Dernek Başkan Yardımcısı Erol Altıntaş, Çağ Hukukçular Derneği'ne üye avukatlarla basın toplantısı düzenledi. Altıntaş, ülkenin darbeler olmadan da milletin kendisinin bizzat aracısız oy kullanarak yeni bir anayasa yapma gücünün oluştuğu bir Türkiye haline geldiğini kaydetti.
"Ancak bu değişiklikler yetersiz olup darbe eseri 82 Anayasası'nın tamamen değişmesi ve sivil bir anayasa oluşturulması için en kısa zamanda çalışma başlatılmalıdır." diyen Altıntaş, "Kişisel hak ve özgürlüklerin gelişmesi, daha demokratik bir ülke olma yolunda ciddi bir adım atılmış olması bir parti meselesi ya da hükümetin meselesi olmayıp Türkiye'de yaşayan herkesin ve gelecek nesillerin meselesidir. Bu nedenle biz bu referandumu bir parti meselesi olarak görmüyoruz." ifadelerini kullandı.
Bugün çeşitli sebep ve kaygılarla, referandumda 'hayır' kampanyası yürütenlerin de düşünce ve ifade hürriyetine saygı duyduklarını belirten Altıntaş, şunları kaydetti: "Ancak, 'hayır' kampanyası yürütenlere içtenlikle 'evet' sonucu çıktığında yersiz kaygılarınızdan başka kaybedeceğiniz hiçbir şeyin olmadığını ve daha demokratik ve özgür bir ülkede, birbirimizi ötekileştirmeden medeni şekilde birlikte yaşamaya devam edeceğimizi belirtmek isteriz."
Altıntaş, Çağ Hukukçular Derneği olarak 'evet' oyu verme gerekçelerini şöyle sıraladı: "Toplumda daha fazla korunmaya ve kollanmaya ihtiyacı olan kadınlarımız, çocuklarımız, şehit yakınları, gazi ve engellilere uygulanacak pozitif ayrımcılığa 'evet' diyoruz. Memurlara toplu iş sözleşmesi hakkı verilmesi ve memurlara verilen disiplin cezalarının yargıya açılmasına 'evet' diyoruz. Sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasının kaldırılmasına 'evet' diyoruz. Vatandaşlara Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını tanıyan düzenlemeye 'evet' diyoruz. Devlet tarafından verilen hizmetin kanuna uygun olmasına rağmen keyfilik yapılmasının önüne geçilmesi ve daha kaliteli hizmet verilmesinin denetiminin yapılması için kamu deneticiliği kurumunun getirilmesine 'evet' diyoruz. Kişilere yurt dışı yasağının ancak mahkemeler tarafında konulabileceğine ilişkin düzenlemeye 'evet' diyoruz. Kişilerin özel yaşantılarının gizliliğinin korunması ve kendisi hakkında tutulan kişisel verilere ulaşma imkânı tanıyan düzenlemeye 'evet' diyoruz. Haklarında tutulan gizli bilgilere dayanarak niçin atıldığını bile bilmeyen yaş mağdurlarına yargıya başvurma hakkı veren düzenlemeye 'evet' diyoruz. Hâkimler ve savcılar yüksek kurulu tarafından sorgusuz sualsiz meslekten ihraç edilen Ferhat Sarıkaya, Sacit Kayasu gibi yeni mağdurların oluşmasının önüne geçecek HSYK'nın meslekten ihraç kararlarını yargıya açan düzenlemeye 'evet' diyoruz. Karşılıklı birbirlerini seçen kast sistemindeki Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu yerine daha geniş tabanın temsil edildiği ve kendileri hakkında karar verecek kurul üyelerini Türkiye'deki tüm hakim ve savcıların bizzat oy kullanarak seçtikleri ve kendilerine de seçilme hakkı verilerek temsil edildikleri bir Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu düzenlemesine 'evet' diyoruz. Daha çok üye sayısıyla daha fazla temsil gücüne kavuşan AB standartlarında yapıya kavuşan Anayasa Mahkemesi düzenlemesine 'evet' diyoruz."
|