Bakan Atalay: Kılıçdaroğlu'nun oy kullanamaması kendisinden kaynaklı
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adresinde, nüfus idaresinin uyarısı üzerine ilk olarak muhtar, daha sonra nüfus idaresinin isteği üzerine emniyetin kontrol yaptığını söyledi. Atalay, burada polisin bir suçu olmadığını, görevini yaptığını kaydetti.
Bakan Atalay, Başbakanlık Merkez Binası'nda referandumla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Atalay, eskiden seçim kurullarının muhtarlıklar kanalıyla seçmen listelerini ilan ettiklerini belirterek, seçmen listesinde ismi olmayanların başvurması durumunda, isimlerinin listeye yazıldığını hatırlattı. Yeni sistemde ise böyle bir durumun olmadığının altını çizen Atalay, adrese kayıtlı nüfus sisteminde herkesin listesinin otomatik olarak belirlendiğini vurguladı.
Atalay, Kılıçdaroğlu'nun referandumda oy kullanmamasıyla ilgili olarak şöyle dedi: "Sayın Kılıçdaroğlu, İstanbul'da belediye başkanı adayı olduğu 2009 yılı Ocak ayında Çankaya Nüfus İdaresi'nden adresini İstanbul Kağıthane'ye alıyor ve işlem görüyor. Nüfus idareleri, muhtarlara aylık sizin ilçenize şu kadar nakil oldu diye yazar. Mahalle muhtarlarına yazar. O mahallenin muhtarına nüfus idaresi 400 kişilik listeyi yazıyor. Sizin mahallenize 400 nakil oldu, listenizi gönderiyoruz diye yazıyor. Muhtarlar bunu denetlemek zorunda. Adresler kontrol ediliyor. Sayın Kılıçdaroğlu, verilen adreste oturmuyor, başka birileri oturuyor. Muhtar geri dönüyor nüfusa. Elimizde bütün onların listeleri var. Gönderdiğiniz listeden şunlar şunlar yer alıyor. Bunun üzerine, nüfus müdürlüğü ikinci bir işlem yapar, buna mecburuz. İlgili kanun ve yönetmelik bunu gerekli görüyor. Nüfus müdürlüğü emniyetine yazıyor. Bunların kontrol edilmesi için, bir daha denetleniyor. Emniyet gidiyor. Muhtarın, burada oturmuyor dediği kişiler, burada oturmuyor diye ilçe kaymakamlığına bildiriyor."
Atalay, polisin olayda bir günahının olmadığına işaret ederek, "Polisin bir günahı yok arkadaşlar. Olay da bundan ibaret. Muhtarın haberi yok deniyor, muhtarın haberi var. Muhtarın el yazısı ile listesi var. Muhtarın ikamet eden ve etmeyenlerle ilgili el yazısı ile listesi var. Altında imzası ile bildirimi var. Kılıçdaroğlu, gösterdiği adreste hiç oturmamış. Muhtarın, nüfus idaresinin, emniyetin hiçbir suçu yok." diye konuştu.
Muhtar: Oy vermeme sorumluluğu kendisine ait
Anayasa değişiklik paketi referandumunda oy kullanamayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul'daki seçmen işlemleri için mahalle muhtarı tarafından uyarıldığı ancak bu uyarının parti yöneticileri tarafından dikkate alınmadığı ortaya çıktı. Kılıçdaroğlu'nun 2009 yerel seçimlerinde ikamet adresi olan Kâğıthane'deki evinde oturmadığının belirlenmesinin ardından seçmen girişinin yapılmadığı belirtildi. Kılıçdaroğlu'nun Kâğıthane'deki iki ayrı adresin bulunduğu mahallelerin muhtarları, "Kayıtların silindiği" iddialarının doğru olmadığını belirterek sorumluluğun CHP'lilere ait olduğunu söyledi.
Kılıçdaroğlu'nun 2009 Mahalli İdareler Seçimleri'nde adresi görünen Kağıthane Merkez Mahalle Muhtarı Süleyman Bölük, Kılıçdaroğlu'nun mahallelerine 2009'daki seçimlerin hemen öncesinde, süre bitimine bir gün kala kayıt yaptırdığını belirtti. Referandum seçmen listelerinin hazırlanması sırasında yaptıkları araştırmalarda Kılıçdaroğlu'nun Şelale Evleri A4 Blok 48 Numaradaki evinde oturmadığını belirlediklerini ve bu nedenle seçimde kendi bölgelerinde oy kullanamayacağını partililere ilettiklerini anlatan Bölük, görüştükleri kişilerin sorunun çözüldüğü bilgisini kendisine ilettiğini anlattı. Ancak sonraki süreçte Kılıçdaroğlu'nun oy kullanamadığını belirten Bölük, bunun sorumlusunun bizzat Kılıçdaroğlu'nun kendisi olduğunu söyledi.
Bölük, kendi tespitlerini yapıp ilçe seçim kuruluna bildirdiklerini ve seçim kurulunun da Kılıçdaroğlu için seçmen kaydı yapmadığını dile getirerek, "Kayıtlar silindi" iddialarının kesinlikle doğru olmadığını belirtti. Bölük, "Bizim ve emniyetin suçlanması doğru değil. Biz görevimizi yapıp bu kişinin orada oturmadığı raporunu düzenledik. Bu iddialar, zan altında bırakmaktır." açıklamasını yaptı.
Kılıçdaroğlu'nun Kağıthane Gürsel Mahallesi'ndeki eski adresinin bağlı bulunduğu muhtarlıkta da kaydının bulunmadığı belirtildi. Mahalle muhtarı Mehmet Ali Boyraz, yaklaşık 20 gün önce CHP'den ilgililerin kendilerine gelerek Kılıçdaroğlu'nun kaydının bulunup bulunmadığını sorduklarını ve kendilerinin de böyle bir kayıt bulunmadığını kendilerine anlattığını söyledi.
Kılıçdaroğlu ile ilgili basında çıkan haberler ve duyumlar üzerine Gürsel Mahallesi'nde oturduğu yönünde duyumları olduğunu anlatan Boyraz, ancak nüfus müdürlüğünden kendilerine gelen isimler arasında Kılıçdaroğlu'nun isminin bulunmadığını dile getirdi. Boyraz, ayrıca mahalle muhtarlığına kayıt yaptıran vatandaşlar adına nüfus müdürlüğünün işlem başlatarak seçmen kaydı yaptığını anlatarak daha sonra bu listelerin kendilerine ulaştırıldığını ve sürecin bu şekilde işlediğini belirtti.
Öte yandan Kılıçdaroğlu'nun Gürsel Mahallesi'indeki komşuları Kılıçdaroğlu'nun mahalli seçimlerden sonra evden ayrıldığını ve şu anda aynı adreste başkalarının oturduğunu dile getirdi. Gürsel Mahallesi'nde bulunduğu sırada da Kılıçdaroğlu'nun evini ara sıra kullandığını anlatan Emine Aslan isimli komşusu seçimlerden sonra Kılıçdaroğlu'nun bu adresten ayrıldığını söyledi.
Adres değişikliğini bildirmeyen Kılıçdaroğlu'na 329 TL ceza yolda
Adres değişikliğini zamanında bildirmediği için oy kullanamayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 329 TL para cezası ile karşı karşıya bulunuyor.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Geçen yıl yapılan yerel seçimler öncesi İstanbul'a taşıdığı resmi ikametgahını, seçimler sonrası döndüğü Ankara'ya taşımayı unuttu. Kılıçdaroğlu, bu unutkanlığının cezasını 12 Eylül referandumunda oy kullanamayarak ödedi. Referandum öncesinde birçok il gezerek seçmenlerden 'hayır' oyu isteyen Kılıçdaroğlu, oylama günü, resmi ikametgahını İstanbul'dan Ankara'ya taşımayı unuttuğu için sandığa gidemedi. Kılıçdaroğlu'nun unutkanlığı oy kullanamama ile birlikte para cezası da ödeyecek. İlgili mevzuata göre, adres değişikliğini zamanında bildirmeyen vatandaşlar 329 TL para cezasına çarptırılıyor.
Konuyla ilgili yasal mevzuat konusunda bilgi veren Vatandaşlık ve Nüfus İşleri yetkilileri, CHP Genel Başkanı'nın seçmen listesinde isminin yer almamasının polisiye bir olay olmadığını, kendisinin zamanında adres bildiriminde bulunmamasıyla ilgili olduğunu vurguladı. Konya İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Celal Kara, adres bildiriminde bulunmayanların YSK'nın seçmen listelerini askıya çıkardığı zaman diliminde itiraz ederek durumu düzelttirebildiğini söyledi. Müdür Kara, polisin sadece bir kişinin taşındığı adresine bir başkasının gelip yerleşmesi durumunda 'tespit' yaptığına dikkat çekti. Celal Kara, "Bir ikamette bulunan kişi taşındıktan sonra yerine gelen yeni kiracı nüfus müdürlüğüne beyanda bulunur. Eski oturan kişinin kaydı otomatikman silinmiş olur. Emniyet tahkikat yaparken MERNİS'e göre kimin beyanı varsa onu esas alır." dedi.
Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy kullanamamasının nedeninin yeni adresini bildirmemesi olduğunun altını çizen Kara, "Bir kişinin adresinin silinmesi YSK'nın hazırladığı seçmen kütüklerinin askıya çıkarılmasından önce yapılır. Kütükler de zaten seçmenler durumlarını kontrol etsinler, bir yanlışlık bir değişiklik varsa düzeltsinler diye askıya çıkarılır. Seçmen kütükleri askıdan indirildikten ve itiraz süresi dolduktan sonra kayıt yapılması mümkün değildir. İtiraz süresi içinde düzenleme yapılmazsa YSK MERNİS kayıtlarını esas alır. Kişi beyanda bulunmazsa YSK kafasına göre kişiyi bir yere yerleştiremez." dedi.
Celal Kara, vatandaşlık ve nüfus yasaları gereği ikametgahını değiştiren herkesin 20 gün içinde bunu taşındığı mahallin nüfus ve vatandaşlık işleri müdürlüğüne bildirmesi gerektiğini kaydetti. Mevzuata göre, zamanında bildirim yapmayan vatandaşlar 329 TL para cezasına çarptırılıyor. Yanlış bildirimde bulunanlar ise aynı mevzuat uyarınca 660 TL para cezası ödemek zorunda kalıyor.
İLGİLİ HABER
YA MUMU YATSIYA KADAR YANABİLİYOR YA DA ÇOK UNUTKAN
|