"Başkanlık sistemi ile ilgili tartışma Türkiye'de sürekli olarak bir panik havası içerisinde yapılıyor. Rahmetli Özal zamanında da konuşuldu. Bazı TV programlarında başkanlık sistemi gibi bir gündem varmış gibi konuşuluyor. Ne bugünkü MYK'da ne başka bir yerde somut olarak Türkiye başkanlık sistemine nasıl geçer diye bir tartışma yapılmayacak. Bu sistem tartışmalarının yapılması TBMM'nin iç tüçzüğünden tutunda Başkanlık sistemine kadar Türkiye'nin entellektüel hayatı açısından hem siyasi hayatı açısından önemlidir. Bunlar çünkü Türkiye'de siyasi sistemi, siyasi algılamayı geliştiren şeylerdir. Ama maalesef Türkiye'de yine sistemle ilgili tartışma yaptığınızda, yine belli çevreler bunu bir rejim sorununa çevirmeye çalışıyor. Türkiye'nin rejimiyle bir problemi yoktur. Ama sistem konusundaki tartışma bugünde sürer, yarında sürer. Birde başkanlık sistemi, birden bire geçebileceğiniz bir sistem değil, son derece karmaşık süreçlerle işleyen, başka mekanizmalar gerektiren bir süreç. Ama söylediğim gibi hükümetin ve partinin gündeminde dün ve bugün başkanlık sistemi tartışılacakmış somut bir gündem varmış gibi hava yaratılıyor, böyle somut bir gündem yok."
YENİ ANAYASA
Anayasa değişikliğini öngören referandumdan evet sonucunun çıkmasının toplumda yeni bir anayasa beklentisinin bir sonucu olduğunu kaydeden Ömer Çelik, anayasa değişikliğinin 2011'deki genel seçimlerden sonra yapılabileceğini söyledi.
AK PARTİ'Lİ BOZDAĞ: "BAŞKANLIK SİSTEMİNİN TARTIŞILMASINDA FAYDA VAR"
Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Başkanlık sistemini ile ilgili bir gelişme olmadığını söylerken bu konunun toplum tarafından tartışılmasının faydalı olacağını ifade etti. Referandum sonucunu da değerlendiren Bekir Bozdağ, toplumda yeni bir anayasa isteğinin olduğunu savunurken, vatandaşların anayasa paketini kabul ederek, özgürlük ve hukukun üstünlüğü konularında yapılacak değişikliklerin halk tarafından destekleneceğinin bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.
AK PARTİ'Lİ KILIÇ: "BAŞKANLIK SİSTEMİ GÜNDEMİMİZDE YOK
Adalet ve Kalkınma Partisi TBMM Grup Başkanvekili Suat Kılıç, MYK toplantısına katılmak için geldiği parti genel merkezine girişinde gündemdeki konuları değerlendirdi. Başkanlık sisteminin gündemlerinde olmadığını söyleyen Kılıç, eyalet sistemi gibi konuların söz konusu olmadığını ifade etti. Anayasa değişikliğinin halkın desteğiyle kabul edildiğini dile getiren Kılıç, yeni anayasayla yaşamaya halkın alışması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin daha sivil bir anayasaya ihtiyacı olduğunu kaydeden Kılıç, bununda zamanla yapılacağını dile getirdi.
"TARTIŞACAĞIZ VE SONUCUNU HEP BİRLİKTE YAŞAYACAĞIZ"
AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, yeni bir anayasa çalışması içinde olacaklarını bu referandum sürecinde söylediklerini belirterek, "Sayın Başbakan da referandum gecesi yaptığı konuşmada 2011'i işaret etti. Bu kararlılığımızı sürdürüyoruz yeni anayasa çalışmalarımız zaten vardı." dedi.
"Başkanlık sistemini nasıl karşılıyorsunuz?" yönündeki soruya ise Bahçekapılı, "Bu çok uzun tartışılması gereken bir şey. Her sistemin kendine özgü tarafları veya yanlış tarafları vardır. Tartışacağız ve sonucunu hep birlikte yaşayacağız." diye konuştu.
"ÇOK ACELECİ OLMAYACAĞIZ"
AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç ise başkanlık sistemiyle ilgili soruya şu karşılığı verdi: "Referandum daha yeni bitti yüzde 58 evet oyu yüzde 42 hayır oyu var. Türk toplumu yeni sivil demokratik özgürlükçü bir anayasa konusunda iradesini sağlam bir şekilde ortaya koydu. Toplumun bu sonuçları içselleştirmesi lazım. Türkiye'nin yeni sivil özgürlükçü demokratik anayasası ile yaşamaya alışması lazım ama daha özgürlükçü daha sivil daha demokratik bir anayasaya Türkiye'nin ihtiyacıdır. Bu ihtiyacı biz de belirledik bu ihtiyacı hukuk çevreleri de belirledi. Bu ihtiyaç üniversitelerin de sivil toplum örgütlerinin de belirlediği bir ihtiyaçtır. Hele bir Meclis açılsın bakalım önümüzdeki günler Türkiye'nin bu konularda çalışmalar yapacağı günler olacaktır. Ama çok aceleci bir anlayış içinde olmayacağız."
Türkiye'nin gündeminde başkanlık sistemi tartışmasının olmadığını vurgulayan Kılıç, "Önce bir yeni anayasaya alışalım. Yeni anayasa ile yaşamaya alışalım. Yeni anayasanın getireceği imkânlardan Türkiye yararlansın. Bu konular zaman içerisinde konuşulur tartışılır paylaşılır. Sivil toplum örgütlerinin kanaatleri alınır. Son derece tatminkâr son derece hatları belli açıklayıcı bilgilendirici izahatı 12 Eylül Pazar akşamı Sayın Başbakanımız dile getirmiştir. Orada ne vardır Türkiye önümüzdeki dönemin konuşarak tartışarak geçirir. Türkiye bu konulara zaman mesai ayırır. Konuya katkı sağlayabilecek olan herkes konuları müzakere eder. Tartışır paylaşır. Ve ileriye doğru atılabilecek her özgürlükçü her demokratikleşme yönündeki adım bununla birlikte atılır. Bir konsensüs sağlanır. Dolayısıyla Türkiye'nin çerçevesi bu başkanlık sistemine dayalı bugüne mahsus bir gündem söz konusu değil. "diye konuştu.
"BU KONULARI TARTIŞMANIN ZAMANI DEĞİL"
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da başkanlık tartışmalarıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Şu an bu konuları tartışmanın zamanı değil medya bu konuları gündeme getirmeye çalışıyor. Onun olgunlaşmasını bekliyoruz. Üzerinde çalışma ve değerlendirme yapılıyor.
2011 yılında TBMM'nin yapacağı ilk iş 12 Eylül 2010 da halkın verdiği mesajı iyi okumak yepyeni bir anayasayı yepyeni bir metin üzerinde iyi değerlendirmek, yeni bir anayasayla girebilmek olarak görüyorum. Tüm siyasi partiler bu süreç içerisinde 2011 seçim tarihleri arasında yeni bir anayasanın var olduğunu artık 82 anayasasını düzeltmek yerine yeni bir anayasayı tartışıp yapmak herkesin amacı olmalı."
SEÇİM TEMMUZ 2011'DE
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, toplantının ardından yaptığı açıklamada genel seçimin 2011 yılının yaz ayında yapılacağını belirterek, ''Mevsim şartları itibariyle haziran ayına alınabilir mi, buna TBMM karar verecek. Ama bu, hiçbir suretle erken seçim anlamına gelmeyecektir'' dedi.
|