için değişik vesileler oluyor. İlk defa kendisiyle genel başkan seçildikten sonra görüştüm. Sayın Kılıçdaroğlu’na görüşmemizde terör konusunu detaylı, çok geniş şekilde anlattım. Yeni genel başkan seçildi, bazı konulara vakıf olması iyi olur.

İktidarla muhalefet arasında diyalog beklentisi var ama tam gerçekleşmiyor.
Gül: Meclis açılır açılmaz gündemde temel yasalar var. Mesela ticaret yasası var. 1936 tarihli. Bugünkü ihtiyaçları nasıl karşılar? Komisyondan geçti. Aralarında görüş farklılığı da yok. Yargıyla ilgili bekleyen temel yasalar var. Barolar Birliği’nin bu konuda açıklaması oldu. Ne yazık ki bunlar diyalogsuzluk nedeniyle tutuluyor.

Evet’ler daha yüksek çıkardı
İktidar referandumda istediği sonucu aldı ama Türkiye bir türlü rahatlamıyor. Hakkâri’deki patlama, güvenlik meseleleri ve giderek kutuplaşan, ayrışan bir ülke görünümünden çıkamıyoruz.
Gül: Referandum anayasal bir araç. Meclis’te gerekli çoğunluk sağlanamadığı için bu yola gidildi. Referandumdaki maddeleri ben hep savundum zaten. Yüksek yargı başkanlarıyla görüştüm, itirazlarını hükümete aktardım, bazı maddeler de değişti. Referandum kampanyası çoğunlukla genel seçim kampanyasına dönüştü. Yanlış olan buydu. Kimse çıkıp ombudsmanlık gerekli mi, askere sivil yargı yolunun açılması, Anayasa Mahkemesi’nde, HSYK’da değişiklik işe yarar mı yaramaz mı bunları tartışmadı. Bunların tartışılması gerekirdi. Ben hükümetteyken o dönem Anayasa Mahkemesi Başkanı olan Mustafa Bumin bugünkü değişikliğe benzer teklif getirdi. Ben çok büyük bir kesimin referandumdaki bu maddelere evet diyeceği kanaatindeyim. Ama seçim gibi olunca “hayır” dediler. Bir genel seçim havasında olmasaydı evetler daha yüksek çıkardı. Başta bütün partiler uzlaşma komisyonuna temsilci verselerdi bu işler daha kolay olurdu.

Başkanlık sistemine mesafeli
Başbakan’ın referandum gecesi “başkanlık” tartışmasına girmesine ne diyorsunuz?

Gül: Planlı bir şey değil. Sayın Başbakan’a soru soruldu, o da haliyle cevap verdi. Ne olduğu, nasıl olduğu sorularının cevabı yok. Başkanlık sistemine ilişkin herkesin kafasında bir şey var. Ama biraz altına inince 15 dakika, yarım saat konuşunca herkesin algısının farklı olduğunu görüyorsunuz.

Çankaya’da başkan olarak otursanız daha mı farklı olacak? 1982 Anayasası güçlü bir Cumhurbaşkanlığı sistemine dayanıyor. Daha fazla yetki neden isteniyor?

Gül: Tek cümlelik cümleler yanıltıcı olur. Şakası da yok. Başkanlık sisteminin kongresi, yetkileri, seçim sistemi, kontrol dengeleme sistemi farklıdır. Sadece yasa değil onun ötesinde farklılık olur. Milletvekillerinin seçim şekli farklı olur. Tarihimize baktığımızda biz Türklere sempatik gelebilir. Ama buradan da hakanlık sultanlık anlayışı çıkmamalı. Başkanlık sisteminin her ülkede farklı uygulamaları var. Parlamenter sistemin de avantajları var. Onun ya da başka sistemin lehine bir şey söylemek istemiyorum. Zamanı gelince tartışılır. Öyle bir gün gelir ki, görüşümü çok açık söylerim. Açıklarım.

MİLLİYET

21 Eylül 2010 - 08:06:10

 
Havadurumu
 

 
 Dolar
 
1.474
1.484
 
 Euro
1.982 1.997
 
 Sterlin
2.310 2.350
 
 Altın
61.62 62.17
 
 IMKB
63862  
 
 
Evren'e, o gün odasında diz çöküp övgü dizdiler...
 
'Şimdi eleştirenler geçmişte Evren'in karşısında 'esas duruş'a geçiyorlardı. Parti liderleri, bürokratlar odaya 'şak' yapıp piyade eri selamıyla giriyorlardı. Holding patronları komutanların sandalyesi yanında diz çökerdi. Medya patronları ise yemek daveti için sıraya girerdi.'
 
 
 
 
  Avustralyalı lise öğrencisi Pearce Delphin (17) binlerce twitter kullanıcısını ve Beyaz Saray’ı dahi etkileyen twitter virüsünü kendisinin yaydığını itiraf etti.  
 
 
 
  Başbakan Erdoğan’ın Hıncal Uluç’a açıkladığı “İstanbul’la ilgili çılgın proje” ne olabilir?    
 
 
 
 
Antalya'da "Atatürkçü, laik" bir site kuruldu. Böyle bir sitede yaşamak ister miydiniz?
 
Evet. Çünkü Kemalistlerin de İslamcılar gibi kurtarılmış bölgeleri, gettoları olmalı.
 
Hayır. Tek tipçilik ve dayatmacılıktan nefret ederim.
 
Hem maddi hem de manevi durumumdan dolayı zaten beni bu siteye almazlar.
 
İşte bize bir bölünme sebebi daha...
 
 
 
 
 
 
 



Mostbet AZ

 
 
       
Kategoriler   HaBerTaraf HaBertaraf Yayın Hizmetleri
Sahibi ve Genel Müdürü Rıfat YÖRÜK
Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt https://www.krufarhiv.com/ (Kurucu)

habertaraf.com'da yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.


  mostbet
 
 
Gündem Sağlık-Çevre Hakkımızda
Yazarlar Eğitim Künye
Güncel Bilim-Teknik Betwinner
Siyaset Kültür-Sanat Yayın İlkeleri
Dünya Mizah Yorum Kriterleri
Yurt Yaşam
Ekonomi-İş Medya  
Spor Magazin