Danimarka'da günlerdir tartışılan 'Parlamentoda iftar yemeği' aşırı sağcı bazı milletvekillerinin tepkisine rağmen geniş katılımla gerçekleşti, önyargılar yıkıldı. Yemeğe Danimarka Sosyal İşler Bakanı Benedikte Kier ve Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Berki Dibek'in de aralarında olduğu seçkin bir davetli gurubu katıldı. Tartışmalar nedeniyle gündeme oturan iftar yemeği bazı televizyon kanalları tarafından canlı bağlantılarla izleyicilere ulaştırıldı.
Zaman Gazetesi'nin Türkiye asıllı milletvekili Özlem Çekiç ile birlikte Danimarka Parlamentosu'nda düzenlediği Ramazan iftarı programı sema gösterisiyle başladı. Özlem Çekiç ile İskandinavya Zaman Gazetesi Yayın Yönetmeni Kamil Subaşı'nın 'hoş geldiniz' konuşmasının ardından iftar yemeğine geçildi. Balığın yanı sıra sarma, börek ve baklava gibi Türk mutfağı tatlarına da yer verilen yemek sırasında Türk sanat musikisi icra edildi.
İftar sonrasında İskandinavya Zaman Gazetesi Genel Müdürü Vedat Oğuz, Danimarkalı Bakan Kier'e geceye katılımından dolayı bir plaket takdim etti. Kısa bir de konuşma yapan Genel Müdür Oğuz, davete icabet eden bütün misafirlere teşekkürlerini sundu.
DAVETLİLER, İFTARDAN MEMNUN AYRILDI
Davete katılan Türk Milli Takımı'nın eski Teknik Direktörü Sepp Piontek, Türkiye'de ve başka ülkelerde de iftar davetlerine katıldığını, böyle bir toplulukla bir arada olmaktan dolayı memnun olduğunu dile getirdi.
Danimarka Parlamentosunun Türk asıllı milletvekillerinden Yıldız Akdoğan ise iftar yemeğinin ülke medyasında çok tartışıldığını belirterek, Danimarka'da söz konusu yabancılar olduğunda önyargıların bulunduğuna işaret etti. Akdoğan, bu iftarla birlikte, kısmen de olsa bunların kırılmış olmasını umut ettiğini dile getirdi. Akdoğan: "İşadamından, siyasetçisine bu kadar önemli insan bir iftar sofrasında bir araya gelmekle Danimarka halkını önemli bir mesaj yolladı. Bu yönüyle de bence iyi bir gece oldu." dedi.
Danimarka'da yaşayan 'Anadolu Rock' müziği sanatçılarından Kemal Kutlu ise Danimarka dendiğinde akla hep hakaret karikatürlerinin gelmesinden yakındı. İki yıldır bu ülkede yaşadığını ifade eden Kutlu, "Öyle zannedildiği gibi yerler değil buralar; gördüğünüz gibi de buranın meclisinde iftar yemeği veriliyor, çok demokrat bir ülke." dedi. Sanatçı, Danimarka'da başörtüsü sorunu olmadığını hatırlatarak, "Türkiye'mizde de aynı demokrasiyi bekliyoruz." dedi. Kutlu, referandumda oy kullanmak ve 'evet' demek üzere arkadaşlarıyla Türkiye'ye gideceğini dile getirdi.
FARKLI KÜLTÜRLER BİR ARAYA GELME İMKÂNI BULDU
Davetin ev sahiplerinden Milletvekili Özlem Çekiç, "Çok gurur verici bir akşamdı ve her şey dört dörtlüktü. Bu kadar insan, bu kadar zorluklara rağmen, engelleri aşarak bizimle bir arada olmayı tercih etmeleri beni ayrıca sevindirdi." şeklinde konuştu. Bu iftar için aykırı şeyler yazan medya mensuplarına, bu güzel ortamın güzel bir cevap olduğunu belirten Çekiç, "Bu karşı çıkanlar, büyütülecek gibi değildi aslında, çoğunluk bizim yanımızdaydı. Böyle bir akşamın durdurulması da çok yazık olurdu, herkes bu geceden memnun ayrılıyor. Bizler ayrı dinlerden, dillerden ve ırklardan insanlar olmamıza rağmen bizler burada medenice oturup birlikte yemek yemeyi öğrettik." dedi.
İskandinavya Zaman Gazetesi Yayın Yönetmeni Kamil Subaşı ise; Ramazan'ın bir diyalog ve buluşma ayı olduğunu ve bu vesileyle de farklı kesimlerden insanları bir araya getirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Bunun medyada bazı kesimlerce yanlış lanse edildiğini söyleyen Subaşı: "Buna rağmen çok güzel bir program oldu, farklı millet ve inançlardan insanlar bir araya geldiler, yediler, içtiler, birbirleriyle tanıştılar ve kaynaştılar ve de mutlu oldular." dedi.
|