DOLAR 1.502 - EURO 1.959 - ALTIN 61.84 - IMKB 63862
Cumartesi 18 EYLÜL 2010
Bu haber Kılıçdaroğlu'nu çileden çıkardı Mayınlı saldırıyı yapanlar belli oldu Doğu soğuyor, Batı ısınıyor! ABD doları yeniden tasarlanıyor Kocaeli Sanayi Sitesi'nde patlama: 1 ölü, 2 yaralı Polonya Zakayev'i serbest bıraktı THY'nin uçağı playstation yüzünden inmiş! Berdimuhamedov, ABD'ye gidecek "THY uçağında bomba var" ihbarı asılsız çıktı THY uçağında bomba ihbarı habertaraf.com
 
 
 
ETA Ateşkesi Gerçekçi mi?
 
 
 
 
Sinan KARAKAŞ
Milletin fendi, statükoyu yendi
 
 
 
Okur Temsilcisi
Hırsızlığın yeni adı: Bir internet sitesi
 
 
 
 
Vefatının 17. yılında Nida Tüfekçi
 
 
 
 
 
Hürriyet
Ahmet HAKAN
İşte kutsal ittifak
 
 
Zaman
Ahmet Turan ALKAN
Bu söküğü ancak biz dikeriz
 
 
Vakit
Ali İhsan KARAHASANOĞLU
YARSAV, % 42’nin isteğini % 58’e dayatıyor!..
 
 
Milliyet
Can DÜNDAR
Kim bu Akil Adamlar?
 
 
Radikal
Cengiz ÇANDAR
Provokasyon tuzağında hükümet-BDP dansı
 
 
Sabah
Emre AKÖZ
Asker civelekleri karikatür çizerse
 
 
Sabah
Engin ARDIÇ
2012 yılında neler olacak?
 
 
Bugün
Erhan BAŞYURT
Provokasyon ve BDP'nin rolü
 
 
Bugün
Gülay GÖKTÜRK
Dünyanın başkentinde faşizmin ayak sesleri
 
 
Vatan
Güngör MENGİ
Turgut Özal zehirlendi mi?
 
 
Yeni Şafak
Hakan ALBAYRAK
Provokatörü muradına erdirmeyin!
 
 
Akşam
İsmail KÜÇÜKKAYA
Modern Kemalizm ve CHP
 
 
Posta
Mehmet Ali BİRAND
En büyük utancımız
 
 
Star
Mehmet ALTAN
Hükümet keşke BDP ile görüşseydi
 
 
Millî Gazete
Mehmet Şevket EYGİ
Müslümanlar ve sanat
 
 
Star
Mustafa KARAALİOĞLU
Kabir başında "o an"
 
 
Radikal
Oral ÇALIŞLAR
Hakkâri'deki mayın patlaması ve medyanın sorum(suz)luluğu
 
 
Hürriyet
Yılmaz ÖZDİL
Ayasofya
 
 
 
 
Mustafa YILDIZ
 
Sami NOGAY
 
Hakan TOPUZOĞLU
 
Ahmet HAKAN
 
Ali İhsan KARAHASANOĞLU
 
 
 
Türkiye için en iyisi parlamenter sistem
 
 
 
'Akil Adam' Dışişleri eski Bakanı İlter Türkmen referandum sonrasında tartışmalara yol açan 'Başkanlık' sistemiyle ilgili soruları yanıtladı.
 
Referandumda iyi bir sonuç elde edildiğini söyleyen Türkmen'e göre Başbakan'ın oylama sonrası tepkisi gayet yapıcı. Ancak, başkanlık sistemi konusunda çok acele ediliyor. Üstelik de ne ABD'deki sistem, ne de Fransa'daki yarı başkanlık sistemi bize uygun değil. Ama illa biri olacaksa doğrudan başkanlık sistemi daha iyi

- Anayasa değişikliğinin ardından şimdi de başkanlık sistemi tartışmaları başladı. Siz bu tartışmalara ne diyorsunuz?
Referandum yeni oldu. İyi bir sonuç elde edildi. Başbakan'ın tepkisi de gayet yapıcı. Evet diyenleri de, hayır diyenleri de kucakladı. Yeni bir anayasa tartışması kaçınılmazdı. Başkanlık sistemi tartışmaları biraz acele oldu tabii. Bu kadar aceleye lüzum yoktu. Başbakan, başkanlık sistemi diye bir şey söylemedi esasında. Burhan Kuzu söylüyor: Bir başka AKP'li de gündemimizde değil diyor. Karışık bir durum. Tartışmak yararlı. Çünkü, başkanlık sistemi çok tartışmalı bir konu. Bu sistemler uzun bir gelenek, tecrübe sonucunda oluşuyor. Biz parlamenter sistemi biliyoruz, alıştık. Türk demokrasisinde belki birçok şey yürümüyor ama seçim sistemi yürüyor. Parlamenter sistem yerleşmiş Türkiye'ye. En iyi şekilde adapte olmuş. Bu sistemden başka bir sisteme geçmek kolay değil.

- Başkanlık sistemi neden kolay değil?
Şimdi, Başbakanın mecliste çoğunluğu varsa otoritesi var. Başkan oldunuz diyelim ama mecliste çoğunluğunuz yok. Ne olacak o zaman? Amerika'da da çok zor bu işler. Muhtemelen kasımdaki seçimlerde demokratlar kaybedecek, cumhuriyetçiler kazanacak. Obama döneminde uygulanan şeylerin birçoğu yapılamayacak. Bunun için iyi düşünmek lazım. Bizim bugünkü korkumuz yargıdaki isimleri hükümetin seçecek olması değil mi? Peki ABD'de kim seçiyor anayasa mahkemesi üyelerini? Başkan seçiyor ve onaylanıyor. Bu yüzden bakıyorsunuz orada da anayasa mahkemesi bölünmüş durumda. Bir kısmı demokrat, bir kısmı Cumhuriyetçi. Yani yüksek mahkemeleri siyasetten arındırmak çok zor. Türkiye'de ise meclisin yetkisini kısmak öyle kolay olmaz. Atatürk'ten beri gelen bir gelenek var. Unutmamak gerekir ki, Türkiye Cumhuriyeti, bir meclis hükümeti olarak bugünlere geldi. Ben tabii bir anayasa hukuku uzmanı değilim ama başkanlık sisteminin istenilmesi için bir neden göremiyorum.

- Başbakanın bu sistemi çok iyi götüreceğine inananlar var. Başkanlık sisteminde lider etkeni ne kadar önemli?
Lider tabii ki çok önemli. Ama mecliste çoğunluğu yoksa bu büyük problem yaratır. Evet, hiçbir Cumhurbaşkanı, Tayyip Erdoğan kadar güçlü değil.

SİSTEM NASIL YÜRÜR BİLEMEM
- Çoğunluğu da yakalayıp Türkiye'nin Başkanlık sistemine geçtiğini farz edelim, yaşanılacak en büyük problem ne olur?

Hangi başkanlık sistemine geçeceğimize bağlı. Mesela Fransa'da her ne kadar yarı başkanlık sistemi olsa da bazı yetkiler çok geniş. Cumhurbaşkanı bakanları tayin ettiği zaman meclisin bir söz hakkı olmuyor. Türkiye'de bu sistem nasıl yürür, bilemiyorum.

- Peki Türkiye bir seçim yapmak zorunda bırakılsa, hangisi daha uygun, başkanlık mı yarı başkanlık mı?
Fransa'da da sistemin şu sakıncası var. Aynı partiden oldukları müddetçe problem değil. Ama mesela bir de Mitterand ile Chirac örneği var ki neredeyse AB toplantılarına giderken itişiyorlardı. Kim daha önde olacak, kimin resmi daha fazla çıkacak diye. Aynı parti içinde bile Mitterand'ın Başbakanlarına yaptığı muamele korkunçtu. Bizim sistemde hiç olmazsa Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında demokraside olması gerekenler yaşanıyor. Ama illa bir tanesi olacaksa doğrudan doğruya başkanlık sistemi olması daha iyi.

KUZU KUVVETLİ BAŞKANLIK SİSTEMİ TARAFTARI
- Referandum, başkanlık sistemi derken bunların hepsi planlı ve sırasıyla uygulamaya konuluyor gibi. Sistemli ve bilinçli yürütülen bir çalışma mı bu?
O intiba doğabilir. Çünkü, Burhan Kuzu 'başladık çalışmaya' dedi. Ayrıca kuvvetli bir başkanlık sistemi taraftarı. Ama bu çok erken bir tartışma. Anayasada değişecek o kadar çok şey var ki! Bugünkü sistem iyi bence. Cumhurbaşkanının da az yetkisi yok. Önemli yetkileri var.

-Peki Başbakan'ın bir sonraki durağı Cumhurbaşkanlığı mı olur?
Bugünkü sistemde bir Cumhurbaşkanlığı mı istiyor, yoksa daha güçlü olacağı yeni bir sistemde mi bunu istiyor bu tartışılır. Çünkü şunu biliyor ki bugünkü sisteme göre Çankaya'ya giderse, Başbakan olduğundan çok daha az yetkileri olacak. Şu anda Türkiye deyince herkesin aklına Tayyip Erdoğan geliyor. Özal'da da bu böyleydi, Demirel'de de...

GÜL YAPICI KARAKTERLİ
- Abdullah Gül sanki Ahmet Necdet Sezer'e göre çok daha aktif ve yoğun bir şekilde çalışıyor gibi mi?
Tabii çok daha aktif. Necdet Sezer'in bütün faaliyeti 'hayır' demekti. Gül gayet yapıcı bir karaktere sahip. Dış politikada da çok önemli bir rol oynuyor. Bir denge ve olgunluk getiriyor hükümet sistemine. Son derece sağduyulu. Ben sağduyuyu söyle tarif ederim: Önünüze iki öneri gelirse, siz en doğrusunu seçerseniz sağduyunuz var demektir. Mutlaka çok bilgili olmak şart değil. Gördüğüm kadarıyla bilgisinin yanında sağduyusu da güçlü bir Cumhurbaşkanı. Böyle bir Cumhurbaşkanına ihtiyacımız var. Aslında bu sistem fena değil. Bakın bugün son derece dinamik, atılgan, zaman zaman çok sinirli bir Başbakanımız var. Çankaya'da da gayet dingin sakin bir Cumhurbaşkanımız var bu güzel bir şey.

TÜRKİYE ÇOK GÜÇLÜ BAŞKANLAR GÖRDÜ
-  Burhan Kuzu bir açıklamasında başkanlık sistemi konusunda çalıştıklarını ama bu sistemi Başbakan'ın istemediğini söyledi. Sizce de Başbakan daha güçlü olacağı bu sistemi gerçekten de istemiyor mudur? Yoksa bu bir strateji mi?
Türkiye çok güçlü başkanlar gördü. Mesela Özal Başbakandı, Cumhurbaşkanı oldu ama Başbakan iken daha fazla gücü vardı. Başkanlık sistemi nasıl yürür, bunu bilemiyorum. Cumhurbaşkanı seçilir, mecliste çoğunluğu olmazsa o zamanda kendini çok yalnız hisseder. Hiçbir etkinliği kalmaz.

AKŞAM

16 Eylül 2010 - 07:11:48

 
Havadurumu
 

 
 Dolar
 
1.492
1.502
 
 Euro
1.944 1.959
 
 Sterlin
2.316 2.360
 
 Altın
61.40 61.84
 
 IMKB
63862  
 
 
Haşmet Babaoğlu ile A'dan Z'ye......
 
Sabah gazetesi yazarı Haşmet Babaoğlu, Aziz Nesin'in 'Türk halkının yüzde 60'ı aptaldır' sözüne karşılık verdi.
 
 
 
 
  Hürriyet gazetesi yazarı Şükrü Küçükşahin’in “Kemal’in Gelişi” adlı yeni kitabında, eski CHP Lideri Deniz Baykal’a ait olduğu iddia edilen görüntülerle ilgili çarpıcı bilgiler yer alıyor.  
 
 
 
  LONDRA- Fransa'nın first lady'si, ABD'nin first lady'sine sorar: Başkan eşi olmak nasıl bir duygu? Yanıt: Cehennem gibi! Carla Bruni biyografisi böyle diyor, Obama ve Bruni'nin sözcüleriyse yalanlıyor...    
 
 
 
 
Referandum sonucunu nasıl buldunuz?
 
Evet oranını daha yüksek bekliyordum
 
Hayır oranını daha yüksek bekliyordum
 
Evetçiler iktidar gücünü kullandı
 
CHP ve MHP yanlış politika izledi
 
 
 
 
 
 
 



Mostbet AZ

 
 
       
Kategoriler   HaBerTaraf HaBertaraf Yayın Hizmetleri
Sahibi ve Genel Müdürü Rıfat YÖRÜK
Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt (Kurucu)

habertaraf.com'da yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.


  mostbet
 
 
Gündem Sağlık-Çevre Hakkımızda
Yazarlar Eğitim Künye
Güncel Bilim-Teknik
Siyaset Kültür-Sanat Yayın İlkeleri
Dünya Mizah Yorum Kriterleri
Yurt Yaşam
Ekonomi-İş Medya  
Spor Magazin