Dergi bu haftaki sayısında İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını birkaç yazıda değerlendirdi.
İsrail'in saldırısının büyük bir öfkeye yol açtığı, baskını ortaya çıkaran koşulların bulanık olduğu belirtilen yazıda, soruşturma başlatılmasına rağmen bu belirsizliğin açıklığa kavuşmayabileceği yorumu yapıldı. Dünyanın, "İsrail'in kolayca şiddete başvurduğu" izlenimi edindiğini belirten Economist, bu durumun da İsrail'i yalnızlaşmaya doğru ittiğini kaydetti.
Economist, İsrail'in, filonun Gazze'ye ulaşmayı engelleme isteğinin "anlaşılabilir" olduğunu ancak güvenli bir operasyon yürütme sorumluluğu taşıması gerektiğini yazdı.
-"DESTEK ARTIK KOŞULSUZ DEĞİL"-
Gazze'ye yönelik ablukanın, sadece Arap ve Müslüman dünyasında değil Avrupa'da da İsrail'e yönelik nefreti beslediği belirtilen makalede, "İsrail'in, Gazze'yi izole etmeye çalışırken, restoranları bombalayan Hamas gibi bir örgütten daha kötü duruma düşmesi ürkütücü" yorumu yapıldı.
ABD yönetiminde de İsrail'e bakışın değişmekte olduğu vurgulanan makalede, "Destek sürüyor ancak artık koşulsuz değil" denildi. Özellikle Demokrat Parti içinde bu konuda ayrışma yaşandığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
-TÜRKİYE-İSRAİL-
Türkiye-İsrail ilişkilerine de yer verilen Economist'in ayrı bir makalesinde, "Türkiye'nin Başbakanı İsrail'e çıkışmayı seviyor ancak bu sefer olaylar çok ileriye gitti" denildi.
Dergi, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözünün uluslararası anlaşmazlıklara düşmemek olarak Türkiye'de hükümetler tarafından uygulandığını ancak İsrail'in Gazze'ye yardım götüren filoya saldırısının, "Türkiye'yi Orta Doğu'daki bataklığa ittiği" yorumunu yaptı.
AA
|