Dünya Bankası istatistiklerine göre Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gayri safi milli hasılasına oranla en çok yardım yapan ülke oldu.
Banka tarafından hazırlanan çalışmaya göre yardımların büyük çoğunluğu Suudi Arabistan, Kuveyt ve BAE tarafından yapıldı.
Bu üç ülke tüm dünyada elde edilebilir ham petrol rezervlerinin yüzde 40'tan fazlasını elinde tutuyor.
Suudi Arabistan 1973-2008 arasında 174 milyar dolar (toplam Arap yardımlarının yüzde 64'ü), Kuveyt 44.3 milyar dolar ve BAE 31.4 milyar dolar (yüzde 12) yardımda bulundu.
Bankanın yayınladığı çalışmada üç ülke başta olmak üzere Arap ülkelerinin dünyanın en cömert ülkeleri olduğuna değinildi.
Arap ülkeleri belirtilen dönemde birleşik gayri safi milli hasılalarının yüzde 1.5'unu resmi kalkınma yardımı olarak verdi.
Bu oran, Birleşmiş Milletler'in hedefi olan yüzde 0.7'nin iki katından fazlasına ve petrol ihraç eden ülkeler organizasyonunun (OECD) ortalamasının da beş katına denk geldi.
İstatistiklere göre Arap resmi kalkınma yardımı özellikle 1970'ler ve 1980'lerin başında en yüksek seviyesine ulaştı.
1973'te BAE için bu oran yüzde 12, Kuveyt ve Suudi Arabistan için yüzde 8.5'a ulaştı.
1970'lerde yapılan tüm resmi kalkınma yardımlarının üçte biri Arap ülkeleri tarafından gerçekleştirildi.
Çalışmada ayrıca Arap ülkelerinden gelen yardımların şartsız ve koşulsuz olduğu ve bu yardımsever ülkelerin kendi bölgelerinin ötesine giderek özellikle diğer müslüman milletlere yardım eli uzattığı kaydedildi.
Resmi finansal yardım gönderilen başlıca ülkeler arasında Afrika'da Senegal, Somali, Sudan, Mali ve Moritanya, Asya'da Bangladeş, Nepal, Sri Lanka, Pakistan, Tacikistan, Kamboçya ve Vietnam sayıldı.
CİHAN
|