AK Parti Grup Başkanvekilleri yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışmalarını değerlendirdi. Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğuna işaret eden AK Partililer başkanlık sistemi tartışmasının gündemlerinde olmadığını belirtti.
AK Parti Grup Başkanvekilleri Ayşenur Bahçekapılı, Bekir Bozdağ, Suat Kılıç ve Mustafa Elitaş, AK Parti Genel Merkezi'ne gelişlerinde basın mensuplarının başkanlık sistemiyle ilgili sorularını cevapladı.
AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, yeni bir anayasa çalışması içinde olacaklarını bu referandum sürecinde söylediklerini belirterek, "Sayın Başbakan da referandum gecesi yaptığı konuşmada 2011'i işaret etti. Bu kararlılığımızı sürdürüyoruz yeni anayasa çalışmalarımız zaten vardı." dedi.
"Başkanlık sistemini nasıl karşılıyorsunuz?" yönündeki soruya ise Bahçekapılı, "Bu çok uzun tartışılması gereken bir şey. Her sistemin kendine özgü tarafları veya yanlış tarafları vardır. Tartışacağız ve sonucunu hep birlikte yaşayacağız." diye konuştu.
"ÇOK ACELECİ OLMAYACAĞIZ"
AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç ise başkanlık sistemiyle ilgili soruya şu karşılığı verdi: "Referandum daha yeni bitti yüzde 58 evet oyu yüzde 42 hayır oyu var. Türk toplumu yeni sivil demokratik özgürlükçü bir anayasa konusunda iradesini sağlam bir şekilde ortaya koydu. Toplumun bu sonuçları içselleştirmesi lazım. Türkiye'nin yeni sivil özgürlükçü demokratik anayasası ile yaşamaya alışması lazım ama daha özgürlükçü daha sivil daha demokratik bir anayasaya Türkiye'nin ihtiyacıdır. Bu ihtiyacı biz de belirledik bu ihtiyacı hukuk çevreleri de belirledi. Bu ihtiyaç üniversitelerin de sivil toplum örgütlerinin de belirlediği bir ihtiyaçtır. Hele bir Meclis açılsın bakalım önümüzdeki günler Türkiye'nin bu konularda çalışmalar yapacağı günler olacaktır. Ama çok aceleci bir anlayış içinde olmayacağız."
Türkiye'nin gündeminde başkanlık sistemi tartışmasının olmadığını vurgulayan Kılıç, "Önce bir yeni anayasaya alışalım. Yeni anayasa ile yaşamaya alışalım. Yeni anayasanın getireceği imkânlardan Türkiye yararlansın. Bu konular zaman içerisinde konuşulur tartışılır paylaşılır. Sivil toplum örgütlerinin kanaatleri alınır. Son derece tatminkâr son derece hatları belli açıklayıcı bilgilendirici izahatı 12 Eylül Pazar akşamı Sayın Başbakanımız dile getirmiştir. Orada ne vardır Türkiye önümüzdeki dönemin konuşarak tartışarak geçirir. Türkiye bu konulara zaman mesai ayırır. Konuya katkı sağlayabilecek olan herkes konuları müzakere eder. Tartışır paylaşır. Ve ileriye doğru atılabilecek her özgürlükçü her demokratikleşme yönündeki adım bununla birlikte atılır. Bir konsensüs sağlanır. Dolayısıyla Türkiye'nin çerçevesi bu başkanlık sistemine dayalı bugüne mahsus bir gündem söz konusu değil. "diye konuştu.
"TÜRKİYE BUNLARI TARTIŞMALI"
AK Parti Grup Başkanvekilli Bekir Bozdağ, başkanlık sistemi tartışmasıyla ilgili soruya su cevabı verdi: "Türkiye'de başkanlık sistemi uzunca bir zamandır tartışılan bir konu. Başkanlık sisteminin taraftarı olduğunu söyleyenler var, yarı başkanlık sistemi taraftarı olduğunu söyleyenler var. Parlamenter sistemden yana olduğunu söyleyenler var. Türkiye bunları tartışmalı. Tartıştığı zaman mutlaka iyi sonuçlar çıkacaktır. Ben bunun tartışılması fevkalade önemlidir diye düşünüyorum."
Referandum sonucunda halkın yeri bir anayasa istediği mesaj verdiğine işaret eden Bozdağ, şunları söyledi: "Tartışılsın bakalım şu anda öyle bir şey yok. Biz tabi halk oylaması sonuçları değerlendirildiği takdirde orada milletimizin verdiği mesajlar çok net. İnsan hakları ve hürriyetleri konusunda atılan her ileri adımı ben desteklerim diyor. Yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı ve hukukun üstünlüğü konusunda atılan her adımı milletimiz destekleyeceğini söylüyor. Milletimiz, demokrasinin standardı konusunda atılan her adımı desteklediğini ve destekleyeceğini söylüyor. 'Darbelerle muhtıralarla yüzleşme, hesaplaşma, vesayetten, statükodan Türkiye'nin kurtulması ve bundan sonra bu gibi şeylerin olmaması için ne lazımsa yapılmasına hem destek veriyorum hem destek olacağım.' diyor. Tüm bunlara bakarsanız en somut adım da 'Ben yeni bir anayasa istiyorum, daha ileri bir anayasa istiyorum.' mesajı veriyor. Herkes bu mesajı doğru okumalı, doğru yorumlamalıdır. Eğer doğru okur ve yorumlarsa; Türkiye'de yeni bir anayasa konusunda herkes elinden geleni yapma noktasında bir kanaatin sahibi olur ve ona göre de adımlarını atar. Ama doğru okumazlarsa, doğru yorumlayamazlar, doğru yorumlayamadıkları için de Türkiye kısır tartışmalarla zamanını kaybeder. "
"O zaman başkanlık sistemi yeni anayasa ile gelebilir" yönündeki basın mensuplarının hatırlatması üzerine Bozdağ, "Hayır şu anda tartışılmasında yarar var. Konuşulmasında yeni anayasanın içinde ne olacak ne kadar olacak nasıl olacak unsurları ne olacak. Elbette kamuoyu bunları tartışacak bir takım değerlendirmeler olacak. Çalışmalar yapılırsa bunlar somuta dönüşecek. Şu anda 'yeni anayasada şu olacak, bu olacak' demek kehanetten öte bir şey değildir. Yani biz kehanet yapmıyoruz." diye cevap verdi.
"BU KONULARI TARTIŞMANIN ZAMANI DEĞİL"
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da başkanlık tartışmalarıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Şu an bu konuları tartışmanın zamanı değil medya bu konuları gündeme getirmeye çalışıyor. Onun olgunlaşmasını bekliyoruz. Üzerinde çalışma ve değerlendirme yapılıyor.
2011 yılında TBMM'nin yapacağı ilk iş 12 Eylül 2010 da halkın verdiği mesajı iyi okumak yepyeni bir anayasayı yepyeni bir metin üzerinde iyi değerlendirmek, yeni bir anayasayla girebilmek olarak görüyorum. Tüm siyasi partiler bu süreç içerisinde 2011 seçim tarihleri arasında yeni bir anayasanın var olduğunu artık 82 anayasasını düzeltmek yerine yeni bir anayasayı tartışıp yapmak herkesin amacı olmalı."
|